(Rep)Os(zt)car-gála

Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra. (I.Thessz.5, 16-18)

www.abibliamindenkie.hu

Tudom, ez nem prédikáció... Tudom, ez egy egyházi, közéleti blog... Tudom, megbeszéltük, hogy nem búcsúzkodunk... De mégis... Egy bizonyos kor felett az ember – főleg ha utolsó blogját írja a Reposztba... – talán megengedhet magának némi kegyes szentimentalizmust... Meg különben is, én egy kicsit még abban a szellemben nevelődtem, hogy az életben mindennek megvan a maga helye, ideje, módja... Arról nem is beszélve, hogy valamelyik hajnalban arra ébredtem, hogy a szemembe világítanak ménkű nagy REFlektorok, előttem a láthatatlan közönség – mint az internet világa – szóval állok a színpadon, s zavartan nézem az előre megírt szöveget a cetlimen, hogy ki mindenkinek is kell köszönetet mondanom, igen, mint valami Oscar-gálán...

A lelkész magánya

Füzes Ádám atya zavarbaejtően őszinte Faccebook-posztjában hozta a nyilvánosság tudomására, hogy kilép a papi szolgálatból.
Miért fontos ez?
Nem ő az első katolikus pap, aki ezt az utat választja, ám talán az egyik első hazánkban, aki ilyen nyíltan vállalja – ezáltal közbeszéd tárgyává teszi – ezt a döntést és annak hátterét.
„Talán most sokan csalódtok bennem, vagy akár haragusztok is. Megértem. Az Egyház tanítása szerint a pap örökké pap. Döntésemmel ezt a tanítást megsértem. Az elmúlt huszonkét évben azonban feladataimat a legjobb tudásommal, igyekezetemmel végeztem, munkáimat lezárva, befejezetten adtam át. Most is így szeretném ezt a 22 évet lezárni és elbúcsúzni” – kezdi a bejelentést Füzes Ádám, majd ezzel indokolja a döntést: „Negyvenes éveimben szeretnék egységes, igaz, hiteles életet élni. Egységben magammal, életvitelemmel, vágyaimmal.
Nem szeretnék egyedül megöregedni....”

Főként a magány miatt lépnek ki az egyházi szolgálatból a papok - szemle.hu

Az év játékosa

A Mezőkövesd Zsóry labdarúgója, Cseri Tamás a Nemzeti Sport osztályzatai alapján az első helyen végzett a jobb oldali szélsők rangsorában, s bekerült az év csapatába, majd a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) RangAdó elnevezésű díjátadóján az idény legjobb játékosának választották.

Cseri Tamás: Mindig mindenért meg kellett küzdenem - nemzetisport.hu

Jöjjön egy kis magyar futball..! Amivel úgy vagyok, hogy évtizedeken keresztül fanatikusan szerettem, s nyomom követtem a benne zajló eseményeket, az utóbbi években már nem annyira, viszont időről-időre előjönnek olyan történések, mérkőzések, játékosok, amelyekre/akikre felfigyelek. Mint pl. Cseri Tamásra.  Aki tipikus későn érő típus, 29 évesen lett NB 1-es játékos (amikor mások már kis túlzással elkezdenek levezetni...) és most, 32 évesen került először szóba a neve a válogatottnál, s akit most a Magyar Labdarúgó Szövetség az év játékosának választott meg.   Valószínű, hogy nemcsak a pályán mutatott teljesítménye és amúgy a magyar mezőnyből tényleg kiemelkedő játékintelligenciája miatt, hanem...

