Nem fapados, hanem Riviéra

A kormány fontosnak tartja és támogatja, hogy a Balaton minél vonzóbb célpont legyen a hazai és külföldi turisták számára – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Tihanyban. A településen 350 millió forintból újult meg a hajóállomás környéke, és kerékpárút épült a hajóállomástól a révig. Kontrát Károly a kedden átadott beruházások kapcsán kiemelte, a további fejlesztésekhez szükséges uniós és nemzetközi források rendelkezésre állnak a 2020-ig tartó időszakban, a programok kidolgozása folyamatban van.

Fontosak a kormánynak a balatoni fejlesztések - mno.hu

 

 

Néha irigylem azokat a „szerencsésebb történelmi fejlődésű” országokba születetteket, akik tengerhez, havas hegycsúcshoz, pálmafához, örök napsütéshez és télen-nyáron meleghez szoktak. Nekünk azonban, ha tengerünk nincs is, van egy Balatonunk, én pedig nagy nyilvánosság előtt bevallom, hogy a Balaton az én örök szerelmem. Talán nem vagyok ezzel egyedül - éppen ezért nem ártana több figyelmet fordítani rá, államnak és állampolgárnak egyaránt. 

Már én is unom

Persze, tudni kell, itt Európa élcsapatai szerepelnek a tornán, a portugáloknál minden játékos egyénileg kiváló képességekkel rendelkezik. A mi csapatunkban általában benne van a gól, a siker, de ilyen egyéni hibákat nem engedhetünk meg. Én is vállalom a felelősséget, de felháborító, néhány kulcsjátékos – mint Tamás Krisztián, Kalmár Zsolt vagy Nagy Dominik – mit művelt a pályán. (…) Ez tanuló időszak nekünk. Itt kőkemény csapatok vannak. Ausztriát meg kellett volna vernünk! Portugáliát akkor sem vertük volna meg, ha behugyozunk. És ha az osztrákokat legyőzzük, ez a mérkőzés is más lett volna” – fejezte be mondandóját a magyar U19-es válogatott szakvezetője.

ha behugyozunk, akkor se verjük meg Portugáliát - nemzetisport.hu

Beérett a munka gyümölcse.

ezen a tornán férfivá értek a srácok - nemzetisport.hu

A belgák megállapították, hogy az utánpótlás jelenlegi rendszere nem alkalmas az eredményes működésre. Ezzel az akadémiai képzéssel csak évekre konzerváljuk a sikertelenséget. Így ugyan megvan az esély, hogy a hazai élvonalig eljutnak a játékosaink, vagy olykor még oda sem, de mitől lenne jobb így a válogatottunk, mitől jutnánk ki bárhová is?” – értékelte a belga Double Pass megállapításait az Indexnek egy neve elhallgatását kérő, fiatalokkal foglalkozó edző.

ezzel az akadémiai rendszerrel is jól becsődölt a magyar futball - sporgéza.hu

 

Nyár van, most lett vége a foci vb-nek, az átlagmagyar átlagférfi ilyenkor természetesen a labdarúgás, a foci, vagyis az „örök szerelem” bűvkörében él. Valóban az sokunknak, hiszen gyermekként talán ez volt az egyetlen szórakozás, apáink, nagyobb testvéreink, barátaink mind-mind játszottak, vagy éppen szurkoltak a tv előtt, mi pedig az ő példájukat követve szintén ezt tesszük, már amennyire szurkolni lehet ennek a nézhetetlen és elkeserítő játéknak, amit magyar focinak nevezünk. Komolyan, én is unom már, hogy mostanában erről írok, de talán épp azért teszem, mert nem bírok napirendre térni a fölött, hogy olyan kilátástalan és reménytelen ez az egész. És persze azért is, mert a magyar foci jól tükrözi a magyar társadalom lelkiállapotát, hozzáállását, vagyis mindazt, amiért ott tartunk, ahol. A bányászbéka feneke alatt. Pedig lenne kiút. 

