Az egykori holland gyarmatosítók dél-afrikai leszármazottai komoly farmkultúrával rendelkeznek, ám a sok esetben felderítetlen farmergyilkosságok és a kisajátítások miatt új hazát keresnek.
Ezért egy boer (afrikaans nyelven: farmer) delegáció Oroszországba látogatott, hogy felmérje a lehetőségeket. Oroszország viszonylag alulnépesedett méretéhez képest – a dél-afrikai The Citizen című lap szerint – állítólag megfontolja, hogy több ezer dél-afrikai fehér farmert fogadjon be, hogy fejlessze mezőgazdaságát. A lap szerint mintegy 15 ezer gazdálkodóból álló csoport állítólag felajánlotta szolgáltatásait az országnak, hogy a Fekete-tengertől keletre eső területen a megtakarításaikat befektetve farmgazdaságokat hozzanak létre, és még angol nyelvleckéket is adnának a helyieknek – írja a Syngenta blog.

  Oroszország több ezer dél-afrikai farmert fogad be?  agroinform

Vízumok kiállítását tervezi az ausztrál kormány a bajba került fehér, dél-afrikai farmerek részére – írja a BBC. Erről az ausztrál belügyminiszter, Peter Dutton beszélt szerdán, kifejtve, hogy a földműveseknek szükségük van egy „civilizált ország” segítségére, ezért humanitárius alapon adnák ki a rendkívüli vízumokat. Arról, hogy miért is kerültek bajba a fehér farmerek, a Mandiner külön cikkben foglalkozott részletesen: akkor azt írtuk, a dél-afrikai kormány a fehér farmerek földjeinek kompenzáció nélküli elvételét tervezi a helyi szélsőbal indítványa alapján. További gondot jelentenek a bennszülött lakosság által a fehérek ellen indított portyák és gyilkosságok a leggazdagabb afrikai országban. Vízumokkal mentenék ki az ausztrálok a fehér farmereket Dél-Afrikából mandiner.


 

A hírek már régóta csepegnek az elvadult állapotokról. Az sem tett jót Dél-Afrikában, hogy a választásokra meg kellett nyerni az emberek szimpátiáját. A számarányuk miatt a fekete szavazókat kellett megnyerni. De ők éppen nem a gazdasági elit képviselői. Hiszen nagyon sokáig nem jutottak oda a mézes csuporhoz. Leginkább nincstelen embereket a baloldali, populista, újraosztós ígéretekkel lehetett megnyerni. Mára azonban, ami még csak választási ígéretnek indult és nyugtatgattak mindenkit, hogy ez csak belpolitika, véres valósággá lett. Az emberek szeretnék az ígéretek beteljesülését. Azt, hogy a fehérektől vegyék el, és osszák ki a földeket. Ma a lakosság kb. 10%-át kitevő fehér közösség birtokolja a földek 72 %-át. De itt nem csupán nagybirtokokra kell gondolni, hanem dolgos, szorgos kétkezi dolgozókra, farmerokra is, akik nem túl nagy földeken gazdálkodnak. Ezt most már a politikai vezetés is véresen komolyan, amolyan lenini, sztálini módon, balos, kommunista retorikával elkezdte a köztudatba adagolni. Olyan sikerrel, hogy már évek óta, faji alapon támadják a fehér farmerek farmjait és sokukat meg is öltek. A támadások száma állítólag nagyobb, mint Irakban a legrosszabb háborús időkben az ottani gazdálkodók ellen.  Az Afriforum nevű érdekvédelmi tömörülés szerint például egy dél-afrikai farmer 26-szor nagyobb eséllyel lesz gyilkosság áldozata, mint a világátlag.

Itt egy újraosztás tanúi lehetünk. Olyané, amely tragikus lesz és sikertelen végül. Erre a történelem bemutatta a középső ujját. Nem is messze Zimbabweban is megtörtént ez. Borzalmas éhínség, és gazdasági visszaesés történt. Levágták az "aranyat tojó" tyúkot. A földhöz értő embereket elüldözték és nem engedték, hogy azt csinálják amihez értenek. De odaadták olyanoknak, akik nem értettek hozzá és csak a jó élet lehetőségét látták, de nem figyelték az ahhoz vezető verejtékes munkával kikövezett utat. Ezért nem tudták mit csináljanak. Felélték amit lehetett és ennyi. Mint egy rendes kommunizmus. Dél-Afrika, Afrika leggazdagabb országa errefelé tart. Most fordított apartheid alakul ki, rasszizmus a fehérek ellen. Az indulatok jogosak is lehetnének a hosszú évszázados szembenállás miatt. De most együtt kellene működniük, hogy az állam, az ország működjön. Fel kell nevelni és ki kell nevelni a következő vezető réteget, farmer réteget, munkásréteget, saját oktató réteget a feketék közül is. De ez idő. Akár több emberöltő. Ha lesz nekik. 

Azt látjuk, hogy az orrunk előtt játszódik le ismét egy nagy kísérlet. Nem lesz jó vége. Borítékolható. Erről is szólnak a hírek. Ausztrália, Oroszország is maga felé hívná a tapasztalt, gazdálkodáshoz jól értő farmereket. Én is azt mondom, ha bevándorlók és migránsok, akkor őket kell befogadni legelőször. Nekik sem a nyelvvel, sem a kultúrával nem lenne problémájuk. Hogy konkurencia lennének? Hát persze. Hiszen dolgos emberek. Fiatalosak, gyerekekkel. De akkor is inkább jót tennének nekünk. 

Több tanulsága is van a történetnek. A történelemben nincsenek végleges állapotok. Ezek nem kőbe vésett dolgok. Hiába akar bárki is igazságot, mégis csak az emberi kapzsiság fog nyerni és rombolni. 

Ezzel szemben, túl a naiv álmokon inkább erre figyeljünk: "Annakokáért míg időnk van, cselekedjünk jót mindenekkel, kiváltképen pedig a mi hitünknek cselédeivel." Galata levél 6, 10

 

 

 

Linkajánló:

 Rasszizmus vagy banditizmus? Fehér farmerek tiltakozása a brutális gyilkosságok miatt Dél-Afrikában  hvg

Az első 50 dél-afrikai búr farmer család hamarosan letelepedhet Oroszországban vilagfigyelo.

Izraeli kiképzők oktatják önvédelemre az üldözött fehér farmereket Dél-Afrikában origo.

Dél-Afrika: fordított apartheid? valasz

Évtizedekkel az apartheid után: Fehérek tízezrei élnek gettókban Afrikában - képek atv