Azért mi sem panaszkodhatunk - avagy hogyan vedel a magyar?

A kedden közzétett jelentés szerint Magyarország továbbra is élen jár mind az alkoholizálás, mint az alkohol miatti halálozást tekintve. A fiatalok és a nők egyre többet isznak.

Így vedelnek a magyarok - vs.hu

 

Az alkohol gyilkos drog: a jelentés szerint több áldozata van évente, mint az AIDS-nek, a tuberkulózisnak, és a fizikai erőszaknak együttvéve. 1990 és 2010 között az egészséget veszélyeztető alkoholfogyasztás a nyolcadik helyről az ötödik helyre ugrott a halált és komoly betegségeket kiváltó tényezők listáján. 

Nem a magyar a legalkoholistább nemzet - index.hu

 

A vs cikkét olvasva már napok óta eldöntöttem, hogy az alkoholizmusról, mint társadalmi jelenségről fogok írni, ám meglehetősen nehéz helyzetbe hoztam magam: egyrészt teljesen hétköznapi állapotról beszélünk, amit mindenki ismer, sőt, a saját bőrén érez. Merthogy nálunk az alkohol, az alkoholizmus hozzátartozik a mindennapokhoz: ismeretségi körünkben, de talán minden családban van legalább egy olyan személy, aki mesterfokon űzi (legrosszabb esetben már csak űzte) a szakmát.  Ebben pedig az sem vigasztal, hogy az idézett OECD jelentés szerint nem mi vagyunk a legpiásabb nemzet, hiszen ugyanitt olvassuk azt is (bár ezt eddig is tudtuk), hogy az alkoholizmus világjelenség. Magyarán: nem igazán tudunk mit kezdeni vele, sőt, leginkább nem is akarunk.

Nem nyert

Elementáris erejű sikertörténetnek nevezte a rendszerváltást Orbán Viktor miniszterelnök május 6-án szerdán a Parlamentben rendezett konferencián, amelyen jelen volt - mások mellett - Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is.

A rendszerváltozás egy igazi sikertörténet volt - honvedelem.hu

Megjött a posta, itt tartom a kezemben a devizahiteles megmentésem dokumentumát. Amely a következőként néz ki: 15 millió forint CHF-alapú hitelből eddigi befizetés 10 millió forint, így a forintosítás utáni tartozásunk 20 millió forint.

Megmentett az Orbán kormány, alig térek magamhoz - valasz.hu

 

Meglehetősen fiatal voltam a rendszerváltozáskor, ám az elmúlt évek, évtizedek alatt arra azért rájöttem, hogy mi, magyarok kétes érzelmekkel tekintünk a rendszerváltozásra, különösen arra, ami utána következett. Vajon miért? Mi az oka annak, hogy a magyar emberek jelentős része mégsem érzi, hogy Magyarország elmúlt huszonöt esztendeje egyértelmű sikertörténet lenne? 

Képmutatás, képmutatók

De vajon nem lehet-e párbeszédet folytatni egy kérdésről, függetlenül attól, hogy milyen egyezmények kötelező érvényűek ránk nézve, tényleg elveszíthetetlen-e az emberi méltóság, és nem léteznek-e olyan határhelyzetek, amikor mégiscsak érdemes volna megfontolni a halálbüntetést? A halálbüntetésnek akkora irodalma van, hogy az alexandriai könyvtárat meg lehetne vele tölteni. A pro és kontra érveket sokszor, sokan kivesézték, és függetlenül attól, hogy a hazánk által elfogadott, aláírt nemzetközi egyezmények tiltják, miért is ne lehetne róla vitázni? 

Miért ne vitázhatnánk a halálbüntetésről? - jog.mandiner.hu

Hogyan mehet adásba este negyed tízkor korhatáros karika nélkül ez a mocsok? Ha abban a kiadásban mindenkinek a fülét-farkát kitakarják is, az egész műsor – hetente váltogasd a szexpartnereidet, köss álbarátságokat, lágy álnok – nem alapjaiban rombolja mindazokat az értékeket, amelyeken az egész társadalomnak kellene nyugodnia?

