Amikor a vallás biztonságot ad

Minden év február 1-jén megtartják a hidzsáb világnapját. Száztizenhat – közöttük muszlim – országban zajlik a kampány, de üzenetében sokkal inkább a nyugati világra fókuszál. E napon a nem muszlim nőket is bátorítják arra, hogy próbálják ki a hidzsáb, az iszlám női ruházat, az egész testet eltakaró ruha és fejkendő viselését. A figyelemfelkeltő hirdetések, amelyek a „hidzsábérzés” megtapasztalására invitálják a hölgyeket, a kozmetikumreklámok stílusában kínálják – kendőbe csomagolva – az iszlámot.

Becsomagolt életérzés – origo.hu

Hogy baj van a nyugati értékrenddel, régóta tudott. A baj nem a sokszínűségben, hanem az értéknélküliségben van. Olyan, az ember lényegétől idegen ideológiai köntösbe öltöztetett életérzéseket próbálnak dominánssá tenni, amelyek legfeljebb kisszámú csoportok magatartásmintáját jelentik. Minden hangot, ami ezt megkérdőjelezte társadalomellenesnek, fejlődésellenesnek nyilvánítottak, s ez volt a jobbik eset, rosszabb variációjában intoleránsnak, fasisztának, szexistának bélyegezték. Az évtizedek óta zajló egyirányú jelenség, amely a pénz bűvöletében bármit hajlandó volt kiszolgálni, elhozta azt az elbizonytalanodást, amelyben a nyugati világ embere már nem érzi biztonságban magát. Ez nem a terrorizmus veszélye elsősorban, hanem az az egzisztenciális szorongás, amelyben senki nem lehet már az, aki: a férfi férfi és a nő pedig nő.

A női lelkészségről

Egy hivatalos egyházi döntés értelmében, nem végezhetnek többé lelkészi szolgálatot a nők Lettországban. Nem régi hagyományról van szó: 1975 óta lehettek nők is lelkészek, de mostantól – mintegy húszéves egyházvezetői törekvés végeredményeképpen – nem. Hogy mi motiválhatta a döntéshozókat abban, hogy már felszentelt lelkésznő jelenlétében így szavazzanak, őszintén nem tudom. Valószínűleg jól ismert igeszakaszokra hivatkoztak: a nő ne tanítson gyülekezetben, ne beszéljen nyilvánosan. Vajon azt feltételezik, hogy az évtizedek óta szolgálatot végző lelkésznők, és a lelkésznők szolgálatát támogató evangélikus egyházak, továbbá azok vezetői szerte a világon nem ismerik és nem olvassák a Bibliát?

Kotoszo.blog. hu – A nők szentelésének visszavonása

Nehéz kérdéseket vet fel a lett evangélikus egyház merész döntése, amelynek következtében nemcsak megtiltotta a nők lelkészi szolgálatra történő szentelését, hanem visszamenőlegesen is hatálytalanította az addig felszentelt női lelkészek jogosultságát a szolgálatra. Női lelkészek nem szolgálhatnak a lett evangélikus egyházban – ez a végkövetkeztetés. A miértekről különösen az észak-német evangélikus egyház szemüvegén át olvashatunk a témáról, ami eléri lassan azokat a protestáns, döntően evangélikus közösségeket, ahol a zsinati döntést, amely kétharmados többséggel született diszkriminációnak és az eddigi egyházi vívmányok elérésétől való visszalépésként értékelik.

Menstruátorok a szexisták ellen

És hogy segítsünk terjeszteni a meszidzset: a kiállításon osztogatott szórólap szerint ideje új, gender-semleges szavakat használnunk az olyan idejétmúlt kifejezések helyett, mint „nők”, „anyák” vagy „lányok”. A javaslat szerint a legjobb az lenne, ha a nőnemű egyedeket mostantól „menstruátornak” vagy „menstruációval rendelkező embereknek” neveznénk.

„Nők helyett beszéljünk menstruátorokról!” Megnéztük a CEU menstruációs kiállítását - mandiner.hu

 

A magyar kormánynak szakítania kellene azzal, hogy konzervatív családi értékrenddel palástolja a nemi alapú megkülönböztetést – figyelmeztetett Budapesten az ENSZ szakértői csoportja. (...) A szakértő szerint a magyar kormány - annak ellenére, hogy elismeri a nők igényét a munkavégzésre - politikáját a nők mint háztartásbeli, adott esetben háromgyerekes anyák idealizálására alapozta, feloldhatatlan dilemmát teremtve.

