Kiállni az emberségért

Az elmúlt napokban drámai képet kaphattunk arról, hogy az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása hová vezet: olyan társadalommá lettünk, amelyben az előbbi értékeket bármikor felválthatja az ismeretlentől való félelemből fakadó agresszió, ahol a vitás helyzeteket bicskával, téglával oldják meg az egyébként békés állampolgárok.” (…)
Az aláírók az őcsényi hisztériára utalnak, amikor a megvadított lakók halálosan megfenyegették a helyi polgármestert, amiért néhány, legálisan Magyarországon tartózkodó menekült családot szállásolt volna el panziójában. Az eset után Orbán Viktor jóváhagyta az őcsényiek által elkövetett bűncselekményeket, Erdő Péter bíborosnak pedig meglepő módon semmi sem jutott eszébe a történtekkel kapcsolatban.

Az emberségért állt ki a váci püspök, Veiszer Alinda és több híresség - mno.hu

Olvasom, hogy jeles személyiségek, Veiszer Alinda, Hajós András, Gundel Takács Gábor, Beér Miklós váci püspök és Gégény István hitoktató petíciót indított az emberségért, egész pontosan „olyan országért, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani”. Értem. 

Köszönjük, Ukrajna?

Egyhangúlag elfogadhatatlannak tartják az új ukrán oktatási törvényt. Közösen szólították fel Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje vissza azt a törvényhozásnak.

Itt egy ügy, amelyben minden parlamenti párt egyetért - hvg.hu

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban– jelentette ki Szijjártó Péter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt. Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben – mondta a magyar diplomácia vezetője (…) 

Szijjártó Ukrajnának: Ez fájni fog! - index.hu

 

(Szijjártó Péter külügyminiszter) Elmondása szerint a döntés azért is különösen barátságtalan, mert az utóbbi hónapokban többször világossá tette Budapest az ukrán vezetők számára, hogy a módosítás a magyar érdekekkel súlyosan ellentétes, mégis meghozta Kijev, annak ellenére, hogy Magyarország az elmúlt időszakban számos olyan segítséget nyújtott Ukrajnának, amely elementáris fontosságú volt akár az európai integrációs folyamat, akár Ukrajna szociális vagy biztonsági helyzete szempontjából.

Szijjártó szerint Ukrajna hátba szúrta Magyarországot - hvg.hu 

 

A határon túli magyarság életével kapcsolatban a közelmúltban két olyan esemény is történt, amely felborzolta nemcsak a határon túl élők, hanem a velük szimpatizáló anyaországbeliek kedélyeit is. Mind ukrán nyelvtörvénnyel, mind pedig a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziummal kapcsolatban elég éles és határozott véleményt nyilvánított a magyar külügyminisztérium, a magyar parlamenti pártok pedig – minő meglepő- ötpárti határozatban ítélték el az ukrán nyelvtörvényt. 

Atomvihar egy kanál vízben, avagy hogyan kezeljük ápoltjainkat

Heves kirohanást intézett Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor Donald Trump amerikai elnök ellen csütörtökön. Trump még az ENSZ közgyűlésén elmondott beszédében fejtette ki, hogy kész porig rombolni Észak-Koreát, ha a „rakétaember” Kim folytatja a provokációt (...). Kim Dzsong Un az észak-koreai állami televíziónak elmondott beszédében kifejtette (...), Trump „jól meg fog fizetni” beszédéért, melyben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elpusztítására hívott fel. Kim továbbá többször is „szenilisként” és „gyengeelméjűként” hivatkozott az elnökre, egy olyan gengszternek nevezve őt, aki „szeret a tűzzel játszani”.

Kim Dzsong Un: Tűzzel fogom jobb belátásra bírni az elmebeteg, szenilis trottyot - mandiner.hu

 

Olvassa az ember az Egyesült Államok és Észak-Korea virtuális háborújának újabb fejezetét, amelyben a meglehetősen mulatságos frizurájú amerikai elnök és a nagyjából mindenki által elmebetegnek tartott észak-koreai diktátor üzenget bőszen egymásnak, egy-egy rakéta ill. hidrogénbomba kísérlettel, nagyszabású hadgyakorlattal fűszerezve, miközben a világ azon izgul, nehogy tovább guruljon a felek gyógyszere, elvégre itt mégiscsak a mi bőrünkre megy a játék. Rakétaember, elmebeteg, szenilis trotty – amolyan világpolitikai kocsmai verekedés fültanúi lehetünk, a kérdés persze mégiscsak az, vajon megmarad az egész a szóbeli fenyegetés, esetleg a sörösüvegek dobálása szintjén (ez lenne a hidrogénbomba és a hadgyakorlat), vagy készülhetünk a valódi verekedésre, ahol a gyilkos pofonok elszenvedői mi magunk vagyunk? 

