"Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztos, hogy botokkal és kövekkel." A kétségkívül maradandó munkásságú Albert Einsteintől származik ez a jóslat. De lehet, hogy így visszatekintve nem is annyira helytálló. Ez azonban nem róható fel a fizikusnak; a két világháborút megélt tudós mi mást gondolhatott volna? Saját szemével látta - és fizikus révén értette is a pusztító fegyverek működését ... Persze Einstein sem láthatott rá mindenre. A nagy tudós 1955-ben távozott az élők sorából, így lemaradt jelentős, a jelenlegi társadalmunkat befolyásoló eseményekről. ... Tehát azért helyén kell kezelnünk a jóslatot, hiába beszélünk a világ egyik leghíresebb gondolkodójáról. Hinnének az emberek egy olyannak, aki nem tudta lefotózni a sajtburger menüjét az iPhone-jával, majd kirakni Snapchat-re, egy-két mulatságos Bitmoji társaságában? 

BELÁTHATATLAN KÖVETKEZMÉNYEK   brotestansokk

"Itt állunk egy világháború küszöbén, megspékelve egy kicsi globális felmelegedéssel, a fiatalság azonban szuperokos készülékek képernyőit bámulva butítja el magát. Nem a Föld sorsán töprengenek, nem töprengenek semmin. Inkább álmodoznak a jövőjükről, hogy a legkevesebb idő és energiabefektetéssel hogyan tehetnek szert a legtöbb pénzre. A tanultságnál százszor értékesebb ma a pénz. Itt lehet a bökkenő, ez volt a fehér bajszos fickó baja: több volt az esze, mint a pénze. Ha a mai értékeket nézzük, Einstein egy senki volt. Állítása nem is volt helyes, ugyanis ha az emberiség az okoseszközökben és robotokban van, az evolúció csodájának hatására a felesleges végtagjaink visszafejlődnek. Ha kézfejünkön csak egy hüvelykujj lesz, az üzenetek bepötyögése érdekében, akkor hogyan fogunk botokhoz és kövekhez nyúlni?"


Einstein senki volt? Hát... Nem volt okostelefonja. Az írás alcíme: "az esszé, amely több kérdést tesz fel, mint amennyit megválaszol". Gimnazista követte el. Pruzsinszki Bence. Lehet, hogy még hallunk felőle. A fiatalság gondolkodásáról első kézből. De hát ő is fiatal. Ő is gondolkodik. Akkor talán még sincs annyira elveszve minden.

Azért nem ilyen egyszerű ez. Látni és tudatosítani az nem ugyanaz, mint megoldani vagy túlélni. Ezt Bence is megjegyzi. Mostanra az egész generációt átjárja a mindennapos mobilhasználat. A kortársak, a referencia csoport érintett. Azok, akik hatással lehetnének a másikra mind benne vannak nyakig. A legnagyobb probléma ez. Nincs lassan más minta. Fel sem tűnik, hogy mi a baj. Mert mindenki ezt csinálja. 

"Attól félek, hogy egyszer a technológia fontosabb lesz, mint az emberi kapcsolatok. Lesz a világon egy generációnyi idióta." Ez egy nem beazonosítható idézet, amit Einsteinnek tulajdonítanak, de leginkább akkor, amikor kritizálni kell a mobiltelefonnal élő fiatalokat. Azonban a következő idézetet már Vekerdy Tamás tette le az asztalra: "Okostelefont vettél a gyerekednek? Miért nem vettél neki rögtön egy gramm kokaint is?"

A problémát, mit problémát, a tragédiát már érzékeljük. De nem tudjuk hol lesz a vége.

A Gyűrűk Ura trilógiában van egy látó kő eszköz, a Palantír. Ezen keresztül lehetett látni a világot, a gonosz Szauront is. Meg lehetett időbn és térben figyelni. Egy baj volt, hogy az erős akarat uralni tudta a látást és visszafelé is működhetett. A megfigyelt Szauron is látta megfigyelőjét. Sőt előbb utóbb mintegy hipnotikusan tudta irányítani. A regény 1939-43 között készült el. Nincs még TV. De valamit látott már a jövőből. 

Mi azzal az önbecsapással vettünk színes tévét, hogy a természetfilmeket jó lesz nézni. Hát nem. Akció, kaland és erotikus filmek miatt. Azért vettük a számítógépet, hogy majd milyen nagy alkotásokat fogunk rajta csinálni. Regényeket írni, táblázatokat kezelni. Aztán meg leginkább a játékok mennek. Azért lett a net, hogy majd kapcsolatot fogunk tartani. Részben igaz. De ellenőrizetlen információk tömegeivel bénítjuk le az agyi, mentális kapacitásunkat. Hazugságokat, féligazságokat terjesztünk. Különböző érdekcsoportok, trollok eszközeiként felkorbácsolt indulatokkal acsarkodunk. A mobilokat azért kapták a gyerekek, hogy ha messze vannak a család elérhesse őket és fordítva. Mára ez a nettel rettenetes kombóvá lett. A fülbe bedugott füles többek életébe került. Az értelmetlenül eltöltött idő mennyiség megnőtt. De a baj, hogy elveszi olyan tapasztalat szerzés elől az időt, amit már semmi nem adhat vissza és elvész. Ha lekapcsolják a villanyt, vajon hányan fognak életbe maradni?

Valamit figyelünk és az átformál bennünket. Kihasználva a mi megfigyelésünket, hamis információkkal lát el, manipulál. 

Valóban sok a kérdés. Mi lesz ebből?

Azért reményt keltő, hogy a tudományokra, a természetre, sőt Istenre is lehet figyelni. Ezek is hatással vannak ránk. Sőt a biológiai és psziché kompatibilis életet támogatják. Isten eredeti tervei igen jók voltak. Most minden erre fogékony embernek felelősége, hogy ezt a csatornát élesítse és nyitva tartsa. Ez legyen életet formáló hatással ránk.

 

linkajánló:   Okostelefon-suli Mocsán kem-kszr.hu/2019/04/28

 

 

Hozzászólások