Hatalmas buli lesz pénteken a Lánchíd pesti hídfőjénél, az már biztos, hogy egy táltosnak, római katonáknak, illetve huszároknak öltözött férfiak, illetve néhány pancsoló „kislány” is megjelenik majd a színpadon. A látványra bizonyosan nem lesz panasz, de nem is vár mást az ember 3,4 milliárd forintért.

Sámánnal, huszárokkal és pancsoló kislányokkal támad a vizes vb megnyitója - hvg.hu

Százötvenkilenc ifissel töltjük hetünket a Balaton partján. Pörgős, változatos impulzusokhoz szokott korosztály, akik a hét témája kapcsán folyamatosan azzal találják magukat szembe, hogy mi érdekli őket igazán. Isten személye, önmaguk, a jelen idő és az örökkévalóság találkozása, vagy éppen születésüknek célja? Talán mára már nincs olyan közöttük, akit valami ne érdekelne.

Az elmélyüléshez és a kikapcsolódáshoz nincs szükségük milliós vagy milliárdos költségvetésre. Biztos többszörösét lehetne elkölteni a kimért keretnek szenzációs, látványos vagy éppen minden érzékszervet megragadó dolgokra, de igazi örömöt és értéket nem a drága dolgok adják nekik. Nem showra, hanem sóra van szükségük. Így hát mi nem showman-ek, hanem sóman-ek illetve sówoman-ek vagyunk számukra.

Elmélyült beszélgetések, fürdőzés, imaséta, előadások, nevetgélések, kamaszos nagyzolás "leoltása", személyes bátorítások, ficamok kezelése, dicsőítések és sportolás váltják egymást kis közösségek építésének s megerősítésének részbeni céljával. Nincs jelmezünk, nincs összehangolt mozgású előadásunk, ám helyette van felszabadító hír: Isten megtanít AZ ÚTon járni, halk és szelíd hangként súg a lelkedbe, a földi dolgokon túl az odafennvalók is a tiétek.

Az idelennvaló és az odafennvaló különleges találkozását élhettük át egy élő koncerten istentiszteleten, amikor az új ifjúsági énekeskönyv dicséreteit együtt énekeltük. Koncerten voltunk, mégis istentiszteleten vettünk részt. Sokak számára só volt az énekek szövege, a hozzá illeszkedő dallamok könnyűzenei feldolgozása, a közben elhangzott szuggesztív püspöki igehirdetés. Só. Ízesítő, ízeket árnyaló és felerősítő a lélek életében.

Egymást ízesítjük, mert minket is megízesített az Odafennvaló, akinek nem feledhetjük korszerű figyelmeztetését:

Ti pedig nem a föld show-ja, hanem a sója vagytok!