Nem élhetünk csupán a profanitás hétköznapjaiban

- Az Ars Sacra Fesztivál talán megnyitja az emberek szívét - mondta Köntös László igazgató -, hisz megmutat egy másik, a hétköznapi életen túli dimenziót is. Nem élhetünk csupán a profanitás hétköznapjaiban, néha kell, ami szent, ami felemel, ami ünnep, ami nem szürke, ami más. S hiszem, hogy az embernek szüksége van arra, hogy ebben a másban megmerítkezzen. (…)Nem szabad megfeledkezni azokról a kincsekről, amink van, fel kell ismét fedeznünk a templomainkat, a kultúránkat, a keresztyénségünket. Egyre többen értik meg, hogy nem szabad feladnunk ezt a veszélyben levő örökségünket. (…)Fedezzük fel újra a templomot! - hangsúlyozta a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei igazgatója. 

Fedezzük fel újra a templomot! - Ars Sacra Pápán - refdunantul.hu

 

Örök kérdésem és örök dilemmám, miért nem járnak az emberek templomba. Nyilván négy kis gyülekezetben szolgálva, látva a helyi kisboltok, a közeli nagyvárosban kisebb közlekedési dugót eredményező „vásár” forgalmát, hallván a fűrészgépek, flexek és damilos fűnyírók vasárnap délelőtti zsivaját, amolyan mindennapi keserű valóság számomra az üres padok látványa. Persze a nem járás elég relatív fogalom, ha mondjuk a harminc fős gyülekezetből jelen vannak öten, akkor statisztikailag meg is nyugodhatnánk, máshol pedig a látszólag tele templom is kevés, már ami a település létszámát, vagy a reformátusok arányát illeti. Miért nem járnak az emberek templomba? Hadd válaszoljak erre a bonyolult és többismeretlenes kérdésre mégis egyszerűen: leginkább azért, mert sokan úgy tekintenek a templomra, és a templom mögött álló egyházra, mint valami régi, letűnt kor emlékére, a templomba járás sokak számára éppen ezért nem más, mint hagyományőrzés. Ők pedig, bármennyire fájdalmas ezt kimondani, nem óhajtanak hagyományt őrizni. Leginkább azért, mert ezt a hagyományt és kultúrát nem tekintik sajátjuknak, nincsenek arról valós emlékeik és élményeik, a keresztény, keresztyén kultúra és hagyomány mögötti tartalmat pedig egyáltalán nem sikerült megtapasztalniuk. 

Látod, ilyen az ember

Egy tehetséges, fiatal profi szörfös vesztette életét, amikor az épp Barbadosra érő Irma hurrikán hullámjain akart szörfözni. (...) A 16 éves, barbadosi születésű Zander Venezia leesett a deszkájáról, és egy zátonynak csapódott a Box by Box nevű strand mellett. Több szörfössel együtt lovagolták meg azt az áradást, amit az ötös kategóriájú hurrikán okozott. 

Meghalt a 16 éves szörfös, aki az Irma hurrikánban szörfözött - index.hu
 

 

Nem követem a szörfvilág bajnokait, így nyilvánvalóan egyáltalán nem tudtam, ki volt Zander Venezia barbadosi szörföző. Végtelenül sajnálom ezt a mindössze tizenhat éves gyereket, a szüleit és a környezetét, nem lehet könnyű feldolgozni, hogy valaki ilyen fiatalon és ilyen értelmetlenül távozik a földi életből. Éppen ezért nem ítélkezni akarok felette, ám a hírt olvasva mégis meg kell jegyeznem: látod, látjátok, ilyen az ember. Mit nekünk hurrikán, ha szörfözni akarunk, akkor szörfözünk, elvégre most vannak óriás hullámok. Mit nekünk Irma, ha egyszer el akarunk menni a karibi szigetvilágba nyaralni, akkor elmegyünk. Vicces és egyben elkeserítő, hogy a hurrikán időszakában is szerveznek a hurrikánveszélyes karibi térségbe utat az utazási irodák, és természetesen vannak olyanok is, akik ilyenkor indulnak útnak. „Tudod, ilyenkor olcsóbb, és nem is biztos, hogy lesz hurrikán. De ha lesz, az sem olyan lesz. Vagy ha olyan lesz, akkor sem lesz semmi gond, elvégre a szakemberek meg a technika, meg a hurrikánbiztos épületek, és a többi.” Pontosan ilyen az ember: könnyelmű, önző és felelőtlen, akiből hiányzik a realitás és az alázat. 

