Meg nem szégyenít… - avagy egy tenyészállat vallomása

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és az LMP-s Szél Bernadett is reagált Németh Szilárd „azé a világ, aki teleszüli” megjegyzésére: Bangóné szerint ma Magyarországon a nők arra kellenek, hogy szüljenek, „szüljék tele a világot, mintha csak tenyészállatok lennének”; Szél pedig erre úgy reagált: „nem azért vagyunk, hogy teleszüljük a világot”, a gyermekvállalás a családok saját döntése.
Szél Bernadett: Nem azért vagyunk, hogy teleszüljük a világot - Mandiner

Tényleg nem azért vannak a nők, hogy teleszüljék a világot. A nők azért vannak, hogy szeressenek.

Egyszerűen?

„Itt most két nő van”, mondta May, „úgy mondanám: két nő, aki egyszerűen a munkáját teszi.” „Pontosan”, teszi hozzá Merkel. Egymásra bólintanak. Az újságírók nevetnek. Mindenki érti, célzás volt ez olyan férfiakra, akik Nagy-Britanniát egy nagy kríziszónává változtatták. Ez nem az ő kettejük stílusa. Most nem tesztoszteron-politikáról van szó. Most a stabilizálás és a vita moderált levezetése van napirenden.
Két nő, aki egyszerűen a munkáját teszi - Zeit

Akik azt vizionálják, hogy a 21. század a „nők százada” lesz, azok megerősítést kaphatnak a hatalomban részt vevő nők arányának rohamos növekedésében. Nem volt ebben sok tudatosság, de végül mégiscsak úgy sikerült, hogy vezető nagyhatalmak vezetése női kézbe került, illetve esély van arra, hogy Hillary Clintonnal az USA elnöke is először nő legyen.
A látványos helyeken sok a nő, ugyanakkor azok az érdekes tendenciák, amelyek kvótarendszer ide-vagy oda, még mindig tartják magukat, azt mutatják, hogy vezető beosztásba a nagyarányú foglalkoztatottság ellenére sem kerülnek a nők Európában. Németországban művészeti és művészettudományi területen a végzettek 80%-a nő, ugyanakkor a kultúravezetői, vagy médiavezetői posztokon, arányuk csupán egyharmad.

Erős nők a német politikában

Hónapokig tartott az elkeseredett küzdelem az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártban a hatalomért. A párt végül essen-i kongresszusán Bernd Lucke ellenében a konzervatív nemzeti Frauke Petry mellett döntött.

Frauke Petry nyert az AfD hatalmi harcában – N24

Pénteken Németországban bejelentették a CDU megreformálásának tervét. Angela Merkel a fiatalítás és nőiesítés politikai címszavait megjelenésével is alátámasztotta: a szokásos fekete nadrág-fekete póló alap helyett az utóbbi napokban nyáriasított, és fehér alappal indul. Milyen színű blézert is venne fel ehhez, mint nyárias pink színűt? És ha bárki azt gondolná, hogy mindezt csak a bulvár része, igenis Németországban a „nőiesítés” nem kizárólag üres sóhaj, hanem valóság.

Helykeresők

Azt gondolhatnánk, minden rendben van a női szerzők elismerésével.

A magassarkú árnyékában – Die Furche.at

Hétvégén kezembe került egy osztrák brosúra, ami az Ausztriában élő és alkotó nőket szólaltja meg, őket mutatja be. Szokatlan kényelemben olvasgattam, s kinézegettem, mert a széles, magas ablakokból a Karavankák hegysorai sejlettek fel a ködös estében. Akkor nem tudtam, hogy éppen javában folyik a vita a Reposzton a női lét alapkérdéseiről. Amikor ezt a brosúrát elolvastam, első döbbenetem annak szólt, mennyire közösek a panaszaink. Persze osztrák hölgytársaink mégsem ugyanott tartanak, mint mi, magyarok, hiszen nálunk efféle kis reklámanyaggal nem találkoztam, amely képet adhatna arról, kik azok a magyar írók, költők, irodalmárok, akik történetesen nők is.

Mária és Márta egy személyben

20 évesek lettünk!

20 évesek lettünk! - Dunátnúli Református Nőszövetség

Szombaton ünnepelte a Dunántúli Református Nőszövetség megalakulásának 20. évfordulóját. Ünnepség és konferencia emlékezett meg a fennállás 20 évéről, s ennek során az egyik előadásban szóba került Mária és Márta alakja. A kérdés nem először és nem utoljára fontos a keresztyén női szerepvállalás dilemmái között. Az előadó, aki férfi, nagyon előremutató volt, amikor úgy fogalmazta meg, hogy egy személyben kell lenni Máriának és Mártának.

Hogyan leszek feminista?

A jelöltlisták alapján, a politika a választások után is a férfiak belügye lesz. Ki képviseli a nőket Magyarországon?

Európa legszexistább országában élünk – Index.hu

Nemrég végigkövettem egy vitát a női szerepekről, és más örök kérdésekről, amelyek mind a társadalomban betöltött szerepünket érintették. A vita apropója egy kép volt, ami négy nyugat-európai védelmi miniszterasszonyt ábrázolt, mind a négyen illedelmesen szorongtak egymás mellett egy kis kanapén. A kép mellett egy kis élcelődés arról, milyen ijesztőek a hadügyes hölgyek. Nekem erre rögtön beugrott Katalin cárnő, és még lett volna kit sorolni a történelemben - törékeny asszonyokat -, akik hadak élére álltak. Többnyire nem testi erejükre volt szükség, mint ahogy a férfi hadvezérek sikerének sem a testi erő a nyitja, hanem a jó döntéshozatalra, emberismeretre, taktikai és stratégiai készségükre. Számos, rendkívül árnyalt hozzászólás érkezett, de a vita hamar elfajult. Volt, aki női jogokra hivatkozott, és volt, aki humorosan megjegyezte, hogy „sipirc a fakanálhoz!”.

