Hitek, tévhitek, hitetések, hiedelmek

2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, miközben az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét hozza a biztos szavazók körében – ez derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából.

Megroggyant a Fidesz, araszol felfelé az ellenzék - 24.hu

A Republikon Intézet ugyanis miközben elképesztő visszaesésről ír, a mostani „kutatásával” csupán beállt a sorba: a korábban irreálisan magas, közel 60 százalékos szint helyett most 48 százalékos várható listás eredmény jósolnak. Érdemes emlékezni, 2014-ben 44 százalékos listás eredménnyel szerzett a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti felhatalmazást. (…)A Republikon mostani adata – alighanem politikai célzattal – sántít (…), a Fidesznek „mért” állítólagos rossz adat a legtöbb kutató szerint a párt valós, régóta változatlan támogatottsága. A korábbi túlmérés és a mostani zuhanás vizionálásával csupán az a Republikon célja, hogy a kampányban a Fidesz támogatottságának visszaeséséről szóljanak a hírek.

Politikai célú manipuláció a Republikon "kutatásaiban"? - figyelo.hu

 

Meglepődve olvastam a Republikon Intézet felmérését, miszerint a Fidesz megroggyant, az ellenzék pedig araszol felfelé. Aztán még inkább meglepődtem akkor, amikor Deák Dániel írását olvastam a Figyelőben, mely szerint az egész felmérés nem más, mint tudatos politikai manipuláció. Aztán rájöttem, hogy nincs min meglepődni, választási kampány van, a média pedig azt teszi, amit szinte mindig: manipulál. Hitek, tévhitek, hitetések, hiedelmek, politikailag korrekten fogalmazva „értelmezések” vetélkednek egymással, a választópolgár pedig többnyire érzelmi alapon próbál válaszolni az ilyenkor szokásos kérdésre: vajon kinek higgyen?

Afféle kényszerképzet

Teljesen helyénvaló fölhozni a migránsozást az olimpiai arany apropóján, bárhogy is prüszkölnek egyesek.

Hont: A Liu-testvérek tudtukon kívül Őcsénybe is üzentek - hvg.hu

 

Ül szegény Hont András a hvg szerkesztőségében, és ellenállhatatlan vágyat érez, hogy Magyarország első téli olimpiai aranyával kapcsolatban „csakazértis” migránsozzon, és megvédje a történelmi sikert elérő sportolókon ironizáló (?) Majtényi Lászlót. Értem én, hogy az ember újságíró, ráadásul a hvg-nél, de hogy mindenről mindig ugyanaz jusson eszébe – na, ezt nem értem. 

Ez biztos afféle kényszerképzet.

Ha például a magyar labdarúgók kijutnak egy EB-re, és ott még szép eredményt is érnek el, rögeszmésen ellenük kell szurkolni, hiszen ez Orbán csapata. Ha a magyar válogatott leég az andorrai pékek ellen, akkor az a legjobb, hiszen lehet annak kapcsán felesleges stadionrekonstrukcióról, rohadó kórházi ágyakról, éhező százezrekről cikkezni. 

Ha határon túli magyarok és kettős állampolgárság, akkor nyilvánvalóan elveszik a magyarok nyugdíját és persze mind megvett, lekenyerezett fideszes szavazók. 

Ipszilon

Egy korosztály, akik gyülekezeteink holtterében vannak, néha látjuk, néha pedig szem elől tévesztjük őket. Beszélünk róluk, de bizonytalanok vagyunk, hogyan beszéljünk velük. Hogyan viszonyuljunk a híres Y generációhoz, azaz a mai egyetemista és fiatal felnőtt korosztályhoz? A mai magyar valóság a kivándorlással és a fogyó falvakkal, a pezsgő egyetemi városokkal sajátos képet fest erről a korosztályról. Hogyan élik ők meg a hitüket, és mi az, amit várnak ma az egyházaktól az Y generációsok?