A mi történetünk

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is találkozhatnak egymással az egyházkerület gyülekezeteiben élő hittanosok, fiatalok és családok a nyári balatonfenyvesi heteken.

Ismét találkozhatnak a hittanosok, a fiatalok és a családok nyáron Balatonfenyvesen - refdunantul.hu

 

Ülök a Magyarországi Református Egyház balatonfenyvesi üdülőjében, hajnali fél kettő van éppen, csípnek a szúnyogok és fizikailag is fáradt vagyok, mégis, nem győzök hálát adni azért, mert immár negyedik esztendeje szervezhetem és vezethetem feleségemmel együtt a Dunántúli Református Egyházkerület Családos Hetét. Igen, így csupa nagybetűvel. A mi kerületünk ugyanis negyedik esztendeje gondolja úgy, hogy életre kell hívnia és anyagilag is támogatnia kell gyermekek, ifjak és családok nyári felüdülését, kikapcsolódósát, lelki regenerálódását. Éppen ezért van Ifjúsági Hét, Hittanos Hét, és Családos Hét – őértük, miközben mi is gazdagodunk. Nem kicsit. Nagyon.

Itt van Gera, halleluja!

A Ferencvárosi Torna Club és Gera Zoltán mindenben megegyezett egymással, így eldőlt, hogy a 2000 és 2004 között csapatunkban futballozott játékos ismét klubunk futballistája lesz! A 77-szeres magyar válogatott, korábban tíz évig Angliában játszó Gera már több napja Thomas Doll edzéseit látogatja, de mától mindezt a klub igazolt labdarúgójaként teszi!

Gera a miénk - fradi.hu

 

Magyarországon más szemüvegen keresztül nézik a futballt, mint Angliában. Kint nem a hibát keresik a másikban, a klubelnök nem ront be az öltözőbe egy vesztes meccs után, hogy számon kérje a játékosokat, és ha egy fiatal odakerül egy nagy csapathoz, a lehetőséget látják benne, és nem úgy néznek rá, mint aki letett már valamit az asztalra. A világbajnokság apropóján Gera Zoltánnal beszélgettünk a Premier Ligában szerzett évtizedes tapasztalatairól, C. Ronaldóról és Messiről, valamint a nemzetközi futballkultúráról.

Mi kell a jó focihoz? - hetek.hu

 

 

A címben leírt mondatot skandálva köszöntötték Gera Zoltánt évekkel ezelőtt a debreceni szurkolók, gúnyolódva annak „hit”-es hátterén. Nos, ami azt illeti: Gera Zoltán a Hit Gyülekezetének tagja. Megtért drogos, aki Istennek köszönheti, hogy tehetsége nem veszett el, hanem azzá lett, amivé: az utóbbi évtizedek legismertebb, nemzetközi szinten is valóban elismert magyar labdarúgójává, de ami ennél is több, példaképpé, igazi sportemberré. Engem éppen ezért nem érdekel, hogy „hitgyülis”: bár nekem is vannak fenntartásaim a „céggel” kapcsolatban, nem vagyok hajlandó őt ennek alapján megítélni, egyfajta skatulyába zárni. Inkább ezerszer becsülöm, amit elért a maga munkaterületén, becsülöm, hogy megállta a helyét egy kemény és világszínvonalú bajnokságban. Pontosan ezért érdekel az, amit mond, amit lát: vajon mi kell a jó focihoz? Ehhez még tegyük hozzá: vajon amit mond, az csak a focira igaz?

Életjel

Megjelent a "Reposzt, Válogatott írások 2012-2014" című kötet. A könyvet a REND szombati napján mutatják be, a 15:30-kor az őriszentpéteri művelődési házban tartandó író-olvasó találkozó keretében, ahol lehetőség lesz a blog szerzőivel is beszélgetni.