Női reformáció

A reformáció a nők perspektíváit is kiszélesítette. Íme néhányak, akiknek fontos volt Krisztus és a Szentírás, a tiszta hit és az Isten dicsőségére végzett szolgálat.

Női reformáció - Dunántúli Református Nőszövetség

Női reformáció – ezzel a címmel tettem közzé egy képet, rövid szöveg kíséretében a Dunántúli Nőszövetség honlapján. Bevallom, úgy találtam a kép-összeállítást egy külföldi oldalon. Nyolc női arc, nyolc különös sors a reformáció korából. Már amikor feltettem, számos kérdés kezdett dolgozni bennem, ami azóta sem hagy el. Egyrészt egy sóhaj és egy jámbor óhaj: milyen jó lenne egy magyar női arcképcsarnokot készíteni, ha nem is a reformáció közvetlen közeléből, de legalább egy száz-kétszáz éves keretben. De hát kit is ismerünk jól, kit sorolhatunk a nagy női alakok közé, s egyáltalán, kiről maradt fenn egy hitelesnek tekinthető ábrázolás? A másik kérdés a dolgok igazságtartalmát vizsgálja. Hisz nem tudjuk, a háttérben végzett szolgálatával egy-egy reformátor, vagy hitvalló ős felesége mennyit is tett hozzá a reformációhoz. S végül, egyáltalán és amúgy is, milyen élete volt ezeknek a nőknek? Miképpen változtatta meg mindennapjaikat és gondolkodásukat a nagy szellemi vihar?

Hogy nem teremtettél férfinak

A cím G.B. Shaw egyik leveléből származik, amelyben így ír a híres brit zeneszerző-karmester, Ethel Smyth (1858-1944) egyik operájának bemutatójáról: „amikor a zeneszerzőt kihívták a pódiumra, a közönség megdöbbent, hogy mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta”.  Magának a zeneszerzőnőnek pedig ezt írta: „Az Ön zenéje gyógyított ki mindörökre abból a téveszméből, hogy asszonyok nem tudják elvégezni a férfiak munkáját a művészetekben."

Tudnak-e a nők zenét szerezni? - Figaro

Néha úgy látom, mi nők mintha egy lapáttal még rá is tennénk a nőkről alkotott negatív sztereotípiákra.

Ugye nem?!

Megerőszakoltak két fiatal, hívő lányt a közelmúltban. Egyikük feljelentést tett a rendőrségen, a másik lány hallgat. Gyülekezetük női önvédelmi kurzust hirdetett; olyan sok jelentkező volt, hogy két csoportot indítanak. ... Az evangélikus egyetemi gyülekezet közösségéhez tartozik az a két lány, akiket két különböző időpontban és helyen erőszakoltak meg nem sokkal ezelőtt Budapesten. Az egyik lány még húszéves sincs, kórházban lábadozik, több plasztikai műtétet is végre kell hajtani rajta. Ez a brutális erőszak volt az első szexuális „élmény" az életében. Bántalmazója előzetes letartóztatásban van. A másik lány nem tett feljelentést. Talán nem akarja kitenni magát annak a procedúrának, amit egy ilyen súlyos ügy hozhat. – A nemi erőszak esetén egyet fontos tudatosítanunk a lányokban: nem a megtámadott a hibás. Ezekben a borzasztó esetekben azért adhatok hálát, hogy mindkét lány megkeresett és segítségért fordult hozzám. Most már felkészült szakemberek foglalkoznak velük. Nekem lelkészként az a feladatom, hogy mellettük álljak, kísérjem, szeressem őket és imádkozzak értük. Hogy a lányok beszélnek-e valaha arról, ami velük történt, az ő dolguk. Most egy feladatuk van: gyógyulni – hangsúlyozza a lelkész.

Predátor vagy áldozat - Parókia.hu

Ugye nem gondoljuk, hogy velünk - csak azért, mert keresztyének vagyunk - nem történhetnek meg szörnyűségek. Hogy hitünk miatt semmiféle óvintézkedésre nincs szükségünk. Az Istenbe vetett bizalom nem vak fanatizmus, tudjuk, nem felejthetjük ki az egészséges, józan előrelátást.  Ugye nem?!

Ugye, nincs bennünk hamis álszentség, amikor olvasunk a gyülekezetben szervezett önvédelmi oktatásról? Hogy ennek nincs helye a keresztyén közösségben, hogy ezt nem lenne szabad! Nem lép elő belőlünk a farizeus, aki a szentségről prédikál, amikor az elrontott világ szörnyűsége gyakorlati megoldásokat kíván, az imádság mellé konkrét tetteket. Nem kezdünk most rosszul prédikálni?! Ugye nem?!

(N)agymosás nőkkel

Az elmúlt évtized egyértelműen megmutatta, hogy azok az országok növekednek dinamikusan, amelyek mindkét nem emberi tőkéjét és képességeit kihasználják, mi több, ezekben az országokban a gyermekvállalási hajlandóság is nagyobb.

Szelényi Zsuzsa: Privát sarok: Nők nélkül nem megy a kilábalás - Haza és Haladás

Nem újkeletű a vita a kisgyermekes nők munkába állásáról. Jól emlékszem, a nyolcvanas évek elején mi alsós lányok már összevesztünk azon, ha nagyok leszünk, melyikünk megy majd GYES-re és ki fog dolgozni. Már akkor egyértelmű volt a felállás: aki GYES-en van, nem dolgozik, aki dolgozik, az végez hasznos tevékenységet.