Én inkább élni szeretnék

Egy üveg fehérbor és egy cigaretta – ez volt az utolsó kívánsága a 75 éves Carsten Flemming Hansennek, akit a dániai Aarhus egyetemi kórházában kezeltek gyógyíthatatlan betegséggel,  írja  a Guardian. 

Az erkélyen ülve, egy pohár borral, cigarettázva várta a halált - index.hu

 

Szép gesztus, amit a dán kórház dolgozói tettek az élettől búcsúzó 75 éves úrral: kitolták az erkélyre, hogy megnézhesse a naplementét, engedélyezték az utolsó szál cigarettát és az utolsó pohár bort. Fogalmam sincs, mit kérnék utolsó kívánságként: talán lefutnám az utolsó kilométert, megírnám az utolsó reposztot, hallgatnék egy utolsó Ákos számot, utoljára olvasnám az evangéliumot, aztán majd a többit úgyis élőben…ki tudja – jó, hogy ez most nem az én gondom. Különösképp nem készülök az utolsóra, én inkább ÉLNI szeretnék, igen, így nagybetűsen. Amíg lehet. 

"Kultusz" helyett

Emmanuel Macron megválasztásával oda jutottunk, hogy Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország vezetőjének nulla saját gyereke van.

Hány gyermeke van Európa három vezetőjének? Nulla! - mandiner.hu

Mintha a „véletlen” hozta volna össze ezt a riasztó jelképét, egyben a szimbólumát az erodálódó európai civilizációnknak, ennek az önreprodukálódásra képtelen földrésznek, amely máig tán a legsikeresebb civilizáció bölcsője, példája és terjesztője volt. Az ilyen véletlen hihetetlen. (…)Azonban a fenti európai politikus névsort nem egy véletlengenerátor dobta ki, hanem a mai európai társadalmunk belső mozgása vetélte elénk. A mai civilizációnk terméke ez, mely bizonyos, eddig nem taglalt törvényszerűségeket sejtet, amin el kellene gondolkodnunk.

Gágyor Péter: Az európai vezetők gyermektelenségéről - mandiner.hu

A gyerektelenségben bizony szerepe van a kultusznak is, amit a hatvanas évek végétől köré építettek. Nem én mondom ezt, hanem ez a tanulmány itt. „Nincs gyerek, nincs gond!” a címe, és azt mutatja, hogy ahol csodálatosan „felvilágosultak” a népek genderügyekben, ott a gyerektelenség sem jelent problémát a szemükben. Még a „childfree”, a „gyerekmentes” fogalmát is kitalálták, ez lenne használatos a „childless”, a „gyerektelen” helyett, már olyanokra értve, akik büszkén, tudatosan nem akarnak szaporodni. „Gyerekmentes”. Mintha valami káros adalékanyag lenne az ember utóda...

Stumpf András: A gyerektelen politikusok veszejtik el Európát? - valasz.hu

 

Örülök, hogy nemcsak a nálunk teljesen ismeretlen ír származású kanadai blogger, Stefan Molyneux twitter bejegyzése kapcsán gondolkodhattunk el Európa demográfiai helyzetéről, pontosabban arról a morális válságról, amelynek a gyermeknemszületési állapot a leginkább kézzelfogható jele. Örülök, hogy Gágyor Péter és Stumpf András is beszél erről – én is szeretnék, igaz, egy kissé más megvilágításban. Annál is inkább, mert azt látjuk, hogy a nyugati kultúrát alapjaiban uraló gondolkodásmód valamiért nem úgy foglalkozik ezzel a problémával, ahogyan értelemszerűen kellene – más, lényegesen jelentéktelenebb és mondvacsinált kérdéssel annál inkább. Vajon mi az oka ennek? És mi rá a keresztény válasz?

A bizalom köre

Thomas Doll mellett nagyon kiállt a legutóbbi sajtótájékoztatón. Miért?
- Mert nem kapkodunk. Mióta a vezetőedzőnk itt van, azóta a bajnoki címre törő Videoton azt hiszem, hat edzőt fogyasztott el. Thomasról, amikor volt olyan év, hogy mindent megnyert, akkor mindenki azt mondta, fantasztikus edző. Azóta elfelejtette a szakmát? Nem hiszem. Lehet, hogy idealistának tűnök, de hiszek a bajtársiasságban, hogy amikor ő van bajban, mi segítünk, ha mi leszünk, akkor ő fog. Lehet, hogy nem tudunk minden évben ennyi pénzből gazdálkodni, de ő akkor is mindent meg fog tenni a kapcsolatain keresztül, hogy a legjobb játékosok kerüljenek hozzánk. (…) Tudja, koromból adódóan jól emlékszem még Novák Dezső és Nyilasi Tibor elküldésére, fájdalmas dolgok voltak.

