Kellemes ünnepek helyett

Trump még tizennyolc hónapja, Wisconsinban ígérte meg, hogy vissza fög jönni egyszer, és kellemes ünnepek helyett boldog karácsonyt fog kívánni. Most megtette. 

Trump: Boldog karácsonyt! - mandiner.hu

 

Őszintén szólva, komoly gondban vagyok, amikor kellemes ünnepeket kívánnak nekem. Merthogy fogalmam sincs, milyen egy kellemes ünnep. Úgy hiszem, kellemes lehet egy forró fürdő, egy jó kávé, és még néhány apróság az életben – na de egy ünnep? Egy karácsony? Az meg mitől és hogyan válik kellemessé? Elvégre forró fürdőt nemcsak karácsonykor veszünk, kávézni sem csak karácsony reggelén szoktunk. Mintha karácsonynak, Krisztus születésének, a Megváltó, a Messiás eljövetelének bármi köze is lenne ahhoz, amit mi kellemesnek gondolunk. Éppen ezért arra buzdítok mindenkit, hogy kellemes helyett kívánjunk valami mást ezen az ünnepen. 

A nyúl viszi a vadászpuskát – avagy befőtt - nagymama: kettő nulla

Az amerikai külügyi közlemény megjegyzi, hogy Ahmed H. részt vett 2015 szeptemberében a magyar-szerb határnál lévő Röszke közelében a rendőrség és a menedéket kérők összecsapásában, amit szélesebb értelemben véve terrorizmusnak minősítettek. Sürgetik a magyar kormányt, hogy „független civil társadalmi csoportok bevonásával átlátható vizsgálatot folytasson” a Röszkénél történtek ügyében és vizsgálja meg még egyszer Ahmed H. és a hozzá hasonlóan elítéltek ügyét. „Továbbra is szoros figyelemmel kísérjük majd” az ügyet – olvasható a közleményben, amelyben teljes névvel szerepel a szír férfi. (MTI) 

Aggódik a röszkei megafonos Ahmed H. elítélése miatt az USA - mandiner.hu

 

Múlt héten írtam erről, mármint Obama égéséről Kuba és az emberi jogok ügyében, erre tessék, egy hét nem múlik el úgy, hogy a búcsúzó Obama-külügy ne tenne egy újabb, teljesen felesleges és értelmetlen nyilatkozatot, most éppen Magyarország és a területére betörő, éppen ezért első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélt Ahmed H. ügyében. Tényleg a nyúl viszi a vadászpuskát. Gratulálunk és köszönjük, azért annyira jól mégsem szórakozunk. 

Amikor a befőtt teszi el a nagymamát

Barack Obama leköszönő amerikai elnök Fidel Castro halála után közölte: vannak még nézeteltéréseik Kuba kormányzatával, és Amerika mindig ki fog állni az emberi jogokért a világ körül. Egy skót humorista a választweetjében így reagált erre lakonikusan: „Kínzótáborotok van Kubában”.

Kuba, Obama, emberi jogok: itt az év twitter-csatája - mandiner.hu

 

Ez a történet annyira egyszerű és tökéletes, hogy valójában nem is kellene semmit sem írni. Mindenesetre, azért járjuk körbe a hírt, President Obama esetét az emberi jogokkal, Guantanamoval, Kubával – annál is inkább, mivel Kubával kapcsolatban teljességgel igaza van, hiszen Fidel Castro hosszú évtizedei alatt emberek tízezreit börtönözték be, vagy üldöztek el az országból. És annál is inkább, mivel Obama, elnökként és azt megelőzően is folyamatosan az emberi jogok mellett emelt szót – éppen ezért akár még igazságtalannak is tarthatnánk a skót humorista megjegyzését. 

Mindenki

Legmerészebb álmai valósultak meg - mondja Deák Kristóf, akinek Mindenki című rövidfilmje bekerült aközé a tíz élőszereplős rövidfilm közé, ahonnan a kategória öt végső jelöltjét választják majd ki a jövő évi Oscarra. 