Mennyit ér az ember?

A spanyol ligát kivéve tegnap éjfélkor lezárult a legnagyobb európai bajnokságokban a nyári átigazolási időszak. Az első összesítések szerint a Premier League-ben, például 1,43 milliárd fontot költöttek a csapatok, pedig néhány nagy figyelemmel követett tranzakció nem is realizálódott.

Ez a nagybevásárlások nyara volt - íme a lista - inforadio.hu

 

Olvassa az ember az átigazolási híreket, Neymar és a többi rabszolga labdarúgó csillag csillagászati árát, és közben megfogalmazódik benne a kérdés: mégis, mennyit ér egy ember?

Helyén mondott szó

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke az augusztus 20-i ünnepi szentbeszédettalálta a legmegfelelőbb alkalomnak arra, hogy ezzel a pár odavetett mondattal üzenjen hadat a mesterséges megtermékenyítésnek, illetve az e célt támogató kormányzati szándéknak. (...)

Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben...

Bűnben fogant lombikbabák? Skrabski Fruzsina megindító vallomása a püspöknek - valasz.hu

 

Az idei augusztus 20-án abban a kivételes helyzetben voltam, hogy túl a kötelező vasárnapi istentiszteleteken és az új kenyérért hálát adó úrvacsorákon, nem volt ünnepi elfoglaltságom.  Így hát volt szerencsém bepillantani abba az ünnepi szentmisébe, ahol Veres püspök úr ominózus mondata elhangzott.

Mégis, mi a baj a szobrokkal?

Az észak-karolinai Durham városában tüntetők ledöntöttek, majd megrugdostak egy polgárháborús, déliekre emlékező művet.

Így rombolnak konföderációs szobrot Amerikában - mandiner.hu

Legfőbb célom ebben a küzdelemben az Unió megőrzése, nem pedig a rabszolgaság megőrzése vagy megmentése. Ha meg tudnám menteni anélkül, hogy egy rabszolgát is felszabadítanék, megtenném.

Abraham Lincoln: Nem célom a rabszolgaság eltörlése (1862) - mandiner.hu

Egy chicagói lelkész George Washington szobrának eltávolítását, és a róla elnevezett park átnevezését szorgalmazza, mondván, hogy a park elnevezése sértő lehet a helyi feketék számára.

Már George Washington szobrát is elbontanák - mandiner.hu

 

Szegény konföderációs katona, fogalma sem volt róla, mi történik vele néhány óra múlva. Talán ő sem hitte volna, hogy azok után, amin átment, amit átélt, bárkinek eszébe jutna, hogy ő, vagy Lee tábornok tehet az egészről. Nem hitte, hogy az őrület, a politikai korrektség egyszer valakiben azt a képzetet szüli, hogy a Konföderáció összes emlékművét le kell dönteni, nem hitte volna, hogy mindez egyszer Charlottesville gyilkos indulatába torkollik. Mint ahogyan azt sem hitte volna, hogy a képmutatás és a gyűlölet odáig fajul, hogy napjaink legnagyobb amerikai problémája Trump elnök nem megfelelő elhatárolódása (?) lesz.

Pihenj! Vonulj ki!

Nem vesz ki nyári szabadságot, az augusztusi hőséget is a Vatikánban vészeli át Ferenc pápa. Ez nem olyan meglepő, hiszen az egyházfő megválasztása óta nem ment vakációzni. (…)

Én is vakációzom, csak megszokott környezetemben: a Vatikánban maradok, igaz nyáron ritmust váltok, többet alszom, azt olvasok, amit szeretek, zenét hallgatok, többet imádkozom (...) nekem ez segít pihenni és kikapcsolódni – nyilatkozta korábban Ferenc pápa.

