Kiszakadni a semmibe


A Magas-hegy és a Szár-hegy között ugyanis egy zipline, vagyis átcsúszó kötélpálya épült, így 50-60 km/órával egy beülőben ülve csúszhatunk át az egyik hegycsúcsról a másikra, mintegy 1036 méter hosszan. Aki ódzkodik az ilyen adrenalindús kalandtól, az pedig üvegpanorámás libegőbe ülhet, hiszen hamarosan átadják a zárt kabinos kötélpályát is a két hegytető között.

Egy kilométeren csúszhat a zempléni hegycsúcsok között - turizmusonline.hu

 

Elsőként teszteltük Magyarország első zipline-pályáját. Száguldás 75-tel a Zemplén felett.

Csak annyit kérdezek, hogy túlélem? - index.hu/video

 

Akkor elöljáróban annyit, hogy nem vagyok valami vakmerő, kalandot kereső, izgága alkat, inkább a békés, nyugodt hobbikat részesítem előnyben. Sőt, kifejezetten félős vagyok, soha az életben ki nem próbálnám mondjuk a bungee jumping nevezetű őrültséget, egész egyszerűen nincs az a pénz, amiért leugranék egy lábamra erősített kötéllel a szakadékba, bízva a kötél erejében és a szakemberek (?) szakértelmében. Ejtőernyővel sem ugranék. Sőt.

Jack Bauer akcióban

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága kedden hozta nyilvánosságra a csaknem öt éven át készült, 6300 oldalas jelentés kivonatát azokról az esetenként kínzásnak minősülő vallatási módszerekről, amelyeket a CIA éveken át alkalmazott az al-Kaida terrorhálózat foglyul ejtett tagjaival, illetve feltételezett al-Kaida-tagokkal szemben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, esetenként külföldön fenntartott titkos börtönökben.

Az egész világ felhördült a fogolykínzás miatt - mno.hu

Ioan Talpes volt nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken közölte, hogy Bukarest „tranzitközpontokkal” segített a CIA kínvallatásainak kivitelezésében. Kifejtette, hogy a NATO-tagság elnyerésére váró Románia igyekezett szövetségesi megbízhatóságát bizonyítani az Egyesült Államoknak, de nem volt abban a helyzetben, hogy érdeklődjön, mire kellenek a CIA-nek a romániai központok, és feltételeket sem tudott szabni, hogy azokat mire használhatják, és mire nem.

Románia helyszíneket biztosított a CIA kínvallatásaihoz - vs.hu

 

Az ugye megvan a 24 rajongóinak, amikor az egyik részben a kissé begőzölt Jack Bauer kerek-perec levágja a terrorista ujját? Vagy a lábába lő, már nem is tudom. Persze, kizárólag a cél érdekében. Hiszen a cél mindig szentesíti az eszközt. Bárhol, bármikor.

Egy válságköltségvetésről

Az egyházfinanszírozás jelenlegi, hosszú távon fenntarthatatlan rendszeréből fakadó gondok miatt drasztikusan csökken 2015-re a Magyarországi Református Egyház által hitéleti célokra fordítható összeg. Az állammal elmaradt megegyezés és az szja-egyszázalékos felajánlások idei jelentős csökkenése több mint 500 millió forintos lyukat ütött a jövő évi költségvetésen, amit a szerdán ülésezett Zsinati Tanács csak nagyon fájdalmas döntésekkel tudott befoltozni. Nem jut közegyházi forrás a Csillagpontra, harmadával kevesebb támogatáshoz jut a Reformátusok Lapja, de az egyházi fenntartású intézményeket is érinti a változás, mert az MRE a jövőben nem fog hitéleti célú forrásokból állami feladatot finanszírozni. (…) A dunántúli egyházkerület főgondnoka, Tőkéczki László szerint a Zsinat feladata az lenne, hogy eldöntse: szüksége van-e hetilapra az MRE-nek? Tőkéczki László szerint ezt kell eldönteni, és ha igen, akkor finanszírozni kell a kiadványt. 

