Mint ablakos tótnak a hanyatt esés

Persze, nem érdemes atavisztikus félelmeket táplálni Oroszországgal szemben. Tisztelni és élvezni kell az orosz kultúra teljesítményeit; kereskedni kell Oroszországgal, ahogy a csövön kifér; realistán számba kell venni a magyar-orosz politikai és gazdasági kapcsolatok állását; valamint nem szabad elfelednünk a jelenlegi függőségünk tényét és mértékét. Majd a lehetőségeinkhez képest tenni kell a további függőség csökkentéséért.

A Nyugat vs. Oroszország: ki a király?  - mandiner.blog.hu

 

Pontosan ennyire hiányzott nekünk az eltemetett-elfeledett hidegháború újjáéledése. Mert háború, hidegháború ez a javából, ehhez kétség sem fér. Ebben a meglehetősen feszült helyzetben nekünk, magyaroknak igencsak okosan kell(ene) viselkednünk. Fájdalom, hogy a pillanatnyi siker, a közelgő választásokon elérhető legjobb eredmény érdekében ismét sikerül sufniba zárni az össznemzeti érdeket. Mert létezik, kell, hogy létezzen össznemzeti érdek.  

Aprócska reposzt a megújuló Biblia kapcsán a megújuló egyházról

Már a nyomdában van a revideált új fordítású Biblia legújabb kiadása, amelyet áprilisban mutatnak be a nagyközönségnek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A református egyház az azzal egy időben összeülő Zsinaton veheti használatba az új Bibliát, amelyért ökumenikus istentiszteleten is hálát adnak a Magyar Bibliatársulat tagegyházai.

Milyen lesz az új Biblia? - reformatus.hu

 

Ha valaki veszi a fáradtságot, és fellapozza mondjuk a száz évvel ezelőtti egyházi folyóiratokat, döbbenten fogja észrevenni a párhuzamot egyházunk akkori és jelenlegi állapota között. Bármilyen furcsa, de száz-százhúsz évvel ezelőtt is ugyanazokkal a problémákkal nézett szembe a református egyház, mint manapság. Akkor is állandóan napirenden volt az egyház anyagi helyzete, gyülekezeteink lelkiállapota, a lelkészi munka mikéntje, a társadalom megszólítása, az állammal való viszony kérdése, és így tovább. Természetesen a válaszok is hasonlóak voltak, és persze kivétel nélkül mindegyik kimondva-kimondatlanul magában hordozta a száz év óta folyton emlegetett varázsszót, a megújulást. Megújulásra persze szükség van (ez az egyház egyik alappillére), ám nem mindegy, mit is értünk megújuláson – ha értünk alatta bármit is egyáltalán. 

Melyik az igazi arcunk?

Amikor elhatároztam, hogy megnézem magamnak Iránt, mindenki megpróbált lebeszélni. Jöttek a szakállas terroristákkal meg azzal, hogy ha rápillantok egy nőre, abban a pillanatban megkövez a család. A valóságban azonban Irán a világ egyik legbarátságosabb országa. Az idegent nagy tisztelettel és vendégszeretettel fogadják, és végtelenül segítőkészek.

Se terrorista, se megkövezés - élménybeszámoló Iránból - origo.hu

 

3 évet dolgoztam es éltem ott az életemből azért, hogy azt lássam, amit. Szemét, kosz, diktatúra, rosszindulatú, szomorú emberek, nyomor. Ennél ezerszer szebb helyek vannak a világon. Kérlek, ne írjatok olyan kommenteket, hogy az arab férjeddel megérdemelted, stb., mert nem perzsa a férjem, mégcsak nem is arab. :)

Hozzászólás a cikkhez, ugyanitt

 

Kontos Gábor Iránról szóló úti beszámolóját olvasva már éppen kezdtem megfogalmazni legújabb reposztomat, hogy így az előítéletek, meg úgy a berögzült, unalomig sulykolt sztereotípiák, amikor sikerült továbblapoznom, és elolvasnom a hozzászólásokat is, köztük egy olyan hölgyét, aki nem turistaként, hanem feleségként és családanyaként töltött hosszabb időt a vallási fanatizmusáról és elzártságáról hírhedt iszlám országban. Vajon mi Irán igazi arca? Az, amiről a turista ír, vagy amelyikről egy olyan nő, aki a mindennapokba is bepillanthatott? 