Mit vár az Y generáció Istentől? - kotoszo.blog.hu

 

 

Tetszik a cím, bár lehet, hogy rögtön leragadok annak első két szavánál: mit vár. Mit várunk mi, mit várok én, egész pontosan: mik az elvárásaim. Mit várok el Istentől, az egyháztól, a szüleimtől, az iskolától, a politikától, az élettől, a barátnőmtől, a férjemtől. Ha az elvárásaim (néha: követeléseim) nem teljesülnek, fogom magam, és sarkon fordulok, hiszen jobb dolgom is van annál, hogy számomra érthetetlen és lényegtelen dolgokkal foglalkozzak.  Ráadásul lusta vagyok családot alapítani, és képtelen vagyok felelősséget vállalni. Vajon tényleg ilyen az ún. Y generáció? 

Álláshirdetés

A Dunamelléki Református Egyházkerület pályázatot hirdet irodai asszisztens munkakörbe az egyházkerület székházának főigazgatója mellé.

Irodai asszisztenst keresünk - parokia.hu

 

Érdeklődéssel olvastam a parókia portálon található álláshirdetést, melyben irodai asszisztenst keresnek az egyházkerület székházának főigazgatója mellé. Fogalmam sincs, volt-e korábban irodai asszisztense főigazgató úrnak, vagy egyszerűen csak rájött, hogy szükség van egyre. Ha így, ha úgy, szerintem abban mindenki egyetért, hogy irodai asszisztens nélkül olyan egy igazgató munkája, mint a Star Wars jedilovagok nélkül, ugyanis egy irodai asszisztensnek rendkívüli szerepe van a dolgok ékesen és szép rendben történő folyásában.  Amolyan nélkülözhetetlen fogaskerék ő a gépezetben: ha nincs, vagy munkáját rosszul végzi, megakad a főigazgatás, a telefon elveszti a jelet, a sarki pók depresszióba esik, szélsőséges esetben talán a földön kívüliek támadása sem kizárt. Ha viszont lelki szemei Kálvin munkáról alkotott felfogásán függenek, a ráncok kisimulnak, a nap ragyog, a magyar név megint szép lesz, a kávé íze szánkban hol méz, hol áfonya. 

(Ezerkilenc)Százhatvannyolc

– Miért olyan kevés a jó fej a magyar katolikus egyházban? Már abban az értelemben, hogy valaki széles körben ismert és népszerű, modern gondolkodású, jól kezeli a médiát, ugyanakkor elkötelezett evangélistája a hitnek. Több Beer Miklósra, Pál Ferire, Hodász Andrásra lenne szükség.

Ne lopj, ne hazudj! – Hodász András: Politikusaink mélyen lenéznek minket - 168ora.hu

 

Olvasom a 168 óra riportját Hodász András paptársammal, aki, mint megtudtam, „széles körben ismert és népszerű, modern gondolkodású, jól kezeli a médiát, ugyanakkor elkötelezett evangélistája a hitnek.” Na, végre, sóhajtok fel megkönnyebbülten, végre egy keresztény pap/lelkész, akit a nem túl mérsékelt, az egyházakhoz nem túl barátságos, megszólalásaiban gyakran igencsak szélsőséges, szóval a „168 óra” pozitívan értékel! Bár tartok tőle, hogy az idézett jelzők addig tartanak, amíg Hodász atyának Magyarország állapotáról ugyanaz jut eszébe, mint a 168 órának.

Az élet szép

Szombaton az ország déli-délkeleti felén fátyolfelhőzet szűri a napsütést, északon, északnyugaton alacsony szintű rétegfelhőzet okoz majd szürke időt, helyenként a köd is tartósan megmaradhat.  Legfeljebb a ködös tájakon fordulhat elő szitálás. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalban -4, +3, délután 3 és 11 fok között alakul a hőmérséklet. Nem várható fronthatás.

Előrejelzés - időkép.hu

 

Csütörtökön elmentem futni, errefelé ragyogott a nap, kellemesen meleg volt, igazán élveztem. Csak én és a tó, néhány horgász, pár vadkacsa, három-négy futó, nem ismerjük egymást, mégis köszönünk, ez nálunk, futóknál így szokás. Végig azon gondolkodom, mennyi jó történt velem az elmúlt egy évben, mennyire szeretnék már a nővéremmel marathont futni, mennyire hiányzik az unokahúgom. Furcsa, most valahogy el sem fáradtam, szinte sajnálom, hogy nem mentem még egy kört.