Ez válságköltségvetés - reformatus.hu

A Zsinat lelkészi elnöke arról beszélt, hogy bár a látszat az, hogy a jobboldali kormány ott kedvez stratégiai partnereinek, az egyházaknak, ahol csak tud, valójában nagyon nehézkesen és akadozva zajlanak az egyeztetések a stratégiai partnerek között. „Jelzéseinket időben nem vették figyelembe, javaslatainkra érdemben nem reagáltak, csak átmeneti megoldások születtek."  (…) Bölcskei Gusztáv szerint az egyháznak is át kell gondolni a rendelkezésre álló források igazságos elosztását. „Az új zsinat megnézheti, milyen belső egyházi források szabadíthatók fel az egyház különböző szintjeiről. Ehhez viszont szolidárisabb mentalitás szükséges."

Korszakhatárhoz érkeztünk - reformatus.hu

 

Miért nem járnak az emberek templomba?

A legtöbb helyen a protestantizmust leegyszerűsítették a Moralizáló, Terapeutikus Deizmusra. Ez azt jelenti, hogy Isten (ha létezik) fenn van az égben, és nem igazán törődik velünk. A vallás így arról szól, hogy miként váljunk jobb emberré, és hogy jó dolgokat csináljunk. 

Miért nem járnak az emberek templomba? - kereszteny.mandiner.hu

 

Számomra akkor esett le, hogy valami nem stimmel, amikor egyik közeli barátom, aki Amerikában lakik, vagy tíz éve közölte, hogy ők karácsonykor síelni mennek. Nem templomba igyekeznek, még csak nem is a fa köré telepednek Krisztus születésekor, hanem síelni mennek. Végre együtt a család, lehet pihenni, kikapcsolódni, egymás felé fordulni. Minek üljenek végig egy dögunalmas másfél órát egy idegen helyen? Bevallom, akkor mindez meglepetésként ért. 

Új ember, új hang, új remény

Dárdai Pál eredményei túlmutatnak önmagukon, mert azt szokhattuk meg, hogy az ígéretek a legritkább esetben teljesülnek a magyar futballban. A feltehetően Berlinbe visszatérő magyar szövetségi kapitány két hónapos működése alatt olyan tiszta és józan légkör vette körül a magyar futballt, ami nagyon rég nem jellemezte. A nyílt és őszinte beszéd váltotta fel a mismásolást, realitás költözött a kommunikációba.

Dárdai öröksége felnyitotta a szemeket - sportgeza.hu

 

Tudom, megfogadtam, hogy nem írok többet a fociról, mert azért ez mégiscsak egy meglehetősen szűk réteget megmozgató téma, legalábbis a reposzt olvasók körében. Mégis, Dárdai Pál rövid kapitánysága arra indít, hogy róla írjak, pontosabban arról a friss levegőről, amelyet homo novusként hozott a magyar labdarúgás áporodott és oxigénhiányos világába.

Férfiként a Nőről

Házasodj. Ha nő vagy, szüljél fiatalon, aztán legyél otthon három évig a gyerekkel. Egy gyerek ne legyen elég, háromig meg se állj. Azokkal is legyél otthon három éves korukig. Aztán se legyenek saját céljaid, már házas vagy, gyereked is van, a te dolgod onnantól csakis a család. Ne legyél karrierista, csak annyit dolgozz, amennyit feltétlenül muszáj. Férjedet tiszteld és támogasd, egészségére vigyázz. Vasárnap boltba ne menj. Gyereked tévé elé ne ültesd. Főzz-süss. Számítógépen csak a magyar netet pásztázd. (...) Ezektől az igazán hagyományos értelemben vett régivágású férfias férfi megmondóemberektől megtudhatja a rajongótábor, hogy mire szabadna akárcsak vágyniuk a nőknek. Nagyon megy nekik a nők helyretétele. Magvas gondolatokat adnak valaki(k) az úgynevezett magyar popsztárok szájába. Az utóbbi hetekben-hónapokban csak úgy árad a célzott jóindulat.

A híres férfi mindent tud a nőkről - 444.hu

 

Lehet, hogy csupa nagybetűvel kellett volna kezdenem, hiszen a NŐ megérdemli, hogy csupa nagybetűvel írjunk, gondolkodjunk, viseltessünk iránta. Sajnálatos, hogy mindezt oly gyakran elfelejtjük: szavakkal, tettekkel oly gyakran megbántjuk, kigúnyoljuk, megalázzuk őket. Mégis, talán nem baj, ha a Nőről, a Nő szerepéről az idézett urakhoz hasonlóan egy másik férfi, aki férj, édesapa, sőt egy meglehetősen régimódinak számítő hivatás gyakorlója, szintén kifejti a véleményét. 