Csöndes győztesek

A női alpesi sízők lesiklóversenyét rendezték meg szerda délelőtt a Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet holtversenyben a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin szerezte meg a svájci Lara Gut előtt, míg a magyar Miklós Edit minden idők legjobb magyar síhelyezését elérve a hetedik helyen végzett.

A másik magyar, Berecz Anna 41-es rajtszámmal indult a negyvenkét versenyző között, s majd' tíz másodperces hátránnyal a 35. helyen végzett.

 

Miklós Edit hetedik lesiklásban, holtverseny az élen - nemzetisport.hu

 

Hazudnék, ha azt írnám, hogy árgus szemekkel figyelem a téli olimpia eseményeit, vagy hogy fél évvel ezelőtt tudtam volna arra a kérdésre válaszolni, kicsoda Miklós Edit, vagy Berecz Anna. A síelésről sincs túl sok fogalmam, az átlagmagyarral együtt nekem a téli sportok egész egyszerűen kimaradtak, azzal együtt, hogy sporttagozatos általánosba jártam, ahol hagyományai voltak a síelésnek (vagy sízésnek?). A Zemplén Kalandpark már gyerekkoromban is létezett, igaz, akkor csak Magas hegynek hívták, nem volt hóágyú, bob, nyári sípálya meg pláne. Így hát a hólapátolás, a hógolyózás és a szánkó marad, mint téli sport – idén mindössze egyszer sportoltam, sportoltunk, hála a hószegény időjárásnak.
Mindezekkel együtt mérhetetlenül büszke vagyok a két magyar sportolóra, akik nem nyertek ugyan az ég világon semmit, mégis, valamit sikerült bebizonyítaniuk. Leginkább azt, hogy a csöndes győzelem is győzelem. Azt hiszem, a Vancouverben még nagyot bukó, most szenzációs Miklós Edit hetedik helye, de Berecz Anna harmincötödik helye is felér egy győzelemmel.

A kéz, amely a követ faragja

Persze a kőfaragók munkájának is megvannak a maga veszélyei, neki például a hajszálerek mentek tönkre a kezében.

Elkészült az Országház felújítása - origo.hu

 

Na, ez az a munka, amit nem nekem találtak ki. Komolyan, szívesen dolgozok bármit, de kérem, itt száll a por (leginkább a tüdőnkbe), tönkremegy a kéz, arról nem is beszélve, hogy napi nyolc órában követ ütögetni nem lehet valami izgalmas mutatvány. 

Ajándék a köbön

Botrányos jelenség a nagycsalád a 21. században. A buszon, villamoson gyakran megütköznek, ha valaki 4-5 gyerekkel utazik, egy nívós wellness-központban pedig egyenesen megkérdőjelezik, hogy képesek-e kifizetni a belépőt. A nagycsalád nem illeszkedik az individuumot piedesztálra emelő társadalom képébe, ráadásul rossz fogyasztó is - vélekedik Miklya Luzsányi Mónika. Az ötgyermekes édesanya A nagycsalád botránya című cikke elnyerte a Családbarát médiáért közönségdíját a közelmúltban.

 

A nagycsalád botrányáról - parokia.hu

 

Pillanatnyilag fogalmam sincs, milyen lehet nagycsaládban élni, engem mindenesetre a mi kis családunk is megoldhatatlan feladatok elé állít olykor. Leginkább azért, mert úgy érzem, néha botrányosan kevés energiám, időm, hitem van ahhoz, hogy mindent úgy és olyan fokon végezzek, ahogyan azt elvárom magamtól, és ahogyan azt az én kis családom is szeretné.

Kínos mozdulat

Egyre kínosabbnak érzik a támogatók a West Bromwich Albionnal való együttműködést, szerdán újabb két cég jelentette be: felmondani készül szerződését az angol élvonalbeli labdarúgócsapattal, amely továbbra is játéklehetőséget ad a karmozdulatával közfelháborodást keltő Nicolas Anelkának. A francia játékos kitart álláspontja mellett: ő nem antiszemita.

Anelka miatt újabb veszteség érheti a West Bromwich Albiont - nemzetisport.hu

 

Mikor először olvastam Nicolas Anelka hirhedt karmozdulatáról, és az azzal járó következményekről, rögtön Tiger Woods esete jutott eszembe. A világ legjobb és egyben leggazdagabb golfozójáról néhány éve derült ki, hogy durván csalja a feleségét, mi több, a félrelépésekből gyermek is született. Az eset után nemcsak felesége jelentette ki, hogy elválik tőle, hanem szponzorai, támogatói is sorra jelezték: nem kívánják tovább támogatni a bukott sportolót. 

