Kórházas hobbi

Rendhagyó jelmezes kórházlátogatásokkal segít a beteg gyerekeken egy magyar csapat, a CosHelp. A csapat tagjai teljesen önkéntes alapon vesznek részt a látogatásokon.

A CosHelp nekünk egy szép hobbi, mindenkinek megvan a munkája a civil életében, így a látogatásainkat ehhez mérten tudjuk alakítani. Van, hogy szabadságot kell kivenni, hogy ott tudjunk lenni valahol, szerencsés esetben úgy alakulnak a beosztások – vagy úgy alakítjuk, hogy akkor ráérjünk. Nem mindig könnyű beépíteni az életünkbe, főleg mert sokan is vagyunk, de mindenki nagyon igyekszik, hisz szívből, önként csináljuk."
 

Jelmezes kórházlátogatásokkal segít a beteg gyerekeken egy magyar csapat - szeretlekmagyarorszag.hu

Az alapvető ismerkedési kérdések között mai napig megtalálható lényeges információra irányuló kérdő mondat: Mi a hobbid? Ezzel a szép „magyaros” kifejezéssel, mely mára teljesen beépült a szóhasználatba. Pedig vannak szép, magyar megfelelői is, pl.: szenvedély, időtöltés, passzió, kedvtelés, szabadidős tevékenység. Talán kicsit furcsa lenne, ha a kérdést úgy tennénk fel, hogy: Mi a passziód? Valószínűleg a kérdezett nézne értetlenül és az ismerkedés ezen fázisa le is zárulna.

Megoldás lelkészhiányra

Népszerűek a lelkipásztor-képzések a hazai református egyetemeken, egyházunk négy püspöke és felsőoktatási intézményeink rektorai ugyanakkor sok teendőt látnak maguk előtt. Jelentős reform nem várható a lelkészképzésben, finomhangolásra azonban készülhetünk, illetve a lelkésztovábbképzésben is változások várhatók – hangzott el a református egyházvezetők és rektorok találkozóján május 8-án, Budapesten.

A rendezés és a finomhangolás azért is nélkülözhetetlen, mert valamennyi jelenlévő felsővezető egyetértett abban, hogy lelkészhiány nem lesz, hanem több területen már van, hiszen egyes intézmények és települések lelkészhiánnyal küzdenek. Ennek oka, hogy az elmúlt években valamivel kevesebben jelentkeztek lelkipásztornak, illetve néhányan a teológia elvégzése után világi pályát választanak. Mindez nem is csoda, hiszen mint azt Bogárdi Szabó István püspök a lelkészek felkészültségével összefüggésben elmondta: „Egy lelkésznek intellektuális felkészültséggel, vezetői, pásztori képességekkel, és megfelelő hivatásértelmezéssel is rendelkeznie kell. Ráadásul mindemellett még legalább harminc, nem túl egyszerű tulajdonsággal és készséggel, akár már 25-26 évesen.”

Lelkipásztoraink jövőjéért - reformatus.hu

Kommentháború

A posztot, melyről a következő sorokban írok szándékosan nem osztom meg. Elkerülve ezzel a további véleménynyilvánítások lehetőségét. Írásom témája (szinte) minden netes oldalon visszaköszön. Nem kioktatni vagy a "tutit megmondani" szeretném, hanem felhívni a figyelmet egy fontos tényre, amely szerint a leírt szónak ereje és hatalma van. Ennek tudatában osszuk meg gondolatainkat az éterben (mondom ezt először magamnak és tanácsolom minden kedves olvasónak).