Még a szabómnál sem voltam szmokingért - index.hu

 

Én láttam ezt a filmet, mégpedig az éjszaka közepén. Azóta is nyomozom, vajon hol lehet megnézni, hozzájutni, megszerezni, erre azt olvasom az indexen, hogy a filmnek komoly nemzetközi visszhangja is lett, hiszen nyert nemzetközi díjakat, sőt, ott van az Oscar tíz legjobb rövidfilmje között. Végre egy magyar film, amiben nem trágárkodnak, amitől nem szorong a néző, nincs benne szó világvégéről, népírtásról, annál inkább igaz barátságról és a közösség erejéről. Egy szó, mint száz: a „Mindenki” az a film, amit érdemes megnézni. Tegyük is meg, december 4-5-én adja az M2, utána az HBO! 

Mindenkinek szüksége van hősökre

A magyar reformáció elmúlt ötszáz évének ötven protestáns alakját mutatja be a nemrégiben megjelent Protestáns Hősök című kötet. (...) Bár ez a kiadvány terjedelme ellenére igen könnyű, a benne rejlő tartalom súlyos és nehéz. Nem hagyott aludni, mert a legcsendesebb pillanatokban késztetett olvasásra. Abody Béla író, kritikus barátom egyszer azt mondta, egy cikk 24 órát él, de egy könyv felkerülhet a polcra. Abban a korban, amikor az internet teli van olyan közlésekkel, amelyeknek talán a fele sem igaz, ez a párját ritkító kézikönyv sokak polcára fel fog kerülni.

Protestáns hősök - parokia.hu 

 

Egyszer már úgy érintőlegesen írtam erről, mármint a hősökről. Merthogy hősökre mindnyájunknak szüksége van, a hősök létét feltételezzük, a hősökben reménykedünk. Néha mi magunk vagyunk hősök, néha csodálattal adózunk emlékük előtt, míg máskor későn látjuk, fedezzük fel őket, akik szótlanul, talán elfeledve, talán csak csöndesen és becsülettel élik az életüket, végzik szolgálatukat – ahogy lehet, ahogy az Örökkévaló engedi, ahogy tudásuk, hitük, alkalmasságuk lehetővé teszi.  

Szép, új világ (?)

Ne igyon előre a medve bőrére, tartja az ismert mondás, amiről a Newsweek és környéke olybá tűnik, ezúttal megfeledkezett. Az amerikai hírmagazin visszahívta ugyanis az újságosstandokról a Madam President főcímmel megjelent Hillary Clinton-különszám mind a 125 ezer példányát. Vagyis már csak 124 983-at, mert 17 darabot annak ellenére sikerült eladni belőle, hogy nem a demokrata jelölt, hanem Donald Trump nyert.

A Newsweek 125 ezer példányban nyomtatta ki, hogy Hillary lesz az elnök, most visszahívja a különkiadást - mandiner.hu

 

Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, már ezért megérte. Pedig én este azzal a semmitmondó érzéssel feküdtem le, hogy nem lesz itt semmi meglepetés, azért hajnali ötkor a CNN döbbent arcaira ébredni maga volt a jóleső megelégedés. Pedig korántsem tudhatjuk, igazából mire is számítsunk az új amerikai elnöktől, aki meglehetősen különc üzletember, ijesztő kijelentésekkel. Mégis, a liberális média és hozzátartozói: értelmisége és politikai döntéshozóinak hisztije talán megfelelő előszele annak, amit sokan várnak, nem magától Donald Trumptól, inkább a Trump-jelenségtől. Hogy jól teszik-e? Egyáltalán: érdemes bármit is várni attól, ami történt?

Tanácsok templomépítőknek

Az itt élők egy része szeretett volna gyülekezetet alkotni a megsegítő Istennek, olyan helyet, ahová bárki bekopogtathat. Nagy dolog, ha egy keresztyén gyülekezet kinyitja kapuit, és befogadja a testvéreket. Amikor majd átköltöznek az átmeneti, lapostetős otthonukból, egy sokkal szebb sátorba, kívánom, hogy vigyék magukkal a nyitott szívüket, legyen majd templomuk – a szó valódi értelmében – gyűjtőhely – fogalmazott az egyházvezető.

