Élmény: hittan


A hit- és erkölcstan órákon szentírási történetek alapján kerülnek elő olyan fontos témák, melyek érintik és érdeklik a gyermekeket. Így egyszerre kapnak ismeretet a Bibliáról és bibliai történetekről, valamint a keresztyén értékrend alapjaival is megismerkedhetnek. Isten Igéje és a Szentháromság Isten örökkévaló üzenete áll a középpontban, mely ma is életünk alappillére lehet. 

Miért jó, ha a gyermekemnek a református hit- és erkölcstan órát választom? - Református hittan „Biblia, műveltség, élmény”

 

Talán soha nem gondoljuk végig, miért is jó egy református hittanóra, ha nincs egy őrült gyorsasággal kiadott állami rendelet. Valahol az Úr Isten Gondviselését kell látni abban, hogy kikényszerít belőlünk gyors és kreatív megoldásokat, amik egyben a kihívásra adott missziós válaszok. Mert nem csak az a tét, hogy hány gyereknek tudunk majd beindítani református hittanórákat az iskolákban a jövő tanévtől, hanem az is, meg tudjuk-e magunkat mutatni egy erőszakos marketingre épülő világban.

Alázat


A beszámoló szerint az írónő "szabad asszociációs technikával" mesélt halálközeli élményéről, véleményéről a könyvillusztrációkkal kapcsolatban, könyveiről, saját magáról, és fel is olvasott, leginkább saját műveiből. Ez nem tetszett mindenkinek. Leginkább egy nyugdíjas magyartanárnőnek nem, aki meg is kérdezte, hogy mikor lesz szó végre Miróról, illetve a Miró-képekről. Pedig Karafiáth már a tárlatvezetés elején közölte, hogy késve érkezett Szegedre, nem tudta bejárni a kiállítótermeket, a műveket a közönséggel együtt látja először.Hozzátette, hogy valójában nem is látja a képeket, mert nincs nála a szemüvege. 

Nyugdíjas tanárnő szólt be Karafiáth Orsolyának - Index

Használatos-e ma még egyáltalán az a szó, hogy „alázat”? Ismeretes-e az értelme? Vagy ez a szó is kidobódik, mert kánaáninak és értelmezhetetlennek tartja a leegyszerűsített szóhasználat? De ha kidobták, mivel lehet helyettesíteni? Van-e szó, ami kifejezné tartalmát, hisz szinonimái, a „megalázkodás”, a „hódolat”, és egyéb rokonítható kifejezések meg sem közelítik az „alázat”, az „alázatos” jelentését? S ha kidobtuk, és nincs helyettesíthető szavunk rá, akkor ez azt jelenti, hogy kidobtuk magát a jelenséget is? Nincs alázat az emberekben? Elfelejtettük, mi az?

Civil szombat


Nagy szeretettel köszöntjük a Dunántúli Református Nőszövetség új honlapján! 

Köszöntés – Dunántúli Református Nőszövetség

Szombaton hajnalban felültem a vonatra. Szemben velem öregúr ült le, aki a bemelegítő kérdés után (Hová utazik?) nem folytatta a faggatózást, hanem rátért a lényegre. Madáregyesületi vezetőségi tag, és vezetőségi ülésre megy. Ami egyébként pontosan olyan, mint a politika, meg a parlament, őrült nehéz az emberekkel. Ő odahaza pintyeket tenyészt. Madárügyileg ki lettem oktatva. Mennyibe kerülnek a pintyek, az ara-papagáj és egyéb eg-zó-ták, micsoda megélhetés van külföldön a madártenyésztésből (az öregúr szerint ebből fel lehetne lendíteni a magyar gazdaságot), és micsoda automatizált kalickák léteznek. Volt egy pont, amikor feladtam. Én még az elején úgy közbeböktem volna, hogy igen, nagyon szeretem Schmitt Egont, gyerekkoromban még egy képeslapot is kaptam tőle, amikor állandó olvasója voltam az Állatvilág magazinnak, de a bácsi rendelkezett azzal a különleges beszélő-képességgel, hogy a levegőt is lopva vette. Közbebökni esélyem sem volt. Ezért végül kissé udvariatlanul, de elővettem a szemüvegemet és a könyvet, amiről hétfőre reposztot szándékoztam írni, és belemélyedtem az olvasásba. Nem a bácsi tehetett róla, hogy nem - az amúgy kitűnő - olvasmányról számolok most be, hanem a szombati nap élményeiről.