Átlépni az árnyékunkat

Nehéz úgy megnyerni egy mérkőzést, ha nincs mindenki száz százalékban a pályán. Lehet, hogy a játékosok egyszerűen izgultak, legalábbis így tűnt. (…)Nagyon sok fiatal játékosunk van, akik megmutatták, hogy lehet rájuk építeni. (…) Megtettem, amit lehetett, de így nagyon nehéz. Nagyon sok könnyű hibát követtünk el, és nem volt elég védésünk. Ezek a játékosaink vannak, nincsenek mások.

Férfi kézi Eb: Ezek a játékosaink vannak – nemzetisport.hu

A magyar válogatott végül 33-27-es vereséget szenvedett, és 2010 után nincs a középdöntőben. Az előzetesen nem túl erősnek gondolt csehek pedig a középdöntőben vannak, ráadásul két ponttal. (…) Sokat elárul a nézőtér hangulatáról, hogy egyszer megszólalt a "k… gyenge" kórus, vagyis a drukkerek a futballhoz hasonlították a válogatott teljesítményét. Amikor a csehek ünnepeltek, pár drukker akkor sem tudta megbocsátani ezt a vérszegény teljesítményt. (…) Bár nálunk a BL-ben edződő játékosok vannak, semmi különöset nem mutattak. Az nem lehet mentség, hogy voltak jó periódusaink, mert viszonylag régóta 60 percig tart egy meccs. A 2016-os eb-n is a világ egyik legjobb edzőjével (Talant Dujsebajev) vágott neki a magyar válogatott, akkor is kínos vereségei voltak. Most is BL-győztes szakember ül a magyar kispadon, de most már a legjobb 12-ig sem jutottunk el.

Pont nélkül, utolsóként esett ki az Eb-ről a kéziválogatott – index.hu

 

Legszívesebben azt a címet adtam volna a mai írásomnak, hogy „megint kiestünk”, hiszen a legutóbbi, 2016-os Európa bajnoksághoz hasonlóan most is szinte értékelhetetlen játékkal, nyeretlen mérkőzésekkel búcsúztunk, ráadásul most a mélypontot jelentő tizennegyedik helyen végeztünk. Nem tudom, ki, vagy éppen mi az oka ennek a gyenge szereplésnek, őszintén szólva most nem is ez foglalkoztat. Nyilván a kézilabda berkeiben élők, a tűzhöz közel állók, vagy a fanatikus szurkolók tudják, sejtik, valószínűsítik az okokat, én inkább arra a kérdésre próbálnék választ találni, vajon miért van az, hogy képtelenek vagyunk átlépni a saját árnyékunkat? 

A lelkünk az, amit ápolni kell

„A lelkünk az, amit ápolni kell, vagy kellene. Hogy tudják azt a sportolók, hogy a lényeg az a három szó: erőnek, szeretetnek és józanságnak lelkét kaptátok. A sport eszköz legyen arra, hogy sok mindent megtudjatok arról a világról, ami a látható világ háta mögött van” – szólt a közönséghez Balczó András, aki az MSÚSZ és a MOB életműdíját vehette át csütörtök este az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán.

Év sportolója: A lelkünk az, amit ápolni kell – Balczó András – nemzetisport.hu

 

Vajon mit jelent egy életmű díj? Miért, kinek adják? Egyáltalán, van-e valami értelme bármilyen díjat is odaítélni valakinek, hiszen minden díj szimpátia alapján ítéltetik. Van-e értéke egy díjnak, amit emberek adnak embereknek, jelent-e bármiféle kiváltságot, ha egy díj birtokosai vagyunk? 

Válságban?

Az olimpiai bajnok Hosszú Katinka és edzője, férje, Shane Tusup kapcsolata hullámvölgyben van, erről Hosszú is posztolt nemrég közösségi oldalán. Azt írta, kapcsolatuk nehéz időszakon, megpróbáltatásokon megy keresztül, de közben az Iron Aquatics edzéseit megtartják. (…) Közben már Hosszú is Budapesten van a közösségi oldalára feltöltött fotó szerint, de a Blikk úgy tudja, hogy egy hotelban lakik. 

