Nyest, bagoly és egyéb furcsaságok

Bevallom, sok mindennel számoltunk, amikor családi házba költöztünk. Tudtuk, hogy a kert mindig ad munkát: a fűnyírás, lombsöprés, gazolás a hétvégéink visszatérő programja lett, de ezt egy cseppet sem bánjuk. Lelkesen metszünk, locsolunk, madarat etetünk, gereblyézünk, és büszkék vagyunk legújabb szerzeményünkre, a komposztládára. Ha nagyon spirituális akarnék lenni – és ez most annyira trendi –, akkor azt mondanám, érezzük a Földanya gyógyító varázserejét, a talajban szunnyadó erőket, testünket-lelkünket átjárja a friss, balzsamos levegő, megtisztít, energetizál, újjászületünk, gyakorlatilag zöld az auránk. Szóval közel kerültünk a természethez. És egy szélviharos, esővel és kettős frontokkal tarkított késő őszi estén a természet is közeledett felénk. Vad bulit csapott a padláson, rohangált körbe-körbe, elszántan száguldozott a tetőgerendák között.

Ketrecharc a kertvárosban: lakótársam egy nyest! - kepmas.hu

Roppant mód tanulságos és mulatságos Csorba Edit írása a kertvárosba költözés árnyoldalairól, nos, mi is átéltünk és átélünk hasonlókat, pedig mi nem kertvárosba, hanem faluba költöztünk: sok-sok évvel ezelőtt egy távoli galaxisból tettük át székhelyünket Somogy cseppet sem megközelíthetetlen községébe. Értsd: a teológia kollégiuma és az otthon biztonságos falai közül egyszer csak a falusi élet és lelkipásztori lét kellős közepébe csöppentünk.

Mit tehetünk?

Franciaország öt éven belül újjáépíti a párizsi Notre-Dame székesegyházat, amely még szebb lesz – mondta kedd este Emmanuel Macron elnök az Élysée-palotából a francia televízió által közvetített beszédében.

Macron: Öt éven belül újjáépítjük a Notre-Dame-ot! - mandiner.hu

 

Bevallom, jómagam is megdöbbenve szegeztem figyelmemet a tévé képernyőjére, amikor hallottam a hírt, hogy a párizsi Notre Damme lángra kapott. Szívszaggató volt látni a képeket, s még szívszaggatóbb volt olvasni a hírportálok tudósítását: párizsiak, turisták, jelenlévők énekelve, imádkozva könyörögnek az épületért, kultúrájuk, hitük, múltjuk egy darabjáért. Szakrális helyként és kulturális emlékként is sokat jelent ez a templom sokaknak, turistáknak, helyieknek, katolikusoknak és mindazoknak, akik keresztény múltunk egy darabjaként tekintettek a romokban heverő katedrálisra.

Ébredésért imádkozni

Nemcsak a lelkipásztorainkért, gyülekezeti munkásainkért, tanárokért, presbiterekért vagy szeretetszolgálati munkásokért kell folyton imádkoznunk, hanem ébredésért is – emlékeztett Bogárdi Szabó István. – A szívek megújulása, az életünk reformációja nélkül minden hagyomány kihűl és minden új kezdeményezésről kiderül, hogy üres volt.

Ébredés nélkül nem lesz növekedés - reformatus.hu

 

Bevallom, mindig kellő távolságtartással közelítek a Zsinaton történtek felé, egyrészt – „jó” református lelkészként- azt gondolom, „jó messze van az tőlem”, másrészt egyházunk Zsinata nem azért ül össze, hogy –törvényalkotó testületről lévén szó- reposztra kívánkozó témákkal foglalkozzon. Ám Bogárdi Szabó István püspök úrnak a zsinati ülésszakon elhangzott szavai most mégis ide kívánkoznak: ébredésért kell imádkoznunk. Milyen jó ezt hallani!