Mennyibe kerül egy gyerek (néha több)?


A jelenlegi és leendő szülők egyetértenek abban, hogy minél idősebb egy gyermek annál több anyagi terhet jelent majd számukra. De mennyit is költünk a gyerekre havonta? A kutatás szerint: Csecsemőkorban 24.721 forintot, Bölcsődéskorban 27.644 forintot, Óvodáskorban 30.093 forintot, Általános iskolás korban 36.970 forintot, Középiskolában 48.734 forintot, Egyetemista/főiskolás korban 90.163 forintot. Ezek alapján egy gyerek felnevelésének költsége a felsőoktatási tanulmányok végéig átlagosan 13-15 millió forint.

13-15 millió a gyerek, mire felnő. Vagy több - Dívány

Ezelőtt tizennégy évvel már írtam e címmel egy cikket. Most újraolvastam, és megállapítottam, hogy egy szóismétlést leszámítva felvállalható ma is. A történelem ez esetben nem ismétli önmagát, egész egyszerűen újra és újra felmerül a kérdés, mennyit költenek szüleik a gyerekeikre, összességében mennyiben áll egy gyerek. Ami a számokat illeti, az a bizonyos 13-15 millás tizennégy év óta egy jelentősen megnövekedett összeg. Emlékszem, több mint egy évtizede még százezres összegekről volt szó. 15 millió? Valószínűleg ennél még sokkal több egy gyerek, mire felnő. Sokkal, sokkal több.

Virág helyett

Ne csak ez az egy nap, hanem minden nap legyen nőnap az évben, ezt kérik a Híradónk által megkérdezett nők. Március 8-án tartják a Nemzetközi Nőnapot. A virágboltokban nőtt a forgalom, és édességből is több fogyott a megszokottnál.

Éljenek a nők! – Szombathelyi Televízió

Egy csomó nő közt telt napom március 8-án. Először nem is tdatosult bennem, hogy nőnap van, de nem lehetett nem észre venni. Az utcán férfiak egyforma ajándékokkal teli zacskókkal loholtak, fiatal lányok egy-egy szál virággal a kezükben andalogtak, s egy édesanya, miközben bezsupálta gyerekét az autóba, kezében egy kenyérvágó rácsot tartott. Az a praktikus fajta, amiben lehull a morzsa a rácsok alá, s ami vágni tulajdonképppen teljesen alkalmatlan. A konferencián vacsorára a konyháról apró szív alakú csokit kaptunk, nőnapi figyelmességként. „Megdöbbentő, hogy tud túlélni egy ilyen kommunista ünnep”, jegyezte meg a velem szemközt ülő asztaltársam.

Éden parancsa

Kovács Gyula leghívebb követője talán a Pajtaszínházat is megalapító Szarvas József színművész, aki létrehozta szűkebb pátriája, a 270-280 lakosú Viszák saját tündérkertjét. Ebben minden fának viszáki, illetve Viszákról elszármazott gyermek gondnoka van, és minden évben annyi gyümölcsfát ültetnek el itt, ahány gyermek az előző esztendőben a faluban született: kettőt-hármat, olykor négyet is.Mint azt a Tündérkert mozgalom alapítói – Kovács Gyula, Szarvas József és Ambrus Lajos író – részvételével megtartott sajtótájékoztatón szombaton, a Hagyományok Házában bejelentették: tavasszal az Óbudai Művelődési Központ kertjében létrejön az első budapesti tündérkert.

A teremtés ünnepe – Heti Válasz

Hogyan lehet tetten érni egy könyvben, egy esszégyűjteményben a jóságot? Létezik-e egyáltalán jóság a leírt szavakban, s ha igen, miképpen tudom mások számára hihetővé, elfogadhatóvá tenni? Napok óta ezen gondolkodom, és nem jutottam messzire. Pedig Ambrus Lajos Lugas - tertium datur című legújabb kötetének egyik legjobb jelzője a jóság.