A napokban a facebook-ot bogarászva akadtam rá egy olyan posztra, amely egy helyi (Somogy megye) „állatos” történetet dolgoz fel. A leíró szerint az utcában mindenki által kedvelt (félig vadon élő) cicát, a gazdájával arra sétáló kutya megölt. Természetesen, fotóval is dokumentálta az esetet (a képen a cica teteme látszik). A posztoló leírta, hogy hogyan történt az eset (egy picit talán elfogultan is, mivel a leírásból kiderült ismerte és nagyon kedvelt ezt a macskát) majd felhívta a figyelmet, hogy egy szájkosárral elkerülhető lett volna ez a tragédia. Kicsit előrevetítve és más problémát megelőzve arra is felhívta a figyelmet, hogy ha ez macskával megtörtént, akkor egy kisgyereket is megtámadhat a kutya.

Édes anyanyelv

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a nyelvtörvényként emlegetett törvényjavaslatot, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslat elfogadásához legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség, de ennél jóval többen, 278-an támogatták, köztük a Petro Porosenko leköszönő államfő mögött álló frakció 106 tagja is.

A jogszabály a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

Az ukrán parlament elfogadta a sokat vitatott nyelvtörvényt - mandiner.hu

Mitől ünnep az ünnep?

Nagypéntek a reformátusok egyetlen hagyományos böjti napja. Sok helyütt az éve legjelentősebb egyházi ünnepének tartották. Templomba gyászruhába vagy gyászt kifejező ruhadarabot öltve mentek.

Nagypénteki népszokások - ma7.sk

A naptár szerint – pár éve – piros betűs ünnep a mai. Munkaszüneti nap, amikor a dolgozó emberek többsége nem megy a munkahelyére. Ergo: lenne ideje, lehetősége elmenni templomba. A hetekben tartott lelkésztestületi ülésen, megyénk esperese fel is hívta a figyelmet, hogy a nagypénteki istentiszteletek rendjét nyugodtan igazíthatjuk a vasárnapi rendhez. Elvégre szabadnap! Nem kell bezsúfolni az esti órákba, hogy a munkából haza érkezők is részt tudjanak venni (gondolja naivan a lelkész és igyekszik a legalkalmasabb időpontokban megtartani az istentiszteleteket), hanem tarthatjuk már délelőtt is az alkalmakat. Milyen szép gondolat! Csakhogy, hiába a délelőtti időpont vagy a munkaszüneti nap, sajnos nem lesznek többen az istentiszteleten. 

Tartalék vagy felesleg

Megszüntetné a kávé kötelező vésztartalékképzését a gazdasági ellátásért felelős svájci szövetségi hivatal (BWL), mondván, hogy a kávé nem létfontosságú a túléléshez.

Felszámolnák a kávéból felhalmozott vésztartalékot - origo.hu

A gazdasági törvény előírja, hogy a cégeknek kötelező a vésztartalék képzés. Svájcban a két világháború között kezdték el az alapvető tartós élelmiszereket (cukor, rizs, étolaj stb.) és termékeket (állati takarmány) felhalmozni. Valami oknál fogva, akkor úgy gondolták, hogy a kávé is olyan termék, amit szükséges felhalmozni és tartalékot képezni belőle. A törvény több céget is arra kötelezett, hogy 15.330 tonna nyers kávébabot tartalékoljon. Ez a mennyiség elég tetemes. Viszont, ha a svájciak kávézási szokásait vesszük alapul, akkor teljesen érthető. Svájc lakói (8,5 millió fő) évente, fejenként 9 kilogramm kávét fogyasztanak el. S ezzel a mennyiséggel még nem listavezetők, mert a hollandok, svédek és a finnek a csúcstartók. Mi, magyarok pedig jóval lemaradva még a svájciak után jövünk a sorban. Pedig, azt gondolná az ember, hogy a magyarok sokat kávéznak. Hallgatva néhány ismerősömet valóban nagyon elcsodálkozom, hogy nem vagyunk az élen. 

„A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?”

