Novembertől a német szülők regisztrálhatják újszülött gyermekeiket „meghatározatlan neműként”. Ezzel Németország az első állam Európában, ahol engedélyezték a határozatlan neműség fogalmát, elismerve ezzel az interszexualitást.

Németország hivatalosan is elismerte az interszexualitást - kitekinto.hu

 

Jól érzed magad nőiességedben/férfiasságodban? Elégedett vagy magaddal nőként vagy férfiként? Ezek a kérdések lehetnek egyszerű önismeretre, önértékelésre vonatkozó kérdések is, de magában rejthetik azt is a választási lehetőséget is, hogy valaki ne csak a férfi és nő hagyományos kategóriáiban határozza meg önmagát. Németországban november 1-től nem kötelező kitölteni a születési anyakönyv megfelelő mezőjét, ha egy gyermek neme nem egyértelműen meghatározható. Hagyományosan és orvosi szóhasználatban ők a hermafroditák. Németország a legújabb csatlakozó azokhoz az országokhoz (Ausztrália, Új-Zéland, Nepál és Pakisztán), ahol törvény született az interszexuálisok védelmében.

Európa úgy döntött, hogy a nemiség fogalmát, a női és férfi gender hagyományos felfogását olyan pályára helyezi, amely úton az újabb és újabb nemi fogalmak természetes részei lesznek a jövőnek. Olyan ez mint lassan bevenni egy hosszan ívelő kanyart! Csak lassan, óvatosan! – mondja a saját és utasai életét féltő vezető, miközben természetessé válik, hogy új közlekedési táblákat helyeztek el az úton. Nem kérdés, hogy a “meghatározhatatlan” nemi kategóriájú ember fogalma is letagadhatatlan része lesz a 21. századnak, bárhogy is viszonyul hozzá valaki. A nemek teljes átstrukturálása zajlik körülöttünk. Már nem cseng idegenül a homoszexuális, a heteroszexuális, biszexuális vagy transzszexuális kifejezés sem. Meddig lesz idegen szó az interszexualitás? Jól látszik, hogy a fiatalok, közöttük már a kis tinédzserek is a kétes elfogadás kíváncsiságában élnek, hogy nemük csak akkor ér valamit, ha semmire sem mondanak nemet.

A most megszületett német törvény hangsúlyozza, hogy segítséget kíván adni a szülőknek a tekintetben, hogy ha gyermekük ezzel a ritka betegséggel születik, és a gyermek nemét illetően műtéti beavatkozás szükségeltetik, akkor ne rögtön a szülés után kelljen a szülőknek döntést hozniuk. Akik ebbe a harmadik nemi kategóriába kerülnek később is dönthetnek arról, hogy férfiként vagy nőként éljenek, illetve egész életükre “meghatározhatatlan” neműek maradjanak.

A hermafroditizmus jelenlétéről, számarányáról nagyon különbözőek a vélemények. Az összesítés nehézségét, a korábbi stigmatizációból eredő fájdalmakat nagyon is megértem. Van, aki úgy véli, hogy 10000-ből egy embert érinthet, és van, aki szerint kétezerből egy ember mindkét nem jegyét magán hordozza. De a jelenség lényege nem az, hogy hermafrodita emberek érdeleit képviseli egy törvény, és az idői keretek kitolása miatt megmenti őket egy radikális beavatkozástól. Az ember méltóságát, érzékenységét védené ez a törvény? Érzékenységhez semmi köze, de kiváló árúkapcsolás.

Az identitáshoz a nemi identitás is hozzátartozik. Döntök egy ügy mellett, egy életforma mellett, a döntés szabadsága mellett, de nem vagyok képes a másik mellett dönteni, a saját személyiségem mellett dönteni, nőiességem vagy férfiasságom mellett dönteni? Jobb kívül maradni, semlegesen, hibák nélkül létezni, de értéktelenül? Jobb felszámolni az élet kereteit, pólusait, jobb letompított létezést imitálni, statikusan menekülni, mint a fájdalmakkal és boldogságokkal teli életet választani? Nem hiszem. 

Eldöntetlen nemi kategória a harmadik nem! - hangzik az állítás. De egy kisgyerek már egy-másfél évesen dönt, hogy vonatot tologat babázás helyett, dönt, hogy tündéreket rajzol markolók helyett. Meg vagyok arról győződve, hogy a szülők akkor teszik a legjobbat gyerekeiknek, amikor – ha kell, még műtéti “beavatkozással” is  – hozzásegítik őket ahhoz, hogy boldog kislánykák és srácok legyenek. Nemcsak a kifejezés fájdalmas, amit most felröptetett a legújabb kor, hanem az életforma is, amit ajánl. Úgy vélem, hogy nincs fájdalmasabb semlegesség, mint a lelki semlegesség. A senkihez sem tartozás. De ez csak a látszat, az álca, hogy jó érzés senkihez sem tartozni. Valójában hatalmi játszma ez, melyhez egy újabb álruhás, alvilági szereplő csatlakozott. Nem tudom, hogy éber-e és főleg tettre kész-e a többség a támadás visszaverésére, de Isten válasza egyértelmű és nem semleges: Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.(1. Mózes 1. 27)

 

Hozzászólások