Exkluzív interjú Kubatov Gáborral - nb1.hu

 

Van valami rendkívül érdekes mindabban, amit Kubatov Gábor, a Fradi elnöke a vele készült interjúban mond, ez pedig nem más, mint a bajtársiasság. Valóban, meglehetősen régimódi, idealisztikus, amit olvasunk, az ember óhatatlanul is felteszi a kérdést: létezik még ilyen? Egyáltalán, meg lehet-e még bízni valakiben, annak alapján, hogy az illető üzlettárs, barát, régi ismerős? Adott szó, ígéret – lehet még hinni bennük?

Székely himnusz román mezben, avagy...

A székely himnusz eléneklésével ünnepelték Dél-Koreában a negyedik vonalnak megfelelő divízió 2/A világbajnokság megnyerését – így a harmadosztályba (1/B) való feljutást – az U18-as román jégkorong-válogatott tagjai.(...) A felvételen látható, amint a fiatal hokisok kört alkotva kézről kézre adták a székely himnusz éneklését rögzítő mobiltelefont, hogy valamennyien jól láthatóak legyenek.

A román válogatott játékosai a székely himnusszal ünnepeltek - nemzetisport.hu

 

Néhány hete járta be az internetet a fenti hír, és a – szinte természetesnek mondható- román válasz, az értetlenség és a felháborodottság. Értem nyilván, nehéz lehet megszokni Romániában egyeseknek, hogy ezek a pimasz székely kölykök román mezben, a világ túlsó felén a székely himnuszt éneklik, sőt, telefonnal fel is veszik, és meg is osztják saját közösségi oldalaikon. Jól van, srácok, ez aztán székely virtus volt, büszke vagyok rátok – leginkább azért, mert ez nem valamiféle oktalan hőzöngés, a többségi társadalom piszkálása, hanem a belétek nevelt, anyatejjel magatokba szívott nemzeti identitás. Ami egyeseknek nemzeti ünnep kokárdával, az amerikai magyaroknak töltött káposzta, az nektek székely himnusz Dél-Koreában. Bravó!

Verni vagy nem verni - ez itt a kérdés?

Aki gyerekveréshez keres részletes szakmai tanácsokat, megtalálja az Első 7 év című könyvben. A hiánypotló munka szerzője  Kay Kuzma, a könyvet az Adventi könyvkiadó terjeszti – írta a 444.hu.

A Bibliára hivatkozó, keresztényi értékeket hangsúlyozó könyvben egy egész fejezet jut a nevelési célzatú verésnek (...)

Egy gyerekverős szakkönyvet terjesztenek vallási kiadók - index.hu

 

A valódi kérdés igazság szerint nem az, hogy verjük, vagy ne a gyerekeinket – sokkal inkább arra kell válaszolnunk: hogyan tudunk jól szeretni? Nyilvánvaló, hogy a szeretet és a verés nem jár kéz a kézben egymással, mint ahogyan egy jó házasságban sem ütlegeljük az asszonyt, és nem kínozzuk az állatainkat sem. Evidens ez sokak számára, ha azonban egyesek a verésre mégis nevelési eszközként tekintenek, azt leginkább nem keresztény megfontolásból teszik. A keresztény nevelés a szeretet és a megértés pártján áll. Csak azt nem tudom, miért kell ezt az index és feminfo szerzőinek a keresztényekre verni. 

Fájdalmas hiányainkra a megváltás a válasz

Eddig csak sajtóhírek, értesülések, ígéretek voltak arról, hogy a kanadai kormány a marihuána legalizálására készül. Csütörtökön viszont törvényjavaslatot nyújtott be  arról, hogy az országban a jövő év közepére váljon legálissá a felnőttek számára a marihuána fogyasztása élvezeti célból. (…) Justin Trudeau miniszterelnök régóta megígérte, hogy eltörli a marihuána nyilvános fogyasztását tiltó jogszabályt.