Szexizmusról szól az ENSZ jelentése - origo.hu

 

A lényeg tehát, kedves hölgyem, amennyiben olvassa ezt a reposztot, jó, ha tudja: Ön többé nem nő, esetleg anya – nem bizony. Egyszerűen csak egy menstruátor. Nem kell azonban megijedni, mert fellélegezhetünk: az ENSZ szakértői csoportja segít helyrebillenteni a középkori magyar állapotokat. 

Nőnap előtti makranc

A szervezők szeretnék új tartalommal megtölteni a Nőnapot. Szándékaik szerint a társadalomnak kitüntetett figyelmével kellene ünnepelnie a nők tehetségét, tudását, szépségét, érzékenységét, odaadását. Úgy vélik, fontos, hogy legalább néhány napig valóban csak a nők legyenek a középpontban. 

Mindenütt Nő – Nőnap reloaded 3.0 - OrientPress

A férfifantázia évszázadok óta termeli azokat az alkotásokat, amelyek a nő megneveléséről szólnak. Akár toposznak is nevezhetnénk a témát: a férfi megszelídíti a vadócot, aki behódol, vagy a szegény ember megneveli lusta, de gazdag családból való ifjú párját. A történet mindig tartalmaz humoros elemeket, lehet felszabadultan nevetni egy zenés darabon, egy vígjátékon, egy vígballadán. Ám a kép végtelenül hamis, mert egy rosszul alapozott kapcsolat nyitányáról szól, s így végső kicsengésében roppant szomorú.

Férfiként a Nőről

Házasodj. Ha nő vagy, szüljél fiatalon, aztán legyél otthon három évig a gyerekkel. Egy gyerek ne legyen elég, háromig meg se állj. Azokkal is legyél otthon három éves korukig. Aztán se legyenek saját céljaid, már házas vagy, gyereked is van, a te dolgod onnantól csakis a család. Ne legyél karrierista, csak annyit dolgozz, amennyit feltétlenül muszáj. Férjedet tiszteld és támogasd, egészségére vigyázz. Vasárnap boltba ne menj. Gyereked tévé elé ne ültesd. Főzz-süss. Számítógépen csak a magyar netet pásztázd. (...) Ezektől az igazán hagyományos értelemben vett régivágású férfias férfi megmondóemberektől megtudhatja a rajongótábor, hogy mire szabadna akárcsak vágyniuk a nőknek. Nagyon megy nekik a nők helyretétele. Magvas gondolatokat adnak valaki(k) az úgynevezett magyar popsztárok szájába. Az utóbbi hetekben-hónapokban csak úgy árad a célzott jóindulat.

A híres férfi mindent tud a nőkről - 444.hu

 

Lehet, hogy csupa nagybetűvel kellett volna kezdenem, hiszen a NŐ megérdemli, hogy csupa nagybetűvel írjunk, gondolkodjunk, viseltessünk iránta. Sajnálatos, hogy mindezt oly gyakran elfelejtjük: szavakkal, tettekkel oly gyakran megbántjuk, kigúnyoljuk, megalázzuk őket. Mégis, talán nem baj, ha a Nőről, a Nő szerepéről az idézett urakhoz hasonlóan egy másik férfi, aki férj, édesapa, sőt egy meglehetősen régimódinak számítő hivatás gyakorlója, szintén kifejti a véleményét. 

Az igazi szépségtapasz

A hölgyek kivétel nélkül úgy érezték, hogy a „szépségtapasz” javított az önbecsülésükön, ezért a magánéletükben is olyan mértékű változás következett be, amekkorát korábban remélni sem mertek. A kísérlet végén elárulták a nőknek, hogy a „szépségtapasz” valójában nem tartalmazott semmit, és azt, hogy szépnek érezték magukat, csakis önmaguknak, a bennük rejlő szépségnek köszönhetik.

A szépség hozzáállás kérdése – Nők Lapja Café

A marketing gyorsabban fejlődik, mint maguk a termékek, amiket reklámoz. Az internet terjedésével egyenes arányban fejlődnek azok a kampányok és különböző reklámfogások, amelyek kizárólag a világhálót uralják. Egy új fogalmat kell megtanulnunk, és ez a vírusmarketing. A lényege az önkéntes, ingyenes továbbítás. Készül egy reklámfilm, ami felkerül egy nagy megosztóra, s innentől kezdve az internethasználókon múlik, hogy terjed-e vagy sem. Jónéhány ilyen reklám olyan módon terjed, mint egy ragályos betegség. Innen kapta nevét, a vírusmarketing elnevezést. 

