Az Oxfordi Egyetem kutatóinak sokat idézett tanulmánya szerint az olimpiarendezés a legdrágább és pénzügyileg leginkább kockázatos nagyberuházás, ezért egy országnak vagy városnak érdemes komolyan mérlegelnie, hogy szüksége van-e a rendezésre, nehogy a saját bőrén tapasztalva kelljen eljutnia a fenti következtetésekig. ... Az olimpiánál ez a költségtúllépés viszont minden mást felülmúl, átlagosan 156 százalékkal lesz végül drágább a tervezettnél....  

Az olimpia a legkockázatosabb beruházás index.hu

Néhány hete a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Éger István levelet írt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, hogy felhívja a figyelmét a sürgősségi betegellátás körüli problémákra. ...
az ország sürgősségi osztályain 600 szakképzett orvosra lenne szükség a minimumfeltételek teljesítéséhez, ehhez képest jelenleg csak 140 orvos dolgozik a területen. A MOK számításai szerint az országban 103 kórház végez sürgősségi betegellátást, a törvényes munkarend betartásához havi szinten minimum hat szakképzett műszakvezető kellene. Orvoshiány? Miféle orvoshiány? index.hu


 

Ha megkérdezik, akarok-e olimpiát, akkor a válaszom egy határozott IGEN.

Miért is? Ezt magamtól kérdezem. Érzek bármiféle izgalmat a szó hallatán? NEM. 

Tulajdonképpen nem szeretem nézni a sportjátékokat. Ez így nem teljesen igaz. Nem készülök rá. Aztán néha leragadok egy-egy kajakfutamnál. Kiabál valaki, hogy láttad az úszónkat? Kezd bennem is felépülni valamiféle olimpiai láz és mire elérném a 37 fokot ( hőemelkedés), pont vége az olimpiának.

Igazán egyetlen egy olimpia izgalmas számomra. Az első az Újkorból. Amit felajánlottak nekünk a millenium tiszteletére. 1896. De végül a görögök rendezték.

Ha megkérdezik, akarok-e olimpiát, akkor a válaszom egy határozott IGEN.

Végre rólunk beszélne a világ. Jó rendezés. Büszkék lehetünk végre az országunkra. Sportolóink hazai közönség előtt küzdhetnek. 

Reális az olimpia? NEM. 

2,5 - 5 milliárd dollár közé van betervezve, de ez általában majdnem kétszer annyiba is tud kerülni. 5-10 milliárd dollár. 1500-3000 milliárd forint. Mikor az egészségügyünk és az oktatási rendszerünk, de vegyük ide a hadsereget, a közlekedést is, ezer sebből vérzik, akkor fájdalmas szívvel azt kell mondanom: NEM. 

Ha megkérdezik, hogy aláírnám-e a nolimpa kérdőívét, akkor a válaszom egy határozott NEM.

Ha megkérdezik, hogy aláírnám-e a kormány akármilyen olimpiatámogató kérdőívét, akkor a válaszom egy határozott NEM.

Azért nem, mert egy olimpia (persze sok más dolog, egészségügy, oktatás, honvédelem, állampolgárság, közlekedés, utak) nem szavazás kérdése. A mi közösségeink felelősségteljes közös döntése. Ez nem játék. 

Ha megkérdezik, akarok-e olimpiát, akkor a válaszom egy határozott IGEN.

De akkor, amikor nem kell meghalnia kihűlésben egy cukros kisfiúnak egy fűtetlen házban. Akkor, amikor olyan körülményeket teremtettünk, hogy jó itt élni és boldogulunk, annak ellenére, hogy máshol többet lehet keresni, mégis itthon vagyunk boldogok. Akkor, amikor a közösségünk  tagjainak nem gyógyszer és élelem között kell választania. Akkor, amikor jókedvünkből és nem csikorgó fogakkal, daccal kell kipréselni az itt élőkből egy boldog sóhajt. Amikor együtt kiáltjuk: Szeretlek Magyarország, és ugyanazt is értjük alatta.

Szeretném, ha Mocsán lenne egy tornaterme az iskolának. Azután felszerelt természettudományos terme. Az egészségház is nagyon jól jönne. Rengeteg integráció törvényi feltételeinek megfelelő pedagógiai asszisztens, iskolapszichológus. Munkaterápiás lehetőségek a még megmenthető fiataloknak, gyerekeknek. Programok a tehetségeseknek. A segélyben nem részesülő, dolgozó, ám mégis nyomorult embereknek segítség. A fiatal vállalkozóknak olyan vállalkozói légkör, amelyben elindíthatják a vállalkozásaikat. Boldog környezetet szeretnék, és akkor már az egyházamnak nem is kérnék semmit. Mert innentől  megcsinálnánk mindent magunk. Boldogságból, közösségtudatból.

Valahogy így van ez az országgal is. Ha a benne élők boldogulnak, az országnak is megy. Akkor az olimpia meg lesz rendezve. Örömmel, teljes támogatottsággal. Horda és hordalékmentesen.

 

Hozzászólások