Egy életvédő dal

A magyar könnyűzene történetében korábban soha nem fordult elő, hogy magyar szerző művét egy 10 Grammy-díjas együttes promotálja egy tengerentúli show-műsorban – most azonban angol és magyar nyelven is megszólalt Pajor Tamás életvédő szerzeménye a világhírű Take 6 és a hazai Bolyki Brothers acapella együttesek előadásában. Ez olyan szakmai siker, amelyre évtizedek óta áhítozik a magyar popszakma. Pajor Tamás szerzővel beszélgettünk a Magyarország határait átlépő dal születéséről, amelyre amerikai világsztárok mozdultak rá.
– Évekkel ezelőtt született meg bennünk a gondolat, hogy milyen jó lenne egy olyan dalt szereznünk, amely valamilyen közügyet szolgál. A Várva Várt Alapítvány tevékenysége, amely a nem várt terhességek pozitív irányú elmozdulásában nyújt segítséget, támogatható célnak tűnt számunkra. Több száz gyermek életének megmentése valóban példás feladat, amely mellé jó odaállni a saját eszközeinkkel, a művészetünkkel. Így jutottunk el odáig, hogy egy dalt komponáltunk a meg nem született életek megmentéséért.

Keresztény könnyűzenei világsiker a magyar életvédő dal – Pajor Tamás a Vasárnapnak - vasarnap.hu

Tudósok hite

Csermely Péter (Budapest, 1958. október 7. –) Széchenyi-díjas magyar biokémikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének egyetemi tanára. 2008 és 2010 között a Sólyom László köztársasági elnök által életre hívott Bölcsek Tanácsának tagja volt.  Csermely Péter (biokémikus) - wikipedia.org

Roska Botond (1969. december 17. –) magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a bázeli Institute of Ophthalmology Basel (IOB) igazgatója. A Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője.  Roska Botond - wikipedia.org

Freund Tamás (Zirc, 1959. június 14. – ) Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től pedig élettudományi alelnöke. A biológiai tudomány doktora, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.  Freund Tamás - wikipedia.org

Tábor helyett

Az Elnökségi Tanács kéri, hogy a tervezett nyári táborokat, konferenciákat, találkozókat a – testület korábbi útmutatásai értelmében – ne szervezzék meg!

Nyissák meg a templomokat vidéken! - refdunantul.hu

Nem tudom, volt-e olyan év az életemben – mondjuk 5 éves koromtól kezdve – amikor nem voltam nyári táborban. Talán egy-kettő... Gyermekként még inkább rejtőzködve, titokban, akkor így mondták, hogy „csendeshéten”, később egyre hangosabb és nyilvánosabb táborokban... Teológus koromban segítőként, „smasszerként”, később pedig, mikor már lelkész lettem, táborvezetőként. Az utóbbi 15 évben én szerveztem az Őrségi Egyházmegye ún. „kistáborait”, amelyeket – szemben a fenyvesi, kerületi „nagytáborral” – mindig máshol tartottunk. Így „belaktuk” és bejártuk az Őrséget, a Káli-medencét, a Bakonyt, a Vértest, a Kőszegi hegységet, többek között... Az ismert okok miatt az idén nálunk sem lesz táborozás. Pedig most szűkebb „pátriám”, Kemenesalja következett volna...

A szír keresztyének példája

Végveszélybe került a világ egyik legrégebbi keresztény közössége. Az elmúlt évtizedek fegyveres konfliktusai és iszlamista támadásai megtizedelték az iraki keresztény közösséget. Az Iszlám Állam által gerjesztett terrorhullám talán az utolsó szög volt a Ninivei-fennsíkon élő keresztények koporsójába. Az ősi szír keresztények múltjáról, jövőjéről, illetve a fennmaradásukat támogató magyar szerepvállalásról kérdeztük George Jahola atyát, a Qaraqosh város újjáépítésével megbízott szír katolikus papot.