Jövőre legalizálják a marihuánát Kanadában - index.hu

Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben. Ha teljesítitek parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, amint én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok szeretetében. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket. Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért.Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok.

Jézus Krisztus: Szeressétek egymást - mandiner.hu

Mekkora mázli, hogy ez mindent felülír.

komment ugyanitt. 

Akad, aki érti, mit jelent

Ákos a tavalyi, sorrendben harmadik dupla telt házas Aréna-koncertje előtt jelentette be, hogy 2017-ben nem koncertezik. A stúdiómunka viszont nem állt le, ezt jelzi az új maxi is, amely ismét az énekes születésnapján jelenik meg: 2017. április 6-án. A címe: SZABADON.

Ez Ákos legújabb meglepetése - origo.hu

 

Kovács Ákos új száma, a Szabadon feladta a leckét. Akárhányszor újrahallgattuk, mindig más üzenetet találtunk a sorok között. Vajon mire gondolhatott a költő? 

Itt van Ákos új dala, és egyáltalán nem értjük - 24.hu

 

Nem gondolom, hogy a fanyalgókkal, gúnyolódókkal kellene foglalkozni Ákos csütörtökön megjelent Szabadon c. számával kapcsolatban. Nyilvánvalóan sokan vagyunk, akik értik, érteni akarják, kicsoda Ákos és miről énekel, és olyan is akad, aki vak, süket és boldogtalan. Nyilvánvalóan az efféle újságíró srácoknak nem az a legnagyobb problémájuk Ákossal, hogy ne lenne jó zenész: nehéz is lenne ezt állítani egy olyan karizmatikus művészről, aki negyedszázada a magyar könnyűzenei élet csúcsán trónol; aki évről-évre sikeres koncertturnékat, telt házas Aréna koncerteket, ipari mennyiségben eladott, letöltött, meghallgatott dalokat, több generáción átívelő, értő rajongótábort tudhat háta mögött. Ákossal az a legnagyobb gond, hogy nem süllyed celebszintre, nem veri az asztalt egyetlen CEU-s tüntetésen sem, nem lobogtat szivárványos lobogót, ellenben boldog családban él négy gyermek édesapjaként, megemlékezik az ötvenhatos forradalomról, és igyekszik komolyan venni keresztény hitét. Érték és ideológia semleges fő ideológusok legjobb tanítványai: nem csodálkozom, hogy nem értitek őt. Pedig a „Szabadon” üzenete nektek is szól: 

Mégis. Hinni. Kell. 

Hogyan is lehetne másként?

Érezd a különbséget!

Olcsóbb, egészségtelenebb összetevők és ízfokozók felhasználásával készülnek bizonyos multik magyar piacra szánt termékei – derült ki a közel száz élelmiszert összehasonlító hatósági vizsgálatból. Bár az árucikkek egy részénél csak elhanyagolható különbségeket találtak a szakemberek, jó néhány esetben egyértelműen kiderült, hogy az itthon kapható áruk minősége elmarad a nyugati színvonaltól.

A multik az alkoholt is kispórolják a sörből - magyaridők.hu

A miniszter kiemelte: a vizsgált termékek 70%-ában tapasztaltak eltérést a vizsgálat során.
Határozottan kijelentette, hogy a nyugati és a magyar piacra szállított termékek között minőségében,anyagaiban és összetevőiben is különbség volt. Vagyis a multik visszaéltek a hatalmukkal. És voltak olyan esetek is, amikor a cégek Magyarországon drágábban adták el a rosszabb minőségű élelmiszert - jegyezte meg.

Ezt gondolja a kormány a NÉBIH vizsgálatról - pénzcentrum.hu

 

Kérem szépen, mindennek van határa. Nem elég, hogy a múltkor megírta az internet, hogy a multik Magyarországra silányabb árut szánnak, mint külföldre, mára az is kiderült, hogy a sör sem az igazi. Szerintem itt húzzunk egy vastag piros vonalat, nevezzük ki Rubiconnak, és fogadjuk szent esküvéssel: no pasaran! Nem törhetnek át! Eddig és ne tovább! 