Éden Hotel: miért csak most tetszenek felháborodni? - valasz.hu

 

Kaposváron meggyilkoltak egy 21 éves lányt. A somogyi megyeszékhelyen nem ez volt az első brutális gyilkosság: korábban ugyanitt vették el egy ártatlan kisfiú életét, még korábban szintén ebben a városban két gimnazista gyilkolta meg az osztálytársát. Néhány éve a „közelben”, Pécsen erőszakolták és gyilkolták meg a fiatal rendőrpszichológust. Miközben egy-egy ilyen sokkoló és érthetetlen történés után mindig feltesszük a kérdést, hogy „hogyan történhetett ez meg”, azon már elfelejtünk gondolkodni, min kellene mégiscsak, alapvetően változtatnunk. 

Akkor ne gyűlöljünk tovább

Pont ezért itt és most muszáj ünnepélyesen beismerni, bevallani, hogy túlságosan rabjai vagyunk politikai ketrecünknek, elfogultságainknak, beidegződéseinknek, haragjainknak, sértődéseinknek, gyűlöleteinknek. Ha nem így lenne, ezerszer hasznosabb, előremutatóbb lenne a magyar médiának legalább a publicisztika része. Ráadásul már így is szomorkásan kiszámíthatóak vagyunk, a pályán lévők közül bármelyikünk meg tudná írni a másik publicisztikáját. Siralmas. Tényleg unalmas. 

Bayer Zsolt: Nem gyűlölni nehéz - hir24.hu

 

Érdemes elolvasni a Bayer Zsolttal készített, meglehetősen hosszúra nyúlt interjút, több szempontból is. Egyfelől Bayer Zsolt a jobbközép emblematikus figurája (volt 2010-ig), másrészt a közéletre (még) odafigyelő ember már csak ilyen: tudja, hogy nem árt néha átkapcsolni a „másik” csatornára, belelapozni a „másik” újságba, végigszenvedni a „másik” publicistát. Marad még az emberben némi kíváncsiság, amolyan „hátha” érzés, miközben ezerszer megfogadja naponként, hogy most aztán tényleg elég volt ebből az egészből.

Egy megveretés kapcsán az indulat okairól

A munkája miatt megtámadták és bántalmazták az M1 egyik műsorvezetőjét – hangzott el az M1-en kedden délelőtt.

megverték a közmédia műsorvezetőjét - mno.hu

 

Igazság szerint elképzelni sem tudom, mi visz rá egy embert arra, hogy megüssön egy másikat. Nyilván előfordulnak indulatos pillanatok a hétköznapokban, ha mondjuk bolti fizetésről, parkolásról, netán tömegközlekedésről van szó. De megverni valakit? Jelen esetben azért, mert híreket mond? 

A 2042-es labdarúgó világbajnokság győztese: Katar. Vagy nem.

Mire lehet képes Katar a futballban? Ennek jártunk utána a helyszínen.

Ami jó Xavinak, süllyesztő Dzsudzsáknak - sportgeza.hu

 

Mikor elolvastam az index rövidke helyszíni beszámolóját a katari labdarúgásról, rögtön arra gondoltam, vajon miért akarnak ezek a katariak egyáltalán focit, ha mindenük megvan? Aztán kicsit utána olvastam, és rá kellett jönnöm, hogy Katar nemcsak a focira, hanem más sportágakra is mesés összegeket költ. Nem rossz.