Mit kajál a magyar?

Döbbenetes képet fest le a magyarok étkezési szokásairól a két legnagyobb receptkereső oldal 2013-as toplistája (...). Henter Izabella dietetikus szakember nem lepődött meg az eredményeken, mint mondja, nagyjából egybevág a tapasztalataival. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetika, Humán Táplálkozás Tagozatának vezetője szerint konzervatívak és szegényesek a hazai étkezési szokások.

Igénytelenül és olcsón eszik a magyar - index.hu

 

Ha hinni lehet az internetes gasztro blogoknak, a google-nak, vagy a saját szemünknek, akkor száz százalékig igaza van a fenti cikknek, vagyis, hogy mi, magyarok igénytelenül és olcsón étkezünk. Az olcsó és igénytelen étkek mellett olcsó és igénytelen híreket, filmeket, újságokat fogyasztunk, melyeket többnyire olcsó és igénytelen emberek készítenek, olcsó és igénytelen embereknek. Vajon a szervezetünk tiltakozik-e, és ha igen, mennyire a selejt, a félkész ellen? 

Adj esélyt az ellenzéknek! Magyar Krónika 2.0

Mert olyan nincs, hogy értelmes, 60-as IQ feletti, pszichiátriai kezelés alatt nem álló, tudatmódosítókat csak módjával használó embereknek ne tűnjön fel, hogy ez mennyire rettenetesen égő. 

Kormányégető Kerényi úr - jobbegyenes.blog.hu

 

Nekem konkrétan nem az a bajom, hogy Kerényi Imre újabb gondolathalmaza ennyire rettenetesen idétlenre és nevetségesre sikerült. A bajom leginkább azzal van, hogy olyan ez az egész, mintha az „adj esélyt az ellenzéknek” nevű kormányzati szappanopera legújabb epizódját forgatnák, hátha sikerül izgalmassá tenni az áprilisi választásokat. Remélem, azért ez még időben leesik a szereplők többségének is.

Munka, felelősség, útlevél

A tenisztörténelem legnagyobb alakjai kezdték annak a versenynek a megnyerésével a karrierjüket, amelyet most egy zentai fiatal is megnyert. Györe László be akar kerülni a szerb Davis-kupa-csapatba, és a világelső Djokoviccsal együtt megnyerni azt.

A szerb zászló sokat jelent, a magyar nem - sportgeza.hu

 

Bevallom őszintén, soha életemben nem hallottam Györe László nevét, mi több, az is a hiányosságaim közé tartozik, hogy az új „teniszfenoménokat” sem ismerem. Tulajdonképpen leragadtam Boris Beckernél, ami valljuk meg, legalább olyan gáz, mintha valaki a legújabb Audik és Bmw-k korában a műszőrmés, ezerkettes Ladájával próbálna becsajozni. Ettől függetlenül a legifjabb szerb (?) teniszcsillaggal készített interjú kapcsán három gondolatom is támadt.

Mit tennél, ha tudnád, hogy holnap meghalsz?

A magyar női kézilabda-válogatottat 2012-ben Eb-bronzéremig vezető Karl Erik Böhn nagyon rossz hírt kapott hétfőn orvosaitól: a leukémia, amely újra megtámadta szervezetét, gyógyíthatatlan.
„Megkaptam a halálos ítéletemet két nagyszerű orvostól, akik Norvégia legjobb hematológusai közé tartoznak. Nem volt vicces... – nyilatkozta Böhn a norvég TV2-nek. – Norvégia legjobb orvosi csapata áll mögöttem a norvég egészségüggyel. Jól vagyok, a szeretteimnek azonban most nagyon nehéz.”

Karl Erik Böhn leukémiája gyógyíthatatlan - nemzetisport.hu

 

Talán kissé bombasztikusnak, bulvárosnak tűnik a cím, ám az élet gyakran produkál brutális és kegyetlen pillanatokat: ilyen az, amikor valaki tűzoltóként a saját szerettét emeli ki egy autó roncsai közül, és az is, amikor valaki megkapja a halálos ítéletet: gyógyíthatatlan beteg. Karl-Erik Böhn, a magyar női kézilabda válogatott norvég edzője szenteste előtt egy nappal tudta meg, hogy minden valószínűség szerint ez az utolsó karácsonya.