Az eldobott kulcscsomó esete

…az egyik diák eldugta a másik tolltartóját, ami miatt hangoskodni kezdtek. A pap állítólag többször rájuk szólt, majd úgy döntött, közéjük dobja a kulcscsomóját, az majd elhallgattatja őket. Ezt viszont olyan ügyetlenül kivitelezte, hogy telibe találta az egyik gyerek fejét, ráadásul nem is azét, akit figyelmeztetni akart. (…) A kisfiú a szülők szerint nagyon megszeppent az eset miatt, és azt mondta: soha többet nem akar hittanra járni. A plébános az eset után bocsánatot kért a szülőktől, azt mondta, nagyon bánja, amit tett, és felajánlotta, hogy állja a gyerek gyógykezelésének költségeit. A szülők nem fogadták el, és feljelentést tettek a barcsi  rendőrkapitányságon. 

Kulcscsomóval dobott fejbe egy diákot a hittanórán a babócsai plébános - index.hu

 

 

Ízlelgetem szegény babócsai papkolléga esetét az eldobott kulcscsomóval, a sértett fél jogos sértettségével, a kezelhetetlenné vált gyerekekkel, a hittanóra helyével az iskolában, a lelkészi, papi hivatás szerepével kapcsolatban. Mégis, miről szól mindaz, ami a somogyi falucskában történt? És miről nem?

Komfortzóna

Országos közvélemény-kutatás zajlik felnőtt, gyakorló keresztyének körében. Március 20-án éjfélig lehet kitölteni az online kérdőívet. Az anonim online kutatás a keresztyének egyes attitűdjeit, véleményét, aktivitását vizsgálja öt kiemelt területen, például: miként gondolkodnak, milyen csoportok alkalmain vesznek részt, honnan tájékozódnak, milyen rádiót hallgatnak, milyen honlapokat olvasnak.

A megújulás reménye - reformatus.hu

 

Szóval ülünk itt a komfortzónánkban szépen, csendesen. Elvagyunk. Én, az egyén: minden megy a megszokott ritmus szerint, ami unalmas és fárasztó, de legalább biztonságos. És elvan a közösség is: hetente szigorúan egy alkalommal meghallgatjuk a megszokott igehirdetést, ahol képet kapunk arról, ami rossz, értesülünk elkövetett bűneinkről, kollektíven haragszunk azokra, akik most sem jöttek, végezetül kezet fogunk a pásztorral, aki az ajtóban kellemesen meleg kézfogással búcsúzik az (unalomig) ismerős arcoktól. Aztán minden megy tovább, mintha mise’ történt volna…újra…meg újra…meg újra…

Lépcsőfokok

A Disney Channel történetében már az is nagy lépésnek számított, amikor a Sok sikert, Charlie! című szériában három éve megjelent egy leszbikus pár, most pedig elcsattant az első melegcsók is a csatornán. 

Megvolt az első melegcsók a Disney csatornán - origo.hu

A francia általános iskolás tanító a Bibliából olvasott fel részleteket a gyermekeknek, ezzel megsértve az iskola szekuláris világképét. (...) A 40 éves, meg nem nevezett tanárról pár szülő írt egy levelet még januárban az iskola igazgatójának, Pierre-Francois Gachet-nek azzal a váddal, hogy hittérítői tevékenységet folytatott. A levélben számoltak be a tanító főbenjáró bűnéről: részleteket olvasott fel a Bibliából.

Bibliából olvasott a pedagógus, felfüggesztették - 888.hu

 

Létezik még ember a földön, aki szerint a nyugati civilizáció ma az emberi jogokról, esélyegyenlőségről, szabadság, egyenlőség, testvériség mázos jelszaváról szól? Tegyük egymás mellé a két hírt: a Disney csatornán gyerekeknek szóló rajzfilmben homoszexuális párok csókolóznak. Franciaországban eljárást indítanak egy tanítónő ellen azért, mert Bibliát olvas az iskolában a tanítványainak.

Mertünk kicsik lenni

Hatalmas veszteség ért minket. De nemcsak minket, hanem Budapestet és az egész országot is. Ha Budapest rendezte volna a 2024-es olimpiát és paralimpiát, néhány év múlva egészségesebb, sportosabb, boldogabb embereket láthattunk volna az utcákon és a sportpályákon egyaránt. Az olimpia új lendületet adott volna a társadalmunknak és a hazai sportnak, nemcsak több olimpiai és paralimpiai bajnok nőtt volna fel a következő évtizedekben, hanem a gyerekek is sokkal többet sportoltak volna, több örömüket lelték volna a mozgásban.

"Leírhatatlanul szomorúak és csalódottak vagyunk" - megszólaltak a sportolók - inforadio.hu

 

Én nem adtam volna fel, meccsen sem tettem ilyet soha.