Bodor György egyik kedvenc szentje Don Bosco, aki bűvészkedett a gyerekeknek, akár egy fakanállal is képes volt őket elbűvölni. Így pillanatok alatt kedvet ébresztett bennük ahhoz, hogy eljöjjenek, közösségben legyenek, együtt játszanak.
A társasjáték kiemelkedően pozitív hatással van az emberekre: közösséget is teremt azon kívül, hogy sok minden megtanulunk magunkról is.
Megtanulunk akár veszteni is, hiszen tudnom kell kezelni, ha nem én nyerek – magyarázza. – Ha egy gyereket sikerül kicsalni a szobájából, a számítógép mellől, azt a pedagógusok már sikerként könyvelik el. Ehhez segítséget jelenthetnek az én játékaim is.

Szórakozva teremt közösséget: bemutatjuk a játéktervező plébánost - szemlelek.net

"Szenved-e valaki közületek?"

Hogy kell-e keresni a szenvedés okát, az a hívő újságírót is foglalkoztatta. Könyvet is azért írt, mert alaposan utána szeretett volna járni a kérdésnek. Kutatásai közben olyan embereket kérdezhetett meg, akik fontos eligazodási pontokra hívták fel a figyelmét, a Biblia és más források pedig segítettek megfogalmazni a szenvedéssel kapcsolatos alapvetéseket. „Talán automatikusan azt gondoljuk, Isten sújt valamivel, amit megérdemelt büntetésnek szán. De az egyik és talán legfontosabb dolog, amit tanultam, hogy Isten mindig a szenvedő pártján áll. Ha nehéz kérdéssel szembesülök, a nagyítóm fókuszába mindig Jézust helyezem. A tanítványok és a farizeusok időről időre próbálták kideríteni, mit tett a szenvedő ember vagy a családja, de Jézus nem foglalkozott ezzel. Attól függetlenül, ki ment oda hozzá, Ő mindig együttérzéssel és gyógyítással válaszolt. Neki mindig volt ideje vak koldusokra.”

Hol van Isten, amikor fáj? - parókia.hu

Philip Yancey keresztyén író, újságíró, akinek a múlt évben jelent meg magyarul is a Hol van Isten, amikor fáj?” című könyve. Művében azt a kérdést járja körül, amely minden emberben felmerül legalább egyszer az élete során: Miért engedi Isten a szenvedést? A témával kapcsolatban, az elmúlt évben előadást is tartott a Deák téri evangélikus templomban, ahol sok érdeklődő gyűlt össze. 

Szabadulószoba vagy önismereti játék?

A szabadulós játékok a fiatalabb generációt szólítják meg. Ezekben a játékos különböző logikai feladványok megoldásával keresi a kiutat. A honlapra készített amatőr játékunk célja a levelezőszolgálat bemutatása, a honlapon közzétett információk illusztrálása. Sajátélményű, gamifikált lelki tapasztalatszerzés egy konkrét (kitalált) példán keresztül.
Azért készítettük el ezt a lelki szabadulószobát több Mécses levelező segítségével, hogy ízelítőt adjunk abból, milyen kérdésekkel találkoztunk a levelezéseink megkezdésekor. Minden levelezőkapcsolat más és más. A nehézségek és az ajándékok is különbözőek. Nem is lehet rá teljesen felkészülni. Mi mégis megpróbálunk most ebben a formában is megosztani valamit a mi saját érzéseinkből és kérdéseinkből, amik bennünk felmerültek.

Szeretettel hívunk mindenkit a játékunkra, és köszönettel vesszük a visszajelzéseket.


Online szabadulószoba a honlapon: a levelezőszolgálat játékos bemutatása - mecses.vaciegyhazmegye.hu

A haza minden előtt?

A magyar függetlenség és szabadság minden korban minden generáció számára az egyik legfontosabb érték - emelte ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten, a március 15-i ünnepségekről tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár elmondta, ennek jegyében a március 15-i ünnepségek mottója:
"A haza minden előtt"

A központi programok pénteken reggel 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren. Innen a lovas díszőrség felvezetésével vonulnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólal fel.
A Nemzeti Múzeum kertjében délutántól, a budai Várban egész nap programokkal várják az ünneplőket - ismertette Kovács Zoltán.
A nemzeti ünnep központi programjai megtalálhatóak itt.