A püspök is ember

Politikai kereszténységről akkor beszélünk, amikor a hatalom paternalista, atyáskodó módon igyekszik rátelepedni az egyházakra. Amikor eszközként akarja felhasználni az egyházakat a saját céljai érdekében. Semelyik párttól, még egy polgármestertől sem tudom elfogadni, hogy természetes szövetségesének tekintsen bennünket, és ebből kiindulva igényt formáljon az egyházak politikai támogatására. Mindenkivel együtt kell dolgoznunk egy közös értékrend kialakításán, de ettől még senkinek nem vagyunk a „természetes szövetségesei”. (...)

Azért hadd említsem meg a Demokratikus Koalíciót is, amelynek vezetője a maga radikális antiklerikalizmusával éppen a politikai kereszténység malmára hajtja a vizet. Úgy látom, ő semmit nem ért abból, amit én közéleti kereszténységnek nevezek, és aminek létjogosultságát elvitathatatlannak tartom.

Fabinyi Tamás evangélikus püspök a politikai kereszténység veszélyeiről
 

 

Ha igaz a címben tett megállapítás, akkor következésképpen az is igaz, hogy egy püspök is tévedhet. Fabinyi evangélikus püspök úr múlt heti, a Népszabadságnak adott interjúját olvasva több dologban egyetértünk, ám van, amiben más a véleményünk. Hála Istennek, a gondolat és a vélemény is szabad, éppen ezért senki és semmi nem tiltja meg nekem, hogy ne értsek egyet, mi több, ne kritizáljam az általa elmondottakat. A legrosszabb, ami történhet, hogy a végén kiderül: én sem vagyok tévedhetetlen.

Inspiráló emberek

Véget ért a ferencvárosi küldetés, jön a hazaút: Ricardo Moniz, az FTC menesztett vezetőedzője a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren ismét szembesülhetett azzal, hogy a zöld-fehérek szurkolótábora a szívébe zárta az itt töltött időszak alatt.
Az edzőhöz sorban léptek oda a szurkolók a reptéren kezet fogni és megköszönni a munkáját, az egyik bolti eladó azt mondta: hálás azért a mentalitásért és tűzért, amit a Ferencvároshoz hozott, és sajnálja, hogy távoznia kellett.

A reptéren búcsúztatták a távozott vezetőedzőt - nemzetisport.hu

 

 

Mielőtt valaki legyintve azt mondaná, hogy már megint a fociról lesz szó, szeretném biztosítani, hogy ez a mai írás nem a labdarúgásról, még csak nem is a Ferencvárosról szól, sokkal inkább egy olyan cselekvésről, lelkiállapotról, életformáról (?) melyet sokak számára jelen pillanatban a sportban Ricardo Moniz, a Fradi nemrég menesztett edzője testesített meg. Ez pedig nem más, mint az inspiráció, a motiváció, magyar kifejezéssel: lelkesítés, ösztönzés, jóra késztetés. Vallom, hogy olyan emberekre és olyan közösségekre van szükség, akik a maguk helytállásával, iránymutatásával inspirálni, motiválni tudnak. Ha lehet egy kívánságom, én inspiráló édesapa, lelkipásztor, társ, barát szeretnék lenni. Ha lehet még egy, azt kívánom, ilyen legyen a gyülekezetem, egyházam is. 

Vaktérkép e táj

Romániáról mindenkinek az jut eszébe, hogy az Borat szülőhelye, és van, aki Luxembourg területére csak annyit írt, hogy LOL. Franciaországot, Spanyolországot meg Nagy-Britanniát többnyire eltalálják, na de ott Európa közepén az a sok kis pici valami, az tényleg egy vicc az amerikaiak szerint.

Kamuország vagyunk? - szeretlekmagyarorszag.hu

Szegény amerikai iskolások, nyilvánvalóan nem tudnak Európa térképén eligazodni: Franciaország, Anglia, Spanyolország még ismerős, de egyesek már Németországgal is hadilábon állnak, nem beszélve a közép és kelet-európai régióról. Na és – mondhatnánk az áldott emlékezetű Horn Gyulával együtt, és ezúttal tényleg nem értem, mi itt a gond. Nyilván jobb dolguk is van a srácoknak, mint Európa keleti felének országait magolni, arról nem is beszélve, hogy nálunk is hasonló lenne az arány, ha nem rosszabb: gyanítom, a mai magyar iskolások, vagy a találomra megállított járókelők közül meglehetősen kevesen ismernék fel a térképen Moldova vagy éppen Litvánia, Bulgária kontúrjait, de lehet, hogy Horvátország, Ausztria is kifogna rajtuk. Mindezzel együtt ez a kis hír pont kapóra jött ahhoz, hogy egy pillanatra elgondolkodjam: kik vagyunk mi, magyarok valójában? Milyen a hírünk, mit gondolnak rólunk mások? Azt hiszem, nem ártana tisztába tenni az önazonosságunkat, az énképünket. Ennek pedig fontos kelléke, hogy mások (akár az amerikai diákok, akár egy európai átlagpolgár) hogyan látnak minket.