Panelek között - parokia.hu

 

Már írtam egyszer az újpalotai templomépítésről, a gyülekezetről, amelyet nem ismerek, de teljes szívemből imádkozom értük, hogy templomépítésük falakat bontó, befogadó, köveket-lelkeket építő vállalás lehessen. Kapva az alkalmon és a parókia cikkén, most néhány pontban azokhoz a gyülekezetekhez, lelkészekhez szólnék, akiknek még nincsenek kész terveik, nincs látványterv, különösen nincs eldöntött, megszavazott, „betonba öntött” elképzelés, de van álom, reménység, hogy egyszer majd ők is templomépítőkké válhatnak. Jelen állás szerint én azoknak a lelkipásztoroknak a sorát gyarapítom, akik nem is álmodhatnak új templomról: mi a templomot renoválók, a kiüresedett, óriási, korszerűtlen épület terhét cipelő lelkészek sorát gyarapítjuk, éppen ezért irigykedve nézem mindig azokat, akiknek van lehetőségük új templomot, ezzel együtt új közösséget is építeni. Talán elfogadnak néhány tanácsot tőlem – nem az építőanyagra, a látványra vonatkozóan, inkább arra nézve, amely valójában meghatározza a hely, a közösség jövőjét. 

Minőségi bizonyítvány

A kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe bibliai igazságot valló és hordozó egyházaktól, és ebben a magyar református egyháztól kellene kiindulnia egy kezdeményezésnek a jelenlegi közállapotok meghaladására. Ez lehetne a reformáció félévezredes ünnepének és teológiai igazságának társadalmasítása, az egyház prófétai szolgálata, békességért közbejáró papi tisztsége és krisztusi megbocsátás királyi méltóságának meghirdetése. Teológiai értelemben a helyzet egyetlen reálisnak tűnő megoldása.

Jakab Bálint: Közállapotaink meghaladása és az egyház - reposzt.hu

 

Azért az október mindig izgalmasra és – a reposzt szempontjából- témában is bővölködőre sikerül. Ünnep és annak velejárói, ünnepi beszéd és megemlékezés, tüntetés és vonulás, fujjolás és fütyülés. Amióta az eszemet tudom, mindig így volt ez, függetlenül attól, éppen ki mondta az ünnepi beszédet: szemben állunk, öklöt rázunk, harcolunk, dühöngünk. Persze, nem csak ünnepen, nem csak a közélet rögös és görbe útjain, de a mindennapok valóságában is képesek vagyunk ölre menni, sárba tiporni, tönkre tenni. Itt élünk, így élünk: egy feszültségekkel terhelt, sokszor fásult, folyamatosan hergelt, indulatos társadalom a miénk, amely egy eltévedt, talajt vesztett, identitását egyenesen megtagadó világban próbál saját magára rátalálni. Csak egyetérteni tudok Jakab Bálint kollégám csütörtöki reposztjával, a kiemelt gondolattal: van küldetésünk a ma Magyarországán, a reformáció évfordulóján talán különösen is éreznünk kellene ennek felelősségét. 

Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék!

Küzdelmük a magyar szabadságharcok hősei közé emeli e forradalmárokat: a történelem lapjaira följegyzett vezetőket és a névtelen hősöket, majd a megtorlás sok ezernyi áldozatát, és az évtizedekig hátratételt szenvedőket. E forradalom eltiporva is nemzeti identitásunk kitörölhetetlen része lett, és egyben elkötelező példa is számunkra, a későbbi nemzedékek számára.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának ünnepi nyilatkozata - reformatus.hu

 

Ötvenhat. Ezerkilencszázötvenhat.

Elhatároztam, hogy mi ünnepelni fogunk. Mert a hazaszeretet, a „mondd el fiaidnak” erkölcsi parancsa mégiscsak itt kezdődik.