Ez lesz március 15-én - blikk.hu

Trendi böjt

Az advent a karácsonyra készíti fel lelkiekben az embert, a húsvétra pedig a nagyböjti időszak. A böjt bibliai eredetű, az ószövetségben és az újszövetségben is olvashatunk a böjtölés formáiról. Jézus is negyven napig böjtölt. A keresztyénséggel együtt jutott el hozzánk, a Kárpát-medencébe ez a szokás. Méltán kapta a nagyböjti elnevezést, mert ebben az időszakban Krisztus szenvedéseire emlékeztek elődeink.
A református ember megőrizte a böjti hagyományokat, de számára nem a külsőségek hangsúlyosak, hanem a belső, lelki felkészülés az ünnepekre. Természetes, hogy bizonyos tartózkodás van az evést és ivást illetően, de a lényeg az emlékezés a Megfeszített Úrra, az elmélyülés Krisztus követésében, a kereszt titokzatos világának a lélekben történő befogadása.

Pocsainé dr.Eperjesi Eszter: A húsvéti ünnepkör református hagyománya - reformatus.hu

Pályaelhagyás

Lelkésznek lenni nem könnyű, ha úgy szeretnéd csinálni, hogy Isten előtt becsületesen mondhasd azt, hogy te minden tőled telhetőt megtettél. A teológia egy olyan szakmai és emberi valóságba szocializál, amely nagyon pontos mintát ad eléd, hogy milyennek kell lennie a lelkésznek. A lelki mérce sokszor nagyon magas, sokan közülünk úgy jövünk a teológiára, hogy szinte emberfeletti példaképekre tekintünk úgy, mint normálisra, és hozzájuk mérjük magunkat. Az ideális lelkész képének, amibe szocializálódunk, iszonyatosan nehéz megfelelni, ha nem lehetetlen – és sem a körülmények, sem az emberi természet nem teszi lehetővé, hogy megfeleljünk neki.

Az elmúlt időszakban viszont az vált világossá, hogy nem lehet ezen túllépni. Ki lehet ugyan lépni a látható egyházból – ami az egyházszervezet, a maga előnyeivel és hátrányaival együtt –, de nem lehet kilépni a láthatatlan egyházból.

Úgy tűnik, hogy a traumán (nem csak az enyémen, hanem sokunkén), hogy a látható egyháznak nincs szüksége rád, nem lehet túllépni, olyan nyílt seb marad ez, amivel kapcsolatban tehetünk úgy, mintha nem létezne, de a legkisebb hozzápiszkálásra is felszakad. Úgy kell találni valami modus vivendit, hogy egyszerre létezik az ember világi és egyházi identitása, egyszerre lelkész-és-nemlelkész, hogy egyszerre zárult le a visszaút a látható, hivatalos egyházba és áll nyitva a láthatatlan, misztikus egyházban. Nem tudsz lelkész lenni, és nem tudsz nem-lelkész lenni. Egyszerre.

"Keresem a szót, keresem a hangot..."

A kormány 1046/2019. (II. 18.) határozata – amely a vallásos alkotó közösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működését biztosító forrásbiztosításról szól – támogatja a vallásos könnyűzene alkotói kiteljesedését. A Magyar Közlöny február 19-i számából értesülhettünk erről.
A határozatban foglalt támogatás révén a keresztény könnyűzenének és általában a vallási könnyűzenének széleskörű megismerést és folyamatos szakmai segítséget biztosít. Ezzel a fiatal tehetségek ösztönzését indítja el, és egyben hozzájárul az értékközpontú zene hallgatásához és műveléséhez.