Nem pihen Ferenc pápa - kereszteny.mandiner.hu

 

Olvasom, hogy idén sem pihen Ferenc pápa, mint ahogyan megválasztása óta soha – megtehetné már végre, gondoltam cinikusan és gonoszkodva, holott tényleg nem történne semmi, ha néhány napra elvonulna egy kicsit a világ zajától. Szükségünk van erre, nemcsak nyáron, de nyáron mindenféleképpen. Tényleg, így a nyár végéhez közeledve, te voltál már nyaralni? Egyáltalán: mire jó a nyaralás?

Veni creator Facebook?

A régi egyházi közösségek mintája lebeg Mark Zuckerberg Facebook-alapító előtt: szerinte Facebook-közösségeknek kellene alakulniuk, akik önkéntes alapon végeznének tevékenységet a világban. A Facebook mesterséges intelligencia segítségével javasol egyre több lehetséges csoportot a felhasználóknak. Zuckerberg szerint a közösségépítés lesz a Facebook új küldetése.

Az egyházak a minták a Facebook-vezér számára - mandiner.hu

 

Pont jókor jött Mr. Zuckerberg ötlete a facebook küldetéséről, már éppen azon gondolkodtam, hogy kilépek, megszüntetetem közel tíz éve tartó tagságomat. Egyre fárasztóbb követni ugyanis azokat a mindenre ráérő ismerőseimet, akik mind szépek és okosak, műveltek, intelligensek, és még véletlenül sem posztolnak kamuoldalakat, az élet nagy igazságait kimondó röhejes idézeteket és még véletlenül sem követnek végtelenül egyszerű percembereket. Mondom, még jó, hogy Mark barátunk kinyilatkoztatott, így van okom átgondolni megpattanási szándékomat a közösségformáló hálóról, ellenkező esetben a mesterséges intelligencia koppint a fejemre.  Jövel teremtő fészbúk – vagy mégse? 

A "köszönöm"

Köszönöm gyönyörű Istennőm, hogy lehetővé tetted, hogy részese legyek ennek és bíztál bennem. Köszönöm Magyarország, hogy része lehetek ennek a csodálatos országnak. Köszönöm édesanyámnak és édesapámnak, hogy támogattak, és hogy ma este részese lehetek mindennek!

Shane Tusup: köszönöm, hogy része lehetek ennek a csodálatos országnak! - mandiner.hu

 

Jó érzés tölti el az ember szívét, amikor egy kívülálló megtapasztal valamit abból, amit mi, magyarok érzünk, gondolunk, ahogyan mi tudunk szeretni, rajongani, ünnepelni. Jó érzés töltheti el Hosszú Katinkát, hogy ilyen férje és edzője van, aki ennyire szereti, bízik benne és ünnepli ország-világ előtt. Jó érzés lehet Shane Tusup szüleinek, hogy fiuk ennyire hálás nekik, és az én szívemet is jó érzés tölti el azért a sok-sok köszönömért, amit elmondott, leírt. Kicsit meg is szégyenültem miatta, eszembe jutottak saját önzőségeink és állandó hálátlanságaink, örökös rossz kedvünk és legendás pesszimizmusunk. Eszembe jutott, vajon ismerjük-e, használjuk-e még ezt a kifejezést. Kell-e, lehet-e bármit is megköszönnünk? 

Győztes mentalitás

Maddison Keeney a kazanyi vb-n szinte beleesett a medencébe. Most ugyanazzal az ugrással, amit akkor szeretett volna bemutatni, világbajnok lett. (...) Tette azért érdemel említést, mert a két évvel ezelőtti kazanyi világbajnokságon épp az ő ugrása volt az, ami minden híradásba bekerült. De nem szépsége, hanem éppen esetlensége kapcsán. (...) Ezek után tudott talpra állni, és a Duna Arénában nyerni. Mindezt úgy, hogy az utolsó, mindent eldöntő ugrása ugyanaz volt, mellyel Kazanyban próbálkozott és lett közröhej tárgya. Edzője, aki akkor értetlen arccal nézte az elrontott ugrást, most boldogan nevetve ölelte magához.