Shane Tusup edzést tartott, Hosszú Katinka nélkül – index.hu

 

Nem tudom, mennyire tartja lázban a magyar társadalmat Hosszú Katinka és Shane Tusup házasságának válsága, mindenesetre az internet és a bulvárújságírás krémje naponta gondoskodik arról, hogy a pár minden lépéséről tudhassunk: összevesztek, külön töltötték az ünnepeket, lekerültek a közös fotók a facebook-ról, külön utaztak, sőt, Katka külön futott, mi több, pénteken Shane Tusup a felesége nélkül tartott edzést. Ha őszinték akarunk lenni, igazából semmi különös nem történt. Merthogy válságok, hullámvölgyek, mély gödrök előbb-utóbb mindnyájunk életében előjönnek. 

Az elmúlt évben

„Forradalmi időket élünk élünk. Vad dolgok estek meg 2017-ben és fognak megesni jövőre is. Ezekben a veszélyes időkben fontos tudni, hogy mi rasszista, és mi nem az. Ezért csináltunk nektek egy listát. Csapjunk bele!” – írja a Twitteren a Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson, a száz következő bejegyzésben pedig azokat a dolgokat sorolja fel, amiket idén rasszistának neveztek a baloldali sajtóban vagy az egyetemeken. Ezen az oldalon elérhető az összes bejegyzés és a cikkek, melyek az inkriminált jelenségek rasszizmusát „bizonyítják”.

Ez a száz dolog volt rasszista 2017-ben - mandiner.hu

 

 A mandiner tudósítását olvasva a rasszista szavakról gyorsan végiglapoztam a 2017-es reposztos írásaimat, nem írtam-e véletlenül (vagy szándékosan?!) bármiféle rasszistának számító témát, nem használtam-e rasszista szavakat, kifejezéseket. Ha normálisan közelítünk, egészen biztosan nem, ám ha csak lejáratni és ledorongolni akarunk valakit, akkor nyilvánvalóan azt lehet rasszistának nevezni, amit csak akarunk. Fő, hogy ártani tudjunk. Szóval elképzeltem, ahogyan a legmerészebb forgatókönyv szerinti szép új világban unokáim egyszer csak arról értesülnek, hogy nagyapjuk nem túl jelentős írói munkássága csak úgy hemzseg a rasszista megnyilvánulásoktól. Jaj!

Igazi karácsony?

 A nagy karácsonyi bevásárlás könnyen rémálommá válhat, ha nem tervezzük meg előre. Egy kevés odafigyeléssel és előrelátó szervezéssel könnyedén túllendülhetünk rajta – sőt, még élvezhetjük is! (…)Sprint helyett tehát általában maratoni műfaj a bevásárlás, de hidd el, kezelhető! Fontos, hogy ha egy-két napra szervezed be az egész karácsonyi ajándékvásárlást, iktass be pihenő pontokat a körútba: egy finom téli ital a kedvenc kávézódban, egy üveg ásványvíz a táskában, és a végén jutalomként egy koktél vagy mozi a barátokkal. Így máris kellemesebb lesz, és a karácsonyi hangulat is jobban alakul!

Öt fontos tanács, hogy stresszmentes legyen a karácsonyi bevásárlás - otthonaneten.blog.hu

 

Öt fontos tanács a stresszmentes karácsonyi bevásárlásért – azt hiszem, azoknak íródnak az efféle bejegyzések, akik a fogyasztói vallás mindenhatóságában élik az életüket. Ők -nagyjából majdnem mindnyájan ide tartozunk- talán elhiszik, hogy attól lesz igazi a karácsony, ha tökéletesen sikerül felkészülni az ünnepre. Ha mindent beszereztünk, ha fantasztikus az ünnepi menü, ha ragyog a lakás, ha mindenkit sikerül meglepni, ha mindenki elégedett, ha minden szép – ha minden stresszmentes! Az igazi karácsony tökéletes, nyugodt, kiegyensúlyozott, az igazi karácsonyon esik a hó, fahéjillat terjeng a levegőben, kellemes meleg van a lakásunkban, és persze nyugodt a lelkünk is, hiszen a rászorulókon is segítettünk. Az igazi karácsonyon szép volt az éjféli mise, az atya is olyan szépeket mondott, kár, hogy nem érünk rá máskor is menni. Hiába, az igazi karácsony olyan idilli, fenyőfa és kisjézus, na és a szeretet, ez a porcukros, puha és meleg érzés itt a szívünk tájékán, ilyenkor minden hajléktalant és alkoholistát szeretünk, persze magunkat leginkább. 