Támogatja a kormány a vallásos könnyűzenét - vasarnap.hu

„Számomra a dal az egyik leghatékonyabb olyan impulzus, ami hat rám, és amit engedek, hogy hasson is rám. Emellett nagyon fontos nekem, hogy ennek a hatásnak az iránya merre felé mutat. Éppen ezért szeretném, ha minél több olyan dal születne, amely széles körben építőnek nevezhető. Hívőként természetesen Istenre mutatónak.
A dal szellemi táplálék. És ha már így van, akkor szeretnék egészséges és kalóriadús táplálékot magamhoz venni.”
– osztotta meg személyes véleményét a VOLTfólió- illetve Korrektúra-díjas rádiós műsorvezető, író.

Már semmi sem szent?!

Ha eddig valakinek kétségei lettek volna afelől, hogy a DC képregények sehol nincsenek a Marvel univerzumához képest, akkor most itt az ideje a megvilágosodásnak. A céghez tartozó Vertigo Comics kínjában Jézus Krisztusból csinált szuperhőst, ami akár jó is lehetne, de nem az. A DC Comicsnak sikerült a földbe döngölni Jézust, ami a haladó nyugati világban biztosan menő dolognak számít, Allahhal azonban a Charlie Hebdo óta nem igazán merik megcsinálni. A képregény valószínűleg népszerű lesz a mindenre (kivétel a konzervatív, keresztény értékekre) nyitott, haladó fiatalok körében.

Porig alázza Jézus Krisztust és a kereszténységet a DC legújabb képregénye -  pestisracok.hu

Holtodiglan holtomiglan

Vasárnap kezdődik a házasság hete; országszerte és a határon túl 100 településen több mint 200 programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára – közölték a szervezők a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.
Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora elmondta: a Magyarországon 12. alkalommal szervezett rendezvénysorozathoz bárki csatlakozhat újabb programmal a www.hazassaghete.hu oldalon.
Székely János szombathelyi megyés püspök arról beszélt, hogy a házasságkötés szertartásán is elhangzó mondat Jézustól, mely így szól: „amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza”, sokkal inkább örömhír, mint tilalom.
Jézus arra tanít, hogy létezik a teljes önátadás, lehet feltétel nélkül szeretni, és ezt a szeretetet megkapni valakitől – mondta a katolikus főpásztor.
Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke azt mondta: a házasság Isten ajándéka, és mindig akkor fut zátonyra, amikor az Isten nélkül, ember egymaga akarja irányítani.

Vasárnap kezdődik a házasság hete - mandiner.hu

Emberi döntések

Andrew M. Coumo, New York kormányzója január 23-án bejelentette, hogy a képviselőház elfogadta a Reproduktív Egészségügyi Törvényt. Ennek értelmében az anyák egészen a születés pillanatáig eldönthetik, hogy megszülik vagy abortálják gyermeküket.
Korábban New York államban a terhesség 24. hetéig dönthetett az anya szabadon arról, megtartja-e gyermekét. Ezen kívül csak az anya életének megmentése érdekében és büntetőjogi felelősségre vonás terhe mellett lehetett megszakítani a terhességet. A mostani törvény is fenntartja a 24 hetes korlátot – olvasható a CNN portálján –, ám most már lehetőség van arra, hogy az anya bármikor, a büntetőjogi felelősségre vonás veszélye nélkül dönthessen az abortálásról, ha a baba nem életképes, nem élné túl a szülést, illetve ha az anya élete vagy egészsége veszélybe kerül. A törvény ezen kívül lehetővé teszi, hogy ne csak orvosok, hanem más egészségügyi szakemberek (szülésznő, asszisztens) is elvégezhessék a beavatkozást.