Látványkonyha, látványszereplőkkel

A 2005-ös hangfelvétel, melyen Trump nőzési szokásairól beszél (…), szavai szerint teljesen kiakasztották az elnök feleségét. „Nem tudok nem erre gondolni. Rendkívül megrázott, mélyebben, mint gondoltam volna” – idézi a CNN. Szerinte Trump teljesen szabadon beszélt szexuális predátor viselkedéséről, „azzal büszkélkedve, hogy hogyan csókolja és fogdossa a nőket, olyan obszcén nyelvet használva, hogy sokan azon aggódtunk, nehogy a gyerekeink meghallják a tévében”. A first ladynek elcsuklott a hangja, amikor arról beszélt: őt is mennyire sérti mindaz, amit Trump mondott és ami kiderült róla.

Michelle Obama remegő hangon szólt „szexuális predátor” Trumpról - index.hu

Így utólag visszagondolva azért voltak érdekes, mi több, szánalmas figurái a magyar közéletnek. Nem mintha ez bármit meghatározna abból, milyenek is vagyunk mi, magyarok, ugyanakkor sok mindent elárul, ki, mikor, miért, minek köszönhetően lett többé-kevésbé meghatározó szereplője mindennapjaink történelmének. Terhelt múlt, hozzá nem értés, nagyot mondás, vicces és nevetséges megjegyzések, kényes szituációk: egykori pufajkás miniszterelnökünk alázatosan és szolgálatkészen lohol az amerikai katonákat látogató Bill Clinton mellett; a „liberális férgek” szállóigévé vált megjegyzése a chilei cseresznye szakértőjétől; útelágazódás, villanykapcsolók áthelyezése, december elsejei koccintás, D-209-es dosszié – csupa jelképesnek számító mondat és cselekedet, ügy és téma, melyek könnyeket csalnak a szemünkbe – persze csak áttételesen. Ugyanakkor, látva az amerikai elnökjelölteket, az egyre szánalmasabb, karaktergyilkos kampányt, megnyugodhatunk: ha a Nagy Testvérnél tényleg ilyen minőségű a felhozatal, ennyire gyér a körítés, ennyire a másik megsemmisítéséről és nem a hozzáértésről, jövőképről szól a kampány, nyugodtan sarokba dobhatjuk jól megszokott kelet-közép európai komplexusainkat.  

Mitől a legjobb?

A HVG-rangsor készítői az idén is a matematikai és a szövegértési kompetenciamérés, a magyar-, a matematika-, a történelem és a nyelvi érettségi eredményeit, és a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe. Utóbbinál változás, hogy az idén a felsőoktatásba bekerült diákok átlagpontszáma alapján rendezték sorba az intézményeket.

Ezek Magyarország legjobb gimnáziumai - 24.hu

 

Jó lehet az ország legjobb gimnáziumaiban tanítani. Szakmai siker, elismertség, izgalmas kihívások, érdeklődő diákok. Talán anyagi megbecsülés. Ugyanilyen jó lehet ugyanitt tanulni. Kiváló tanárok, kiemelkedő körülmények, inspiráló környezet. Minden adott ahhoz, hogy egy diákból magasan képzett szakember, nagyszerű tudós, választott szakmájának kiváló ismerője legyen. A tudás tehát megszerezhető, elsajátítható. De vajon ennyi elég a jó iskolához? Vajon mitől jó egy gimnázium, mitől jó egy iskola? És vajon mitől a legjobb?

Boldogsághormon

Elkészült Magyarország boldogságtérképe. A részletes felmérés rávilágít arra, hogy hazánk különböző régióiban és városaiban mennyire érzik magukat boldognak az emberek, és ez milyen összefüggésben van az életkorral, a családi állapottal, vagy éppen az iskolázottsággal.

Kiderült, hol élnek a legboldogabb magyarok - origo.hu

 

Szóval ők a legboldogabbak. 