Kemény Dénes: én nem adtam volna fel - mno.hu


Azt hiszem, Kemény Dénes mindent elmondott ebben az egy mondatban, amit még le lehet írni a budapesti olimpiarendezés kapcsán. Bár a múlt héten már elmondtam, mennyire sajnálom, hogy (akkor még csak előreláthatólag) mégsem lesz idehaza olimpia, azért így, a bejelentés után én is csak csatlakozni tudok a pályázat Sportolói Bizottságához. 

Igen a Nemre?

Gyorsabban ejtheti a budapesti olimpiarendezés ügyét a Fidesz, mint a vasárnapi boltbezárás vagy az internetadó témáját. A Momentum 266 ezer aláírása azt jelzi, hogy egy népszavazáson elsöprően elutasítanák az olimpiát, márpedig a Fidesz nem engedhet meg magának egy kudarcos népszavazást szűk egy évvel a parlamenti választás előtt. Kit hogy érint a Momentum sikeres akciója?

A Fidesz nem vállalhat be egy sikertelen népszavazást - index.hu

 

 

Őszintén gratulálok a Momentumnak, kétfarkúéknak, és mindenkinek, aki ellenzi Budapest olimpiai pályázatát, és ennek hangot is adott az aláírásával. Nincs ezzel semmi baj, a vélemény szabad, mindenki azt gondol, mond, és ír alá, amihez kedve támad. Mégis sajnálom ezt az egészet, hiszen beigazolódni látszik, amit két éve írtam: nem fogunk mi olimpiát rendezni.

Amikor Kétfarkú csóválja

Az MKKP tájékoztatása alapján február 1-jén elkezdték a plakátolást, harmadikáig tele lesz velük a város. Korábban megírtuk, az akcióra 10,5 milliót gyűjtöttek, ami 350-400 helyre elég.

Elkezdték kitenni a Kétfarkú Kutya Párt olimpiaellenes plakátjait - 24.hu

 

 

Néha jó kinevetni saját magunkat: politikusaink hülyeségeit, önmagunk bárgyúságát, hiszékenységét. Néha kell a görbe tükör, néha szükség van arra, hogy ráébredjünk, mennyire egyszerűnek, butának, jóhiszeműnek néznek. Tudjuk nagyon jól, hogy a világ fogyasztókból és eladókból áll: az eladó érdeke, hogy mindent eladjon, legyen az telefon, utazás, banki szolgáltatás, újság, hír az interneten, vagy éppen az ártatlanság, a tisztaság, a korrupciómentes közélet illúziója.  A fogyasztó érdeke nyilván az lenne, hogy megtanul szelektálni, hogy csak azt veszi meg, ami igazán szükséges, csak azt hiszi el, ami valóban igaz, ám ehelyett „mindenevők” vagyunk: fogyasztunk mindent, ami megfelelő tálalásban kerül elénk, amire rezonál modern kori lelkiállapotunk. Képesek vagyunk százezreket kiadni egy telefonért, drága, soha ki nem fizethető hitelt felvenni, celebeknek csúfolt ingyenélőket a követni a neten, érdektelen, felesleges „hírek” tucatjait olvasni, megosztani, kommentelni, ahelyett, hogy értelmes dolgokkal múlatnánk az időt. Bizony, kell a humor, hogy lássuk, milyenek vagyunk. A gond ott kezdődik, amikor kilóg a lóláb – akarom mondani: a kutya mind a két farka. 

Lány, láb nélkül

A baleset összekovácsolta a családunkat és még erősebb lett a kötelék köztünk. A szüleim és az öcsém mellettem álltak a kezdetektől fogva, a több mint két évvel ezelőtt történtektől nemcsak én, hanem ők is megerősödtek. Anyukám sokáig nem értette, hogy ez a baleset hogyan történhetett meg velem. Apukám, mint mindig, erős volt és azt mondta már a kórházban, hogy meg kell erősödnöd és folytatnod kell az életedet.

