Négytől az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tüntetnek azok az anyukák, akiktől a minisztérium áprilistól vonta meg az emelt összegű családi pótlékot. Enélkül ingyen gyógyszerre sem jogosultak. A minisztérium a támogatások körüli csalásokat szerette volna felszámolni, de olyan háromgyerekes egyedülálló anyukától is megvonták a támogatást, akinek csak a gyerekek asztmagyógyszere havi 24 ezer forintjába kerül.   Tüntetni mennek a családi pótlék nélkül maradt szülők   index   

"A háttérben az áll, hogy a minisztérium még januárban módosította a „magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról” szóló rendeletet. Az eredeti szöveg csak általában sorolta fel azokat a betegségcsoportokat, amelyek miatt valaki tartósan betegnek számít: az új szabályozás a betegségeket és fogyatékosságokat a minden bizonnyal sokkal tudományosabb BNO-kód (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) szerint jelöli meg."

"Ez a nyilatkozat azonban úgy is értelmezhető, hogy a releváns betegségek köre valóban nem csökken, de támogatás csak a súlyosabb stádiumban lévő betegeknek jár. Az erőforrásminisztériumnak az is bevallott célja, hogy szűkítsék az emelt összegű családi pótlékot kapók körét. Horváth Ildikó főosztályvezető az RTL Klub Házon Kívül című műsorának azt mondta, az OEP adatai szerint a közel 60 ezer, asztma miatt emelt összegű családi pótlékot kapó családból mindössze 14 ezren váltanak ki rendszeresen gyógyszereket – a maradék 45 ezret mindenképp szeretnék kiszűrni az új rendszerből."

Egy este Kovács János egy volt katonai kaszárnya falai között kapott szállást. Széles, recsegős tölgyfalépcsők vezettek fel a boltíves szobába. Hűs volt. Hiába a falban van anyag. Méternél is szélesebb téglafal. Ezt a nem túl méretes íves ablak bemélyedésein szemmel is le lehet mérni. Ilyen kánikulai forró nyári napon ez azért pihentető. A szobában szekrény, faragott támlájú parasztbarokk ágy. Masszív székek és asztal. Az asztalon a figyelmes háziak fehér liliomcsokorral kedveskedtek. Korondi vázában az írott terítő közepén. Talán az ódon, nyirkos falak árasztotta enyhe dohszag miatt. Ritkán van itt vendég. Ritkán szellőztetnek.

A vacsora jól sikerült. Az a pár pohár helyi fehérbor megtette a hatását. Kovács János a szállásra tért. A háziak szerint is van holnap nap. Lefekvéskor papír-zsebkendőt helyezett az ágy melletti székre, meg egy pohár vizet. Az utóbbi napokban kapar a torka, köhög, és folyik az orra. Meg időnként viszket a szeme. Biztos megfázott valahol. Nem nehéz ebben a hőségben, kiizzadva egy pincében megfázni. Az álom gyorsan jött. Éjjel arra riad fel Kovács János, hogy nem kap levegőt. Köhög és csuklásra emlékeztetően görcsöl. Elmúlt. Múló rosszullét, gondolja. Megigazítja a párnáját. Derékban megtámasztja magát. Pár perc és megismétlődik a légszomj. Sötét éjjel, idegenben, lámpa nélkül, fuldokolva mire gondolhatna, mint a bekövetkező halálra. Anyja jut eszébe. Biztos mondaná azonnal, hogy ez tüdőgyulladás vagy mellhártya. Egy kortyot iszik, hátha segít. De nem. Újabb roham. Nagy levegőt venne, de nem megy. Összeszorul a torka és ráng a felsőteste. Szinte ugatva, sziszegve teszi össze a kezét és mondja a Miatyánkot. Szeretteire gondol, akiket otthon hagyott. Sose tudják meg, mi is történt. Valami lesz a halotti anyakönyvben. Imádkozik... A bűnei miatt, elszámol a napjaival. A családjáért. A házigazdákért. Az otthoni és itteni gyülekezetért. Elköszön. Megköszön. Jó volt Uram az élet, amit adtál. Vedd magadhoz az én lelkem. A levegőért való küzdelemben halálosan kimerül. Csak hajnalban tér magához.