"Jövevény voltam" - Enikő

Mindannyian menekültek vagyunk a világon – ez a vezérgondolata az idei ökumenikus világimanapnak, amelyet 1870 óta tartanak meg a világban. A hazánkban március elsején immár huszonnyolcadszor megszervezendő alkalom tematikáját, amely a jövevénység és a befogadás témáit járja körül, idén francia nők készítették el – hangzott el az imanapi előkészítő konferencián január 26-án Budapesten.

"„Jövevény voltam, és befogadtatok” – közeledik a női világimanap - MEÖT.hu

Enikő a Református Világtalálkozóval került először a Komárom megyei faluba Erdélyből, a Székelyföld belsejéből. Szinte kislány, gyermek volt még. Hamarosan átköltözött, férjhez ment a gazdálkodó család legifjabb gyermekéhez. Jó családba került, és elfogadták őt. Úgy is élt, mint kortársai, gyerekeket szült, és dolgozott a házban, a kertben, az állatok között. Szorgalmas volt, a munkát magától értetődőnek vette.

De nem bot és vászon


Két uniós tagállam, Magyarország és Románia mély diplomáciai válságba manőverezett – mindkét oldal azzal fenyegetőzik, hogy a másik állam nagykövetét kiutasítja. Az ok egy történelmi zászló feletti kicsinyes vita. A nacionalista hisztéria jól jön a kormányoknak a választási harcban. Valójában csak egy darab rongyról van szó. Egy zászlóról – kék-arany- kék, balra fenn nap és hold.

Diplomáciai válsághelyzet: Magyarország zászlóháborúba kezd Románia ellen – Spiegel.de

 „Valójában csak egy darab rongyról van szó. Egy zászlóról – kék-arany-kék, balra fenn nap és hold.” Valójában…

„Csak bot és vászon,
de nem bot és vászon,
hanem zászló.”

Carnevál kedvetlen hada

Az idén korán lesz húsvét, így a farsang eléggé rövidre sikerült. A csúcspont a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is.

Bálokkal vidámabb a tél - teol.hu

Györgyikének

„Fársángi jó borral habzó butellia!
Mellytől a múzsákban gyúl a fántázia,
Te tőlts bé engemet élő spiritussal,
Hadd danoljak harcot én is Enniussal.”

Csokonai mondja ezt az egyik legkellemesebb verses műben, a Dorottyában, ami csupa sziporka, ma is élvezhető tréfa és szellemesség. A Dorottya a farsangi idő, de egyben a 18-19. század fordulójának gazdag tükre, egy kincses ládikó, egy virgonc buttélia, egy szellemi tűzijáték, árnyék és fény párbaja.

Ragályrabok

A védőoltás a legfontosabb, de a vírus terjedését is akadályozni kell. Ezen a télen eddig hazánkban 900 ezer embert oltottak be. Még egészségesenoltassuk be magunkat. Ha megbetegedtünk, zsebkendőbe köhögjünk-tüsszentsünk. Alaposan, antibakteriális szappannal mossunk kezet. Ha úton vagyunk, használjunk kézfertőtlenítő gélt. Az állapotos nők mindenképp oltassák be magukat.

A védőoltás a legfontosabb eszköz – metropol.hu

Az észak-német tévé híradója sokkoló képekben emlékezett meg a két évvel ezelőtti, 2011-ben dúló EHEC-járványról. Nem fejlődő országról volt szó, és nem is a sötét középkorról! Jött egy felismerhetetlen fertőzés, ami szinte mindenkinél más tüneteket produkált, de a következményei rengeteg embernél visszafordíthatatlanok voltak. A számok döbbenetesek. Két hónap alatt 4321 regisztrált beteg közül 852 a legsúlyosabb tüneteket szenvedte el, főként veseelégtelenséget. Többen dialízisre vagy szervátültetésre szorultak, 50 emberen már nem lehetett segíteni. Ők voltak a járvány halálos áldozatai.

Hozott anyagból


A rendszerváltás története ez? Igen is, és nem is. A történet épp úgy szól a máról, mint a múltról, a hatalom mindenkori gátlástalanságáról, a nép mindenkori sodródásáról, s persze arról, mennyire nehéz helyzetben van az igazság, ha az épp sérti az aktuális hatalom érdekeit.