A disznó, akit csak halálában értékelnek (avagy akkor most ki a soros?)

A magyarázat ezek szerint nem jutott el az amerikai Bloomberg hírügynökséghez, ők ugyanis ilyen címmel jelentették meg a cikküket: Hungarian Ruling Party Lawmaker Mocks Soros With Image of Dead Pig, vagyis Döglött disznó fotójával gúnyolja Sorost a magyar kormánypárti képviselő. (…) Ráadásul a Bloomberg után az Associated Press is lehozta a hírt (igaz, ők az Open Society Foundations reakcióját), amit át vett a New York Times, a Miami Herald és még rengeteg amerikai médium.

Egyre több amerikai médium ír Pócs soros-disznójáról - index.hu

 

Mindig érdekelt, hogyan születnek a hírek, az pedig különösen izgatja a fantáziámat, miért lesz valami hír. Minek van hírértéke, és minek nincs? Mit ír meg az index, a bloomberg, a NY Times, a Miami Herald, „és még rengeteg amerikai médium”? Tényleg ennyire érdekfeszítő lenne egy erdélyi disznóölés, egy levágott, megperzselt disznó?

Mi sem természetesebb

Donald Trump még tavaly ígérte meg, hogy ismét az ünnepek vallási jellegét hangsúlyozza majd karácsonykor. Mindez nagy változást jelent ahhoz képest, hogy Obama nemcsak a semleges „boldog ünnepeket” köszöntést használta, hanem elnöksége első évében még azt is fontolóra vette, hogy a tolerancia jegyében nem állíttat betlehemet a Fehér Házban – írja a Fox News. Obama elnöksége idején a betlehem inkább koncentrált a házi állatokra, mint a Kisjézus alakjára.

Donald Trump mer boldog karácsonyt kívánni - mandiner.hu

 

Elképesztő világba kormányoztuk magunkat, de tényleg.

Magunkról, nem csak magunknak

Az öngyilkosságok csupán a jéghegy csúcsát jelentik, lelkészi közösségünk tagjai tömegesen kiégnek, házassági válságban vannak, vagy válnak, és nem érzik magukat a helyükön. Erre mutat rá Prof Bagdy Emőke kutatásokon alapuló összefoglalása és javaslattétele is. Szinte minden öngyilkosság esetében kívülről minden rendezettnek tűnt, de ez csak a belső válságot palástolta. Mert lelkészként nem mert, vagy nem akart segítséget kérni, hiszen ehhez egyfajta szégyenérzet is társulna. Mi pedig szolgálatát látván, hagytuk magunkat megnyugtatni, hogy minden rendben van. (...) Tisztelettel kérjük Önöket, hogy eredeti tervüknek megfelelően tegyenek felelős lépéseket a református lelkészek hivatásgondozásáért! Nem gondoljuk, hogy ezt felülről szervezett újabb bizottságok vagy intézmények felállításával lehet jól orvosolni, de mindenképpen szükségét érezzük egy olyan csendház kialakításának, ahová a lelkészek egyénileg vagy csoportban, kényszertől és kötöttségtől mentesen elmehetnek és igény szerint segítséget, kísérést kaphatnak.

Levél a Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnökségi Tanácsának - melybol.hu

 A lelkipásztorok ugyanis gyakran túlterheltek, számos terhet hordoznak, rendkívül sokrétű feladatot látnak el. Viszont csak „akkor értesítik a tűzoltókat”, ha már ég a ház. Ezért is lenne nagyon fontos egy olyan szűrés, ami időben rávilágíthatna a gondokra. Az egyházban is szembesülünk időről időre súlyos kérdésekkel: önsorsrontással, családok felbomlásával, lesüllyedéssel.(...)  minden tragikus eset megráz minket, és fel kell tennünk a kérdést: megtettünk-e mindent? Amit tettünk, jól tettük-e? Működik-e a rendszer, amit kidolgoztunk? A mai ülésen a Zsinat felhatalmazta az elnökséget, hogy gyűjtsük össze a lelkipásztorok lelki egészségének megőrzését segítő lehetőségeket, és terjesszük a következő ülésen a testület elé a javaslatokat.