„Kaptam egy új életet a sorstól” – mandiner.család

 

Könnyű annak, aki egészséges. Nézd, nekem megvan mind a két lábam. Sőt, járni, szaladni, futni is tudok, kilométereket. Alig várom már, hogy májusban a barátaimmal körbefussuk a Balatont, hogy szeptemberben lefussam életem első negyvenkét kilométerét. Aztán itt ez a lány, láb nélkül, mégis erősen, tele ötlettel, ambícióval, egészségesen. Tudja azt, amit sokan elfelejtünk: az igazi erő ott belül található. Ha mentálisan rendben vagy, minden fogyatékosságod, hiányod, ellenére teljes emberré válhatsz. Lehet, hogy hiányzik az életedből az, ami másnak természetes: egy kar, egy láb, akármi más, mégsem vagy híjával annak, ami a legfontosabb. A Biblia mindezt így fejezi ki: mindenre van erőm – a Krisztusban.

Magyar anyák...

A Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentése szerint 2016 január és november között 1,2 százalékkal több gyerek született, mint tavaly novemberig. A lényeg az 1214 babatöbblet, ami egyáltalán nem kevés. Ha ők nincsenek, akkor Magyarország népességszáma már beesett volna 9,8 millió alá (november végén 9 801 206 fő volt). Így van esély arra is, hogy az egy hónap múlva várható 2016-os egész évi adat is magasabb lehet a 2015-ösnél, vagyis zsinórban harmadik éve növekedhet, igaz, csak minimálisan a születésszám. 

Népesség: majdnem beestünk 9,8 millió alá, amikor furcsa dolog történt a szülészeteken - valasz.hu

 

Életemben először Hegedűs Lóránt egykori dunamelléki püspök szájából hallottam a magyar anyák felé intézett felszólító mondatot, kiegészítve mindezt Erdély vonatkozásában („Erdély azé lesz, aki teleszüli”), féltve az anyaországot a trianoni tragédia egyik alapjának számító népességfogyás huszonegyedik századi következményeitől. Amellett persze, hogy gyakran megmosolyogtuk vehemenciáját és barokkos körmondatait, igazat kellett adnunk neki, hiszen ahhoz, hogy Magyarország megmaradjon, új nemzedékekre van szükség. Egyszerű ez, és magától értetődő, az már korunk lelkiállapotát tükrözi, hogy ezt és még jó pár dolgot magyarázni és védeni vagyunk kénytelenek. Pedig csak gondolkozni kellene. 

Áldozat, élet

A közeli református gyülekezetbe küldött. Közben zuhogott az eső. Ahogy benéztem az ablakon, láttam az embereket szépen kiöltözve, ingben, nyakkendőben. Nem mertem bemenni. Aztán valahogy pont kilépett a lelkipásztor, én pedig mondtam neki, hogy hajléktalan vagyok, három napja nem ettem, adjanak egy kis ételt, aztán nem is zavarok, megyek tovább. Azt kérdezte erre tőlem a lelkész: „Hát hogy képzeli ezt? Jöjjön be, üljön le közénk az asztalunkhoz!” Bevitt maguk közé a terített asztalhoz, ott pedig megetettek mindenféle jóval. Emlékszem, hogy csípős csirkeszárnyat ettem, voltak töltött húsok, sütemények, Még kávéval is megkínáltak.

Az átlagélet boldogsága felé - parokia.hu

 

 

Áldozat. Pontosan ez volt az a szó, ami eszembe jutott Péter története kapcsán. Áldozatot hozott a gyülekezet és a lelkipásztora, amikor behívta és befogadta őt, áldozatot hozott a fiatalember, amikor – leküzdve félelmét és szégyenét- belépett az ajtón. Áldozatot hozni sohasem könnyű, ám nélküle pont azt veszítjük el, ami az egyik legfontosabb: a befogadás, az elfogadás nagyszerű lelki ajándékát, az evangélium hirdetésének lehetőségét, leginkább pedig azt a személyt, aki hozzánk küldetett.

Nélküle, Vele

"Nem túl gyakori, hogy magyar játékosok igazoljanak Angliába, ahol aztán klublegendává válnak. De épp ez történt a West Brom korábbi középpályásával, Gera Zoltánnal, aki 2004-ben csatlakozott a WBA-hoz, a Ferencvárostól érkezve. Egész Birmingham megismerte a nevét, soha nem felejtik el csodálatos ollózásait, szaltózós gólörömeit, és azt az elhivatottságát, amellyel minden szurkoló szívébe belopta magát. A mai napig ő az egyik legnépszerűbb West Brom-játékosa a Premier League-korszaknak" – írja a lap.

