A koronavírus pár hét alatt egészen drámai szinten forgatta fel a valaha volt leggazdagabb nagyhatalmat. A sokáig elbagatellizált járvány eddig több mint 700 ezer embert fertőzött meg az Egyesült Államokban, hatására pedig tízmilliók kerültek kilátástalan anyagi helyzetbe. A járvány – és látványosan elhibázott kezelése – olyan szociális válságot eredményezett már most, amely sokkoló képet fest a világ egyedüli szuperhatalmáról. ... A járvány terjedése és a szabad mozgás korlátozása miatt egészen kivételes mértékben váltak tömegek munkanélkülivé. Míg az elmúlt ötven évben az állásukat elvesztők heti száma még a 2008-as válság idején sem volt magasabb 700 ezer főnél, az elmúlt négy hétben átlagosan heti ötmillió ember vált munkanélkülivé. ... A sürgős anyagi segítségre szorulók hatalmas száma is azt mutatja, hogy az USA-ban tízmilliók élnek kiszolgáltatott helyzetben, számottevő tartalékok nélkül. Az amerikai jegybank korábbi felmérése szerint a lakosság 40 százaléka nem tudna kifizetni egy 400 dolláros (130 ezer forintos) hirtelen kiadást. Az európai szemmel nézve kirívó társadalmi egyenlőtlenségek miatt a legnagyobb amerikai élelmiszerbanknál a tavalyi rekord alacsony munkanélküliség ellenére is 40 millió rászoruló jelentkezett ingyen ételért. 

A világtörténelem leggazdagabb nagyhatalmában kilométeres sorok kígyóznak az ingyen élelmiszerért g7

"Az élelmiszerbankok most több millió dollárt költenek arra, hogy ellássák a rászorulókat, miközben a helyi termelők több milliárd dollárnyi értékű élelmiszert kénytelenek kidobni a fizető kereslet visszaesése miatt. Ennek persze alapvetően logisztikai okai vannak, mégis bizarr egymás mellé tenni a tejet a földekre kiöntő termelők és az ételért sorban álló tízezrek képeit."


A számok sokkolóak, de ne felejtsük el, hogy az USA  és Magyarországhoz lélekszáma között kb. 328 a szorzó.  Mit is jelent ez számokban? Pl. 40 millió rászoruló ott, akkor itt kb. 121. 951 fő. 22 millió fő jelentkezett be munkanélküli segélyre 4 hét alatt. Ez itt kb. 67.073 fő. A 700 ezer fertőzött az itt kb. 2134 főt jelent.

Azt gondolnánk, hogy egy világhatalomnál jobban tudják kezelni  a helyzetet, de az örök emberi gondolkodásmód ott is megjelenik. Amíg nem nagy a baj, lehet kezelni. De mihelyt több erőt, áldozatot igényel a feladat más törvényszerűségek szerint kezd a társadalom mozogni, cselekedni. Nagyon szeretném, ha nem értenénk félre. Most nem ekézem az USA-t. Időnként persze igen. De most nincs bezzeg mi. Most tragédia van, amire érdemes odafigyelni. Mert ez emberi jellemzők máshol is így működnek. Mondjuk olyan most, mint az állatorvosi ló. 

Lehet, hogy mi is hozzuk nagyságrendileg  a  munkanélküli, rászoruló számokat. Azt sem tudom, hogy a mi lakosságunk hány százaléka tudna kifizetni hirtelen 130.000 forintot hirtelen kiadásra. Szerintem, akik nem tudnának hirtelen fizetni, itt is lehet 40 %. Vagy több is. 