Szabadság: rabság

Egyelőre beláthatatlan, mi mindenre lehet majd felhasználni a világ DNS-bankjaiban tárolt személyes információkat. A jelenlegi tudásunk szerint óriási szerepük lehet a betegségek felismerésében és gyógyításában, valamint a bűnüldözésben, de mivel ezek érzékeny adatok, és sok esetben bárki hozzájuk férhet, nem zárható ki, hogy akár vissza is élhetnek velük — nyilatkozta lapunknak a téma egyik leg­ismertebb magyar szakértője. (...) Nem árt tehát az óvatosság – mutat rá Falus András.

Önként adjuk ki genetikai adatainkat - magyarnemzet.hu

 

Azon gondolkodtam a hír kapcsán, vajon miért akar bárki bármit megtudni rólam. Nem vagyok sem jelentős, sem híres, nem vagyok sem gazdag, sem szegény, nem ismerek befolyásos szereplőket. Nagyjából olyan vagyok, mint minden átlagos ember - mégis, mi a csudáért akarná bárki a legszemélyesebb adataimat?

Egyszer sem használatos

Jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat az Európai Parlament (EP). Ezek értelmében 2021-től betiltják azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

A műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak használatát betiltják - hirado.hu

 

Ha van valami, ami felesleges és hasznavehetetlen, akkor az nem más, mint az egyszer (sem) használatos műanyag zacskó. Igen, pontosan arra gondolok, amibe a multinál teszed a pékárut vagy a zöldséget, gyümölcsöt. Amit a gyógyszertárban rád akarnak tukmálni, bár te csak egy harminc darabos vitamint veszel. Olyan vékony, hogy a kijáratig sem bírja ki, pillanatok alatt kiszakad, tönkremegy, mi pedig pillanatok alatt ki is dobjuk. Annyit ér, mint a műanyag kés, villa, szívószál, melyek betiltásáról az EU nagyon helyesen éppen most rendelkezett.

Nem leszek

Minden csodálatom azoké az embereké, akik ezt a hivatást minden ellenszél ellenére is ép lélekkel és elmével, szakmai korrektséggel és el nem múló lelkesedéssel művelik. Nálam ugyanis eljött egy adott pont, amikor be kellett látnom, hogy én nem vagyok egy Don Quijote, ezzel a sokmindennel nem tudok egyedül megküzdeni; elvesztettem a lelkesedésem, már nem volt kedvem a prédikációkra készülni, egyre gyakrabban mondtam közhelyeket a szószékről, mert nem végeztem el azt a lelki munkát, amely az Ige mélyebb megértéséhez kell (...). 

Gyöngyösi Csilla: Requiem egy munkahelyért - plakatmagany.transindex.ro

 

Nem leszek többé lelkipásztor – szerintem nincs olyan lelkész, akiben ne vetődött volna fel akár csak egy pillanatra, hogy felhagy a lelkészi szolgálattal. Családi, életvezetési válság, vagy az egzisztenciális helyzet, a tovább lépés lehetetlensége, meg nem értettség – bármi vezethet oda, hogy egy lelkész azt mondja: nem folytatom többé. Nyilván minden korszaknak, lelkészi generációnak vannak a lelkészi léttel szakító tagjai, mégis, mintha az utóbbi időben rengeteget hallanék, olvasnék a lelkészek kiégéséről, válságáról, adott esetben a lelkészek pályaelhagyásáról.  Talán azért van ez így, mert több a nyilvános fórum, a megszólalási lehetőség, talán azért, mert kevésbé tud a fiatalabb lelkészgeneráció helyt állni, esetleg azért, mert napjainkban jobban előtérbe kerül ez a kérdés a világi foglalkozásokban is? Azt hiszem, ez egy hihetetlenül összetett probléma – nem is veszem a bátorságot, hogy egy blog keretein belül megpróbáljak válaszolni. Csupán egy szempontot szeretnék hozzáadni a válaszhoz. Talán létezik jó válasz.

Mégis miért?

...a százhetvenegy évvel ezelőtt a pesti utcán elkezdődött és másfél év után a világosi mezőn elbukott küzdelem mára úgy íródott a magyar lelkekbe, mint nemzetünk egyik legszebb emlékű  forradalma és szabadságharca. Amikor az évfordulón összegyűlünk, és újramondjuk a történetet, akkor magunk is azonosulunk ezzel az emlékezettel, és igyekszünk azt úgy átadni a következő nemzedékeknek, ahogyan magunk is kaptuk azt.