Végre egy emberi hang

Teljesen mást gondoltunk a világról. Őszinte indulata, szókimondó igazságkeresése nagyon fog hiányozni azoknak is, akik sokszor nem értettek vele egyet,de nehezen viselik, ha a dolgok nem azok valójában, mint aminek látszanak.

Schiffer András: őszinte indulat, szókimondó igazságkeresés - mandiner.hu

 

Olvasom a mandineren Schiffer András facebook bejegyzését Seszták Ágnes halálával kapcsolatban, megmondom őszintén, hálás vagyok érte. Végre egy emberi hang ebben a nagy zűrzavarban.

Reformáció gumipapucsban

Október 31-én országszerte több helyen arra emlékeztek, hogy 1517-ben ezen a napon tűzte ki tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára, Luther Márton, ezzel pedig elindult a reformáció.

A reformációra emlékeztek országszerte - hirado.hu

 

„Megépült s feltámadt a porból 1732.” Valami hasonló felirat díszlett a templom orgona felőli karzatán. Hideg volt, sokan voltunk, tele volt a templom. Pedig a lelkészi kör közös istentiszteletét valahol a világ végén tartottuk. Na jó, nem egészen ott, mindenesetre innen már elég jól lehetett látni.

Előre mind, "pesti srácok"!

Katonai tiszteletadás mellett felvonták az ország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulóján, csütörtök reggel, Budapesten a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren - mandiner.hu

 

Olyan zűrzavaros volt ez a hét, alig tudtunk odafigyelni ezerkilencszázötvenhat évfordulójára. Volt itt szakadó eső, amerikai beutazási tilalom, értelmetlen internetadó, és persze mindezek hozadéka, hír, álhír, találgatás, vélemény. Az időjárás miatt elmaradt jó pár rendezvény, bár, ha nagyon őszinték vagyunk, ötvenhat nem igazán érdekli a mai magyarokat. Ez egyrészt természetes, másrészt elgondolkodtató.

Színtiszta, vegytiszta

Bár az UEFA honlapjáról ezt nem tudnánk meg, ritka csúnya balhé miatt szakadt félbe a kedd esti, eleve robbanásveszélyes Szerbia–Albánia Eb-selejtező. Pedig vendégdrukkerek nem is lehettek jelen... Mint arról beszámoltunk, a botrány egy Nagy-Albánia sziluettjét hordozó drón beröptetésével és leszedésével kezdődött, a pokol nagyon gyorsan elszabadult. 

Lincshangulat a szerb-albánon - nso.hu

A kedden kihirdetett jogszabály kötelezővé teszi, hogy minden városban egy központi főút az 1918. december 1. nevet viselje. Emellett azt is előírja, hogy december 1-jén Románia központi és helyi hatóságainak nevelő hatású kulturális, történelemidéző programokat, valamint katonai parádékat kell szervezniük.

Erdély, ünnepeld, hogy Romániához tartozol - index.hu

Egyébként egész normális hely lenne ez a világ, ha nem lennének benne olyan alakok, akik ügyes, mondhatni ördögi módszerekkel egymásnak ugrasztják az embereket. Biztos nincs jobb dolguk, vagy éppen nem vette fel őket az anyukájuk, amikor éjszakánként sírtak a kiságyban, nem tudom. Mindenesetre ijesztő, milyen indulatokat gerjeszt egy-egy jól kigondolt cselekedet. Ennek tanúbizonyságát láthattuk az elmúlt héten, két alkalommal is. 

Sportolj, ne háborúzz!

A mester szerint felesleges őt arról kérdezni, kinek szurkol a mérkőzésen, mondván, a Steaua és a román válogatott volt szakvezetőjeként egyértelműen a hazai együttes sikerét óhajtja: „Számomra legfeljebb abból a szempontból különleges ez a mérkőzés, hogy Románia ismét tétmérkőzést játszik, amelyet szeretném, ha megnyerne.
„Arra kérem a magyarországi szurkolókat, hogy a meccs végén tudják elismerni és elfogadni a román válogatott fölényét és győzelmét. Ez is a civilizáció jele” – zárta nyilatkozatát Jenei Imre.