Lelki segítség a lelkészeknek - reformatus.hu

 

 "Szeretteim, szeressük egymást: mert a szeretet Istentől van; és mindaz, aki szeret, az Istentől született, és ismeri az Istent." (János első levele, 4. fejezet, 7. vers)

 

Talán nincs olyan református lelkipásztor, aki ne hallott volna tiszántúli lelkipásztor kollégánk öngyilkosságáról. Megrendített, amikor olvastam, és ugyanazt teszem, mint amit mások: gyászolok. Mi mást tehetnék, amikor egy édesapa, egy férj, egy lelkipásztor -vagyis mindaz, ami, aki én is vagyok- ilyen kétségbeesetten fejezi be földi életét? 

Bridget Jones világa?

Mindannyiunk élő lelkiismerete, az erkölcs felszentelt bajnokcsapata ismételten elbábozza nekünk, nőknek, hogy mit kellene csinálnunk ahelyett, hogy dumálunk, meg hülye magazinokba írogatunk, meg céget vezetünk, könyvet írunk, tanítunk, gyógyítunk, jogot védünk, pénztárban állunk, könyvelünk... szóval: dolgozunk. A KDNP és parlamenti frakciója készíttetett egy kutatást a 35-44 évesek gyerekvállalási kedvéről, a demográfiai helyzetről.

Szentesi Éva: Teherbe! Teherbe! - rendhagyó műelemzés - wmn.hu

Láttátok a „Bridget Jones babát vár” című filmet? Nekem óriási csalódás volt. Szegény Bridgetnek még mindig nem sikerült zöld ágra vergődnie élete szerelmével, Mark Darcyval. Pedig ez már a harmadik rész, a gyanútlan mozilátogató pedig azt hitte, végre sikerült révbe jutni. De nem. Már mindketten alaposan megvénültek, Reneé Zellweger rosszabbul néz ki, mint az ötvenen túli Demi Moore, a Markot alakító Colin Firth-ön láthatóan már nem is próbálkozott a maszkmester. Annyit azért elárulhatok, happy end lesz a történet vége, lesz itt házasság, és a gyerek is megszületik végre. Az az egy, amit nem is vártak, csak besikerült (mivel hősnőnk a védekezést elég viccesen kezelte), bár becsületére legyen mondva a rendezőnek, a baba elvétele szóba sem került.  

Ötszázegy

A dombot jelenti az alsószuhai templom körül. A tanári parcellát a sárospataki temetőben. Az irtózatosan hosszú debreceni közlekedési lámpákat. Egy hajdani balatonszárszói istentiszteletet, aminek végén egy pillanatra valóban megnyílt a templom fedele (előtte kikaptunk fociban az evangélikusoktól). Cs. Szabó Lászlót, Tisza Istvánt, Marosszentimrét és az áldás előtti pillanatnyi csendet. Az öreg kollégiumok zömök, falusias klasszicizmusát. A Református Élet megsárgult rotációs papírját jelenti. Az elveszett pápai Édent sóhajtó mondatokat nagyanyám szájából.

Ablonczy Balázs: Nekem a reformáció – facebook.com

 

Nekem a reformáció…olyan szépen írta Ablonczy Balázs, tényleg, olyan szépen. Igazából nem is erre készültem, megvolt a reposzt mára, fejben már megírtam, csak egy másfél órára lett volna szükségem, a laptopra, s egy pillanatnyi csendre. Aztán jött a nagylány, hogy neki jövő hétre a somogyi reformátorokról kellene tablót készíteni, tudod, apa, akiknek a szobrát felállították az iskola bejáratánál. (Tudom, hogyne tudnám, hiszen a múlt héten is gondoltam a somogyi reformátorok szobrára, amikor szóba került, milyen abszurdnak tűnhet pont a reformátorokról szobrot állítani. Mégis, gondoljatok csak bele, minden diák, aki a kaposvári református iskolába jár, az ő alakjukkal fog találkozni, ott magaslik majd előttük minden reggel Sztárai Mihály, Méliusz Juhász Péter, Kálmáncsehi Sánta Márton és Szegedi Kiss István alakja – talán lesz, aki megkérdezi majd, kik ők, és talán lesz is, aki elmondja…nem hiábavalóság ez, úgy hiszem.) Szóval reformátorok és reformáció, én pedig azon kapom magam, hogy itt ülök a számítógép előtt, és megpróbálom szavakba önteni, nekem mit jelent a reformáció.