Két éve rajta nevettek, mára világbajnok lett - m4sport.hu

 

Két éve írtam Maddison Keeney-ről, az évekig építgetett abszolút nulla pontos közepes fejeséről, saját pofára eséseinkről, bukásainkról. Két évvel az oroszországi vb, a világ röhejét és sajnálatát kiváltó csobbanás után ugyanez az ausztrál kislány itt, Budapesten világbajnok lett. 

Azért, mert öröm

Lubics Szilvia a nők között negyedik helyen végzett a világ legkeményebbnek tartott ultramaratonján, az amerikai Badwatereren. (...) A Spartathlont háromszor megnyerő Lubics először indult ezen a versenyen. Már az, hogy rajthoz állhatott, sokat jelent. A szervezők ugyanis maguk választják ki afféle motivációs levél és a korábbi eredmények alapján, hogy ki indulhat. Minden évben limitált a létszám.

Pokoli hőség, nehéz terep: Lubics Szilvia negyedik a Badwateren - index.hu

 

Azt hiszem, jó páran követtük a neten Lubics Szilvi futását a világ legkeményebb futóversenyének mondott Badwater-en. Futni 45-50 fokban, futni 217 km-t, legyőzni 4450 méter szintemelkedést – erre valóban csak a legjobb, legelszántabb, legfelkészültebb futók képesek. Hadd legyünk rá büszkék, hogy nekünk van egy Lubics Szilvink, aki nemhogy „csak” beért a célba, hanem negyedik lett. 

Mondd bátran: ámen!

A tanügyi ellenőrök ezért – hogy biztosra menjenek – egyszerűen betiltották az az “Ámen” szó használatát az óvoda falain belül. Így mostantól a gyermekek ebéd előtt nem egy áldást, csak egy rímecskét mondhatnak el, amiben megköszönik a napot, az esőt és az ételt. A bibliai témákat érintő beszélgetést a tanügyi ellenőrök szintén megtiltották, holott a hittanítást az oktatási törvény engedélyezi a vallási intézmények.

Megtiltották az imádkozást egy svéd óvodában - hirado.hu

Egészségükre váljék a svéd oktatási hivatal munkatársainak, hogy ilyen ügybuzgók és következetesek. Nyilván jobb dolguk nem akadt, minthogy a svéd ovisokkal foglalkozzanak, nyilván megkapták a maguk jutalmát, buksisímogatást, fizetésemelést, hosszú hétvégét félpanzióval, miegymást. Talán még a Hónap Hivatalnoka megtisztelő címet is kiérdemelték. Mindezek ellenére én mégis azt mondom a svéd óvónőknek és mindnyájunknak: tanítsátok a gyermekeket imádkozni!  

Alapok

Ez arról szól, hogy valaki hajlandó-e felismerni, hogy a világ változik. Hogy a környezetünk változik. Ez arról szól, hogy valaki érti-e a 21. századot. És nem, ez nem egy generációs dolog, hiszen még a 80 éves Ferenc pápa is jobban érti ezt, mint egyes politikusaink. Felmerülhet a kérdés, hogy ha ez nekünk nem téma, akkor miért kell mégis elmenni erre a felvonulásra. Azért, hogy ráirányítsuk a kormány figyelmét arra, hogy az, amit ők a családról gondolnak, az idejét múlt, múlt századi és kirekesztő – mondja Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a videóban, amiben a Budapest Pride-ra hívják szimpatizánsaikat.

A Budapest Pride-ra hív a Momentum - mandiner.hu

 

Sokan nem megyünk el a Pride-ra. (...) Sokunk számára ez nem kérdés, nem téma, hanem alap. (...) Szerintünk ez nem konzervatív vagy liberális kérdés, nem jobboldali vagy baloldali téma.
Ez nem arról szól, hogy a világ változik-e, hogy a környezetünk változik-e; és nem arról szól, hogy érti-e valaki a 21. századot vagy sem.Ez nem generációs dolog. (...) Ismerősi köreim sem mennek ki a Pride-ra, ők is ellenzik. Tizen-, huszonéves fiatalokból közösségek. Vagy épp fiatal házasok. De az idősek a családomban is. Egyébként ha az egész arról szólna, érti-e valaki a 21. századot, akkor generációs dolog volna. De ez pusztán a valóság és az emberi természet kérdése. Időtlen dolgoké. Nem a történelemé, nem a 21. századé. 