Háy János: Rák Jóska, dán királyfi – Weöres Sándor Színház

Tavarisi kanyéc – egy időszak jelképévé vált az első szabad választás egykori plakátja, ami a magtárszerű kultúrház díszletei között fogadja a nézőt a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, ahol Háy János darabjában felidézheti a rendszerváltás utáni évek vákuum-hangulatát. 

Monyorókerék és Co.


Vádat emeltek Werner Brenner volt lékai (Lockenhaus) polgármester és két közigazgatási alkalmazott ellen, mert 2005-től három, a helyi iskolába járó magyar tanulót színlelt ideiglenes lakcímre jelentettek be - számolt be szombaton az ORF Burgenland. Ráadásul ez nem az egyetlen eset: eddig 17 burgenlandi településen indult vizsgálat ilyen ügyben.

Akár öt év börtön a magyar gyerekek burgenlandi iskoláztatása miatt – Nyugat.hu

Először nem is tudtam mire vélni, amikor a házunk előtti buszmegállóban a Pornóapátiból érkező buszról csak úgy özönlöttek le az iskolatáskák gyerekek. A parkoló tele szülőkkel, a gyerekek óvodás kortól felfelé minden korosztály. Pornó(!) szomszédja Monyorókerék (Eberau) már Ausztria. Ez a legújabb határ menti divat. A gyerekeket már nem Felsőőrre, hanem a közelebbi kisvárosba járatják magyar szülők.

Hogy nem teremtettél férfinak

A cím G.B. Shaw egyik leveléből származik, amelyben így ír a híres brit zeneszerző-karmester, Ethel Smyth (1858-1944) egyik operájának bemutatójáról: „amikor a zeneszerzőt kihívták a pódiumra, a közönség megdöbbent, hogy mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta”.  Magának a zeneszerzőnőnek pedig ezt írta: „Az Ön zenéje gyógyított ki mindörökre abból a téveszméből, hogy asszonyok nem tudják elvégezni a férfiak munkáját a művészetekben."

Tudnak-e a nők zenét szerezni? - Figaro

Néha úgy látom, mi nők mintha egy lapáttal még rá is tennénk a nőkről alkotott negatív sztereotípiákra.

A cenz ura

Egy jótanács Magyarországon néha túlzásnak számít: Az állami rádió kivágta Esterházy Péter egy mondatát a műsorból. Az író a hallgatóknak azt ajánlotta, tegyenek látogatást a Nemzeti Színházban mielőtt egy rendszerhű rendező lesz annak intendánsa.

Az író Esterházyt cenzúrázták a rádióban – spiegel.de

Most már tudom, mit tegyek, ha nem tetszik a szövegem valamelyik szerkesztőnek. Nyilatkozom a reposzton, hogy megcenzúráztak. Előtte persze még közlöm majd a szerkesztőmmel, hogy ha nem kerül be az első oldal cenzúrázásuk révén, akkor ne adják ki a szöveget. Ez esetben persze nyilvános botrányt helyezek kilátásba.

Ki jutott messzebbre?

Mára a Mars-járó két legjobb ásványtani műszere is felmondta már a szolgálatot, azok szintén nem adhatnak már információkat a kérdéses anyagokról.

Ősi mállásnyomoknál az Opportunity -  Index.hu

Azért olvastam el a könyvet, mert Gaussról szól. Gausshoz mindig gyengéd szálak fűztek, azóta, hogy Göttingenben nap-nap után elmentem az ódon Városháza előtti szobra mellett. Olyankor meg is simogattam, mert kicsi volt, a hónom alá kaphattam volna, és mindannyiszor felébredt bennem az anyai gondoskodás ösztöne. Aztán kiderült, hogy a szobor Lichtenberget ábrázolja, de én mégis Gaussra gondolok, akárhányszor eszembe jut az apró emberke. Ennyit a női agyról és a matematikáról.

Karácsonyi ügyelet

 

Wolfgang Amadeus Mozart: Laudate Dominum - Vesperae solennes de Confessore

Csak azokat az alaktalan fekete foltokat nézte a padlón. A férfi és a kisfiú csizmájáról olajos sár ragadt az imént felmosott kőre.

Giccs

Egyedül csak az menti a tévelygés bűne alól, hogy annyira giccsesre sikeredett, mint éppen az összes olyan karácsonyi giccs, amely ellen oly annyira harcol.

