A felejtés helyett

Végül magyar-lengyel-litván kezdeményezésre, az EU-országok igazságügyi miniszterei 2011 júniusi luxembourgi tanácskozásukon fogadták el a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozataira emlékező dekrétumot, és egyben az 1939-ben Moszkvában megkötött Molotov-Ribbentrop-paktum – más néven Hitler-Sztálin paktum – aláírásának napját, augusztus 23-at, a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapjává nyilvánították. A dokumentum elfogadásával az Európai Unió lépést kívánt tenni a közös európai múlt tudatának és a kollektív emlékezet erősítéséért.

Totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja – Wikipédia

A naptári év minden napjára esik egy-egy nemzetközi vagy országos emléknap, ami felhívja a nagyközönség figyelmét emberekre, eseményekre, problémákra, bajokra. Pontosan ezért el is sikkad a figyelem, tökéletes közöny támad bennünk, ahogy meghalljuk: „Ma van a bla-bla-bla világnapja”.

Márton-tabló

„Márton emléke túlélte az évszázadokat. Valahányszor a frank királyok hadba szálltak, mindig az ő köpenyét hordozták hadijelvényként. Ünnepének előestéjén a gyerekek manapság is sok országban énekelnek dalokat és gyújtanak fáklyákat Márton tiszteletére...” – írta ezt a szerző könyvének végén. Azóta közel fél évszázad pergett le az idő rokkáján. 

Bátorság és irgalom - Szent Márton életregénye - Martinus Kiadó

A Katolikus Egyház által szentnek nyilvánított Tours-i Mártonnak, avagy Martinusnak Szombathelyen kultusza alakult ki. A legenda szerint Márton itt, az egykori Savariában született, tudni vélik, hogy szülőháza a mai Szent Márton templom alatt vagy közelében volt. Ez lehetséges. Szombathely valóban ókori elődjére lépült, itt majd minden ház és út alatt az ókori kövek tanúskodnak a régmúltról.

Turkáló

Van, akinek sok a pénze, és hobbiból turkál a használtruha-üzletekben, míg több százezren olyan kis pénzből élnek, hogy csak innen tudnak öltözködni. Az Unió statisztikai hivatala szerint Magyarországon a legolcsóbb a ruha.

Másodkézből szerzett ruhatár – Délmagyar.hu

Mein Tod ist neunzig Minuten vorgerückt, mondja fiam, ami kicsit ironikusan annyit tesz: Kilencven perccel közelebb vagyok a halálomhoz. Persze, még kilenc perce sem vagyunk a turkálóban, de a fiatalember addigra kimerítette a Görögország-megsegítésének-financiális-nehézségei témát, és most szívesen kifordulna az üzletből. Annál is inkább, mert közben olyan cseverészés folyik odabenn, ami egy kamaszgyerek rémálma: Tök cuki ez a ruha. Mit főzöl ebédre? Hétvégén kibírhatatlan volt a strand. Nem mondod?!

Hasta la vista - diploma nélkül

A felsőoktatásba jelentkező 105 ezer diák közül mintegy 72 ezret vettek fel, ami lényegében megegyezik a tavalyi arányokkal – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Felvételi: 72 ezer diák örülhet - mno

Július végén minden jelentkező megkapta az értesítést arról, hogy felvették-e egy felsőoktatási intézménybe. Nagy eltérések vannak a felvételi pontszámok között, hiszen azonos szakok esetében intézményenként elképzelhető akár a negyven pont eltérés is. Hamarosan mindenki megtalálja a helyét. De vajon tényleg megtalálja a helyét?