Reposzt könyvbemutató a REND-en - refdunantul.hu

 

 

Focis „sorozatomat” folytatva szívesen írtam volna az éppen hatvan éve elvesztett 1954-es világbajnoki döntőről, vagy arról, hogy elkészült a devizahiteles mentőcsomag első része, de az is felkeltette az érdeklődésemet, hogy Szabó Tímea ex-lmp-s képviselő is ott lesz a magamutogató emberek fesztiválján, ám most mégis inkább hadd írjak arról, ami igazából a mi történetünk, olvasóké és íróké, dunántúliaké és reformátusoké egyaránt. Én legalábbis annak érzem. Ma a REND-en bemutatjuk azt a kötetet, amely a reposzt elmúlt két évének a szerzők által válogatott írásait tartalmazza. 

Mutass nekem egy svájcit!

A sport1.ch által egyszerűen a „svájci Messiként" emlegetett szélső, Shaqiri is megszólalt a továbbjutás után.
„Focizni jöttünk, fociztunk is. Ez nem rólam szól, ha nincsenek ezek a srácok mellettem, sosem lőttem volna három gólt. Örökké emlékezni fogok erre a meccsre, büszke vagyok a válogatottra. El sem hiszem, jön a nyolcaddöntő, és az apró Svájc összecsaphat a hatalmas Argentínával" – örvendezett a svájci gólvágó.

Az apró Svájcnak jöhet a hatalmas Argentína - nemzetisport.hu

 

Nézem a svájci válogatott Honduras elleni meccsét, hallgatom a riporter szerencsétlenkedését, hátha eltalálja, éppen kinél van a labda. Közben azon gondolkodom, vajon ki a svájci ebben a svájci csapatban? Tipikus közép-európai, földhözragadt gondolkodás, mondhatnánk. Biztos vagyok benne, hogy Amerikában, Belgiumban, Franciaországban, de még Németországban sem tesznek fel ilyen provokatívnak minősülő kérdést.

A labda kerek, a játékos ember, a foci örök

Még egy nap sem telt el a kiesés óta, de sorra jönnek ki az elemzések, hogy miért történt ez éppen most. Mindenki elmondja a véleményét, sokan lesznek okosak most azok közül, akik korábban már látták a bukás jeleit. Vagy nem.
Amikor egy nagy korszak véget ér, mindenki azt a pontot keresi, amikor minden elromlott. De hogyan is lehetne egyetlen pontot találni, amikor fokozatosan értünk el odáig, hogy a Maracana Stadionban „egy Chile” küldje a tenger mélyére a spanyol armadát.

Spanyolország: talált, süllyedt-a bukás okai - nemzetisport.hu

 

Bár néhány, magát szakembernek kikiáltó honi nagyember már jó előre megmondta, hogy itt vége a 2007 óta tartó spanyol uralomnak, a világbajnok kiesése, néhány csapat rossz szereplése meglehetős kérdéseket hagy maga után. Én legalábbis tele vagyok kérdésekkel, ami a brazil foci vb-t, feleségek és anyák rémálmát, apák, fiúk és férjek esti szórakozását jelenti.

Hajrá Momo!

Fantasztikus meccset játszottak a hollandok a spanyolokkal a világbajnokság B csoportjában. Van Persie-ék hátrányba kerültek, de csodás fejessel egyenlített, majd Robben vezérletével szétzúzta a teljesen szétesett világbajnoki címvédőt 1-5.

világbajnokot még soha nem aláztak így - sportgeza.hu

 

Nézzük az esti spanyol-holland vb meccset, amikor kisebbik nagylányom megkérdezi: mi kinek szurkolunk? Kik a mieink? Hát…

Ne csak halat, hálót is

A Gallup közvélemény-kutató OECD-tagországokat érintő kutatása szerint a szervezet tagjai körében növekszik azon emberek aránya, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű élelmiszert vásárolni családjuknak. Az arány Magyarországon igencsak elkeserítő: a gyerekkel rendelkező családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. A helyzet ráadásul 2007 óta rendkívüli mértékben romlott hazánkban a kutatás szerint.

megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele - hvg.hu

 

Az első kérdésem a címet olvasva ezzel kapcsolatban rögtön az volt: mit csinál a szülő, hogy éhezik a gyermeke? Mire költ? Miért engedi, hogy éhezzen? Megtesz-e mindent, hogy ne így legyen? Különösen egy olyan országban, ahol rengeteg segélyszervezet, alapítvány, egyház foglalkozik az éhezők megsegítésével. Különösen egy olyan országban, ahol évtizedek óta meglévő, kiterjedt hálózat gondoskodik arról, hogy a bajban lévők segítségre találjanak. 

Budapest-Koppenhága

Megkezdődött a Bilderberg-találkozó Koppenhágában, amelyen bankárok, brókerek, cégvezetők, illetve politikusok vesznek részt. A résztvevők - közöttük egyedüli magyarként Bajnai Gordon is - a külvilágtól hermetikusan elzárva tanácskoznak egy luxusszállodában, amely köré kordont vontak. A tanácskozás miatt tüntetők is érkeztek a dán fővárosba.

megkezdődött a Bilderberg találkozó Koppenhágában - hvg.hu

 

Vasárnap éjjel alig győztem kivárni, hogy végre-valahára jöjjön valaki a szocialistáktól, és bejelentse a bukást. Nem, mintha nem lett volna világos és egyértelmű már az országgyűlési választások után, hogy az eddig kétségtelenül meghatározó szerepet betöltő párt ideje végérvényesen lejárt, mégis, a politikai élet iránt érdeklődő, bizonyos értékek mellett elköteleződő emberként meglehetős (kár)örömmel és némi megelégedéssel szemléltem a korántsem dicső véget. Nem szép és nem keresztényi, tudom, de mégiscsak feldereng előttem az elmúlt huszonöt év (nekem mondjuk tizennyolc, ennyire emlékszem) összes szocialista ballépése, árulása, cinikussága, a horn gyulai naéstől a Medgyessy-féle „útelágazódáson” át az őszödi hazugságokig. Őszintén örülök, hogy végre a helyükre kerülnek, mint ahogyan minden politikai formáció előbb-utóbb jobb létre szenderül, a megújulás és a politikai feltámadás reménysége nélkül. És bár való igaz, hogy sokan ugyanígy fognak majd örülni a jelenlegi kormánypárt egyszer kétségtelenül bekövetkező kimúlásának, a magam részéről kíváncsian várom, hogy jelen esetben mi lesz a folytatás.

Csak azért, mert testvérek vagyunk

„Május 22. határnap volt a magyar reformátusság életében" – mondta Bölcskei Gusztáv püspök a Református Egység Fesztivált, a Református Zenei Fesztivált és a Szeretethidat beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

Az összefogás ünnepe - reformatus.hu

 El kell menni a másikhoz, be kell kopogni, be kell ülni egy ebédre, kávéra vagy csak egy ásványvízre. Élő kapcsolatokon múlik az egyház egyébként is, és hogy hogyan alakulnak a kapcsolatok, azt nem a protokolláris találkozások döntik el, hanem az, hogy én hogyan vagyok jelen, vagy én rászánok-e valamit a kapcsolatépítésre.

