A borongós, esős idő után végre beköszöntött a nyár: itt a kánikula. A hirtelen jött meleg mindenkit megvisel, a hőség főleg az idősek, a várandósok és a valamilyen betegségben szenvedők számára jelent veszélyt. 

Kánikula idején megnő a kiszáradás veszélye, ugyanis a testünkből izzadtság útján távozó víz pótlásáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Nyáron nagyon fontos a folyadékpótlás, ezért mindenkinek ajánlott többet innia, mint általában, erről légkondicionált helyiségben se feledkezzünk meg. Igyunk sok vizet, gyümölcslevet, és levest, ezzel nagyban segítjük szervezetünknek a hidratálását.

Brutális hőség támadja a magyarokat: így védekezz a kánikulában – hellovidek.hu

Megérkezett az év első hőségriadója. Beindultak a légkondik, az utcákon osztogatják a védőitalokat, meg persze a munkahelyeken is. A rádió óránként hívja fel a figyelmünket, hogy mennyire fontos a folyadék bevitel. Érkeznek a jobbnál jobb tanácsok, hogy hogyan figyeljünk magunkra, hozzánk tartozóinkra, házi kedvenceinkre. Mindenki igyekszik árnyékba húzódni, hűvös helyiséget keresni (megfizethetetlen élmény ilyen időben egy-egy multi polcsorai között bóklászni és jól átgondolni, hogy mit is kell venni), hogy egy picit enyhítsük a forróság okozta nehézségeket. 

Természetesen, ilyen időben a beteg emberekre még inkább oda kell figyelni, mert a nagy meleg hirtelen rosszullétekhez, állapotromláshoz vezethet. A kaposvári kórházban, éppen ezért, a legtöbb osztályon már légkondicionált kórtermekben gyógyulhatnak az ápoltak. Valóban nagy kincs ilyenkor, hogy legalább a sokszor fájdalommal vagy rossz közérzettel küzdő betegeknek nem kell szenvedniük a melegtől. S bevallom őszintén számomra is igen csak felüdítő egy-egy beteg ágyánál hosszabb időt eltölteni és picit lehűlni miközben hallgatom őket vagy beszélgetünk. Tulajdonképpen mindenhol arra biztatják az ember lányát, hogy ne tegye ki magát hosszan, tartós melegnek. S én mindent megteszek, hogy ezt be is tartsam. Félig viccesen írom ezeket a sorokat, de szokták mondani, hogy minden viccnek a fele igaz, ez a mondás ebben az esetben is érvényes. Bár nagyon szeretem a meleget s nem tartozom azok táborához, akik az éppen adott szélsőséges időjárásra panaszkodnak. Sokkal inkább komolyan veszem és igyekszem odafigyelni, hogy valóban elég folyadékot vigyek be a szervezetembe.

S ha már a folyadék bevitelről van szó. Tudjuk-e, hogy hány napot bír ki a szervezetünk nagyobb állapotromlás nélkül, ha nem viszünk be folyadékot? Természetesen függ az állapottól, kortól, súlytól, terheléstől minden ember esetében, így pontos időt nem lehet megállapítani. Viszont az biztos, hogy a legjobb kondíciókkal rendelkező ember esetében is pár nap folyadékhiányt már jelez a szervezet. Összeomlik a vérkeringés, az agy nem kap elég vért és ájulás, de akár kóma is felléphet.

A folyadék huzamosabb hiánya a szervezetünkben igen nagy károkat tud előidézni.

Még egy hete sincs, hogy véget ért pünkösd. Megünnepeltük a Szentlélek kiáradását. Tanúi voltunk, hogy fiatalok tettek bizonyságot tudásukról, hitükről a konfirmáció keretében. Lelkészek ezrei prédikáltak a Lélek kiáradásáról és biztos vagyok benne, hogy sokan a téma kapcsán felhozták hasonlatként a víz szerepét a hittel és a lélekkel kapcsolatban. Szívesen hasonlítjuk a Lélek jelenlétét a víz „viselkedéséhez”. Jézus és a samáriai asszony találkozásának története (Jn4) kifejezetten jól példázza ezt. 

A hőségriadó és a pünkösd kapcsán merült fel bennem a kérdés, hogy: Vajon mennyire figyelünk a szomjas lelkünk táplálására? A testünkre, szervezetünkre odafigyelünk, de vajon a lelkünkre? Tápláljuk eleget? Vagy a mai technika vívmányai, lehetőségei, esetleg egy kedvenc sorozat, vagy egy jó könyv, netalán az állandó munka elcsábít bennünket? A testünk pár napig bírja ivás nélkül. A lelkünk meddig bírja? Mennyire adunk lehetőséget, hogy a tikkasztó problémákban és az izzasztó nehézségek között fellélegezzen és felfrissüljön a lélek? 

A kérdésekre mindannyian magunkban találjuk a választ. Viszont így pünkösd után a kánikula kellős közepén fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk a lelkünk hidratálására is. Ne felejtsük el a meleg napokban a lelkünket is felfrissíteni, mondjuk egy hűvös templomban!