A Dunamelléki Egyházkerület vezetői a karácsonyi kampányfilmről – A Dunamelléki Református Egyházkerület honlapja

Fölöttébb elgondolkodtatott egy szó, ami A Fiú című film kapcsán felmerült, mégpedig a giccs. Nem szeretném gazdagítani a vitát egy újabb bejegyzéssel, csupán ezt az egy szót járnám körül. A giccset. Egy régi történet jutott eszembe róla. Egyetemi éveink alatt Enikő barátnőm az esztétika tanszéken azt a feladatot kapta, hogy írjon dolgozatot a giccsről. Mégpedig az egyházi giccs kategóriáját kutatta nagy ügybuzgalommal, amiben szívesen melléálltam, s benyitottunk egy nagy kegytárgy-boltba. Enikő kissé feszengve elmondta az eladónak, hogy neki szép kis képecskékre lenne szüksége. Egy egész nagy dobozzal hoztak nekünk.

Te szereted karácsonyt?

A karácsonyi ajándékozási szokás az OECD adatai szerint a fejlett világban hozzávetőleg 25 milliárd dollár (5400 milliárd forint) kárt okoz évente. Ez annyi, amennyit a magyar gazdaság nagyjából két hónap alatt megtermel – vagyis a magyar GDP egyhatoda a karácsonyi kár.

A közgazdászok a karácsonyt is elrontják - Index.hu

„Utálom a karácsonyt”, mondja valaki. Fanyalog egy sort, hogy utálja a készülődést, a vásárlást, a képmutatást, utálja az egész felhajtást előtte. Udvarias ember vagyok, s ezért nem kérdezek rá, hogy saját magát nem utálja-e. Lehet, hogy igent válaszolna, az meg fölöttébb kínos. Advent és karácsony ugyanis olyan lesz, amilyenné mi magunk tesszük. Egyikünk varázsolja, másikunk beszennyezi az ünnepet. Egyikünk személyisége súlyosan rátelepszik minden családi szokásra és hagyományra, másikunk Jézusnak is helyet ad.

Válásválság

Szarka Miklós: Szerinte a lelki krízis korai szakaszában bekövetkező szankcionálás tévútra vezethetne, ez csak akkor lenne javasolt, ha a párkapcsolati válság "kigyűrűzne a gyülekezetre". A krízis előidézésében a felelősség megállapítása nehéz, mert a válság általában két ember felelőssége, mindketten követnek el hibákat, de mindketten áldozatok is - jegyezte meg.

Dilemma, mi legyen az elvált lelkészekkel – hvg.hu

A Zsinat múlt héten tárgyalt a lelkészek válásának szankcionalizálásáról. Igen, létezik a válás jelensége a református lelkészek között. Ebben evangélikus testvéreink valamivel előbbre járnak nálunk, de a számok egyre riasztóbbak. Mielőtt azonban zsigerből elítélnénk azokat a lelkipásztorokat, akiknek házassága tönkremegy, érdemes egy kicsit bekukkantani azokba az üvegfalú parókiákba!

Hiúság vására


Paula Broadwell a legapróbb és a legnagyobb dolgokról is képes volt hazudni, csak hogy jobb színben tüntesse fel magát. Hazudta azt is, hogy ő volt a legfittebb kadét West Pointban, de azt is, hogy az afganisztáni erők parancsnoka személyesen őt kérte fel stratégiája bírálatára. Törtetése és rajongása jól feküdt David Petraeusnál, akinek szintén az volt a gyengéje, hogy minden elismerést megszerezzen.

Petraeus nője bármit megtett – Index

Cherchez la femme! – kezdte mondókáját az egyik férfi lelkész, amikor egy női küldöttség rákérdezett bizonyos visszásságok okaira. „Keresd a nőt!", mondotta, s jól hallottam, amint mögöttem fiatalabb kolleginája felháborodottan felszisszent. Nem is volt aztán túl sok becsülete idézett lelkésznek a küldöttség soraiban. Ám lehet mégoly megbélyegző, ezen a héten megtöltötte a sajtót egy hír, amire mindenesetre nagyon igaz a „cherchez la femme” gondolata.

Oldalak