Máté László: A nemzeti ünnep lelki dimenziója - reformatus.hu

Mi magyarok megszokhattuk már, hogy nemzeti ünnepeink kapcsán különféle értelmezési kísérletek látnak napvilágot. Természetesen március tizenöttel sincs ez másként: a szónok, vagy éppen a véleményformálás vágyától vezérelt újságíró elmondja, mit kell gondolnunk az ünnepről magáról, mit üzen a mai magyaroknak az ünnep, mit követelnének ma a márciusi ifjak, és még sorolhatnánk. Ahhoz is hozzászokhattunk, hogy nemzeti ünnepeink unalmasan és végzetesen átpolitizáltak, kötelezően alkalmazandó panelekkel, homlokegyenest ellenkező következtetésekkel. Így hát nem csoda, ha sokan inkább nem kívánnak részt venni az ilyesfajta „ünneplésben”, hiszen számukra az ünnep valódi tekintélye veszett el, talán végzetesen, visszafordíthatatlanul.

Levél helyett

Noha a gyermekvállalástól még távol állok, ez nem állított meg abban, hogy kicsit elmélázzak azon, mit is osztanék meg lányommal azelőtt, hogy hivatalosan is randevúzni, ismerkedni kezdene. Lehetőleg még azelőtt, hogy akarata ellenére, visszavonhatatlanul szerelembe esne. De legfőképp azelőtt, mielőtt élete első szívtörését átélné. Tudom, hogy hiába az óva intés: szavaim abban a pillanatban üres fülekre fognak találni. Mégis hiszem, hogy a megfelelő pillanatban – legyen az akár 1-2 év múlva -, emlékezni fog rájuk.

A lányomnak, mielőtt szerelmes lesz - 20on.hu

Köszönöm Ács-Fehér Kingának, hogy már megint egy érdekes írással lepett meg – valóban, érdekes eljátszani azzal a gondolattal, mit is írhatna az ember a lányának, különösen olyan szép és bonyolult téma esetében, mint a szerelem… Meg talán időszerű is, hiszen mostanában sokat beszélünk és írunk a családról, házasságról, aminek alapja két ember egymásra találása.

Top tíz?

Ünnepélyes keretek között adták a legjobb 10 étteremnek járó díjat és tették közzé a 100 legjobb magyar éttermet tartalmazó Volkswagen-Dining Guide TOP100-at február 25-én a Várkert Bazárban. A Dining Guide idén sem változtatott a hosszú évek óta bevált szokásán, miszerint a végső döntéshozatalba neves külföldi gasztronómiai szaktekintélyeket von be. A nemzetközi zsűrit 2019-ben Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje.  

Dining Guide 2019: Ezek a legjobb magyar éttermek – mandiner.hu

 

Hála az égnek, az utóbbi időben egyre több jó étterem található Magyarországon. Szükség is van rájuk, hiszen az ember szívesen jár étterembe, s bizony, bőven lehet alkalmat találni hozzá. Talán egy jót akarunk enni, beszélgetnénk a barátainkkal, esetleg a feleségünkkel töltenénk el egy gyertyafényes vacsorát, kiszaladnánk egy menüre ebédidőben, vagy a családot etetnénk meg a nyaralás alkalmával. Kellenek a jó éttermek, lám, lista is készült a legjobb magyar éttermekről – már csak az a kérdés, milyen az igazán jó étterem?

Hogyan védekezzünk?