Jenei Imre: a magyarok nem tudnak ellenállni ötvenezer néző nyomásának - nemzetisport.hu

Ma lesz kérem a román-magyar, természetesen fociról beszélünk. Ám egy román-magyar mindig is presztízsmeccs, nemcsak fociban, bármi másban is, naná, hogy Trianon miatt. Mennyire normális ez? Egyáltalán: van jelentősége ennek a sporteseménynek, vagy csak huligánok, régi, egykor volt történelmi sérelmekért ilyen módon revansot venni akaró, múltba révedő begyepesedett nézők gondolkodnak így?

Indulat

Ilyen nagyot tett a Ricsike. S most büszkén röhög tovább, érinthetetlenségének, védettségének tudatában.  Nagyon sajnálom, hogy meglehetősen elnőiesedett a tanári pálya. Ugyanis nekem teljesen modern, úttörő pedagógiai módszerem lenne Ricsike számára. De sajnos, ehhez férfi tanárokra lenne szükség. Méghozzá többre. Hogy amikor Ricsike rokonsága bejönne az iskolába bosszút állni, akkor is legyünk elegen, hogy a rokonok is megismerjék és megértsék az új pedagógiai módszereket. Majd ezt követően Ricsike mehetne a javítóba, a rokonság a börtönbe, és innen elkezdhetnénk egy teljesen új konszenzust. Úgy is ez lesz a jövő. Addig is: vigyázzunk a tanárnőre. És figyeljünk Ricsikére. Hogy minden pillanatban érezze a törődést a kis rohadék. 

Bayer Zsolt: Ricsike - magyarhirlap.hu

 

Bayer Zsolt indulattól cseppet sem mentes cikkéről egy apró kis történet jutott eszembe. Kb. két-három évvel ezelőtt történt. 

Jó döntés, jó választás

Több kérdés is felmerült az egyházi tisztújítás lebonyolításában részt vevőknek tartott szakmai konferencián. Tájékoztató jelleggel közreadjuk az ott megfogalmazódott válaszokat. Ezek nem kötelező érvényűek, a konferencia résztvevőinek jogértelmezését tükrözik. 

kérdések a tisztújítással kapcsolatban - reformatus.hu

 

Csütörtök délelőtt a felvágott, felhasogatott tűzifát dobáltam be a kamrába. Önmagában ez még nem lenne hírértékű közlendő, végső soron a cserépkályha a központi gázfűtésre kiválóan rásegít, arról nem is beszélve, mennyire kellemes érzés a jó meleget adó tűzhely körül olvasni, játszani, beszélgetni. Szóval pakolom a fát, hasogat a derekam, sűrűn emlegetem a favágó brigádot, közben pedig eszembe jut az egyházi választás. Leginkább az, hogy tudunk-e jól dönteni.

Nem érdekel, nem baj, ha tetoválva vagy

Hiába van egyre több embernek tetoválása, a munkakeresést még mindig eléggé meg tudja nehezíteni. És nemcsak ott, ahol számít a külső, utáltak már ki mérnököt is a munkahelyéről egy bölcs idézet miatt. A mindent takaró ruha többnyire megoldás, tetoválást elrejtő ingben még minisztériumi dolgozó is lehet az ember, csak jól kell tűrni a meleget. A fegyveres szerveknél minden a méreten és a mintán múlik, abszolút tilalom ma már nincs, de a honvédségnél épp készül a mostaninál jóval aprólékosabb, új öltözködési szabályzat.

Az ott egy tetkó? Akkor sajnáljuk - index.hu

 

A cikket olvasva egy Sex Action szám jutott eszembe, annak is a refrénje: nem érdekel, nem baj, ha tetoválva vagy. Vajon baj-e, ha valakinek tetoválás, esetleg piercing díszeleg itt-ott-amott, vagy ez ma már megszokott kifejezési forma? Érthető-e, ha valakit bizonyos munkahelyeken emiatt nem alkalmaznak? Ami pedig a legfontosabb: ítélkezhetünk-e valakin emiatt?

Mikor megyünk sörözni?

Másodszor is megtartják a katolikusok a „vidd el sörözni a papodat!” napot, szeptember 9-én. A feladat ennyi: ha katolikus vagy, vidd el a papodat, plébánosodat egy korsó sörre vagy egy pohár borra. A kezdeményezést először a II. János Pál Gazdaságetikai Intézet blogja, a Kereszténység és kapitalizmus közölte, a The Catholic Gentleman blog nyomán. Mint a blog írja: hisszük vagy nem, a papok is igazi emberek, akik ugyanúgy szeretnek társalogni egy pohár sör vagy bor mellett, mint bárki más. Nehéz és bonyolult munkájuk van, amiért gyakran nem kapnak köszönetet, úgyhogy megérdemlik, hogy meghívjuk őket egy korsó sörre vagy pohár borra. A kezdeményezés nem valódi világnap.