A mi másságunk, a mi különbözőségünk, a mi reménységünk

A teljes népesség tíz százalékára emelkedik a muszlimok aránya Európában 35 éven belül – derül ki a Pew Research Center előrejelzéséből, melyet a Guardian idéz. A sokgyerekes muszlim családok és a bevándorlás által táplált népességnövekedés azt eredményezi, hogy 2050-re nagyjából duplájára emelkedik a számuk Európában. (...) Ezzel párhuzamosan kontinensünkön – mely az egyetlen olyan régió, ahol csökkenni fog a népesség – mintegy százmillióval kevesebb keresztény lesz, és a teljes lakosság 65 százalékát fogják kitenni.

Minden tizedik európai muszlim lesz 2050-re - mno.hu

 

Nem, én nem vagyok a globalizáció, a multikulturalizmus ellenfele. Sőt. Van abban valami felemelő és pozitív mégiscsak, hogy a 21. századra összement a Föld nevű bolygó, hogy nem tűnik elérhetetlen távolságnak egyik kontinens sem. Teljesen természetessé vált, hogy indiai ingben és kínai sportcipőben sétálva tömjük magunkba a görög vagy török kajákat, miközben dél-koreai laptopunkon spkype-olunk Amerikában élő rokonainkkal. Az is teljesen hétköznapi, ha vannak más nyelven beszélő barátaid, hiszen ma jóformán csak pénz és idő kérdése, hová utazol, hol tanulsz, vagy hol élsz. És én ennek kifejezetten örülök. 

Megrendült bizalom

A német sajtó is alaposan utánajárt Lubitz előéletének. A Focus.de a Bildre hivatkozva azt írja, hogy Andreas Lubitz súlyos depresszióban szenvedett és pszichiátriai kezelés alatt állt. Felettébb furcsa ugyanakkor, hogy – a német sajtó állítása szerint – a másodpilóta amerikai kiképzését annak idején a Lufthansa egészségügyi okok miatt hosszabb időre, több hónapra megszakította. Dermesztő, hogy a Lufthansa Arizonai Repülési Iskolájában repülésre alkalmatlannak nyilvánították Andreas Lubitzot, mégis befejezhette a kiképzést és dolgozhatott is.

Kiderült, mi állhatott a másodpilóta végzetes döntése mögött - mno.hu

Örülök, hogy Bogi tegnap írt a Germanwings katasztrófájáról, a pilótáról, aki minden bizonnyal a katasztrófát okozhatta. Hadd foglalkozzak most én is a témával, pontosabban a bizalommal, ami minden ilyen hír után megrendülni látszik.

Közös haza, közös reménység

Egy országban élünk, nem baj, ha egymásnak ismerősei és együttműködő partnerei vagyunk.

Pártosodás az értékrendekben. Interjú a református zsinat új lelkészi elnökével - mno.hu

 

Több olyan téma is előkerül Bogárdi Szabó István püspök úr Magyar Nemzetnek adott interjújában, melyek önmagukban is megérnének egy-egy hosszabb lélegzetvételt. Ilyen az ügynökkérdés az egyházban, az egyház legégetőbb teendői, a politikusok megítélése a magyar társadalmon belül, hogy csak néhányat említsek. Én most mégis hadd ragadjak ki egyet, az állam és az egyház kapcsolatát, azon belül is leginkább egy konkrét mondatot. 

Puszi Dia néninek

Futótűzként terjed az interneten Tóth Dia budapesti tanárnő írása, aki leckeírás helyett gyógyulásra, pihenésre buzdítja elsőseit, és dolgozatot sem írat velük.

Gyógypuszit ad lecke helyett Dia néni - borsonline.hu

Én nem gondoltam, hogy a beteg gyermekeim szüleinek elküldött üzenetem ekkora “port kavar” majd. Fel sem merült bennem az, hogy ennyi emberből, ilyen hatást váltanak ki azok a “gyógypuszik”, amiket küldtem nekik.