A nők. Mindig is tudtam, hogy egy új táska, egy új cipő, egy új „bármi” örömöt okoz.
A kistelepülésen élők. Ezt el fogom mondani mindenkinek a faluban, kérem szépen, leírták, tessék boldognak lenni!
A 30-50 év közöttiek. Egyetértek. Ha nyer a csapat, vagy a válogatott, hatványozottan igaz. Nyáron például kifejezetten boldog voltam.
A családosok. Igaz. Főleg, ha a gyerekeim hagynak aludni, ha nem öntik ki vacsora közben a teát, ha nem kell arra riadnom az éjszaka közepén, hogy magzati pózban az ágy szélén kuporgok. Vagy ha együtt biciklizünk, focizunk, nevetünk.
A diplomások. Ez lebegett a szemem előtt minden vizsgaidőszakban.
A nyugat-magyarországiak. Na, ez nem jött be, rossz helyen lakom. Olyannyira, hogy Zemplénből költöztem Somogyba, tehát az egyik legboldogtalanabb megyéből a másik legboldogtalanabba kerültem. Már értem tegnapi levertségem okát!

Összességében véve, ha ön egy kistelepülésen élő 35 éves diplomás, vállalkozó, három-négygyermekes családanya Nyugat-Magyarországon, eszébe ne jusson a boldogtalanság! 

Nézzük a gyermek érdekét is

Erre ma is van lehetőség, ha az iskolák helyben így döntenek. Ma is vannak olyan iskolák, ahol a tényleges oktatás 9-kor kezdődik, a diákokat reggel 8-tól csak ráhangolják a tanulásra. Ha ezt más iskola is így gondolja, bizonyos határok között megteheti. Megnézzük azt a lehetőséget, hogy a hagyományainkat, a kialakult munkarendünket illetően mit jelentene egy 9 órás iskolakezdés. 

Palkovics: El lehet gondolkozni a reggel 9-es iskolakezdésen is - index.hu

Akár már holnap áttehetnék a becsengetés időpontját reggel kilencre, ehelyett azonban inkább hétre hozzák azt előre az iskolák. Az államtitkár ötlete jó, de számos korlátja van annak, hogy megvalósuljon.

Reggel kilenckor kezdődhet az iskola? - eduline.hu

Persze, értem én, hogy elsőre nem tűnik olyan egyszerűnek a későbbi iskolakezdés. Pedig szerintem korántsem olyan bonyolult a megvalósítása, ráadásul a későbbi kezdési időpont valóban gyermekeink érdekeit szolgálná, több tanulmány, és persze a saját tapasztalataink is ezt támasztják alá. Akkor miért nem lelkesedik érte mindenki?

Közlemény

Tisztelettel kérjük gyülekezeteink tagjait és minden magyar állampolgárt, hogy a 2016. október 2-án tartandó népszavazáson vegyenek részt és legjobb meggyőződésük szerint adják le szavazatukat.
Csodálkozunk, hogy némelyek távolmaradásra szólítják fel országunk polgárait, és ezzel lényegében a népszavazás intézményét kérdőjelezik meg és szabadságjogunk önkéntes feladására biztatnak.
Arra kérünk mindenkit, hogy a népszavazásról feltett kérdésről tájékozódjon, fontolja meg, hogy nem pillanatnyi helyzetéről, hanem gyermekeink és unokáink jövőjéről, országunk sorsáról, a keresztyén értékrendről is állást foglal.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségi Tanácsának közleménye a 2016. október 2-i népszavazás ügyében - reformatus.hu

 

Órák óta ülök itt a klaviatúra felett. Töprengek. Leginkább arról, hogy most akkor írjak-e erről, vagy nem. Mármint a népszavazásról. Legszívesebben nem írnék: semmi szükségem arra, hogy nekem ugorjanak az internet bugyraiban rejtőző, nevüket, kilétüket álprofilok mögé rejtő fizetett trollok, és azt sem szeretném, ha az egyetlen, üdvözítő keresztény álláspontot maguknak fenntartó hívek -mivel szálkát/gerendát találtak benne- vájnák ki a szemem jó keresztény módjára, természetesen a szeretet és a megbocsátás jegyében. 

Mindenben és semmiben is

A norvégok mindenfélék, mindenben és semmiben is hisznek – többek között ezekről beszélt egy kerti partin elmondott beszédében V. Harald norvég király, aki látványosan kiállt a melegek és a bevándorlók mellett is.