A hit összekapcsol - parokia.hu

 

Természetesen igazat kell adnunk Bölcskei püspök úrnak, még akkor is, ha az öt évvel ezelőtti események, az Alkotmányozó Zsinat és a nyomában létrejövő Magyar Református Egyház elsősorban a határon túli magyar egyházrészek, a határon túli reformátusság szempontjából volt kiemelkedően fontos jogi és erkölcsi momentum. Amint arra Bölcsföldi András is utal az idézett parókiás interjúban, a határon túli magyarságnak talán sokkal nagyobb erőfeszítéseket kellett tennie azért, hogy hitében és nyelvében megmaradjon, mint nekünk, anyaországiaknak. Nyilván Trianon összes sebe és fájdalma, következménye nem gyógyítható egy ilyen kétségkívül felemelő lépéssel, ám mégis kifejezi azt, amit oly sokan tudunk és érzünk jogi procedúra és ünnepség nélkül is: határokon „inneniek” és „túliak”, mindannyian magyarok vagyunk és reformátusok: éppen ezért összetartozunk. 

Törlési kísérlet

Nem kellett sokat várni arra, hogy a való életben is kiderüljön, kik és milyen célból használhatják ki az Európai Unió bírósága által kedden hozott ítéletet. Nagyon úgy néz ki, ha minden így marad, “a felejtés jogával” tulajdonképpen átírható a történelem.

kiradírozható múlt - hvg.hu

 

Mintha éppen nem ez történne folyamatosan. Mármint a történelem átírása. Legyünk kissé visszafogottak, és történelemhamisítás helyett írjuk azt, hogy történelemértelmezés. Nyilvánvalóan nem minden történelemértelmezés történelemhamisítás, az azonban feltétlenül igaz, hogy ahány korszak, történelmi rendszer, politikai meggyőződés, annyiféle történelem.

Gyere és szabadulj fel!

Itthon kultúrrasszizmus van, az emberek gettókba zárják magukat, amelyek között nincs átjárás. Magyarország egy fekete lyuk, szellemi "leostobásodás" van, az emberek pedig trollbarlangokban élnek. A pangás időszakában csak a humorérzékünkbe kapaszkodhatunk. Geszti Péter a szentimentális Magyarország-slágertől közel tíz év alatt jutott el addig, hogy a kivándorlásról írjon sírva vigadó dalt. Interjú.

Geszti Péter: Ebben az országban most jobb, ha befogod a szádat - hvg.hu

 

Kedves Péter, első indulatomban tényleg azt terveztem leírni, hogy persze, Geszti Péter szerint hosszú-hosszú évekig a pangás időszaka jön, nyilvánvalóan csak azért, mert most éppen egy többé-kevésbé keresztény-jobbközép kormány kormányoz, aztán persze rögtön lehiggadtam, mert végiggondoltam: a kérdés ennél jóval összetettebb. Annál is inkább, mert van, amiben mélységesen egyetértek veled. 

Öngól, indulatból

A hajrát a Juventus egyre kevésbé bírta fejben, egy ápolási szünetben, a 89. percben a padon ülő Mirko Vucsinicsnél elpattant valami, a montenegrói csúnyán összement a már lecserélt Lazar Markoviccsal, mindkettőt ki is állították az oldalvonal mellől. A Benfica szerbje járt rosszabbul, verheti a fejét a falba, ugyanis a döntőt ki kell hagynia emiatt a piros lap miatt.

lecserélték, még a pályán se volt, mikor kiállították - sportgeza.hu

 

A focisták (bocsánat, labdarúgók) sokak szerint nem az eszükről híresek, én persze most rögtön bocsánatot is kérek tőlük, mert egyáltalán nem szeretem az általánosítást. Vannak köztük okosak, szépek, bölcsek, ráadásul a foci mégiscsak a legnépszerűbb sport a világon, focizik a diák és a tanár, a geológus és a teológus, pártos és pártmentes, hogy csak néhány végletet említsek az ismeretségi körömből. Az indulat pedig nem sport vagy diplomafüggő, nemre, fajra, tanulmányra való tekintet nélkül mindenhol megtalálható, amolyan globális, lassan ölő vírusként van jelen mindnyájunk életében. 