A megdöbbentőbb inkább az, hogy szociális feszültségek indultak el egy gazdag országban. Vannak gazdagabbak és szegényebbek, tudjuk. Egyetértünk vagy nem, ez mindegy. De míg egy kisebb réteg át tudja vészelni a koronavírus okozta karanténhelyzetet, addig sokaknak még betegen is kell dolgozniuk. Az Amazon cég egy részlegénél pozitív teszt esetén sem zárták le a részleget egy fertőtlenítés idejére sem. Profit?  Profi kosarasok tesztelve, de az egészségügyi dolgozók jó részének nincs teszt forráshiány miatt. Ezt ismerősöm is mesélte, akik Angliában orvos, hogy betegen (értsd koronavírus) kellett ügyelnie más betegek mellett. Mondjuk nem csináltak rajta tesztet, mert nem volt. De lehet, hogy kelet-európai és az is számít? Mert a szociális feszültségek közé belép a nemzetiség, rassz is. Igazolt fertőzöttek esetében több a spanyolajkú, fekete, őslakos emberek száma, mint a számarányuk indokolná. Nyilván megérné feltérképezni, hogy információ, felszerelés hiány, szegénység, kiszolgáltatottság, leromlott egészségi állapot miatt van ez. Vagy esetleg jellegzetesen a  kultúrából fakadó vészhelyzetekre adott válaszaik miatt. Teszem azt kevésbé fegyelmezetten izolálnak, mert idős embert nem hagyunk magára semmilyen körülmények között. Kötelező találkozások a generációk között. Olyan munkahelyek, melyekben a fertőzés lehetősége nagyobb. Vagy mindezek egyszerre. Nem győzik hangsúlyozni, hogy most ismeretlen terepen jár az emberiség. Most próbálja a lehetséges jó orvosi, társadalmi, politikai válaszokat megtalálni és megadni a vírus okozta hatásokra. Ez most nehezen megy.

Számomra megdöbbentő képsorok. Kicsit olyan mint egy oximoron a sok jó autó és az ingyen élelemért kiszálló emberek látványa.

Nehéz elképzelni, hogy a termelők kiöntik a tejet, a tehenekkel etetik az epret, a saláta rohad a földeken és a "másik utcában" sorban állnak ennivalóért. Logisztikai bukfenc. Nem tudják összekötni kidolgozott lehetőségek híján a termelőt és a fogyasztót. Más a lépték. Olyan hihetetlen elképzelni, hogy 10 ezer autó várakozik élelmiszersegélyre, vagy 3 km a sor egy másik helyen. 

Mindez azért fontos, mert rosszul kezelt válságban mindez nálunk is megtörténhet, ha már nem történik. Nálunk is vannak munkakörök, ahol sokkal nagyobb eséllyel találkoznak a vírussal. Arról nem beszélve, hogy a regisztrált fertőzöttekhez képest akár több százszorosa is lehet azok száma, akik tünetmentesen fertőznek. Az egészségügyi dolgozók pont ilyen emberek. De mindenhol, ahol emberekkel kell érintkezni. Posta, csomagküldők, boltok, vendéglátók, sport, konditermek. A kórházak kiürítése miatt nehéz helyzetbe kerülnek családok. Dolgozók nem tudják idős hozzátartozójukat ápolni, izolálni, mert nincs mód. Éppen elég volt az első sokkban az iskolásokról gondoskodni. Velük is vigyázni kell, mert közben ha lehet az idősebbekkel ne érintkezzenek. De ki vigyáz rájuk? A munkahelyek sorban küldik betegszabadságra a feleslegessé váló munkatársakat, vagy megegyezés alapján kevesebb fizetésért, áldozatot hoznak, végzik a munkájukat, remélve, hogy a helyzet hamarosan rendeződik. Persze sokan munkanélkülivé válnak. Kiadások vannak. 

Oda kell figyelni a szociális különbségekre, mert a szükség nagy életrendező. A kezeletlen helyzetből (éhínség, elégedetlenség, szükség) való feszültség ilyenkor gyakran szokott a felszínre törni. És amikor a tömeg a saját törvényei szerint fegyelmezetlenül, de szisztematikusan a saját ösztönszintjén próbál megoldást keresni, amihez jön még a nagyravágyó politikusok messianisztikus, nárcisztikus, de inkább hatalomváltó , vagy hatalmi ambíciója, ott csudadolgok történnek, amit később nehéz megmagyarázni és igazolni. Nem is lehet, csak meséket kitalálni és manipulálni. 

Ilyenkor lenne jó a szakmaiság és társadalmi bizalom. De ez az ember ösztöntermészetének ellentmond. Az igaz, hogy az ingerküszöb más. Most van szükség közös teherviselésre, áldozatvállalásra, egymás megsegítésére, odafordulásra, és önfegyelemre.