Fekete péntek, fekete karácsony, fekete játékok

A Black Friday, azaz a fekete péntek az a nap, amikor Amerikában hivatalosan is kezdetét veszi a karácsonyi bevásárlás időszaka. Ez a nap mindig a Hálaadás utáni péntekre esik, és ekkor rengeteg akcióval várják a vásárlókat, amire már külön mobilapplikációt is le lehet tölteni. Az emberek gyakran annyira rá is hangolódnak a szeretet közelgő ünnepének szellemiségére, hogy meg is verik egymást egy-két jobb fogás érdekében.

Egy hét múlva karácsonyi leárazások - divany.hu

 

Azt hiszem, alapvetően kétféle ember létezik a földön: van ugye az elenyésző kisebbség (többnyire nők), akik időben beszerzik a család számára a karácsonyi ajándékokat, és van a másik halmaz (például én), akik addig halasztják, amíg csak lehet. Tényleg, nem lustaságból, nem azért, mert a másik nem fontos, egész egyszerűen ott lüktet az ember (mit ember, a Férfi!) ereiben a pató páli lendület, hogy ejj, ráérünk arra még… Na, ezért jó, hogy van ez a fekete péntek Amerikában, nálunk meg vannak a reklámok, az ilyen-olyan akciók, októberben kitett karácsonyi dekoráció, de a legjobb mégiscsak az, ha van a férfinek egy felesége (a Nő, az Anya, az Asszony), aki kézen fogja, és elrángatja a boltba. Illetve a boltokba. Illetve mindenhová, ahol árulnak. Bármit.  Merthogy bármire szükség lehet. De tényleg. Legalábbis, ha hinni lehet a reklámoknak. (Mi nem hiszünk, azt hiszem.)

Csoda történt

A váratlanul drámai helyzetbe került élettárs-apa, az asszony szülei és orvosai is rendkívüli döntés elé kerültek. Mit tehetnek, és mit tegyenek? Hagyják-e meghalni a 15 hetes magzatot, vagy próbálják meg a szinte lehetetlent? Mert szinte a lehetetlennel határos fenntartani az agyhalott anya szervezetének működését, és közben így felnevelni az anyaméhben a magzatot addig, amíg életképesen megszülethet a gyermek.
Az orvosok tudták, hogy bár akadt néhány ilyen eset a világban, de azok a magzatok, akik agyhalott anyától végül világra jöttek, szinte kivétel nélkül idősebb terhességi korban voltak. A magzat túlélése tehát korántsem volt biztos, az pedig egyáltalán nem volt garantálható, hogy egészséges lesz, ha napvilágot lát.
Mindezek ellenére a hozzátartozók és az orvosok közösen úgy döntöttek, hogy küzdeni fognak a tudatosan tervezett és nagyon várt gyermekért. Miközben az anyát siratták, az életet választották.

Agyhalott anya adott életet egy gyermeknek - dehir.hu

 

Annyi minden történt a héten itthon, Magyarországon, vagy éppen a nagyvilágban, sőt, a mi kis egyházunkban is, hogy igazság szerint ezer más téma lenne, amiről írhatnék. Hogy miért döntöttem mégis a sokak által világszenzációnak tartott debreceni események mellett? Az ok meglehetősen egyszerű: mert Debrecenben csoda történt.