A parkokat, a tengereket, az óceánokat tehát ne szennyezzük – igen, ez helyes törekvés –; az emberek elméjét, általánosságban a társadalmi közmegegyezéseket, a közmorált viszont nagyon is szabad szennyezni, mert minden belefér. Vitathatatlan: az ember gondolkodó lény, akinek van választási lehetősége, nem csupán elszenvedője a vele történő eseményeknek, önmaga bemocskolódásának. Azonban egy dolgot elfelejtenek a modernkori SzSz-esek (=szivárvány szemüvegesek): az ember nem érett, kiforrott, ítélőképes lényként születik a Földre. Tanulnia kell arról, mi a helyes és mi a helytelen, mit szabad és mit nem, mi az, ami hasznára válik és mi az, ami nem. Alapvető erkölcsi alapelvekről és eszmerendszerekről kell hallania, azokat magáévá tenni vagy azoktól eltávolodnia. Döntenie kell önmagáról: milyen ember szeretne lenni? Ez az identitásválság, amit szerencsés helyzetben kamaszkorban többnyire magunk mögött hagyunk. A ma a nyugati világban uralkodó ideológia azonban rendesen alávág az elmélet megvalósulásának: harsogva hirdetik, hogy mindenki találja meg saját identitását (…).

Az elmékbe szemetelni mikor lesz tilos? - mandiner.hu

 

Érdeklődéssel olvastam Gacsályi Sára mandineren megjelent írását a szellemi környezetszennyezésről, való igaz, itt is érdemes lenne szmogriadót elrendelni, vagy szankcióval fenyegetni a környezetszennyezőket. Sajnos erről szó sincs, sokan a környezetszennyezés tényét is tagadják, miközben a normális gondolkodással, józan polgári erkölccsel, mi több, keresztyén értékrenddel megáldott ember kitágult pupillával csodálkozik rá az egyre hajmeresztőbb ötletekre és elképzelésekre. Ám mielőtt még önnön kardunkba dőlnénk, és rettegve várnánk a világvégét, vegyük észre, milyen eszközökkel küzdhetünk a szellemi környezetszennyezés ellen.

Extrém

Ezért is esett nagyon jól a 2019. február 10-ei miniszterelnöki bejelentés, amely a családi lét extrém sportolóit, a négy- és annál több gyermeket nevelő anyukákat egy nagyvonalú gesztussal kivonta a személyi jövedelemadó fizetésére kötelezettek köréből. Felfogásom szerint nem ingyen pénzt kaptunk, hanem a lemaradásunk kompenzálását, amelyért persze továbbra is meg kell dolgozzunk – és ez jól is van így. Az anyagi segítség mellett azonban legalább olyan fontos az elismerése annak az eredménynek, amely ugyan nem mérhető stopperórával vagy gólokkal, de aki felnevelt már egy csapatnyi gyerkőcöt, tudja, hogy ez is egyfajta extrém teljesítmény.

Extrém teljesítmény a nagycsalád, és végre elismerték - kepmas.hu

 

Aki volt már futóversenyen, az tudja, hogy a győztesek mellett azokat is megtapsolják, akik a sokadik helyen érnek be a célba. Jár a taps mindenkinek, aki nevezett, elindult, aki mer többet vállalni, aki lefutott tíz, huszonegy, negyvenkét, vagy akár kétszáztizenhét kilométert. 

Nem vagyunk egyformák, van, akinek egy gyermek is teljesítmény, mert ennyi sikerült, mert így hozta az élet, máshol kettő, három, négy, sőt, még ennél is több gyerek alkotja a családot. Nem könnyű sem egy, sem több gyermeket felnevelni (különösen egyedül), a kormány pedig úgy gondolta, hogy tovább folytatja mindazoknak a támogatását, akiknek gyermekeik vannak, vagy szeretnének gyermekeket. Sőt, egy merész lépéssel azt deklarálta, hogy elismeri azokat az édesanyákat, akik négy vagy több gyermek vállalásával extrém versenyre neveztek. A most bejelentett és a már korábbi családtámogatási intézkedések nem titkolt célja a nyolcvanas évek eleje óta tartó népességfogyás megállítása, a trend megváltoztatása. 

Drágám, Bogaram, Életem!

Ahány ember, annyiféle szakítás. Vannak, akik jó szívvel emlékeznek az exükre, de legalább annyian, akik a pokolba kívánják. Nekik szól a kenti Hemsley Conservation Center ajánlata. Az angol állatkert ugyanis most Valentin-nap alkalmából lehetővé teszi, hogy egy-egy csótányukat az exünkról nevezzük el - mindössze jelképes másfél fontot kell fizetnünk érte.