Ötszáz

Rózsaszín ködfelhő ide vagy oda, még én is megláttam most azt a szakadékot, ahol a mélység fölött egyik oldalon a szép keresztyén szólamokat halljuk a közéletben és a templomainkban, a másik oldalon viszont indifferens, fogalmatlan, érdektelen embertömegek állnak.

Reformáció? Bocs, erre most nincs időm - mandiner.hu

 

A hideg kiráz a megemlékezésektől, de komolyan. A megemlékezések azt üzenik, hogy egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy reformáció, és az milyen szép dolog volt. A reformátorok dühösen ráznák az öklöket a megemlékezések, szoborállítások (Úristen, egy reformátornak szobrot állítani!) és koszorúzások láttán, amivel igyekszünk az egészet valami rég letudott dolognak láttatni. Pedig az egyik legfontosabb jelmondata a reformációnak, hogy az egyházat szüntelenül reformálni kell (Ecclesia semper reformari debet).

Hol vannak a mai reformátorok? - hvg.hu

A központi ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelynek kezdetén Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt: a reformáció lényegét tekintve nem más, mint megtérési, ébredési mozgalom, lelki forradalom. Igazi Krisztus-ünnep, amelyen Isten bűnbánatra és megtérésre szólít, és „egész életünket átfogó megújulásra hív”.

A 21. században is szükségünk lesz a reformációtól kapott erőre - hirado.hu

 

Nem szeretem ezt az ötszázas évfordulót, pedig szeretek ünnepelni és az emlékezés sem esik nehezemre. Mégis, az ötszázadik évforduló kapcsán hadd legyek egy kicsit kedvetlen és csalódott, nem mintha nem lennék büszke református voltomra, vagy, hogy ne ismerném el az évforduló kétségkívül meglévő pozitívumait. Kicsit úgy érzem magam, mint a szurkoló, aki csapata legfontosabb mérkőzését követően csalódottan távozik a stadionból, mivel csapatának gólokra nem, csupán gólhelyzetre futotta. 

Háztetőkről hirdessétek!

Keverünk magunknak egy spirituális koktélt, amibe egyaránt belefér a talizmán, a pszichológus és a horoszkóp, de hol a helye Istennek az életünkben? Hogyan bagatellizáljuk hibáinkat? Hogyan érhetjük tetten önmagunkban az önimádó korszellemet? – erről is beszél három teológus, egyházvezető abban a kötetben, amely a reformáció kezdetének 500. évfordulóján jelent meg.

Ennél mondjon valaki többet! – reformatus.hu

 

Sok jó könyvet olvastam már, és sajnos sokat nem –szolgálat, család, fáradtság és némi lustaság is az okok közé sorolható. Mindenesetre rengeteg jó és izgalmas könyv vár rám, ahogyan egy nyolcvankilenc éves tiszteletbeli presbiterem fogalmazott, „őszintén reménykedem abban, hogy még egy kicsit élhetek a földön, hiszen annyi mindent kellene még elolvasnom”. Azt hiszem, a „Hit által” című kötetet is ajánlani fogom, nemcsak azért, mert önző módon szeretném, ha továbbra is köztünk lenne, hanem azért is, mert a reformatus.hu híradása alapján meglehetősen ígéretesnek hangzik a három püspök beszélgetése. Miért is?

Nem értem az ateistákat

Az embereket, az állatokat és a növényeket is tehát egy belső óra irányítja, amely nagyjából 24 órás ciklusokban követi le a fény és a sötétség váltakozásának a ritmusát. Ezek az órák nemcsak bennünk vannak, hanem minden organizmus minden egyes sejtjében megtalálhatóak a baktériumoktól kezdve a mamutfenyőkig. A földi élet kulcsösszetevői, amelyek az evolúció több millió éve alatt beleszőtték a bolygó forgását az élőlények sejtjeinek az anyagába.