A tömött templom titka

Vasárnap este nyolckor már igen nehéz bejutni a Lőrinc pap téren a jezsuita templomba a jezsuita nyolcas misére. Ezzel jezsuiták felzárkóztak a ciszterek, a ferencesek és a Magyar Szentek temploma mellé: ez a négy hely tömve van a vasárnap az egyetemistáknak szánt miséken.

tömve a templom fiatalokkal - kereszteny.mandiner.hu

 

Érdeklődéssel és hálaadással olvastam a mandiner cikkét a Lőrinc pap téri jezsuita templom vasárnap esti miséjéről – milyen nagyszerű, milyen szuper, és így tovább. Ciszterek, ferencesek, Magyar Szentek temploma – itt is sokan vannak. Hurrá. Hála Istennek, nálunk, reformátusoknál is vannak tömött templomok. Hogy mi a tömött templom titka? Leginkább az, ha odafigyelünk azokra, akik között élünk. 

Amikor nem történik semmi

Mintegy 2000 évvel ezelőtt egy szeretett és karizmatikus ifjú forradalmár felforgatta a Római Birodalom egyik legtávolabbi tartományát. Miközben a béke és a szeretet erejét hirdette, nagyhatalmú ellenségeket szerzett magának.
A könyv elrepít a korszak forrongó világába, és bemutatja azokat a jelentős hatású eseményeket, amelyek elkerülhetetlenné tették Jézus halálát. A názáreti életének és korának e magával ragadó, történelmi tények felhasználásával megírt regényében nem Messiásként, hanem emberi oldaláról ismerhetjük meg Jézust.

Jézus-egy kivégzés igaz története - libri.hu

Szeretett és karizmatikus ifjú forradalmár, egy hűtlen zsidó nő zabigyereke, vallásalapító, erkölcsi tanító, egy szerelmes férfi, egy az ártatlanul kivégzettek közül. Meghalt, eltemették, sírját állítólag megtalálták. Jézus, az ember. Legalábbis ahogyan láttatni akarják. Isten Fia, Aki „mindenben emberhez hasonlóvá lett.” Aki megindul elesettségünkön, zokog értetlenségünkkel szembesülve, ostort ragad a gazemberek ellen, fél és reszket nagycsütörtök éjjelén, szenved, teljesen egyedül marad, bizonyosan és teljességgel meghal. Aztán „alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül.” Jézus, az ember, Jézus a Krisztus, az Isten Egyszülöttje, ahogyan a Biblia bemutatja. 

Visszhang

A jobboldal kétségkívül azon van, hogy kisajátítsa, idealizálja és bunkósbotnak használja a múltat. Övék a ló, a rovásírás, a magyar foci, a keresztény Magyarország és az úri világ. De egy seggfejjel csak azt az egy lovat tudják megülni. Miközben egy letűnt és visszahozhatatlan korért csorgatják a nyálukat, és kommunistákat keresnek még mindig minden bokorban, feladják és szabadon hagyják a jelent és a jövőt.

Nincs még veszve Magyarország - hvg.hu

 

A legrosszabb lehetőség vált valóra. Kellemes elrothadást, Magyarország!

Kellemes pusztulást, Magyarország - galamuscsoport.hu

 

Én naiv, tényleg azt hittem, hogy a választások után legalább egy kicsit lenyugszanak a kedélyek. Komolyan elhittem, hogy akkor végre odaát is elgondolkodnak azon, hogy valamit nagyon is rosszul csináltak, és nem csak a finisben; hogy még odaátabb legalább kicsit elismerik az újraválasztott magyar kormány teljesítményét, de hiába. Ugyanott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Ezzel pedig nem leszünk sem beljebb, sem feljebb. 

Április hetedikén

Most vasárnap a szavazóurnákhoz járul Magyarországnak az a fele, amely ki szeretné fejezni akaratát abban a tárgykörben, hogy melyik politikai erő irányítsa az országot a következő négy évben. Bár a pártok programjai – már amelyik készített ilyet – elkészültek, sok helyen foghíjasak, ám mi most támpontot kívánunk adni a politikai erőknek, hová lehet érdemes nyúlni. Olvasóinkat kérdezzük, hogy milyen gazdasági intézkedéseket látnának szívesen a következő kabinettől.

hvg.hu - Ön mit vár a következő kormánytól?