"A zasszony"

Az asszony nem ember, a sör nem ital, és a medve nem játék - mondta kedélyesen a Tusnádfürdői Szabadegyetem nyitóbeszélgetésén Németh Zsolt, a Parlament külügyi bizottságának elnök. A Transindex Németh rögtön meg is magyarázta, hogy nem úgy gondolta

Németh Zsolt szeret azzal poénkodni, hogy a nők nem emberek - Index 

Nem csak Németh Zsolt szeret azzal poénkodni, hogy „A zasszony nem ember”. Nincs még egy olyan közhelyes székely-sztereotípia, mint az ismert felsorolás, amit az óhazából érkezett turistáknak minden helyi idegenvezető kötelezően elmond: „Az asszony nem ember, a sör nem ital, a medve nem játék.” A Tusványosi fesztivál nyitónapján ez az ominózus mondat sokakban kiverte a biztosítékot.

Nyári cikkcakk

A kivitelezők (és minden bizonnyal a tervezők szerint is) két egyenes közt a legrövidebb út egy szűk S-kanyar.

A Körmendi úton is kibabrálnak a bringásokkal? – Nyugat.hu

Ha egy város hülyét akar csinálni magából, nem kell mást tennie, mint elhatároznia a teljes bicikliút-hálózat kiépítését. Szombathely ezzel az utóbbi időben történelmet szeretne írni. Itt, ahol majd mindenkinek van biciklije, érthető is a szándék. De néha egyszerűbb lenne egy olyan megoldást alkalmazni, mint E. T. és kis barátja. Időnként jobb lenne a kétkerekűt repülőként használni, és kikerülni az utcákat, tereket, házakat.

A Boglya-életérzés

1984-ben, tanárképző főiskolásokból alakult a Boglya Népzenei Együttes. Tagjai három évtizede azon dolgoznak, hogy a hagyományőrző népzenét elsajátítsák és továbbadják a közönségnek.

30 éves a Boglya – Szombathelyi Televízió

Vasárnap ért véget az idei Boglya népzenei tábor. A Vas megyei zenekar immár 19. éve rendezi meg utánpótlása és az érdeklődők számára ezt a majdnem egy hetes közös együttlétet. A szombati este mindig a koncertté, ahol a tanítványok bemutathatják, mit tanultak és mit tudnak. Az eredmény több mint egy jó népzenei esemény: a felszabadult együttmuzsikálás a nézők számára is megmutatja, igenis van jövője a magyar népzenének.

Erős nők a német politikában

Hónapokig tartott az elkeseredett küzdelem az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártban a hatalomért. A párt végül essen-i kongresszusán Bernd Lucke ellenében a konzervatív nemzeti Frauke Petry mellett döntött.

Frauke Petry nyert az AfD hatalmi harcában – N24

Pénteken Németországban bejelentették a CDU megreformálásának tervét. Angela Merkel a fiatalítás és nőiesítés politikai címszavait megjelenésével is alátámasztotta: a szokásos fekete nadrág-fekete póló alap helyett az utóbbi napokban nyáriasított, és fehér alappal indul. Milyen színű blézert is venne fel ehhez, mint nyárias pink színűt? És ha bárki azt gondolná, hogy mindezt csak a bulvár része, igenis Németországban a „nőiesítés” nem kizárólag üres sóhaj, hanem valóság.

Nyelvtanulás varázslat nélkül

Nyáron sokan döntenek úgy, hogy megpróbálnak nyelvet tanulni. Számukra jó hírünk van: leáldozóban ugyanis az a korszak, amikor az idegen nyelvek tanulása végeláthatatlan szótárazásokból és unalmas mondatfordításokból áll.

Úttörő módszerek a nyelvoktatásban - mno

Mellbevágó élményem volt egy kormányablakban. Ahogy beléptünk, pillanatokon belül ügyintézőhöz kerültünk, aki fiatal volt és kedves. Nemrég kerülhetett ki még az iskolapadból, ennek ellenére talpraesetten, ügyesen végezte munkáját, pár perc alatt elkészültünk. Ekkor lépett be a kormányablakba (vagy kormányablakhoz?, a magyar nyelv nem biztos, hogy ilyen kihívásokra megérett már), egyszóval belépett egy angol fiatalember. Néhány bátortalan szóval jelezte, hogy angolul tud, magyarul nem. A fiatal hölgy csak egyféleképpen tudott reagálni: élénk karlendítésekkel mutatta, hol ül az az ügyintéző, aki beszél idegen nyelvet. Annyit sem tudott mondani, hogy „jó napot”.