Dia néni nem szeretne sztár lenni - wmn.hu

 

Azért nem olyan egyszerű ez az egész, mint ahogyan azt Dia néni képzeli. A gyereknek tanulni kell, az a dolga, ha elsős, ha nyolcadikos. A tanárnak előírják, mit kell számon kérnie, az kérem, nem úgy működik, hogy nem adunk házit, nem kérjük számon az „anyagot”. A szülőnek pedig ki kell kérdeznie, segítenie kell, ha másként nem megy, rá kell parancsolni arra a gyerekre. Még a végén lemarad. Ezért kell fejleszteni, meg különórára járatni hetente négyszer, ezért kell vele késő estig görnyedni a könyv fölött, mondani a szorzótáblát még a vasárnapi ebédnél is. Ezért kell beletölteni a fejébe a Pallas Nagylexikonát, meg a Britannica mind a huszonhét kötetét. Egyébként se tudnak viselkedni ezek a mai gyerekek, állandóan kiabálnak meg rohangálnak. 

Egyfelől.

Variációk a motivációra

Lubics Szilvia saját honlapja szerint Hahóton fogorvos, három gyerekük van, ő pedig 2003 óta hobbi szinten fut. 2006-ban fordult az ultramaratonok felé, az Athén-Spárta versenyek mellett többszörös országos bajnok 50 és 100 kilométeren, illetve győzött 6, 12 és 24 órás versenyeken. Nyert már Ultrabalatont és Duna-menti szupermaratont is.

Orbán példaképe nem tudta, hogy példakép - hvg.hu

Mennyien örülnek majd otthon, ha megcsinálom! Amit a célegyenesben éreztem, kívánom, mindenkinek élje át.

Volt egy álmom - lubicsszilvi.webnode.hu

Persze, hogy tudtam, ki az a Lubics Szilvia, hiszen emberfeletti teljesítményére én magam is felkaptam a fejem. Talán sokan emlékeznek, ő az a három gyermekes hölgy, akit Orbán Viktor miniszterelnöki évértékelőjében példaképeként említett. És igen, ő az, akit a beszéd után a hvg.hu megkeresett azzal a nyilvánvaló provokatív kérdéssel, hogy szimpatizál-e a miniszterelnök politikájával.

Érdeklődés hiányában

- Hogy kerültetek akkor mégis az oroszok fogságába?
- Bejött apámhoz az Augusztin Feri, hogy adja át az oroszoknak a lányait: engem és húgomat, Ellát, meg bátyám lányát, Jolánt. Ugyanaz az Augusztin volt, aki korábban a zsidókat kergette ki a házaikból. Besúgta az oroszoknak, hogy gazdag magyarok vagyunk és németek laktak nálunk. Mintha a mi hibánk lett volna.

Rajcsányi Gellért: Ártatlan bűnhődők − mandiner.hu

 

Valahogy nem tudunk mit kezdeni ezekkel az emléknapokkal, akármelyikről is van szó. Mert az kétségtelenül szép dolog, hogy felvonják, majd félárbocra eresztik a nemzeti lobogót, az is, hogy koszorúznak és mécsest gyújtanak, és az is értékelhető, amikor fontos emberek mondanak ünnepi beszédeket jelképes helyeken. Ám ennyiben ki is fullad a nagy megemlékezés, aki pedig valamiért nem érzi ennek valódi súlyát, továbbra sem érti, mire fel ez az egész. 

Elfeledett hősök, református példaképek

Fájdalmasan szép és döbbenetesen megrázó történeteket őrzünk, amelyekből könnyfakasztó filmdrámákat készítenének a hollywoodi álomgyárban, ha nem nálunk történtek volna. Sok elmesélendő történettel, lezárandó üggyel és csöndes emlékezéssel vagyunk adósai önmagunknak, felmenőiknek és gyerekeinknek – hangzott el Kenessey Gyula emlékművének avatásán a Fejér megyei Sárbogárdon. A főszolgabírót 1944 októberében látta utoljára a családja, amikor hárman mentek érte: „Főszolgabíró úr, legyen szíves bejönni, halaszthatatlan megbeszélés lesz." Soha nem tért vissza.

