Berlin


Mit ihrem Debütalbum "Mit K" sind Kraftklub von null auf eins in die Charts eingestiegen. Jetzt werden ihre Songs über Langeweile und Verzweiflung wohl endgültig zu Hymnen einer Generation werden - ob die Chemnitzer das gut finden oder nicht.

A KraftKlub a semmiből az első helyre ért - spiegel.de  

Úgy alakult, hogy rövid időn belül kétszer is el kellett utaznom Budapestre. Az első egy durva mélyreszállás volt, célomhoz érve keveset találtam alapvető emberi gesztusokból, annál többet nagykörúti provincializmusból. A második utazásnak úgy mentem elébe, rosszabb már úgysem lehet.

Partizaj

Arra a kérdésre, mi váltotta ki műveinek letiltását, azt mondta: „Az egész. Az einstandolás. Hogy az első pillanattól világossá tették, Lenin méltó magyar tanítványaiként propagandára fogják használni a közmédiát."

Parti Nagy: "nekem ez nem megy, nem veszi be a gyomrom" – hvg

Hogy Parti Nagynak a gyomra mit vesz be, az egy kérdés, a másik az, mit kell évtizedek óta bevennie a Magyar Rádió hallgatóinak. Ugyebár, a rádióban elhangzik a 12-es karika hangos változata: Ki a konyhából gyerekek, ebédidő van, a rádióban most kezdődik az irodalmi műsor. Hát ez bizony nem nektek való.

Szabó Magda és a zsinat

 

Híres magyar íróink, költőink közül sokan reformátusok voltak, közelebbi-távolabbi kötelékük az egyházhoz gyakran műveiken is nyomott hagyott. 

Írónő a zsinat élén - Parókia

A Parókia Portál református magyar írókat és költőket mutat be a kultúra napja alkalmából. A szándék méltánylandó, hiszen kezd kikopni a köztudatból egykori szellemi óriásaink vallási hovatartozása. Ugyan némely irodalomtudósok állítják, hogy a szerzőről való bármifajta ismeret nélkül szabad csak a műveket interpretálni, azért a szerző vallási, hitbéli háttéranyaga már egyáltalán nem mellékes kérdés, művek megértésének kulcsát adhatja, összefüggéseket, szimbólumokat tesz megközelíthetővé. Aztán meg református önbecsülésünk számára sem érdektelen, vajon hányan vállalták fel előttünk hitüket, tradíciójukat, lelki és szellemi bölcsőjüket.

Madagaszkár avagy Magyarország?

 

Az orosz űrkutatási hivatal szerint a Fobosz-Grunt űrszonda darabjai vasárnap vagy hétfőn csapódnak be a tengerbe Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között.

Magyarország helyett Madagaszkár került veszélybe - Hír 24

Már Madách megkérdőjelezte, lényegi különbség lehet-e egy betű miatt a fogalmakban. „Adjátok fel, barátim, azt az i-t”, vágná át a gordiuszi csomót a homousion és a homoiusion közötti véres vitában. Igazán csak egy kis i, mondja Ádám, oly mindegy, hogy Krisztus Isten, vagy csak egy teremtmény. Azonos, vagy hasonló? Oly nevetséges a különbségtétel. Csak egy i betű. Én azért megkérdezném a Szár nevű község lakosait, mit szólnának, ha a Verebiek lelopnák azt az incurka-pincurka vesszőt a mássalhangzó fölül, hogy odaillesszék a maguk e betűje fölé? Már persze csak a célból hogy értelmes legyen a községnevük.

Ezennel fellázadok

Kerekes Éva érzékenyen egyensúlyoz az anya és a kurva karaktere közt, és számol le a feminizmussal, miközben csak a boldogságot keresi.

Ibsen Nórája kacérra vette a figurát - Stílfűrész

Hogy a magyar színházak miért érzik feladatuknak a perverzitás ábrázolását, ezt csak sejtem, de nem tudom. A színházcsinálók talán túl sokat tapasztalnak a jelenségből, és az élet központjába helyezik? Láthatott már a nagyérdemű olyan Ember tragédiáját, ahol a római jelenet egy mímelt pornó volt. Ezen nincs mit szépíteni. Most az Örkény Színház Elfriede Jelinek darabját mutatja be a Mi történt azután, hogy Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai címmel.

Pezsgőbuborék és történelmi emlékezet


A tavalyi visszaesés után az idén újra nő a magyarországi pezsgőfogyasztás. A piac forgalma 13–15 milliárd forintra rúg a kivitellel együtt. 

Újra emelkedik a hazai pezsgőfogyasztás - Magyar Hírlap

Valóban, ismét egyre több pezsgőt veszünk és fogyasztunk - kortyolgatunk, szopogatunk, iszogatunk, felhajtunk, vagy nyakalunk. De mit, kérem szépen? Ez itt a nagy kérdés.