Hallgasson a belső órájára, ha kedves az élete - hvg.hu

A három, egyenként sok kilométeres lézerinterferométer mért folyamatosan augusztus 17-én. A hihetetlenül komplikált algoritmusok folyamatosan nyelték a lejövő adatokat és a jelalak-felismerésért felelős modul talált valamit. Párhuzamosan velük, két másodperccel később űrben keringő gammadetektorok nagy energiájú radioaktív sugarakat (ezért gammadetektorok) érzékeltek az égbolt eléggé nagy bizonytalansággal meghatározott, déli égre eső irányából. Pár órával később Chilében besötétedett és az összes létező optikai teleszkóp elkezdte fényképezni a becsült területet. Egy alig egyméteres tükörátmérőjű teleszkóp (pont ekkora a legnagyobb magyar távcső a mátrai Piszkéstetői Obszervatóriumban) volt az első, ami rátalált egy addig nem látszó halvány pöttyre egy jól ismert, 130 millió fényéves távolságával csillagászati értelemben közeli galaxisban. Aztán felkelt a Nap Chilében és a Hawaii-szigeteken működő távcsövek vették át a halványuló robbanás követését.

A következő ekkora dolog a Földön kívüli élet felfedezése lesz - index.hu

 

Az én belső órám legutóbb tegnap reggel jelzett, hogy el kellene menni futni. Van persze edzésprogram, meg az ember (a futó!) készül is egy-egy versenyre, tehát nem csak úgy vaktában nekiállunk rohangálni, azért nyilvánvalóan az is megtörténik, hogy az élet (család, munka, a legjobbkor robbanó időzített bombák) felülír mindenféle hiperszuper edzéstervet, és maradok. Na, ilyenkor jön a belső óra: a testem jelez, én egyre idegesebb vagyok, míg életem párja hozzám nem vágja a futócipőt: szerintem most menj el futni. És tényleg. Szó bennszakad, hang fennakad, lehelet megszegik, én pedig úgy érzem magam tíz kilométer után, mint egy bölcs szerzetes. Számomra ez a belső óra, ami ugyanúgy jelez, hogy futni kell menni, mint ahogyan figyelmeztet evés, alvás, ivás, és egyéb testi funkció, életösztön, belénk kódolt szükségszerűség esetén. A belső órát most tudományosan is bebizonyították, sőt, Nobel díjat is kaptak érte. 

Ne hagyjuk egyedül Orbánt!

Mély aggodalommal és szomorúsággal értesültem az Őcsényben történtekről. Közös felelősségünk, hogy gátat szabjunk a gyűlölködésnek és a társadalmunk békességét veszélyeztető folyamatoknak. Egyházunk, ahogy eddig is, ezután is a szeretet kultúrájának terjedéséért imádkozik és dolgozik – tette hozzá a püspök. A református egyházvezető kiállása azért is figyelemre méltó, mert a kormány a napokban kötött átfogó megállapodást a református egyházzal. Egyébként Orbán Viktor is református.

Egyedül hagyták Orbánt az egyházak az őcsényi véleményével - index.hu

 

Egyedül hagyták Orbánt az egyházak, először csak eddig olvasom, meg is ijedek kissé, szegény „Orbán” (csak így, mezítlábasan), áll egyedül, mint egy kiselsős az iskolaudvaron, azt sem tudja, hová meg merre, mert szegény fejét egyedül hagyták az „egyházak” (ez is csak így, ilyen lazán). Aztán persze kiderül, hogy Őcsényről lenne itt szó, mint az idegengyűlölet alfájáról és ómegájáról, természetesen.  A cikket olvasva fellélegezhetünk, mi, egyházak jó pontot kaptunk, hiszen egyedül hagytuk Orbánt. Őcsénnyel és a migránskrízissel kapcsolatban újra előkerül a kormány, azon belül Orbán Viktor kereszténysége, én pedig azon gondolkodom, vajon vele és kormányával kapcsolatban mi is lenne a feladatom - keresztényként. 

Oldalak