Becsületes, igaz ember maradt - parokia.hu

 

Pontosan ezért kell történelmet tanulni. És ezért érdemes azt kutatni, tanítani. Mert a halott idő mögött felsejlik az igazság. Felsejlenek igaz emberek, akik nemcsak szavak, de tettek révén is magyarnak, keresztyénnek, felebarátnak bizonyultak. Nem hasznot, elismerést reméltek, de cselekedték mindazt, amiért vértanúság, vagy éppen mártíromság lett a jutalom. Ők a mi méltatlanul elfeledett református hőseink. 

Kezdjetek el élni

Teljes élet. Amíg lehet.

Soós Szilárd: CF Mi inkább a jót keressük - reposzt.hu

 

Kevés olyan kulturálisan bebetonozott alapvetést ismerünk, mint amilyen az a feltételezés, hogy nők anyának születtek, és nemcsak a testük, hanem az agyuk is erre van beprogramozva, de a sztereotípiáink a férfiakat nem tüntették ki szükségszerűen az apasággal. (…) A téma azonban egyre több szakembert inspirál, akik tudományosan is megerősítik: minden jel arra mutat, hogy a férfiak agya már nem lesz ugyanaz, miután a gyerekük világra jön.

A férfiak agyát tényleg átprogramozza az apaság - vs.hu

 

 

Olvasom Szilárd írását a CF-es beteg gyermekekről, és őszintén tisztelem a szülők bátorságát, le merem írni azt is: hitét. Nem tudom, hit nélkül lehet-e valaki ennyire bátor, szemtelenül vakmerő, hogy gyermekének teljes életet akar ajándékozni annak ellenére, hogy meglehetősen szűkösek és korlátozottak a lehetőségei. Egy kis fertőzés a véget jelentheti, egy gyermek, egy élet elvételét. És mégis, a szülő megpróbálja a lehetetlent, a teljesebb (vagyis hétköznapibb) életet, miközben a mindennapi, több órás közös torna intenzívebb szülő-gyermek kapcsolatot, azaz teljesebb életet eredményez.  

Amiért nem fogunk olimpiát rendezni

 Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése 124 igen és egy ellenszavazattal pénteken úgy döntött, hogy javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

MOB: Budapest legyen Boston kihívója az olimpiáért - index.hu

 

Én mondjuk a pártolókat pártolom, vagyis nagyon szeretném, ha egyszer, valamikor, talán pontosan 2024-ben olimpiát rendezhetnénk. Ugyanakkor, ismerve magunkat, meglehetősen szkeptikus vagyok.

Erőszak, család, megoldás

Minden vádpontban felmentették Demcsák Zsuzsa rongálással, lopással és súlyos testi sértés kísérletével megvádolt férjét, a TV2 műsorvezetője közösségi oldalán reagált.

origo.hu - felmentették Demcsák Zsuzsa férjét

 

Ha most azt írom, hogy Demcsák Zsuzsa műsorvezetőt, egykori majdnem-kormányszóvivőt férje éveken keresztül terrorizálta, majd a válást követő büntetőügyben a bíróság a férfit felmentette, legfeljebb sajnálkozunk. Ám ha mindez a mi környezetünkben történik, rögtön más a helyzet. Már pedig a szomorú valóság az, hogy Magyarországon, a családon, családi közösségen belüli erőszak majdhogynem olyan gyakori, mint a devizahitel, vagy a külföldi rokon. 

Elvi kérdés

Azután, hogy Lázár János a Figyelőnek adott interjújában nekiment a politikai veteránoknak, Szájer József fideszes uniós képviselő Kövér Lászlónak szólt be (…). Szájert arról kérdezték, hogy mit szól ahhoz, hogy a házelnök kitiltotta az uniós zászlókat a parlamentből.