 

Óriási elismerés: Gera megszerzése a legjobb transzfer Angliában - csakfoci.hu

 

Aki futballrajongóként ismeri Gera Zoltánt, annak talán nem meglepő, ahogyan az angol West Bronwich Albion szurkolói szeretik és elismerik egykori játékosukat. Bár Gera 2014 óta ismét Magyarország rekordbajnokánál, a Ferencvárosnál játszik, még mindig nem felejtik, sőt, ahogyan a cikkben is olvassuk, legjobb igazolásukként tartják számon. Legyünk rá büszkék, hiszen mindez arra is példa, hogy a kitartó és alázatos munka meghozza a gyümölcsét. És persze van még valami, amit Gera Zoltán kapcsán mindenképpen meg kell említenünk: ez pedig a kegyelem – kegyelem nélkül ugyanis Gera Zoltán sem elismert sportember, sem családapa, sem semmi más nem lehetne. 

Családbarát

Ugyanez igaz az egészségügy területére is.  A családbarát ország logó sokkal több, mint egy kedves kis motívum, ez egy olyan szemléletet tükröz, amely az élet minden területére vonatkozik. Nemcsak a gyermekekről és az anyákról szól, hanem az apákról, a nagyszülőkről is. A lényege pedig az, hogy minden egyes szakpolitikai intézkedés kidolgozása és megvalósítása esetén az egyénre mint családtagra gondoljunk, aki nem szakítható ki – azaz nem jó, ha kiszakad – ebből a közösségből. Nemcsak az individuumot szólítjuk meg, hanem egy közösség tagjaként tekintünk rá. Erről szól a családbarát vállalat, szülészet, önkormányzat, turizmus, stb. (...) Emellett a családbarát ország, mint mozgalom a közeljövőben mindinkább erősödni fog, egy nagyon komoly fejlesztési forrást is előirányoztunk rá. Reményeink szerint általánossá válik az élet minden területén, egy olyan gyűjtőfogalommá, ami az azt üzeni: mi odafigyelünk rád, mint egy család tagjára.

Mi odafigyelünk rád, mint egy család tagjára -csalad.mandiner.hu

 

Akármilyen színezetű is lenne Novák Katalin, akármilyen kormány is találta volna ki, hogy a családoknak, „családügynek” legyen államtitkára, én támogatnám. Merthogy magát az elvet is támogatom, a családbarát országot, és lenne is néhány javaslatom Novák Katalinnak, hogyan lehetne még inkább a családokra koncentrálni. 

A mentális energia esete az imádsággal

Van igazság abban, hogy egy jó döntés egyenes út a következőhöz. Az egészséges szokások (például a reggeli mozgás vagy a kiegyensúlyozott reggeli) dominóhatást indíthatnak be, amitől a nap további részében is jobb döntéseket hozhatsz. Evans szerint az akaraterő az izmokhoz hasonlóan működik: minél többet dolgoztatod, annál erősebb lesz. Ha a reggeli futás nem fér bele, kezdd a napot valamilyen más, pozitív rutinnal – például jógázz, vagy dobj össze egy egészséges reggelit. Ha a napod olyasmivel indul, ami támogatja az edzésprogramod, kisebb eséllyel hagyod ki a futást később. (...) Evans szerint ha egy megterhelő munkanap során elég időt szakítasz a mentális regenerálódásra, visszaszerezheted a motivációdat a munka utáni futóedzéshez. 

Lemerült az agyad? 6 tipp, hogy felpörgesd! - runnersworld.hu

 

Tehát a reggeli pozitív rutin hozzásegít bennünket ahhoz, hogy mentálisan jó állapotba kerüljünk. Egyetértek, és örülök, amikor mentális energiáról beszélünk. Reggeli futás, egészséges reggeli – és a jóga. De könyörgöm, miért a jóga? Miért ajánlják folyton-folyvást a futós oldalak és az életmód magazinok, és miért nyertek ekkora teret a keleti vallások, a jóga, az ezotéria? Ezt valahogy nem értem. Ha már mindenképpen lélek, lelki ráhangolódás a napra, esetleg mentális regenerálódás, miért nem a istentiszteletre járást, az imaközösséget, vagy a bibliaolvasást, esetleg a lelkigyakorlatot preferálják? Jóga oké, imádság, Biblia, templom nem oké? A kérdés persze jóval összetettebb ennél. Akár úgy is feltehetnénk: mi az oka annak, hogy ma, Európában nem divat a kereszténység? 

Oldalak