Két karoddal, két zsebeddel

Samantha Hess nemrég nyitott ölelésboltot, máris óriási a tolongás. A fiatal amerikai hölgy Portlandben, a saját otthonában fogadja a jelentkezőket, méghozzá nem is ingyen. Egy óra ölelésért 60 amerikai dollárt kell fizetni, de a vendégek szerint ez az összeg sokszorosan megtérül, ugyanis csodálatos hatása és ereje van az emberi érintésnek.

Komoly pénzt keres a főállású ölelkező - Origo

Nemrég egy színes hírben arról számolt be a Kossuth Rádió, hogy Amerikában létezik ölelés-terápiára szakosodott intézmény, ahol jó pénzért meg lehet tanulni jól ölelni. Az összebújás pedig nemcsak a testnek, de a léleknek is jó. Van, aki erre szakosodik. Persze, a „szakölelő” nem írja ki magára, hogy „free hug”, mert ölelését jó pénzért árulja.

Mit muszáj és mit nem?

A Magyar Naplót és az Irodalmi Magazint is megtalálja a FOLYÓIRATOK, MAGAZINOK ÉJSZAKÁJÁN 2015. június 20-án, szombaton 14 órától hajnali 2 óráig a budapesti Iparművészeti Múzeumban.

A Magyar Napló a Folyóiratok, Magazinok Éjszakáján - Magyar Napló

A Magyar Napló folyóirat májusi számában megjelent egy interjú Vitézy László rendezővel, aki mesél Illyéshez és Nemeskürtyhez fűződő szeretetteljes kapcsolatáról. Szó esik a filmgyártás helyzetéről, a mai filmek sikertelenségéről, és végül néhány keresetlen szó erejéig a magyar irodalomról. Néhány mondat mélyen megrázta a folyóirat főszerkesztőjét, aki maga is kitűnő író, és a folyóirat következő számában igyekezett saját álláspontját közzétenni.

Snowden és az autópálya

Edward Snowden és az NSA-botrány annak idején megrengette a világot. Égen-földön keresték a bujkáló kiszivárogtatót, aki közben egy hongkongi hotelszobában, egy Laura Poitras nevű amerikai dokumentumfilmes kamerája előtt mesélt az indítékairól és arról, mi folyik valójában az NSA falai mögött. A Citizenfour felbecsülhetetlen értékű kordokumentum, tele hátborzongató, szomorú jelenetekkel.

Van valami jó film a moziban? - Origo

Attól a pillanattól fogva, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke kimondta, háború folyik a világban - a terroristák és a demokratikus nyugati világ közötti háború -, több szempontból is új történelmi korszak kezdődött. Egyrészt ott van a terrorizmus valós veszélye, súlyosbítva rengeteg háborúval és polgárháborúval, valamint a szélsőséges iszlám térhódításával. Legrosszabb álmaink gyermeteg fantáziálásnak tűnnek ahhoz képest, ami ma zajlik a világba. A másik oldalon viszont ott állnak a nyugati demokráciák, amelyek már csak önvédelemből is kénytelenek durva módszerekkel védekezni a támadásokkal szemben. A Snowden-ügy 2013-as kirobbanása óta elveszthettük illúzióinkat, amelyek a demokratikus kontroll naiv hitén alapultak.

Winnetou, a hős

86 éves korábban elhunyt a legendás színész, Pierre Brice. A francia színészt leginkább a Karl May regényéből készült Winnetou-filmekből ismerhettük.

