Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamenti választáson aratott győzelemhez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hétfőn.

Gratulált Orbán Viktornak a Mazsihisz - atv.hu

A magukat kormányváltóknak nevező összeborulás képviselői nem is gratuláltak a győztes pártnak.

Gyurcsány: Ez egy eszme veresége - mno.hu

Nem túl bonyolult, szó. Gyorsan ki lehet mondani. Nem is kerül semmibe. Talán nem is jelent túl sokat, mégis hiánya bántó tud lenni, használhatnám talán otromba szót is. Része a jólneveltségnek, az illemnek. Része a sportszerűségnek is. Kimondásával egy versenyhelyzetben elismerem, hogy a másik az adott pillanatban jobb teljesítményt nyújtott, szerencsésebb volt, jobban kijött neki a lépés. Nem jelent behódolást, nem jelenti azt, hogy nem én szerettem volna győzni, hogy a legközelebbi megmérettetésen nem próbálok megtenni mindent a győzelemért. Annyit jelent, hogy itt és most neked sikerült.
Túl vagyunk végre-valahára az országgyűlési választásokon. Megszületett az eredmény. Vannak nagyon boldog nyertesek, és -úgy tűnik-  kissé sokkos állapotba került vesztesek. Talán ennek a sokknak tudható be, hogy rutinos közéleti szereplők tudatosan hangsúlyozzák, hogy megszegik azt azt a szalonképességi etikettet, amelyet pedig oly sokszor vetettek a mostani győztes szemére: „Mert a nyugati demokráciákban...”
Igen, a nyugati demokráciákban gratulálni szoktak a győztesnek, még akkor is, ha az eredményekhez nem fűl az ember foga. Igazán nem vádolható a Mazsihisz és vezetősége azzal, hogy kebelbarátság fűzné az újraválasztott Fideszhez, a kormányhoz. Legutóbb Holokauszt ünneplés tekintetében is jelentősen eltért az álláspontjuk, a Szabadság téri szoborállításról már nem is beszélve. Most mégis megteszik azt a gesztust, amitől a vesztes szövetség elhatárolta magát a választások éjszakáján: levélben gratuláltak Orbán Viktor miniszterelnöknek a választási győzelemhez.
A „nem gratulálok”-ot, mint annyi mást ebben a kampányban Gyurcsány Ferenc kezdte el a maga külön sajtótájékoztatóján. Aztán követték a többiek is, szinte szolgaian megismételve a kitalált fordulatot: tudomásul veszik az eredményt, de nem gratulálnak. Érdekes, hogy másnap reggel Fodor Gábor mégis gratulált a győzelemhez. Talán kiheverte az első sokkot?!
Nem kellemes dolog veszíteni. De hozzátartozik ez is az élethez, s ha valaki akármilyen megmérettetésen elindul, a vereség is benne van a pakliban. Éppen ezért az érett személyiségtől elvárható, hogy nem csak nyerni, de veszíteni is tud. Meg kell tanulni elfogadni, hogy ma ennyire voltam képes, ma ilyen volt a csillagok állása, ma így határoztak az állampolgárok egy szabad választáson. Nincs két Magyarország, a vesztesek is itt fognak élni ebben az országban. Talán az ő érdekük is, hogy a következő négy évben kormányrúdnál lévők jó felé vigyék az ország szekerét. Mert ugye elképzelhetetlen, hogy nem rombolni, tönkretenni és nyomorba taszítani akarnak mindenkit a most megválasztottak?! Vagy polgárháború van, mert a háborúban valóban ritkán gratulálnak a legyőzöttek a legyőzőnek?
Azzal, ha valaki nem tud veszíteni, nem teszi meg az elemi gesztust sem, nem a másikat minősíti, hanem önmagát. Gratulálok!

 

Hozzászólások