A norvég király beszédénél nincs politikailag korrektebb - mandiner.hu

 

Mielőtt még legyintenénk, és drága jó Knézy Jenőnek a sidney-i olimpián elhangzott mondatát idéznénk Harald király szavaival kapcsolatban („ez jó, ezt tedd el valami humorosba”), nem árt figyelembe venni, hogy az összetákolt, kissé nevetséges és suta beszéd kiválóan összefoglalta azt a gondolkodásmódot, amelyet a mai nyugati világ véleményformálói és az őket támogató gazdasági érdekcsoportok elvárnak és erőszakkal terjesztenek. Végső soron teljesen mindegy, hogy a norvég király, a kanadai miniszterelnök vagy esetleg valamely felekezet főpapja ír, mond, állít hasonlót, őket ünnepelni kell, hiszen ők azok, akik modern, felvilágosult módon gondolkodnak, akik vallásukat, hitüket méltó módon képviselik. Ennek ellenére talán egyre nyilvánvalóbbá válik: a „mindenben és semmiben” világa, a „mindenfélék vagyunk” világa egyre kevésbé működik. 

Mellékhatás, és ami abból következik

Az iskolai hitoktatás „elvonzotta” a gyerekeket az egyházi hittanóráktól; ez több felekezetnél is gond, szemlézi az MTI a hétfői Magyar Nemzetet.
A lap által megkérdezett felekezetek szerint felemás eredményt hozott a kötelező hittan bevezetése; az iskolákban ugyanis több gyermekhez érnek el, de a plébániai hittanórákra egyre kevesebb gyerek jár.

Az iskolai hittanórák nem várt mellékhatása - index.hu 

Hidat kell építenünk a kötelezően választható hit- és erkölcstan és a nem kötelezően választható templom között. Ez talán az egyik módja annak, hogy a két népszámlálás között tegyünk valamit azért, hogy ne olyan eredménnyel szembesüljünk 2021-ben, mint 2011-ben.

Hittanórák után - parokia.hu

 

Nagyon szépen köszönöm Kodácsi Tamásnak a parókián megjelent írását. Bocsánatot kérek előre is: a sok panaszkodás és a „miért nem jó nekünk a kötelezően választható hittan” kezdetű mondatok után felüdít ez a megközelítés. Bármennyire lehet egyházi nézőpontból is kritikával illetni a kötelezően választható hit és erkölcstan rendszerét, inkább kellene missziói lehetőségként tekinteni rá, csakúgy, mint arra a tényre, hogy egyre több gyermek lesz egyházi iskola diákja. Persze a kritikák egy része jogos, ám ami még ennél is fontosabb: az újfajta hittanoktatás felszínre hozta gyülekezeteink állapotát. 

Olimpia minden nap

De nem fogom kiverni, vagy kiveretni a gyerekemből – a szó egyik értelmében sem – a létező legjobb teljesítményét. Csak akkor, ha ő is őszintén erre vágyik. Mindig a sikeres sportolókkal foglalkozunk, akik elértek valamit, azokkal nem, akik középszerűek, gyengék, esetleg csak a szülői nyomás miatt vannak ott, ahol. Mi van velük? Ők mit éreznek, amikor végignéznek egy olimpiát? Nem akarom látni a gyerekem szemében a legyőzöttek tekintetét, sem az edzői kioktatást hallani, sem azon lamentálni, milyen sporteszközzel lehet addig kínozni az izmait, amíg két másodperccel jobb időt fut. Nekem kellenek azok a másodpercek, azok a reggelek. Sétálni fogunk, ráérősen, természetet járni, bohóckodni, és igen, igen, tízig aludni hétvégeken! Vessetek meg érte! Valakinek szurkolni is kell.

Fenyvesi Zsófi: Ezért nem lesz az én gyerekemből olimpikon - wmn.hu

Érdeklődéssel olvastam Fenyvesi Zsófi írását arról, miért nem lesz az ő gyerekéből olimpikon, aztán olvasás közben rájöttem: dehogynem, Zsófi. Hiszen ezt csináljuk minden nap, magunkkal, gyerekeinkkel, mindenkivel: olimpiát akarunk nyerni, újra és újra.