Meghalt a legismertebb Winnetou-színész - Origo

Gyerekkorom egyik legnagyobb olvasmányélménye volt a „zöldfülűé”, aki elindult Nyugatra, s a kezdeti botladozások után nemcsak hírnevet, de életre szóló barátságot is lelt. Egy testileg fitt, erős és ügyes fiatalember, aki mentálisan mindig a lehető legerősebb, összetalálkozik azzal a barátjával, aki már-már felette áll az emberi ügyességnek és kiegyensúlyozottságnak. Kettejük közös története szól az emberi tartásról, humánumról, alapvető emberi érzésekről, miközben csodálatos mese, mert csak fehér és csak fekete van ebben a történetben, ahol mindig a Jó győz. A Winnetou-ról van szó.

Műveljük parkjainkat is

Az idei költségvetésben is a tavalyi első összeggel számolnak, vagyis 284 millióval, de előre látható, hogy ez a pénz nem lesz elég. Közben a város parkjainak és zöldterületeinek jó része elhanyagolt, szemetes. Valószínűleg a városi képviselők sem kritizálnák a magasabb összeget, ha Szombathelynek ismét esélye lenne arra, hogy Magyarország legtisztább, legrendezettebb, legszínesebb városa legyen.

Ezért sok a gaz: drágábban és rosszabbul gondozzák a zöldterületeket Szombathelyen-Nyugat.hu

A héten Pesten jártam, és gyalogosan mentem végig olyan utcákon, ahol többnyire busszal szoktam utazni, vagy éppen a földalattiban suhantam át a mocskos utcák alatt. Pest nagyon mocskos volt, az elegáns főutcákon a boltok üvegein zsíros por állt vastagon. Drága üzletek előtt igénytelen bejáratok, egy-egy szocreál oszlopsor mellett a sötét árkádokban bűz, az elhanyagoltság szaga mindenütt. Amikor hazatérve leszálltam a vonatról, ismét úgy döntöttem, hogy elgémberedetett lábam kíván egy sétát, és így gyalogosan mentem. Immáron azzal a jóleső érzéssel, hogy városunk mennyivel élhetőbb hely, mint Budapest.

Törékeny béke

A moszkvai fényképésznő, Okszána Juskó maga is vegyes házasságból származik: édesanyja orosz, édesapja ukrán. Akkor kezdte portré-sorozatát orosz-ukrán párokról, amikor a Krími-konfliktussal jó néhányan elhidegültek egymástól. Fotósorozata bemutatja, hogyan befolyásolja a politika a privát-szférát, és hogyan győzedelmeskedik a szeretet a túlfűtött agressziók felett.

Szerelem a háború idején – Okszána Juskó orosz-ukrán párokat fényképez – Das Erste

Apró lakótelepi lakások, lakóik a négy fal között kényelmet, melegséget teremtenek meg családjuk számára. Az érkező vendéget a kis garzon konyhájában mesés csokoládétortácska és tea várja. Az ajtó csukva, a falak közt béke. A házaspárok tekintetében bizalom, szeretet. És itt-ott szorongás és félelem. Ha kinyitják az ajtót, alattomosan beszivárog a háború.

This is Sparta

Novák Katalin elmondta, eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a gyed extra 2014. januári bevezetése előtt az anyáknak választaniuk kellett a gyed és a munkajövedelem között; a kettőt együtt nem kaphatták meg.

Így bővül januártól a gyed extra - mno

Aki már látott fél éves gyereket, az tudja, hogy egy ekkora kis emberi lénynek egyéb boldogság nem kell, mint az anyja, aki mellette van. Bár van, aki már feláll ebben a korban, de normális körülmények között még mindig legfőbb tápláléka az anyatej, és a zöldségpüré nem kápráztatja el. Egy ekkora gyerek még nem beszél, és miközben az édesanya eteti, gondozza, ápolja, ő aprócska szájával követi a felnőtt minden egyes szájmozdulatát, mintegy gyakorolva a beszédet. A védettségre nem csak nyiladozó értelme, de egészsége miatt is szükség van. Lassanként erősödik meg, hogy felkészüljön teste a fertőzések kivédésére. Egy fél éves gyereknek legnagyobb szüksége egy édesanyára van, aki gondozza, neveli, szereti.

Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?

A jelentés rámutat arra is, hogy emelkedett a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek száma: az óvodákban 4,5 százalékkal lettek többen, így jelenleg 7500-an vannak az SNI-s gyerekek, míg az általános iskolákban 1,6 százalékos a plusz, ami összesen 52 500 SNI-s diákot jelent.

Kevesebb diákra több tanár jut - mno

Gyerekkorom óta a közbeszéd általános fordulata, hogy a pedagógusoknak nehéz: nyomorognak a pedagógus-fizetés mellett, és nincs társadalmi elismertségük. Csupán néhány olyan személyes beszélgetésre emlékszem, amikor tanár-ismerősök nem a panasz szavát hallatták. Egyikőjük azt mondta nem kevés bölcsességgel, hogy elég hamar hazaér, és délelőttönként is van szabad ideje, ráadásul védett szakmában dolgozik, amit szeret. Panaszra nincs oka.

Büszkeség az

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel kezdődnek az idei érettségik, mintegy 115 300 diák ad számot tudásáról.

Érettségi: holnaptól izgulhat minden diák- Hír24

Büszkeség az, amikor megtudod, hogy megkezdte életét. Benned növekszik, s hamarosan érzed, mintha apró pilleszárnyak simogatnának.

Büszkeség az, amikor a hasfalad megemelkedik, mert csuklik és rugdos.

Büszkeség az, amikor megszületik. Rád néz, szeme még opálos fényű, de már az arcodat fürkészi. Aztán életrevalóan, szomjasan szopni kezd.

Büszkeség az, amikor kitolnak a szülőszobából, és a kórház folyosóján gerlék sétálnak. Kíváncsiak rá, mert ő megismételhetetlen.

Édes-savanyú anyanyelv

1915-ben született Lőrincze Lajos, aki a Pápai Református Kollégium diákja, majd tanára volt, utóbb pedig két emberöltőn át a magyar nyelvművelés emblematikussá váló alakja. A Pápai Kollégiumra mint „nyílt, humanista légkörű” iskolára emlékezett, mely „meghatározó, maradandó és pozitív útravalót adott”. 

Magyar Nyelv Hete konferencia a Refiben Pápán – refi-papa.hu

Felteszem, nem Berzsenyivel kezdődött a borongás azon, miként indult romlásnak a hajdan erős magyar. Szidjuk az erkölcsöt, szidjuk a szellemiséget, a kultúrát, és szidjuk a nyelvet. A nyelv romlásával együtt a nyelv halálát is megjósolják sokan. Búsongnak az egykori szépség elvesztésén. Ugyanakkor örök vita marad az, mi a nyelvészek dolga: egyszerűen feltérképezni a nyelvet, és figyelni állandó változásait, vagy ülni egy nyelveszmény felett, és őrizni foggal-körömmel.

Fedőneve: szótár

A legnagyobb magyar–idegen szótárak 120 000 szót tartalmaznak, a következő húsz évben kiadandó A magyar nyelv nagyszótára pedig 110 000 szót fog tartalmazni. A magyar nyelv szókincsét általában 60-100 ezer szóra teszik, de az összes lexéma együttesen könnyen elérheti az egymillió szót. Amint más nyelveken, egy művelt értelmiségi sem használ rendszerint 25-30 000 szónál többet.

Magyar szókincs - Wikipédia

Ha úgy gondoljuk, a szótár nem több egy kézikönyvnél, amit akkor érdemes felütni, amikor valamit nem tudunk: alapos tévedésben vagyunk. A kétnyelvű szótárakban is találhatunk nyelvi csemegéket, ám az egynyelvű szótárak ennél is izgalmasabbak. Valójában óriási összegző munkák ezek, amelyek tükrözik egy nyelv gazdagságát, pillanatnyi állapotát, sőt képet adnak a nyelvet beszélő népről és társadalomról. Ha a szótár ezen felül még szellemes és humoros is, az már külön ajándék.

Oldalak