Pusztulás kommunikáció

Szájer József az ezeréves magyar alkotmányozási hagyományokról beszélt, és azt mondta, a múlt héten elfogadott negyedik alkotmánymódosítás "az Alkotmánybíróság kérésére, nem pedig annak ellenében született meg, ahogy azt annak egyes bírálói félrevezetően állítják", illetve az, hogy a módosítás nem szűkíti az Alkotmánybíróság hatáskörét. (...)

Az első felszólaló Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogászprofesszora, az alkotmányjog specialistája volt, aki rögtön azzal kezdte, hogy a Fidesz alkotmányozó ámokfutást mutatott be az elmúlt években, amiből kizárták az ellenzéket, a civil szervezeteket, a jogász szakmát és úgy általában az ország lakosságát is. Hosszasan sorolta, hogyan számolta fel a Fidesz a demokrácia alapvető kellékét, a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Washingtonban olvastak be a magyar kormánynak -  index.hu/kulfold

Valós kommunikáció nélkül zajlott le egy újabb vita, hatalmi játszma a magyar demokrácia röppályájáról. Az amerikai Helsinki Bizottság washingtoni meghallgatásán – amely március 19-én fogadta a magyar kormány tagjait: Szájer Józsefet és Gulyás Gergelyt – téma volt a „Magyarországon terjedő antiszemitizmus és rasszista nézetek”, valamint a médiatörvény, a negyedik alkotmánymódosítás, és az alaptörvényben megfogalmazott vallásszabadság. A meghallgatást azzal az apró alcímmel is kiegészítve a Bizottság, hogy „Magyarország számít”. Kinek? Milyen értelemben? Hova sorolható, állítható a gyengébb? Milyen játékteret szántak neki? A félelem reakciói is behajthatók, megregulázhatók egy kiszolgáltatott helyzetbe sodort emberen, népen?  A youtube-on magam is végignéztem a beszédet, és vádbeszédeket. (Szájer József nyilatkozata, helyzetértékelése 1.06-kor kezdődik.) Milyen súlya van annak a magyar képviselőnek, aki erős akcentussal legalább három kiválóan felkészült, ütős, lehengerlő beszédet elmondó, az azonos fogalmak szövetségében biztos győzelemre játszó stratégák között szólalhat meg? Egy biztos, az ember ilyen helyzetben soha nem lehet egyenrangú fél.

Haza

Magyarországon, a 90-es évektől, a rendszerváltás után a magyar nemzet már szabadon ünnepelhetett, emlékezhetett az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra. Az alkalmi ünnepségeken a Himnuszt meg a Szózatot énekelték, s a mindenkori hatalom képviselőinek szónoklatai után az ünneplők az alkalomhoz illő verses-zenés műsorban gyönyörködhettek. A középiskolában mi is minden évben emlékeztünk, meghallgattuk Petőfi Nemzeti dalát, de akkor, partizánfilmeken fölnevelkedett tizenévesekként még nem igazán értettük 1848 üzenetét.
Március 15-e jelkép, a magyar nemzet szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Petőfiék hittek abban, hogy a közelgő tavasszal, a természet megújulásával együtt megújul a magyar nemzet is. 

Magyar virtus -  http://hetnap.rs

 

Az 1848-49-as forradalom és szabadságharc nemcsak a magyar nemzeti önazonosság különleges meghatározó eleme, hanem a szomszéd népek identitásáé is. A közös szabadság belső parancsa még akkor is ott élt magyarok, románok, szerbek, horvátok forradalmában, ha a szabadságharc végnapjaiban született, és így későn törvénybe emelt nemzetiségpolitika a szabadságharc legsúlyosabb kérdései közé tartozik. A közös szabadság eszméje, gondolata nemcsak lelkesítő szófordulat volt, hanem tettekben megjelenő  bátor helyállás. A szabadságharc ismeretlen honvédjai, és mitikus, emblematikus alakjai, - csak néhányat kiemelve - Kossuth, Stratimirovic (aki magyar kokárdával jelent meg az újvidéki szerb gyűlésen), Leiningen-Westenburg Károly vagy Perczel Mór helytállása  kifejezte, hogy a magyarság szolgálata kéz a kézben jár az ember(iség) szolgálatával. 

Több csoki, kevesebb ünnep

Húsvéti édességekből egyre nagyobb forgalmat bonyolít le a magyar élelmiszer-kiskereskedelem: mintegy 3,3 milliárd forintért közel 900 tonna csokoládé nyulat, tojást és egyéb, ünnepre való édességet adtak el a boltok tavaly március-áprilisban - derül ki a Nielsen piackutató vállalatnak legfrissebb összegzéséből. Az értéket tekintve 10, mennyiség szempontjából 7 százalékkal többet értékesítettek, mint az egy évvel korábbi hasonló időszak során.

Ennyi húsvéti édességet vásároltunk tavaly - veddamagyart.info

Ki szereti a csokit? Ki ne szeretné a csokoládét? Lehet, hogy elsőre nehéz, vagy csak gyerekes gondolat nyomon követi a fordított arányosságot a csokievés és az egyházi ünnepek szerepe, népszerűsége között, de a roskadozó édességpultok, a mohóság, az édes élet utáni vágy tünetei mind az jelzik, hogy a „moho sapiens” még többet követel magának. Mit is? Több boldogságot? Több fogyasztást?