Elődeink kitartásából merítünk erőt! – szír katolikus pap a Vasárnapnak - vasarnap.hu

2000, 100, 30 és egy 45 éves emlék

Mi tehát az igazság, amely feljogosít bennünket, hogy ebben a reménytelen világban mégis reménységben maradjunk? Száz éve írták alá a trianoni kényszerszerződést, a békediktátumot. Egyházunkat és nemzetünket azóta emberek által alkotott határok választják el. Mindezek ellenére az egyház és a történelem Ura megtartott bennünket.
Biztosak lehetünk abban, hogy amiképpen az elmúlt száz évben elődeinkkel és velünk volt a Mindenható, úgy utódainkat is megtartja az eljövendő időben. Reménységünknek és örömünknek az alapja, hogy van élő Istenünk, megváltó Krisztusunk, aki a Szentlelke által velünk volt, velünk van és velünk lesz.

Maradjunk mégis reménységben! - reformatus.hu

A déli ördög, a gazdag ifjú és Michelangelo

Ma is ugyanez a helyzet, ezért aggódunk nagyon. Robert Sarah bíboros így fogalmaz Esteledik, a nap már lemenőben című könyvében: „A valóság tagadása a Nyugat részéről szörnyű gőg. Szándékos vakság és halálos ösztön gyümölcse: a hamis értéket becsülik és terjesztik. A rút vált széppé, az erkölcstelenség lett a fejlődés. A Nyugat nincs tudatában annak, hogy a saját sírját ássa. Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen hatalmas civilizáció veszni hagyná ezt a hatalmas gazdagságot, és közben semmit sem fognak fel ebből a veszteségből.”  Fel kell világosítanunk a fiatalokat arra, hogy van  végtelen valóság: még akkor is, ha erről a fogyasztói társadalom nem akar tudomást venni.

„A VILÁG NAGYBETEG, DE MÉG MEGGYÓGYÍTHATÓ” – KERÉNYI LAJOS ATYA - 777blog.hu

7 észrevétel az első istentisztelethez

Nyissák meg a templomokat vidéken – ezt javasolja a Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa. A testület május 11-i ülésén hozott állásfoglalása szerint „hogyha a közösségi kapcsolattartás biztonságát az illetékes hatóságok nem szigorítják, akkor az egyházközségek elnökségének felelős döntése szerint, az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartásával, tartsanak istentiszteleteket Budapest és Pest megye kivételével.

Nyissák meg a templomokat vidéken! - refdunantul.hu

Több, mint 2 hónap kényszerszünet után, az ápr. 30-i kormányrendelet újra lehetővé tette az istentiszteletek megtartását, s erre a MRE Elnökségi Tanácsa is áldását adta. Mivel még a legidősebbek sem emlékezhetnek arra, hogy valaha ilyen hosszú ideig zárva lettek volna a templomajtók, mind a lelkészek, mind pedig a gyülekezeti tagok kíváncsian várták, hogy vajon milyen lesz az első istentisztelet..? Mennyien jönnek majd el? Mennyivel lesz más a padokban ülni és igét hallgatni, mint otthon a televízió/számítógép előtt? S egyáltalán, milyen érzésekkel, gondolatokkal telik majd az első újra-együttlét? Az alábbi írásban a személyes, szubjektív tapasztalataimat olvashatják/olvashatjátok...

Fa a kövek között

„- Ahogy a Hargitán is lát az ember széldöntötte fákat, s látja, hogy a gyökerük milyen göcsörtös… Szegény fa elindítja a gyökerét egy irányba, de ott van egy nagy kő, hát elmegy valamerre felette, mellette, s megint belekapaszkodik a földbe. Aztán megint jön egy kő, azért ilyen göcsörtösek ezek a gyökerek. De nem az a célja, hogy megálljon az első kőnél, hanem hogy mindig menjen tovább! Sajnos kövek mindig is voltak Erdély földjében, most is vannak, és még lesznek is. Az a jó, ha az ember ezeket körbejárja, majd újra belekapaszkodik az életet adó szülőföldbe...”