 Csótányt nevezhet el exéről egy angol állatkertben – hvg.hu

 

Különös lehetőség, soha vissza nem térő alkalom, különösen így, a Házasság Hete kezdetén, Bálint (bocsánat, Valentin!) nap előtt kevéssel: lepd meg exedet egy kis névadó ünnepséggel. Valódi fanyar angol humor, élelmes igazgató, talán sorban álló csalódott, megkeseredett emberek. Nekem azért lennének egyéb ötleteim is.

Lázadj! Légy hős! Élj! Pelenkázz!

Én még nem hallottam olyat, hogy valaki a halálos ágyán a 26 kitüntetését emlegette, mint dicsőségét. Ellenben felhozta minden percét, amit a szeretteivel töltött, amit a gyermekeivel töltött: ezért fontos nagyon, hogy a férfiak visszataláljanak ahhoz az örömforráshoz, amit a nemük jelent, amit a párkapcsolatban betöltött jelenlétük jelent. Tény, hogy a jó házasságban élő férfiaknak ötször kisebb az esélyük az idő előtti elhalálozásra. Viszont a gyermektelenség olyan súlyos tényező az egészségükre nézve, – és ezt Kopp Máriáék is igazolták – hogy a dohányzás, az alkohol, a drogok és a helytelen táplálkozás összeadva is kisebb kockázatot jelentenek! Pelenkázz, hogy hosszan éljél! Ha a munkahelyüket elveszítik, még akkor is ki tudnak teljesíteni a családban, és lesz mire büszkének lenniük a halálos ágyukon.

Egy lány számára a legcsodálatosabb férfi az édesapja” – egy szakpszichológus véleménye genderről, apaságról, házasságról - 777.blog.hu

 

Kellene erről egy filmet készíteni. Arról, hogy mi az élet: keresed és megtalálod a társad, aztán megnősülsz vagy férjhez mész, születnek a gyerekek, s ti ketten felnevelitek őket. Rém unalmas film lenne: nem lennének benne speciális effektek, sem szuperhősök, sem szupersztárok, sem világvégét vizionáló katasztrófák, gonosz földönkívüliek, semmi, amitől szuperprodukció, kasszasiker lehetne. Ám ha jobban belegondolok, Superman és Allien nélkül is elég izgalmas és drámai az élet egy feleség/férj és egy-kettő-három-négy gyerek oldalán.

Hová tűntek a férfiak?

Az igazság azonban az, hogy az apa és gyermeke közötti kapcsolat ugyanolyan fontos, mint az anya és gyermek közötti kapcsolat: akkor válhat egészséges felnőtt valakiből, ha a férfi és a női energiákat egyaránt megkapja. Mégis, egyre többen nőnek fel tényleges apaminta nélküli családban – ennek pedig súlyos hatásai lehetnek.

Ács-Fehér Kinga: Az apa nélkül nevelődő generációk sérült személyisége - 20on.hu

 

Sok igazság van abban, amit a 20on portál szerzője (sosem hallottam még róluk, most igen, köszi, mandiner), Ács-Fehér Kinga az apa nélkül felnövő generációkkal kapcsolatban írt. Való igaz, a modern társadalom apátlan társadalom, az apák hiánya sokféle problémát, adott esetben tragédiát is okozhat egyes gyerekek életében. Azt javaslom, szélesítsük egy kicsit a kört, hiszen a szerző által felvetett kérdés valójában egy jóval nagyobb problémának a része: ha már apa nélkül felnövő generációkról beszélünk, beszéljünk férfiak nélküli társadalomról is, és kérdezzük meg, hová tűntek a férfiak az élet egyre több területéről?

"Elpazaroltam mindenem, amiről számot kéne adnom..."

 A Queen frontemberének életéről szóló film ugyanis Freddie Mercurynek csak a szalonképes arcát mutatja meg, vagyis az életrajzi mozik egyik legnagyobb csapdájába esik bele: idealizál.(...) A világ egyik legérdekesebb, legextravagánsabb énekesének élettörténete sokkal többet érdemelt volna.