"Saját kezemmel írom"

Amerikában már 42 államban nem kötelező 8 év fölötti gyerekek számára a kézírás-tanulás, hiszen úgyis okostelefonnal és számítógéppel felszerelkezve élik életük minden egyes percét. Az új, billentyűzet-párti irányzat ellenzői attól tartanak, hogy a gyerekek hamarosan már arra is képtelenek lesznek, hogy saját nevüket leírják... Az sms-ezés ma már a kommunikáció elsődleges formájává vált, főleg a fiatalabb generációk körében, ami nem csak a kézírás-készség radikális romlását, de súlyos nyelvrombolást is eredményezett.

Megszűnik a kézírásoktatás? - http://www.csaladhalo.hu

 

A címet Pál apostoltól vettem kölcsön, aki számos levelénél fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ezek az ő sorai. Ha nem is Pál apostoltól, de nekem is vannak másoktól őrzött "saját kezű" írásaim, melyeket nagy becsben őrzök. A legújabbak csak apró papirocskák. Kislányunk elsős, írni tanul. Már az összes betűt ismeri, de a tanulási folyamat, hogy szépen gömbölyítse a betűket, a hurok is megfelelő méretű legyen és a szavak megmaradjanak a vonalon, még két-három évet biztosan igénybe vesz.

Világ-jelen-s-ég

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó paragrafust.
Az Ab közleménye szerint az önkényuralmi jelképek tiltása az emberi méltóság és az alkotmányos értékrend védelme érdekében indokolt lehet, ám a jelenlegi Btk.-szabályozás túl tág, nem kellően világos, mivel a jelképhasználatot általában bünteti, nem vizsgálva, hogy azt milyen céllal, milyen módon, milyen hatást keltve teszik.

Jöhetnek a vörös csillagok és a horogkeresztek - www.hir24.hu

 

Az intézmények iránti bizalom-bizalmatlanság kapcsán egy korábbi kommentelő megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróság mellőzése a nevezett elemzésből úgyszintén a teljes bizalmatlanságot erősíti a társadalomban. És láss csodát! Az Alkotmánybíróság keddi határozatával – amely április 30-i hatállyal lép életbe – megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést.

Bizalmi kérdés

Egy törvénymódosítás felszámolta a települések jogszerű működésének garanciáját: a jegyzői státusz biztonságát. Az első áldozatot az a kiskunfélegyházi polgármester ejtette, akinek tevékenységével kapcsolatban a főügyészség indított nyomozást.

Bizalomvesztésre hivatkozva mentette fel dr. Csölle Yvette jegyzőt Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere január első munkanapján. Döntését már a testület hozzájárulása nélkül keresztülvihette a város vezetője, ugyanis az önkormányzati törvény idén életbe lépett módosításával a jegyző kinevezése, illetve felmentése már nem a képviselő-testülethez, hanem a polgármesterhez tartozik. 

Könnyen kirúgható jegyzők - az első áldozat  www.magyarnarancs.hu

 


Számos felmondásól, kirúgásról, vagy finomabb formában közös megegyezéssel történő önkormányzati szolgálati jogviszony megszűnéséről (is) szólnak különböző városokban a helyi hírek már jó ideje. Volt olyan önkormányzat (Deszk), ahol a gyedről visszatérő jegyző csak három napot dolgozott hivatalában, amikor felmondtak neki.  A munkaügyi perek „közkedvelt” ügyintézési menetté váltak ma Magyarországon. Mit jelez ez? 

Vajon arányos-e hozzám most, ami van?

A szibériai nyarak nagyon rövidek, májusban tűnik el a hótakaró, és szeptemberben már vissza is térnek a fagyok a tajgára. Ezen a vidéken találtak rá 1978-ban egy családra, aminek hat tagja negyven évig nem találkozott más emberrel.

1936-ban az akkor még négytagú család némi vetőmagot vett magához, és bevetették magukat a tajgába. Likov feleségével, Akulinával indult útnak, velük tartott kilencéves fiuk, Szavin és kétéves lányuk, Natalia. Két kezükkel építettek kunyhót, és teljesen elszigetelődtek a többi embertől. Még két gyerek született a vadonban, 1940-ben Dmitrij és 1943-ban Agafia, ők soha nem láttak embert a családjukon kívül, és a kisgyerekek csak annyit ismertek a külvilágból, amit szüleiktől hallottak. A család legfőbb szórakozása azt volt, hogy mindenki elmesélte, mit álmodott.

40 évig élt elzártan egy szibériai család - index.hu

 

Az ökumené íze

 

A keresztényeknek sürgetően át kell érezniük, hogy milyen nagy szükségük van az egységre – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Krisztus-hívők egységéért tartott ökumenikus imahét ünnepi országos nyitó istentiszteletén vasárnap Budapesten, a Fasori evangélikus templomban.A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén Erdő Péter kiemelte: a keresztényeknél is jobban rászorul az egységre a nem hívő világ, „korunk és a világ állapota pedig megkívánja, hogy újra átérezzük missziós küldetésünket, hitünk továbbadásának vágyát és örömét”. Ezért is fontos a keresztények egysége – mondta a bíboros. 