Ű.R

J. S. Bach: Weihnachtsoratorium -  Herr, dein Mitleid, dein Erbarmen

 

"Tulajdonképpen semmi kívánságom nincs."

Hajrá, Szentmártoni!

Az írói tekintély egészen a huszadik század végéig igazodási pont volt a hatalom és a társadalom számára, ennek azonban a rendszerváltozással leáldozott. Mára a legkevésbé látványos ágazattá lettünk, hiszen a szöveget önmagában nem lehet úgy eladni, mint egy színpadi produkciót, egy filmet vagy egy kiállítást, pedig számos művészeti ágnak az irodalom, az írott szó kultúrája az alapja

A legkevésbé látványos művészeti ág -  Magyar Hírlap

Az írótársadalom, mint minden szakmai közösség szűkös pénzforrások mellett olyan, mint az eszkimóké, amikor kevés a fóka. Meg tudnák fojtani egymást egy kanál vízben. Ilyen eszkimók legnagyobb szakmai szervezetének, a Magyar írószövetségnek az élére tavaly év végén egy fiatal költő, Szentmártoni János került. Az általa megfogalmazott célok mind azt szolgálják, hogy az irodalom kilépjen az elefántcsonttoronyból, és majd egy évszázados elidegenedés után végre visszatérjen a közönséghez.

Európa, a béranya

Gyors egymásutánban négy szlovákiai magyartól is megvonták szlovák állampolgárságát az utóbbi hetekben. A szlovákiai magyar sajtó Boldoghy Olivér, Gubík László és Dolník Erzsébet mellett a 99 éves Tamás Aladárné ügyétől is visszhangzott. A szlovák sajtó azonban többnyire hallgat.

Egyszerre léptek a szlovák hivatalok- bumm.sk

Míg a drága béranya, az unió így elfoglalja magát a bioélelmiszerekkel, meg a nagy művel, a gazdasági csoda-Eintopf-fal, addig nincs ideje hát a kisebb gyerekekkel törődni. Nem ér rá a szlovák államra sem odafigyelni. Kis gyerek amúgy is, nagy bajt nem tehet, gondolja a béranya. Megfosztja kettős állampolgárrá vált lakosait a szlovák állampolgárságtól? Ugyan kérem, mi ez a mohóság amúgy is? Kettős állampolgárság? Nem elég egy? 

Szobrot a nagy Levinnek!

A magyar gasztronómia az a dolog, amelynek eredete homályba vész, egyáltalán nem világhírű, de aki nem annak tartja, az nem megfelelően magyar, senki se tudja, hogy hogyan, de mégis zseniális, irodalmát pedig mindig, minden korban a legjobb újságíróink és íróink írták Ignotusól Mikszáth Kálmántól Krúdy Gyulán át Hamvas Béláig.

Gasztroirodalmi könyvajánló

Nincs veszélyesebb a fakanállal hadonászó férfinál. Ismerjük a jelenséget: Férfi betéved a konyhába. Nem tetszik a pucollás (túl sok marad a héjon), nem tetszik a kavarás (teljesen összetöri az ételt), nem tetszik a sütés (agyonszárad a hús). Persze kritizáló Férfi a legártatlanabb mind között. Mert ott van a főző Férfi, aki nemcsak bírál, gusztál, de főz. Ehhez nyilván konyhalány szükségeltetik. Hogy ki lesz az áldozat, nos, azt háztartásonként fellelhető női szereplők kora és hajlandósága dönti el. És ez még mindig csak apró ártatlanság ahhoz képest, amikor Férfi úgy gondolja, szükséges és engedhetetlen az étel és evés megörökítése az örökkévalóság számára is.

'56 homályos tükre

Szégyenteljesnek, a forradalom emléke meggyalázásának tartjuk, hogy az évfordulón állami vezetők, kormánypárti parlamenti képviselők és városvezetők, valamint önmagukat 1956 örököseként feltüntető civil szervezetek a magyarországi neonáci mozgalmak vezetőinek, a szélsőjobboldal gyűlöletkeltő, rasszista, kirekesztő nézeteket valló képviselőinek adtak át elismeréseket a forradalom évfordulóján. Mindez a forradalom emlékének meggyalázása, a demokrácia eszméinek és értékeinek elárulása! 

Tiltakozás az ÉS-ben

Két napig tartó csodák, vagy mondjuk inkább úgy, botrányok nem ingathatják meg egy forradalom emlékébe vetett hitet. Sem érdemesek, sem érdemtelenek felmagasztalása, sem nyílt levelek és nácizás nem döntheti le arról a magaslatról, amelyre az utókor helyezte. Már persze, ha egyáltalán magaslaton van, és nem az az érzése az utókornak, hogy az „amúgy is mocskosat nem lehet már jobban bemocskolni”.

Oldalak