Közelebb Isten országához – Böjte Csaba online katedrálisról, Erdély köveiről és a múlt üzenetéről - kepmas.hu

Szoktam mondani a templomban a híveknek, az iskolában a gyerekeknek, hogy időnként jó volna, ha az emberek homlokán lenne egy kijelző... Egy kijelző, amelyen megjelennek az illető pontos gondolatai, indulatai vagy éppen vágyai... Most is kíváncsi lennék, hogy ha elolvassák ezt a riportot Böjte Csabával, s benne ezt a kiemelt részletet arról, hogy a fa gyökerei hogyan találnak utat a köves földben, akkor vajon mire gondolnak? Milyen gondolatokat, érzéseket, emlékeket hoz elő Önökből/Belőletek? Arra gondoltam, hogy mai írásomban megmutatom az én kijelzőmet, „homlok-monitoromat”...

 

Érettségi magyarból...

A műelemző feladat, amely során problémaközpontú, értelmező bemutatást kell írni egy Fekete István-novelláról szólt, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpár-költeményhez kapcsolódott a magyar érettségin.
A diákoknak Fekete István Tolvaj című novelláját kellett elemezniük, vagy összehasonlítaniuk Arany János Kertben és Tóth Árpád Lélektől lélekig című versét. Bármelyiket is választották a diákok a kettő közül, egy 400-800 szavas szöveget kellett alkotniuk.

FEKETE ISTVÁN, ARANY JÁNOS ÉS TÓTH ÁRPÁD A MAGYAR ÉRETTSÉGI FELADATAI KÖZÖTT - szekesfehervar.hu

...avagy Arany János: Kertben c. versének aktualitásai, üzenetei. Ugyanis valami azt súgja nekem, hogy az illetékesek részéről korántsem volt véletlenszerű ez az idei vers-választás... Elolvasva újra és újra Arany János ismert költeményét, valamint annak elemzéseit, több párhuzamot, ill. kapcsolódási pontot találhatunk közte és a mai világjárványos helyzet között...

Poszt-epidámiás egyházi jövőkép-vázlatok

Három lelkészkollégával beszélgettem a héten telefonon. Az ilyenkor szokásos „hogy vagy, mi újság, hogy viseled ezt a helyzetet?”-kérdések után kettő magától mondta, egynél pedig én kérdeztem rá, hogy mi lesz ezek után, ha majd „lecseng” a járvány, mi változik az egyházban? Az első – a legpesszimistább – azt mondta, szép lassan elfogyunk, híveink elszoknak a templomtól, egyháztól, közösségtől... A második azt fejtegette, hogy ez a világjárvány segítheti az egyházat a modernizáció, egyúttal a szélesebb tömegek, azon belül is a fiatalabb generációk felé. A harmadik szolgatársam mondandójának pedig az volt a lényege, hogy az Úristen talán ezzel a járvánnyal a helyünkre ráz bennünket..! Nem tudjuk, hogy a járvány meddig fog tartani, mennyire rendezi, strukturálja át világunkat, egyházunkat, s ez utóbbiban milyen folyamatok válnak majd meghatározóvá. Minden esetre ezen beszélgetések alapján felvázoltam három lehetséges forgatókönyvet...

Egyházi lelkisegély-vonalak: segítség a járványban is - koronavirus.gov.hu

Burokban

A Burok-völgy Magyarország egy igen érdekes, ritka természeti értékeket felvonultató természetvédelmi területe. Környezetétől eltérő klímája, elszigeteltsége tette lehetővé fantasztikus botanikai és zoológiai különlegességeinek fennmaradását. A Keleti-Bakony legnagyobb kiterjedésű rögén a Tési-fennsíkon a fennsík közepén található a Burok-völgy mély szurdoka.
A Királyszállástól induló és Bakonykúti községig tartó mintegy 10 km-es főágból és számos oldalágból álló völgy átlagos mélysége 50-90 m, szélessége a völgytalpon 20-30 m, a völgyperemen 300 m.