Szájer nekiment Kövérnek - index.hu

 

Ezekkel a zászlókkal csak probléma van, már megint. Előbb ugye az árpád sávos lobogó, most az uniós okoz gondot, Románia szerte pedig a székely zászló eredményez álmatlan éjszakákat egyeseknek. Pedig elvi kérdésről van szó csupán, mégis, az elvi kérdések fontos üzenetet közvetítenek. Talán azért is kavarnak ekkora port.

Van az a pénz

Wilfried Bony – a BBC szerint – 28 millió font ellenében nemrég a Manchester Cityhez igazolt. Angol lapok tudni vélik, hogy az elefántcsontparti támadó heti 100 ezer fontot keres a manchesteri kékeknél, pályára lépésenként pedig további 20 ezer (!) font üti a markát.

Nem fogja elhinni, mennyi az új csatár meccsprémiuma - nso.hu

 

Önök ismerték korábban az Fc Bunyodkor csapatát? És az Anzsi Mahacskala együttesét? Az ön családja generációk óta a katari férfi kézilabda válogatott fanatikus szurkolója, mi több, hegyekben állnak szekrényében a kínai Csangcsun Jataj mezei? Esetleg ön az indiai Delhi Dynamos szurkolói kártyása, mi több: bérletese? 

Kérdőjelek a határokról

Az én véleményem az, hogy a sajtó egész nyugodtan gúnyolja ki a vallásokat, akinek pedig ez sérti az érzékenységét, az ne olvassa. (…) Valószínűleg sokuk most azt sem látja át, hogy aki kiírja magáról, hogy „én vagyok Charlie”, az nem blaszfémekkel helyezi magát egy platformra, hanem a szólásszabadság híveivel.

A liberális Európa, a Charlie Hebdo és a szólásszabadság - mandiner.hu

 

A Charlie Hebdo magazin szerkesztősége elleni brutális támadás után a  CNN mellett a New York Daily News, a Telegraph, a Washington Post, az Associated Press és a New York Times is úgy döntött: a vérengzésről szóló hírekben nem közlik le többet az iszlámra nézve sértőnek tartottCharlie Hebdo-karikatúrákat. A lépés óriási felzúdulást keltett a neten, sok hozzászóló szerint ugyanis ezzel az öncenzúrával az angol nyelvű lapok elismerték, hogy az iszlám terror legyőzte az európai szólásszabadságot. Az Index viszont nem ért egyet a New York Times és a többi külföldi lap öncenzúrájával, ezért a szabad véleménynyilvánítás jegyében továbbra sem takarjuk ki karikatúrákat, és bemutatjuk a Charlie Hebdo iszlámellenes rajzait.

Nem közölte a karikatúrákat a New York Times - index.hu

Elképedve hallgatja az ember a franciaországi terror újabb és újabb fejezeteit, böngészi a netet, nézi, hallgatja a híreket, aztán péntek reggel az iskolában az egyik szülő felteszi nekem a kérdést: te, mint református lelkész, mit gondolsz mindezekről? Mi a véleményed? Nos…

Álomegyház, álomgyülekezet

Az igehirdetés szolgálatának méltó helyre kerülése, a hitvallások megelevenedése a gyülekezetekben, a testvéri kapcsolatok megerősödése - ha a hollandiai tanulmányútjukról nemrégiben hazatért lelkipásztorok újévi kívánságlistát írnának, bizonyára ezek kerülnének fel rá. Ők mégis inkább számot vetnek saját szolgálatukkal, és igyekeznek tenni valamit.

magyar lelkészek álma - parokia.hu

 

Magyar lelkészek álma, na, gondoltam, ezt érdemes elolvasnom. Nézzük csak, vajon milyen a lelkészek álma: milyen az álomegyház, milyen az álomgyülekezet? Azt gondolom, pont olyan, mint az álomfeleség, álomférj, vagy éppen az álomgyerek. Konkrétan: nem létezik. 

Oldalak