A királynő szép, hamis ruhája - index.hu

Némi meglepetésre a 76. Golden Globe-díjátadó gála az óriási sikerrel futó, bomba bevételeket hozó FreddieMercury-filmként aposztrofált nem-egészen-Freddy-Mercury-film nagy estéje volt: a Bohém rapszódia nemcsak a legjobb drámai film kategória díját hozta el, de a főszerepért Rami Malek is elnyerte első Golden Globe-ját. 

A Bohém rapszódia a Golden Globe nagy nyertese - 24.hu

 

Nem, nem néztem meg a filmet, legalábbis egy ideig – olvastam az index kritikáját, és mivel nagyon szeretem a Queent, úgy gondoltam, nem kívánok hozzájárulni ahhoz a mítoszrombolásához, amelyet Brian May és Roger Taylor, vagyis a zenekar egykori gitárosa és dobosa több, mint negyedszázada sikeresen folytat. Aztán hagytam magam rábeszélni, lévén a barátaink közül már nagyon sokan látták a filmet és áradoztak róla. Szóval hétfőn este be is ültünk a moziba – nem bántam meg, sőt!

Ne menjünk el szó nélkül!

»A miniszterelnök nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba«. Az »ilyen« alatt azt értjük, hogy általában vàlaszba. Legalább ennyi elhangzott. Meg hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, ami igaz is, a lopás ugyanis nem üzlet. Illetve még az is, hogy olyan szituációkat nem vállal, amelyekben »eleve rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket tesz fel«. Vagyis gyáva szar. Köszönjük, maradjunk ennyiben.

A miniszterelnök nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba – mandiner.hu

 

Az internetnek megvan az az előnye, hogy pillanatok alatt eljut hozzánk bármi: információ, hír, vélemény, sületlenség. Hont András hvg-s megmondó ember nem igazán tartozik a megkerülhetetlen közszereplők táborába, így sommás megállapítását akár még a lényegtelen vélemények közé is sorolhatnánk, amivel nem érdemes foglalkozni. Mégsem szeretnék szó nélkül elmenni amellett, amit Hont András írt – nem, nem szabad legyinteni, nem szabad ezt annyiban hagyni. Egyszerűen elég volt már abból, hogy egyesek azt gondolják: ők bármit megtehetnek. 

Perelünk, Lalikám?

Esküdtszéknek kell döntenie arról, hogy a nemzetközi popvilág aktuális sztárja, Ed Sheeran plagizált-e Marvin Gaye amerikai soulzenésztől. Egy New York-i kerületi bíró döntött így csütörtökön, mondván, hogy „jelentős hasonlóságok vannak” a Thinking Out Loud című Sheeran-sláger és a néhai amerikai énekes és dalszerző 1973-as száma, a Let's Get It On „több zenei eleme között”.

Marvin Gaye-től lophatott Ed Sheeran - mandiner.hu

 

Na, ez érdekes! Ed Sheeran szépfiú (ne a külsőt nézzék, hölgyeim és uraim, a cukiság a lényeg), a női szívek ügyeletes megdobogtatója talán plagizált. Nem biztos, sőt, lehet, hogy nem, vagy csak egy kicsikét, ímmel-ámmal. Sőt, lehet, hogy egyáltalán, elvégre az akkordokat, hangjegyeket elég sokan ismerik, így végső soron bárkinek a fejéből kipattanhat ugyanaz. Én mindenesetre nem mernék állást foglalni az ügyben, van erre illetékes bíróság, esküdtszék, akik esküsznek majd arra, hogy Ed barátunk lopott/véletlenül sikerült szinte teljesen ugyanazt komponálnia.

Labdarúgó Zrt.

A Nemzeti Sport szokásához híven elkészítette posztonkénti rangsorát, amelynek eredményeként kialakult a labdarúgó NB I első 18 fordulójának álomcsapata.