 

Olvasom a HVG felmérését, majdhogynem közvélemény kutatását arról, ki, mit vár gazdasági téren a következő kormánytól. Nyilvánvalóan fontos, hogy milyen gazdasági döntéseket hoz egy kormány, elvégre pénzből élünk, ebből vesszük a hentesnél a tokaszalonnát, vagy fizetjük ki a gyereknek a menzát. Mégis, a gazdaságon kívül legalább százegy olyan témakör, terület létezik, melyekkel kapcsolatban lehet jogos elvárása egy kormány felé a választópolgárnak. Ilyen lehet a kultúra, a sport, a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy, a külpolitika, hogy csak néhány területet említsek. Fontos, hogy mit és hogyan tesz a következő kormányzat, nekem azonban mégsem a politikusok, sokkal inkább saját magunk felé vannak elvárásaim. 

Keresztyénként, a választások előtt

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége – egyeztetve az egyházkerületek elnökségei alkotta Elnökségi Tanáccsal – a 2014. április 6-ra kiírt országgyűlési választásokon való részvételre buzdítja a református híveket. Mint minden választás alkalmával, úgy most is fontos, hogy az urnákhoz járulva, tevőlegesen is részt vegyünk Hazánk ügyeinek intézésében, és szavazatainkkal a ránk háruló módon befolyásoljuk az elkövetkező négy esztendő országos döntéseit.
Kérjük az egyházközségeket, azok vezetőit, hogy buzdítsák a választásokon való részvételre közösségük tagjait. Továbbá kérjük, hogy józanul és egyházunk jó rendjét megtartva éljük meg a kampányidőszakot!

reformatus.hu - választási közlemény

Még tizenhat nap van hátra a választásokig – hallottam ma egyik ismerősömtől, és valóban, a „nemzetközi helyzet egyre fokozódik”, mondaná Virág elvtárs jó Kállai Ferencünknek, ha látná a postaládánkba ömlő választási újságok, bemutatkozó szórólapok halmazát, vagy ha hallaná, hogy sok körzetben tizennyolc-húsz induló közül is lehet választani, szigorúan a demokrácia jegyében. A közélet iránt érdeklődő, blogírásra szakosodott egyszeri református ilyenkor rögtön megnézi egyháza hivatalos oldalát, vagy éppen belelapoz az iktatókönyvbe, lássuk, érkezett-e, történt-e valamiféle állásfoglalás a választások közeledtével a Magyarországi Református Egyház részéről? Nos, nem csigázom a közönséget: a választások közeledtével a Magyarországi Református Egyház semmit, azaz semmit nem volt képes kiizzadni magából. 

Mit kíván a magyar nemzet?

Országszerte megemlékezéseket, családi programokat tartanak szombaton az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A Fidesz nem ünnepel külön, Orbán Viktor a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet. A baloldali pártok és a Jobbik is Talpra, magyar! szlogennel hirdette meg saját nagygyűlést. Az LMP biciklizni fog, Semjén Zsolt pedig ismét lóval megy a kézdivásárhelyi ünnepségre.

Megemlékezések, programok március 15-én - mandiner.hu 

 

Március 15-én sok mindenre adódik lehetőség. Lehet ugye havat lapátolni, elakadt autópályán fagyoskodni, mint ahogyan az tavaly történt. (Idén állítólag ez elmarad.) Lehet a kertben gyümölcsfát metszeni, tavaszi nagytakarítást végezni, lehet kirándulni, állami vagy éppen pártrendezvényeken részt venni, itthon és külhonban, gyalogosan vagy lovon egyaránt. Én leginkább ünnepelni szeretnék. 

Oldalak