Kirándulási célpontok - kirandulastervezo.hu

Ezekben a vírusos időkben kiben ne fogalmazódott volna meg az a vágy, óhaj, őszinte kívánság, hogy de jó lenne teljes védelemben, abszolút biztonságban élni..! Ahol nem kell aggódva figyelni a híreket, ahol nem kell attól félni, hogy valaki bennünket megfertőz vagy mi másokat, ahol maximális védettségben lehetünk. Mintegy burokban... Nos, ha egy teljes életet nem is, de egy szép napot bárki eltölthet burokban, azaz a Burok-völgyben... Bárki, aki szereti a csendet, a természetet, a különlegeset, s akinek van kellő akaratereje és kondíciója, hogy végig küzdje magát egy természetes erdei akadálypályán... S hogy mi mindent rejt még magában ez a „magyar őserdő”..?

 

Mit csinál(hat)nak a lelkészek járvány idején?

Cikkünkben ismert alkotók, művészek: Grecsó Krisztián, Grisnik Petra, Zsuráfszky Zoltán, Szalóki Ági, Bíró Kriszta beszélnek arról, hogyan élik meg az elzártságot, és milyen kultúrmissziót teljesítenek a kritikus időszakban az online térben. (…) Szalóki Ági úgy érzi, hogy az az alkalmazkodó képesség, türelem, kreativitás, amire a munkája során zenészként mindennap szüksége van, ebben a szokatlan helyzetben kiváltképp jól jön. (…) „Örülök a napsütésnek, a nyíló virágoknak, a kertben repkedő madaraknak. Az erkélyemtől karnyújtásnyira áll egy birsalmafa, most bontogatja a leveleit. Már két hete fotózom, követem a változását. Hamarosan virágba borul! Hiszek abban, hogy sokat fogok tanulni magamról és az életről ebben az időszakban. Egyedül élek, egészséges vagyok. Most segítségre van szükség, ezért jelentkeztem az önkormányzatnál önkéntes bevásárlónak” – mondja a Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző. Napközben finomakat főz, jókat eszik, igyekszik rendszeresen tornázni, jógázni, egy ideje imádkozik is. „Halkan vagy magamban, ébredés után és elalvás előtt mondok egy rövid imát. Ez leginkább a hálám fejezi ki azért, hogy élek. Úgy érzem, a hála érzésével indított és befejezett nap örömtelibb. Nem véletlenül sok ezer éves az imádság hagyománya a világ vallásaiban.”

Mit csinálnak karanténban a művészek? - kepmas.hu

Túl ötven erdőn

Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívtak, nem volt velük, amikor megjelent Jézus. A többi tanítvány így szólt hozzá: Láttuk az Urat. Ő azonban ezt mondta nekik: Ha nem látom a kezén a szegek helyét, és nem érintem meg ujjammal a szegek helyét, és nem teszem a kezemet az oldalára, nem hiszem. Nyolc nap múlva ismét benn voltak a tanítványai, és Tamás is velük. Bár az ajtók zárva voltak, bement Jézus, megállt középen, és ezt mondta: Békesség nektek! Azután így szólt Tamáshoz: Nyújtsd ide az ujjadat, és nézd meg a kezeimet, nyújtsd ide a kezedet, és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő! Tamás pedig így felelt: Én Uram és én Istenem! Jézus így szólt hozzá: Mivel látsz engem, hiszel: boldogok, akik nem látnak, és hisznek. (Jn. 20, 24-29)

Jézus és Tamás - abibliamindenkie.hu

Az ólomkatona hadifogsága

A franciák állítólag rákaptak Camus A pestis című regényére a koronavírus miatt, rengeteget adtak el belőle a betegség európai megjelenése óta. Ebből is látszik, hogy igényünk van az irodalom nyújtotta lelki felkészülésre járványveszély idején. Egy idő után úgyis unalmassá válik az üzenőfalak, hírfolyamok görgetése a félvesztegzár ideje alatt. Az ember szeret legalább fél agyféltekével kifarolni a valóságból. Ehhez nyújtunk segítséget.