Erdő: A keresztényeknek nagy szükségük van az egységre - mno.hu/belfold/

 

Zajlik az ökumenikus imahét. Úgy látom, hogy városokban stabilabb, „sínen járóbb” előkészületek, döntések, és istentiszteletek kapcsolódnak a közösen megrendezett imahéthez, mint falvakban.
Legalább is a környékünkön, Veszprém megyében mindenképpen így van. 
Az ökumenének persze nagyon sok szintje van. S a hétköznapi szép találkozásokon túl azokra az erőfeszítésekre is érdemes pillantást vetnünk, amelyből jó látni, hogy egyházvezetők, a MEÖT, vagy más ökumenikus szervezetek nem tekintik „befejezett projektnek” az ökumenikus párbeszédet.

Internet és halál

„A világháló zsenije” – méltatják sokan Aaron Swartzot, aki huszonhat évesen önkezével vetett véget életének.

Alig tűnik hihetőnek, hogy Swartz jogi szempontból a szövetségi ügyészek számára nem számított többnek hackernél, egy közönséges csalónál. A 26 éves fiatalember még múlt pénteken, brooklyni lakásában akasztotta fel magát, két évvel azután, hogy a szövetségi ügyészségen vádat emeltek ellene, miután ingyen hozzáférhetővé tette azt az ötmillió tudományos cikket és folyóiratot, amelynek a digitalizált változatát a JSTOR elektronikus könyvtárból szerezte meg 2011-ben a patinás amerikai egyetem, a cambridge-i Massachusetts Institute of Technology campusán. Swartznak nem tetszett, hogy a JSTOR fizetőkapu mögé rejti a gyűjteményt, és ahelyett, hogy a szerzőket honorálná, inkább a kiadóknak fizet.

Szabadság vagy halál - nol.hu

„Az ellőtt nyilat nehéz visszahozni.” - mondja a régi, talán török eredetű közmondás. Az előtt nyíl képe jutott eszembe az öngyilkosságot elkövető Aaron Swartzról, mert a harc hevében kifeszített fegyver mindig újat kíván. Ráadásul, aki nem elég gyakorlott az íjak világában, nem biztos, hogy célba talál. Olyan erős páncélt, acél-monstrumot támadt meg a zseninek titulált fiatal programozó, amit nem lehetett bevenni. Ki volt Aaron Swartz, aki úgy döntött, hogy nem harcol tovább az óriással? 

Egy szuper tehetséges hacker, bűnöző vagy hős, politikai mártír? Mai Rózsa Sándor, Brusznyai Árpád, vagy hogy Amerikához közelebb lépjek, polgárjogi aktivista? 

Bűnös ártatlanok

Tiltakozásul a cseh köztársasági elnök által újévkor meghirdetett szokatlanul széles körű közkegyelem ellen számos csehországi önkormányzat és iskola eltávolította Václav Klaus portréját a hivatalokból és az osztályokból – közölte az iDnes cseh hírportál hétfőn.

Portrélevétellel tiltakoznak a csehekmno.hu/kulfold

Václav Klaus felejthetetlen búcsút vesz a cseh emberektől, amikor tíz év után úgy válik meg államfői mandatumától, hogy több mint 7000 fogvatartottnak hirdetett kegyelmet. Azok számára egészen bizonytosan felejthetetlen elnök marad Václav Klaus, akik az amnesztia részesei. De nemcsak róluk van itt szó. Kiderült, sőt hangos véleménynyilvánításba kezdtek a csehek, hogy ők, a tisztességes állampolgárok nem kérnek a közkegyelemből. A döntés nyomán már több mint 600 csehországi polgármester távolíttatta el hivatalából az államfő portréját. 

Terápia

A terapeuta legfontosabb hatáseleme az intenzív, kizárólagos figyelem. A legtöbb ember számára a figyelem egyenlő a szeretettel. ”Te fontos vagy, érdekelsz, segíteni szeretnék” - ezt sugalljuk a páciensek számára. Ha azonban valaki ezt csinálja napi több órán át, kevés ideje és energiája marad a szeretteire, a családjára. Sajnos ez foglalkozási ártalom.

Hárítások, elfojtások,  önvédelem... véget ért a Terápia - csaladhalo.hu 

 

Az elmúlt hetekben az érdeklődők nyomonkövethették azt az HBO által gyártott sorozatot, - a Terápiát - amely negyven részben elmesélve 25 perces koncentrált terápiás beszélgetéseket tartalmaz nagyszerű magyar színészek előadásában. A főszereplő András, pszichológus, akit Mácsai Pál alakít. Magam is szeretek történeteket hallgatni és megosztani. Személyes történeteink, amelyekben benne van az elmondhatóság, mindig bizalmi lépések is, mert nem valahová akarunk eljutni általuk, hanem jelen lehetünk saját és beszélgetőtársunk életében. Mi van a történet, a szó mögött?

Oldalak