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a Magyar Olimpia Bizottsággal (MOB) egyeztetve jelzi aggályait a nemzetközi szövetség (UWW) vezetésének és megvizsgálja az esetleges jogorvoslati lehetőséget a Lőrincz Viktort sújtó bíráskodás miatt. 

Aggályait fejezi ki a Magyar Birkózó Szövetség - mandiner.hu

 

Elnézésedet kérem, kedves Attila, hogy korszakos soraidat kölcsönvettem egy rövidke reposzt erejéig, de pont a „Két hexameter” jutott eszembe, amikor láttam-hallottam az olimpiai bronztól bírói támogatással megfosztott, zokogó Lőrincz Viktort, és amikor olvastam a Szövetség közleményét. Még hogy a sport, az olimpia, a „gyorsabban, magasabbra, erősebben” eszméje az egyetlen, amely motivál sportolót, bírót és sportvezetőt egyaránt…pedig én azt hittem, hogy csalni, lopni nem szabad. 

Győzelem és vereség

Négy meccslabda, írnánk, ha ez nem lenne képzavar. Már csak három, Park szépít. Hideg van a teremben, mert a brazilok szokás szerint felcsavarták a légkondit, de izzad a tenyerünk, főleg, amikor 14-12-re feljön a koreai, majd még közelebb zárkózik, egy találatra. A koreai tábor nem bír magával, Park szinte lerohanja Imrét,és bár az első akció még nem hoz sikert, a másodiknál eltaláltja. 14-14. Ez nem lehet igaz. Imre leveszi a sisakját, kicsit elvonul. Összerakja a gondolatait. Aki legközelebb talál, az nyer. Park megint rohan, de sajnos nem a vesztébe, megszúrja Imrét, és ezzel ő az olimpiai bajnok.

Drámai küzdelemben lett olimpiai ezüstérmes Imre Géza - origo.hu

 

Igazság szerint nem láttam élőben sem Szász Emese diadalát, sem Hosszú Katinka parádés győzelmeit. Ám azon az éjszakán, amikor Imre Géza számomra megmagyarázhatatlan okból elbukta az olimpiai döntőt, vele együtt én is keseregtem.

Gyerünk, Katka!

Az edző, ha partnerként is kezeli a sportolóját, mindig tekintélyszemély fog maradni a sportolónak. Fontos, hogy ez így is legyen, hiszen ő a felelős a sportoló felkészítéséért. Ehhez elvárásokat kell támasztania. Egy edzésmunkát vagy elvégez valaki, vagy nem lesz élsportoló. Az edző feladata, hogy a sportoló edzésmunkáját a célnak megfelelően személyre szabja, és aztán megkövetelje a sportolótól, hogy azt elvégezze. (…)Ettől élesen elválasztanám a megalázást mint „pedagógiai” technikát. A megalázásnak szerintem semmilyen szinten nincs helye a sportban (sem). A megalázás szégyennel, énvesztéssel jár az elszenvedőnek.

A megalázásnak semmilyen szinten nincs helye a sportban- wmn.hu

 

Inkább maradna a vízben és fulladna bele – mondta a New York Times forrásai szerint Shane Tusup Hosszú Katinkának az áprilisi arizonai Grand Prix után, ahol felesége csupán az ötödik helyet szerezte meg 200 méter vegyesen és háton. Tusup a lap szerint a többi csapat tagjai előtt szidta Katinkát, aki kerülte a szemkontaktust vele.

Maradj a vízben és fulladj bele – Hosszú Katinkáról és férjéről ír a New York Times - hvg.hu

 

Kezdődik az olimpia, írj arról – tanácsolja feleségem péntek éjjel, persze neki könnyű, megy tv-t nézni, én meg itt küzdhetek a laptop előtt a szombati reposztommal. Na, jó, azért annyira nem küzdök, elvégre tényleg itt az olimpia, mi pedig reménykedünk, hogy sportolóink ezúttal is helyt állnak, és örömteli heteket okoznak az egész nemzetnek. Annál is inkább, hiszen az ötkarikás játékok minden sportoló álmát jelentik, néhányan pedig képesek az olimpiai aranyért bármit megtenni. 

Oldalak