Megdöbbentő döntés: New Yorkban a születésig legális lesz az abortusz - magyarkurír.hu

Hiszed vagy nem hiszed? – ez itt a kérdés

Német sajtóinformációk szerint a hannoveri központú Alsó – Szászország tartomány regionális kormányzata már elkészítette azt a javaslatot, melynek értelmében a jövőben megtiltanák a bíróknak és az ügyészeknek, hogy keresztet vagy más vallási szimbólumot viseljenek a tárgyalótermekben.
A javaslat jelenleg Alsó – Szászország igazságügyi minisztériuma előtt hever, és az életbelépés előtt a tartomány parlamentjének is jóvá kell hagynia azt.
A bíróságok elkötelezettek a semlegesség elve mellett, mellyel abszolút ellentétes a vallási és ideológia szimbólumok megjelenése a tárgyalótermekben. – hangsúlyozta Sven Rebehn, az egyesület ügyvezető igazgatója.

Megtiltják a kereszt viselését az alsó - szászországi bíróságokon - 888.hu

In memoriam Örsi Anikó

A nevelőtanárságra néha azt mondják, hogy „csak”, de nekem ez a legtöbb, az én személyemhez ez áll legközelebb. Kiteljesedés. Ezért nem nagyon foglalkozom azzal, hogy mások hogyan gondolkodnak erről. Persze nincsenek illúzióim, tisztában vagyok azzal, hogy a tengerből kiskanállal merem a vizet, de ha csak egy viselkedési mintát tudok adni valamilyen élethelyzetre, vagy egy tisztázó beszélgetést, amikor össze van valaki zavarodva…
Minden napnak rácsodálkozom a terhére és örömére. Boldog vagyok és megelégedett, mert úgy érezhetem, valamit akar velem az Úristen, és én a magam képességei szerint igyekezhetek ezt elvégezni. Annak ellenére, hogy sokat temettem, nem veszteségként élem meg, hanem azokon keresztül is lehet még inkább Istenhez kötődni. Nem is tagadom, hogy boldog vagyok. Egyetlen kép példaként: amikor vége a téli szünetnek, ott vagyok az ONCSA-ban, jönnek vissza a lányok a szünet boldogságával, és becsicsergik az internátust. Ez a boldogság.

Beszélgetés Örsi Anikóval - tirek.hu

Emlékezem. S emlékeim egészen a sárospataki éveimig nyúlnak vissza. 

Másokért és Magamért

Felhívást tett közzé a Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítványa: olyan munkatársakat keresnek, akik szívesen foglalkoznak beteg emberekkel, segítik a kórházak gyógyító-rehabilitáló tevékenységét. Nem ingyen ápolókat toboroznak, hanem olyanokat, akik szabadidejük egy részét beteg embereknek ajándékozzák.

Ezért keresnek önkénteseket a kórházba - ripost.hu

Általános felfogás, hogy az önkéntesség azok elfoglaltsága, akiknek nincs munkájuk vagy már nyugdíjasok (tehát már nincs munkájuk – jobb esetben, mert nem egy nyugdíjas ismerősöm még vállal munkát, de ez egy másik történet), vagy akiknek sok a felesleges idejük. De semmiképp sem fér bele azok idejébe, akik aktívan dolgoznak. Mintha a „jó munkás” embernek nem lenne szabadideje. 

365 nap karácsony

Te is odavagy a karácsonyi fényekért, a puncs illatáért, és legszívesebben még a Csendes éjt is minden este meghallgatnád? Akkor ezt a helyet imádni fogod!
Egy rossz hírünk van csupán: egy kicsit messzire kell utaznod, ha a legszebb ünnep élményét mindennap átélnéd,  a teljes karácsonyi díszben úszó The Inn at Christmas Place ugyanis az amerikai Tenessee államban van. Ha az utazást nem is vállalod be, azért nézz szét ezen a mesebeli helyen! Mert képzeld, itt az év minden napján – igen, még tavasszal és nyáron is – karácsonyi hangulat fogadja a vendégeket.

A szálloda, ahol egész évben karácsony van - Cosmopolitan.hu

 „Legyen minden napod karácsony, szívemből ezt kívánom…” - hangzik Pintér Béla jól ismert karácsonyi dalszövege. S mikor hallgatom, elhiszem és én magam is kívánom minden embertársamnak. Mert az ünnep szép és én szeretem. 

Oldalak