Hárman a Fradiból, ketten a Vidiből – összeállt az ősz csapata – nemzetisport.hu

 

Álomcsapat álomjátékosának lenni biztosan megtisztelő lehet, hiszen az elismerést, hogy egy álomtizenegyben játszhatsz –még akkor is, ha csak képletesen- nem adják könnyen, azért keményen meg kell dolgozni, kérem szépen. Bizonyára a sportoló számára is visszajelzés egy ilyen csapatba bekerülni, tudni, hogy nem volt hiábavaló a sportba fektetett sok-sok munka, energia, idő. Minden elismerésem tehát azoknak a labdarúgóknak és sportolóknak, akik ilyen és ehhez hasonló álomcsapatok tagjai lehettek, mégis, hadd legyen savanyú egy kicsit a szám íze, leginkább azért, mert egy egyszerű szurkolónak meglehetősen nehéz eldöntenie, hogy sportolók küzdenek a pályán, vagy egy vállalkozás fizetett alkalmazottai?

Fesz van

Fesz van, érted, feszültség. Kidagadnak az erek, ökölbe szorul a kéz, fröcsög a száj, gyilkol a klaviatúra. Nem mehet ez így tovább! Fegyverbe, fegyverbe! Na de éppen adventben? 

Miért is ne.

Adventben egyébként is fesz van. Dudálsz és öklöt rázol a dugóban, közelharcot vívsz az akciós botmixerért, közben úgy vásárolsz, mintha az ünnepekkel egyenesen az armageddon jönne el. Majd meg őrülsz, hogy tökéletes otthont kreálj, amiben hiba nélküli minden, család, fenyő, ajándék, étel, vendéglátás, még a gyerekeid is tökéletesen viselkednek. Hiába, a Facebook-on mutogatható látszat életért szenvedni kell. 

Szóval fesz van, hozzászoktunk, nekem meg egyre inkább elegem van. Mondom is, miből. 

Elegem van a közéletből, legalábbis abból a részéből, amit napi politikának hívnak. Az egész annyira szánalmas és szomorú, hogy kár is több időt és energiát vesztegetni rá. Elegem van abból, hogy mindig mindenért a harmadik választását vastagon megnyerő Orbán a hibás, aki egy tál lencséért eladta Putyinnak az országot, miközben –ezt csak suttogva merem leírni- diktatúrát épít. Elegem van abból, hogy napról napra rosszabbul élünk, hogy a kormány mindenkivel ki akar babrálni, de leginkább a szegény hajléktalanokat akarja megfosztani attól az alapvető emberi joguktól, hogy szabadon megfagyhassanak az utcán.

Amikor a kineziológus gyógyítja a kutyát – karácsonykor

Idén a Városliget is ünnepi fénybe öltözik és december 1-től az újévig kézműves vásárral, gasztronómiai különlegességekkel és ingyenes családi programokkal várja a látogatókat a Vajdahunyadvárhoz. A karácsonyi ízek utcáján visszatérnek gyermekkorunk ízei, és újra olyan bejglit kóstolhatunk, melyet csak a dédi tudott sütni. Míg a fröccsről forraltborra váltunk a kicsik is elmerülhetnek az ünnepi forgatagban, népi játszóház, karácsonyi felfedezőösvény és meseudvar várja az apró népet. Barangolhatunk a Liget karácsonyfa erdejében, és a levegőből, egy hőlégballonról is megcsodálhatjuk az adventi fényeket.

Idén fehér lesz a karácsony – blikk.hu

 Reggeli rohanás az iskolába, ülünk az autóban, hallgatjuk a rádiót. Én a Kossuthot választanám, gyerek szól, apa, csak ezt ne. Jó, megadom magam, én is unom már a migránsinvázióról szóló újabb híradást. Jöjjön a Petőfi, az évekkel ezelőtt kiebrudalt Buda Marci helyett Harsányi Levente és két társa, karácsonyról beszélgetnek, pontosabban arról, mitől lesz valakinek karácsonyi hangulata. Sorakoznak a jobbnál jobb ötletek, első helyen a karácsonyi filmek állnak, a „Reszkessetek betörők”, az „Igazából szerelem”, én pedig pont itt kapcsolom ki a rádiót - inkább beszélgessünk. Mi az, ami a karácsonyt karácsonnyá teheti? Nos, éppen erre a kérdésre kellene válaszolnunk így advent idején. Csak legtöbbször ott keressük a választ, ahol mindenki más, nem pedig ott, ahol kellene. 

Oldalak