Sajátos nyomorúságaink

A túlhajszoltságért nagy árat kell fizetni: nemcsak az egészség veszhet oda, hanem egy idő után házassági válsághoz is vezethet a folyamatos munka, a végeláthatatlan feladatok sora. Számos református lelkipásztor fut versenyt az idővel, meg kell felelni önmaga, a gyülekezet és a család elvárásainak. Vajon hogyan és hol teheti le terheit a lelkész? Meddig lehet titkolni, ha baj van?

elpalástolt gondok - parokia.hu

 

Elsőként akkor döbbentem meg, amikor egy lelkipásztor kollégánk öngyilkos lett. Másodszor akkor, amikor egy másik botrányos körülmények között elvált. Harmadszor pedig akkor, amikor saját magamon is megtapasztaltam a kiégés, az elmagányosodás, vagy éppen a stresszből eredeztethető különféle testi betegségek tüneteit. Mert bármennyire is meglepő, mi, lelkipásztorok is emberek vagyunk, akik –magunkkal cipelve múltunk, családi hátterünk, személyiségünk összes nyomorúságát-, előbb-utóbb belefáradunk a mindennapos hajszába, és kimerülünk. A kérdés tehát nem az, hogy létezik-e egyáltalán a lelkipásztori kiégés, mint jelenség, hanem az, hogyan lehet azt kezelni, netán elejét venni. 

Van-e élet a halál után?

Post mortem, vagyis A halál után címmel készített fotósorozatot Patrik Budenz, berlini fotográfus. Kendőzetlen naturalizmussal készített – olykor sokkoló – képein közvetlenül a halál utáni történések részleteit örökíti meg. Sorozatának kiindulópontjaként provokatív kérdést tesz fel: "Mi történik a testünkkel, amikor már nincs szükségünk rá?"

Ez történik velünk a halál után - index.hu/nagykép

 

„Ámde…” (1Kor15,19)


Mert ennyi az élet. Születünk, nevetünk, gyűlölünk, szeretünk. Sírunk, ölelünk, adunk, elveszünk. Élünk, kinek mennyi adatott, aztán távozunk. A kérdés mindig az, van-e reménységünk.

Hol vagytok székelyek?

Október 27-én megkezdődik minden idők legnagyobb autonómia megmozdulása Székelyföldön: az erdélyi magyarság a 12 helyszínről kiinduló, székely zászlós menetoszlopokkal üzeni Bukarestnek, hogy nem kér az erőszakos román asszimilációból.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke elmondta, hogy október 27-én, vasárnap a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 11 közeli településről és egy útkereszteződéstől indulnak el a székely zászlók ezreit lobogtató menetek a szomszédos kiindulópontokra, így a menetoszlopok egymást kiegészítve 45 kilométer hosszú, összefüggő oszloppá állnak össze. Ezzel az impozáns megmozdulással tiltakoznak a román kormány erőszakos beolvasztási kísérlete ellen.
 

székelyek százezrei menetelnek az autonómiáért - mno.hu

 

Ha nemcsak nevemben, hanem véremben is székely lennék, most bizonyára mindent megtennék azért, hogy részt vegyek a Székelyek Nagy Menetelésén, melyet Székelyföld autonómiájáért, és a tervezett romániai közigazgatási reform ellen tartanak. Így azonban csak lélekben leszek ott, legfeljebb a világhálón keresztül - mégis arra buzdítom székely testvéreimet, hogy ha tehetik, mozduljanak meg, vegyenek részt ezen a rendezvényen. Nem azért írom ezeket a szavakat, mert amolyan tüntetős, hőbörgős, „nagy-magyarországos” ember lennék, hanem azért, mert vannak ügyek, melyek mellé keresztyénként, reformátusként, vagy egész egyszerűen: magyar emberként oda kell állnunk. A székelység megmaradásának ügye mindenképpen az.

Lassan őrlő malmok


A vád tárgyává tett cselekmény jogi minősítése háborús bűntett. A hivatalos megfogalmazás szerint: a polgári lakosság háború idején való védelmére vonatkozó genfi egyezményben meghatározott súlyos jogsértésnek minősülő, felbujtóként aljas indokból és célból, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint más bűncselekményekkel megvalósított háborús bűntett. Ennek maximális büntetési tétele életfogytig tartó szabadságvesztés.

Vádat emeltek Biszku Béla ellen -mno.hu

 

1956 és 2013 között pontosan ötvenhét esztendő telt el. A rendszerváltozásnak nevezett időszak kezdete és napjaink között pontosan huszonhárom év: ennyi idejébe telt a magyar társadalomnak és a magyar igazságszolgáltatásnak, hogy vádat emeljen Biszku Béla, a forradalom és szabadságharc utáni megtorlás emblematikus szereplője ellen. A nagy kérdés persze az, van-e értelme felelősségre vonni egy kilencvenkét éves öregembert, vagy pedig bízzuk az ítéletet az Örökkévalóra? 

Oldalak