Szilvay Gergely: A Pride-ról, a Momentumról és az eszdéeszes tempóról - mandiner.hu

 

Meghallgattam a momentumos Fekete-Győr András felhívását arról, ami számára, számukra alap, és persze elolvastam Szilvay Gergely nagyszerű válaszát is. Két fiatal, két gondolat –alapok, világnézetek vetélkednek egymással, nekünk pedig el kell döntenünk, milyen világnézetek alapján élünk, neveljük a gyermekeinket és alakítjuk, formáljuk a bennünket körbevevő világot. Vajon milyen alapra építünk?

Parancsra cselekedjünk!

Az elmúlt három évben a Missouri állambeli St. Joseph város derék polgárai egy napjainkban szokatlan látványt élvezhetnek: egy reverendás pap sétál városuk utcáin. (...) Csodálatos és bámulatos volt. Fiatalok és öregek, gazdagok és szegények, férfiak és nők jöttek hozzá, és azonnal beszélni kezdtek a problémáikról. 

A reverendás pap élő szentbeszéd - katolikusvalasz.blog.hu

 

Micsoda világ, szokatlan látvány egy reverendás pap. Miközben teljességgel megszokott a fejkendős, burkába burkolt muszlim, a kéz a kézben sétálgató meleg párocska, az „aligruhában” villantó bombázó, egy reverendás pap látványára kapják fel sokan a fejüket. Döbbenet: mintha a „modern”, valójában végtelenül egysíkú és unalmas világban az uniformizált, divategyenruhába bújtatott, egyéniségnek hazudott tömegember a sötét középkorba vágyakozna, holott a reverenda látványa csak a tiszta és szent iránti vágyódás kivetítése. Számomra minden ilyen hír csak megerősít abban a konok hitemben, hogy igaza van a Szentírásnak: a világ sóvárogva várja az Isten fiainak a megjelenését. 

Sárospatak, ahol most másként mennek a dolgok

Az 1,2 milliárd forint költségvetésű fejlesztésből 800 millió forintot az iskola egykori diákja, Wáberer György üzletember adományozott az intézménynek, a fennmaradó összeget két másik öregdiák, Sándor József és Derczó István vállalkozók állják. Az iskola diákjai 2018 tavaszán vehetik birtokukba a létesítményt, amelyet a tanórákat követően Sárospatak kézilabdázói is használhatnak majd.

Wáberer György nevét viseli majd az új sárospataki sportaréna - boon.hu

 

Most, hogy szombaton a huszadik érettségi találkozónk lesz, millió teendőm mellett igyekszem gondolatban is Sárospatakra koncentrálni, nem mintha egy pillanatra is elfelejtettem volna, honnan indultam. Sok mindenre vagyok büszke Patakkal kapcsolatban, jeles személyekre, tudásra, hitre nevelésre, Loránttfyra, az iskolakert bólingató fáira, anekdotákra, a megfogalmazhatatlan pataki szellemre. A fenti hírt olvasva büszkeségem és hálám csak nő, hiszen nekünk, patakiaknak olyan kincs van a birtokunkban, amelyről sokan csak álmodnak, esetleg irigykedve néznek. Ez a kincs az öregdiákság, amelynek három jeles tagja egy olyan csodát készül megvalósítani, amelyre hirtelen nem is tudok példát mondani. 

Aki kabátlopási ügybe keveredett…

Petíciót készítenek a somlóvásárhelyi hívek, hogy leválthassák a település plébánosát. Kocsis Tamás Gellért huszonhat éve vezeti a Veszprém megyei település katolikus híveit, írja a Blikk.

Fellázadt egy falu a plébánosa ellen - index.hu

 

Olvasom a roppant szimpatikus index, az NTT fedőnevű újságíró körülbelül tíz percet igénybevevő napi munkáját –a Blikkből egy az egyben átemelte az írást-a somlóvásárhelyi plébános elleni lázadásról. Csak tudnám, hogy születnek ezek a tudósítások…Gondolom, a blikkes Herczku Nóra újságíró álruhában, személyvonattal járja az országot, majd egy „mi kis falunkat” találva megkeresi annak vendéglátóipari egységét,  behúzódik a söntésbe, és meghallgatja a súlyos történeteket. Aztán tudósítás, újságcikk keletkezik, esetleg egy sms NTT-hez, hogy lenne itt egy valami, oszd már meg te is, főnök mondta, több kattintás nagyobb jutalom. Persze, lehet, hogy nem mondok igazat, talán a szóban forgó pár kereste fel a szakmai nívódíjra is esélyes lapot, mivel nem láttak más kiutat, minthogy cikket írassanak a plébánosról, aki verekszik, összeveszett Schwartz Béla mszp-s képviselővel, egyházi adót fizettet, nem látogatja a nyugdíjasokat és egyéb galádságokra is képes. És nyilvánvalóan ez még csak a jéghegy csúcsa. Fecseg a felszín, hallgat a mély…