Nők, férfiak, Disney

Gyermekkorunk Disney-meséit már hiába várjuk vissza, gondolhattuk eddig. Ám a most mozikban futó Jégvarázs rácáfolni igyekszik erre.

Jégvarázs – Igazi Disney-mese – Vas Népe

Téli szünet és se hó, se igazi hideg! Ha már szánkózni nem tudtunk, elmentünk a gyerekekkel moziba. Mindegyikünkön fekete 3D-s szemüveg, egyikünk egy vödörnyi pattogatott kukoricát tartott a kezében. Amikor elindult a film, a kicsik kapkodtak a levegőben. Eddig még csak matiné-előadásokon voltak, 3D-s filmen soha. Különös élmény, magam is nehezen álltam meg, hogy ne próbáljak elkapni egy-egy virtuális hópelyhet. Mert a moziban van egy tér, ahol a képzelet és a valóság elválaszthatatlanul összeér.

Virág helyett

Ne csak ez az egy nap, hanem minden nap legyen nőnap az évben, ezt kérik a Híradónk által megkérdezett nők. Március 8-án tartják a Nemzetközi Nőnapot. A virágboltokban nőtt a forgalom, és édességből is több fogyott a megszokottnál.

Éljenek a nők! – Szombathelyi Televízió

Egy csomó nő közt telt napom március 8-án. Először nem is tdatosult bennem, hogy nőnap van, de nem lehetett nem észre venni. Az utcán férfiak egyforma ajándékokkal teli zacskókkal loholtak, fiatal lányok egy-egy szál virággal a kezükben andalogtak, s egy édesanya, miközben bezsupálta gyerekét az autóba, kezében egy kenyérvágó rácsot tartott. Az a praktikus fajta, amiben lehull a morzsa a rácsok alá, s ami vágni tulajdonképppen teljesen alkalmatlan. A konferencián vacsorára a konyháról apró szív alakú csokit kaptunk, nőnapi figyelmességként. „Megdöbbentő, hogy tud túlélni egy ilyen kommunista ünnep”, jegyezte meg a velem szemközt ülő asztaltársam.

Milyen volt platinasága

Sokan még ma is szexbálványnak tartják Marilyn Monroe-t. Legendája mit sem halványult, pedig idén 50 éve annak, hogy meghalt. Akad olyan, akit a mai napig megérint, ilyen Vámos Miklós, aki színdarabot írt a színésznő életéből.

Vámos: mi lett volna, ha Marilyn Monroe nem hal meg? – hirado.hu

Tulajdonképpen nem kell csodálkozni, ha veri az ördög a feleségét, szóval, bocs, ha férfi veri nőt. Elég nehéz dolog eleget tenni férfinak, ha az abszolút ideál Marilyn Monroe.

A férfi is örök

A nők méltósága nem csak azt jelenti számomra, hogy előre engednek egy boltban, vagy felsegítik a kabátomat, hanem azt is, hogy ha úgy gondolom, hogy otthon maradok a gyerekeimmel, ebédet főzök, és kivasalom a ruháikat, szabadon megtehessem, mert a párom annyit keres, hogy nekem nem kell dolgoznom valahol másutt. Elég, ha az otthoni teendőket csinálom.

Konkoly Edit: A nők méltóságának tisztelete nem merül ki az udvariasságban – Magyar Kurír

Konkoly Edit, a talita.hu főszerkesztője bebizonyította, hogy nem fél kimondani igazságokat, amiket könnyen a „klerikális reakció” csökevényének tekintenek. Pedig milyen egyszerű, és milyen nagyszerű igazság: legyen értéke a nőnek nőként. Tehesse meg, hogy családanya legyen, tehesse meg, hogy védett környezetet biztosítson a családja számára. Évszázadokig, évezredekig így volt, s most még a politika is gáncsol ebben. Falanszterbe kényszerítené gyermekeinket, ingyenélőnek érzi magát az, aki egyszerű háztartásbeli, mert nem végez nemzetgazdaságilag értékelhető munkát. Nem aktív munkavégző. (Hajjaj, pedig aktivitásról ejthetnénk egy-két szót!) A statisztika, meg a GDP nagy úr! Más kérdés, mennyit spórol egy édesanya az államnak azzal, ha bölcsőde és óvoda helyett egy kis csoportnyi saját porontyot maga felügyel, és maga lát el. Élelemmel és lelki táplálékkal.