Az utazás végén, az otthoni tüdőgondozóban, a vénás injekcióval megerősített beteg orvosi viszonylatban derül ki az allergia által kiváltott bronchitis, asztma. Sose hallott róla. Kovács János már a társadalom azon harmadához tartozik, akiknek allergiája van. De még asztmává is alakult. Mivel a hajlam örökíthető, izgulhat gyermekei miatt, és nem alaptalanul. Mert beigazolódott az orvosok félelme. Az egész család kontrollra jár és bizonyos időszakokban évről évre változó nevű és minőségű gyógyszereket szed. Van állandó gyógyszer és életmentő a fulladás esetére. Kovács János otthon van már az orrspray-k, szemcseppek, sóbarlangok világában is. Bizonyos időszakokban, mikor virágoznak fák, füvek és gazok, még a gyógyszerek se sokat segítenek. Taknya-nyála egybefolyik. Ilyenkor nem gondolkodik életminőségen, csak megpróbálja valahogy az emberi méltóságát megőrizni. Bizonyos napszakokban kerüli az emberek társaságát.

Kovács Jánosnak nem az fáj, hogy ezzel együtt kell élnie, hanem már látja a gyermekeit. Rohamgyógyszer a tornaórán, ha futás közben befulladna valamelyik. Korán felnőnek. A nyaralás előtt állandó egyeztetés az összes gyógyszerről. Ne felejtsd el bevenni naponként. Hogy alakult ki? Miért történik mindez? Nem tudja. Beszélik civilizációs betegség. Sok fertőtlenítés, kevés piszok, túl steril környezet. Sok adalékanyag az ételekben. Elégetett üzemanyagok gázai, dohányfüst. Kérdezi a doktornőt, mikor lesz jobb. Nincs válasz. Meddig kell kibírni? Örökké szedni kell a gyógyszert a gyerekeknek? Eddigi tudásunk szerint igen, jön a válasz. Mi lesz, ha nem lesz? Olyan nem lesz, bízzunk benne.

Kovács János kapott egy üzenetet. Felülvizsgálat lesz a gyerekeknél. A féléves, éves után egy olyan vizit, ahol eldöntik, hogy valóban beteg-e. Hálás az eddigi segítségért, a TB támogatásért. Még akkor is, hogy jó pár éve már elkezdték csökkenteni a támogatott gyógyszerek listáját, a támogatás összegét. Majd meghatározták mely gyógyszereket használhatják, sokszor az orvosi ajánlással szemben. Igen járt utazási kedvezmény, magasabb családi pótlék a tartós egészségkárosodás miatt.

Kovács János látja azt, amit sokan nem mernek még csak meggondolni sem. Az ellátatlan betegek sokkal kiszolgáltatottabbak és életminőségük sokkal rosszabb. Nem számíthatnak jobb munkahelyre és munkára. Közben az életük fenntartása egyre nehezebb lesz. Végső soron külső segítség nélkül ők a veszteség, a leírható százalék, akiknek nem sikerült. Kovács János ezt ésszel tudja. Ilyen az élet. Kiválasztódás. Csak ne kellene látnia a gyermekein ennek a jeleit. Amíg teheti a családi kiadások erre fognak menni. Amíg teheti.

Kovács János arra gondol, sokak számára ez a föld a mai napig valójában lapos és kerek. Őt a gyerekeivel együtt odalökték a szélre és kapaszkodik a semmi fölött. Le fog csúszni róla, mert a lapos és kerek föld önhatalmú urai nem szeretik az ilyen terheket. Haszontalan. Lógnak ott még páran. Öregek, nyugdíjasok, rokkantak, gyerekek, fogyatékkal vagy hittel élők. Haszontalanok.

Kovács János nem őrült meg. Csak most józan igazán. A volt katonai kaszárnyában átélt halálfélelem nem múlt el nyomtalanul. Tudja, hogy a föld mégiscsak geoid alakú (egyszerűbb fogalmazásban gömb) és bár vesztésre áll az önmagukat fékezni nem tudó haszonelvűekkel szemben, vallja Galileivel együtt: "Mégis mozog a Föld!" Erről a földről nem lehet leesni, mert más törvényszerűségei vannak. Mert Istené. Mert élni kell. Mert nem ő van rossz helyen. Ő jó helyen van. Ő van otthon a földön.

youtube  Kis kacsa fürdik 

 

Hozzászólások