Mit olvassunk koronavírus-járvány idején? - kepmas.hu

Az egyik kedvenc könyvem, Lászlóffy Aladártól, s én ezt szeretném ajánlani mindenkinek olvasásra, a koronavírus idejére... Már a cím is kifejező, sokat mondó, tökéletesen ráillik erre a helyzetre. Egyrészt háborús időket juttat eszünkbe, ahogy ennek a világjárványnak a megélése is – ezt főleg idősebb embertársaink mondják – a világháborús (hadi)állapot emlékeinek a felidézéseivel jár együtt. Aztán benne van a címben a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság, mindenek előtt a bezártság állapota. Végül az ólomkatona, mint egy időtlen játék-szimbólum, paradox módon, magába foglalja a kegyetlen, halálos valóságból való kitörés, megszabadulás vágyát: vissza a játék békés világába, a biztonságot adó gyermekkorba! Na de lapozzunk csak bele a könyvbe..!

Vasárnap hajnal a templomban

A koronavírus gyors terjedése miatt hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban a Magyarországi Református Egyház elnöksége a következő kéréssel fordul a gyülekezetek, lelkipásztorok és egyháztagok felé.
Legyetek józanok, hogy imádkozhassatok! (Péter első levele 4. fejezet 7. vers)
Kérjük, hogy további intézkedésig szüneteltessenek minden egyházi alkalmat: istentisztelet, áhítatot, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmációelőkészítést, ifjúsági alkalmat, baba-mama kört, egyházi testületi üléseket (egyházmegyei tanács, közgyűlés, zsinati tanács, zsinat, presbiteri ülés), a gyülekezetekben esedékes canonica vizitációkat, presbiteri szövetségi és nőszövetségi alkalmakat, konferenciákat, továbbképzéseket, tanfolyamokat és egyéb csoportos foglalkozást, közösségi alkalmat.

Szüneteltessenek minden egyházi alkalmat - refdunatnul.hu

Hajnal van. Még sötét. A templomban vagyok. Ülök jobb oldalon a 7. sorban, úgy középtájon... Próbálok szívemben elcsendesedni. Imádkozni. Nem megy... Szemem ki-kinyílik, szívem be-becsukódik, gondolataim el-elkalandoznak... Mintha nem is templomban, hanem egy érzelmi-lelki hullámvasúton ülnék. Sötét alagút jön, nem látni semmit, lefelé megyünk... Próbálok feljönni, vissza a templomba, hegyezni a fülem, hogy szólnak-e már a harangok, csikordul-e már az ajtó, hallom-e már a lépéseket... De nem jönnek... Nem jön senki...

A hírek hatalmáról...

A koronavírus debreceni megjelenése kapcsán rendkívüli sajtótájékoztatott tartott Debrecen Város Önkormányzata, a DKV Zrt., valamint az Inter Tan-Ker Zrt. (…) – Bízunk benne, hogy ezt a járványügyi helyzetet rövidesen le tudjuk zárni áldozatok nélkül. Nagyon vékony a jég a tájékoztatás kapcsán, hiteles és tartalmas, előremutató tájékoztatást kell adni, de egyben nem szabad pánikot kelteni. Azt gondolom, hogy a magyar egészségügy szakemberei tökéletesen ellátják a feladataikat, Debrecen városa rendelkezik azokkal az erőforrásokkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ha baj van, akkor azt tudjuk mozgósítani. Mindenben követjük az Operatív Törzs utasításait, kéréseit. - hangsúlyozta Papp László polgármester a péntek délutáni sajtótájékoztatón.

Pánikkeltés helyett tájékoztatás - haon.hu

Nők a szabadság(harc)ban

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. (...) Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.

Nemzetközi nőnap - wikipedia.org
 

Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja.

ELMARAD A MÁRCIUS 15-I KÖZPONTI ÜNNEPSÉG - travelo.hu

Oldalak