Nem baj: tragédia

Mert azért tessék már megmondani, ki az a magyar, hogy pont ő ne fogyhatna? (…) És mielőtt kitörne az indulatvulkán: igen, tudom, milyen problémákat jelenthet, ha egy térségben kevés a munkabíró ember. Nos, hát akkor le kell bontani azt a szörnyű és szégyenletes kerítést, majd pedig módszeresen és okosan integrálni azokat, akik elég bolondok, hogy megálljanak nálunk – ahelyett, hogy továbbhaladnának, sokkal normálisabb országokba. És akkor azok az emberek, akik itt maradnak, dolgozni fognak. És tanulni. Megtanulják a nyelvet, eltanulnak a helyi kultúrából egy csomó dolgot, ahogy mi is eltanulhatjuk az általuk hozott kultúrából mindazt, ami szép és jó, mert ez így működik, kultúrák és népek jönnek, mennek és keverednek zsongva (…). 

Balavány: És akkor mi van, ha fogy a magyar? - hvg.hu

 

Érdeklődéssel olvasom Balavány György írását magyarfogyás ügyben, tényleg kíváncsi lennék az érvekre, miért nem baj, ha fogy a magyar. Sajnálom, érvek nincsenek, kormány ellenes kirohanás annál inkább, ami leginkább két balliberális toposzban ölt testet: az egyik a migráció, a másik a cigányok integrációja. Ja, és van egy harmadik is: a fehér középosztály támogatása. 

Természetesen

„Szinte minden mondatában vitára ingerel. Szerzője vagy már megkapta érte a magáét, vagy majd most fogja megkapni. Egyvalamit azonban senki nem állíthat: hogy nem vállalta fel azt az értékrendet, amelyért az életét is odaadná.” Süveges Gergő kolléga írja ezt annak a kötetnek az ajánlójában, amely csütörtök reggel jött ki a nyomdából Föltámadott a gender – Családbarát megfontolások a nemek forradalmáról címmel.

A Heti Válasz Kiadó legújabb kötete darázsfészekbe nyúl. A téma egyik hazai szakértőjeként Szőnyi Szilárd a feminizmus, a női és férfiprincípium, a társadalmi nemek, a homoszexualitás, a gyermekvállalás, illetve az abortusz kérdéséhez szól hozzá. Miközben a könyv írásai vállaltan keresztény, konzervatív értékrend alapján születtek, a szerző keresi, és néha meglepő helyeken meg is találja a közös pontokat a más világnézetet vallókkal.

Végre itt az első hazai családbarát genderbiblia! - valasz.hu

 

Ízlelgetem a kifejezést, hogy genderbiblia, aztán megnyugszom, hogy végső soron ez csak amolyan újságírói fogás, a könyv címe nem is ez, nem szeretem, ha bármi bibliának kiáltja ki magát, tessék már nem összekeverni a szentet és a profánt. A reposztolt hivatkozásban megjelenő írások is amolyan vegyes képet mutatnak, elsőre eldönteni sem tudom, érdemes-e megvenni a könyvet, vagy nem. Aminek mégis örülök, hogy megszólalnak a konzervatív, keresztény értékeket magukénak valló közéleti személyiségek, egyházi vezetők is – végre, sóhajtok fel magamban e hajnali órán, legalább annyira fontos ez, mint a napokban zajló „Családok Budapesti Világtalálkozója”, ahol nyilvánvalóan nem családok találkoznak, sokkal inkább a családról, gyermekszületésről, hagyományos női-férfi szerepekről hallhatnak a szerencsések kiváló előadók tolmácsolásában. Végre megszólalunk mi is, a hagyományos kultúrát, családmodellt, értékeket vallók, végre elmondjuk azt, amit valójában nem is kellene preferálni, mert annyira természetes. 

Oldalak