Kedden "vidd el sörözni a papodat" nap - mno.hu

Életem egyik korai, egyházzal kapcsolatos élménye meglehetősen negatív. Emlékszem, ahogyan akkori lelkészünk tartja a hittanórát, én pedig nem érzem jól magam. Nem, nem a személyével, még csak nem is a társaimmal volt problémám, sokkal inkább azzal a szaggal, amely szabályosan megülte a gyülekezeti termet. A dohos levegő bántott, kiegészítve azzal a félhomállyal, amely sem olvasásra, sem írásra nem volt alkalmas. Ki tudja, talán ezért gyűlölöm mind a mai napig a dohos „templomszagot” és a félhomályt. És ezért gyűlölöm azt, amikor a templom, az egyház láttán sokaknak –egyébként jogosan- a dohos, áporodott levegő és a félhomály jut eszébe. Pedig az egyház valójában nem félhomály, hanem fényes ragyogás; nem dohos, kellemetlen szag, hanem üde frissesség; nem búskomorság, hanem jókedv, szeretet, öröm, békesség. Furcsa módon ezért is örülök annyira a „vidd el sörözni a papodat” napnak.

Nem több-e az élet?

„Milyen gólyatábor ez, ahol a végén valakit megerőszakolnak?" – tette fel a kérdést Sebestyén Balázs a Class FM Morning Show nevű reggeli rádióműsorában. Ami ezután következett, az már kevésbé volt tolerálható. 

A nemi erőszakon poénkodtak Sebestyén Balázsék - velvet.hu

Jó nagy botrány kerekedett a magyar médiában az ELTE fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszakkal kapcsolatban. A történet önmagában is szomorú és döbbenetes, az pedig különösen elkeserítő, hogy az egyetlen országos kereskedelmi rádió, annak reggeli rádióműsora milyen módon próbálta meg elbagatellizálni mindezt. És itt most nemcsak arra gondolok, hogy –valószínűleg tudatlanságból, a körülmények pontos ismerete nélkül- milyen poénkodással reagáltak egy fiatal lány tragédiájára, hanem arra, ahogyan a gólyatábort, az egyetemi éveket, a fiatalságot dekódolták: az egész nem más, mint a pia és a szex folyton ismétlődő világa. Nem akarok sem képmutatónak, sem álszentnek minősülni, de keresztyénként, vagy egész egyszerűen csak józan felnőtt emberként joggal felmerül bennem a kérdés: valóban erről szól a fiatalság? Ezt jelentik az egyetemi évek? Nem lehet, hogy ennél azért több az élet?

Mert ez most nem "lélegeztető gép" kategória

Nem lenne helye a költségvetésben a jegybanki osztaléknak, mondjuk nyugdíjra, egészségügyre, oktatásra?

A jegybank sikeres alapkamatcsökkentési ciklusa a következő években, minden évben 300 milliárd forinttal javítja a költségvetés pozícióját, ebből bármire lehet költeni, akár évente 1 százalékkal lehetne csökkenteni a GDP-arányos államadósságot. A Növekedési Hitelprogram az éves GDP növekedés mintegy harmadát hozza, ez szintén többlet költségvetési bevételt jelent. Az alapítványi tevékenység emeli majd a magyarországi pénzügyi tudatosság és a közgazdasági oktatás színvonalát: reméljük, ez hozza hosszú távon a legtöbbet, a költségvetésnek és az országnak egyaránt.

interjú Matolcsy Györggyel - vs.hu

 

Nagyon figyelmesen, a zavaró körülményeket kizárva, minden mondatot megrágva végigolvastam a Matolcsy György MNB elnökkel készült VS interjút. Mindent elhiszek, elfogadok. Illetve egy valami végképp nem fér a fejembe. 

Váltsunk logót!

A logó egy cég arculatának legfontosabb eleme, egy vállalat tevékenységének vizuális megszemélyesítője. Elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés, mely megkönnyíti a tájékozódást a piac többi szereplői között. A vállalkozások néha logót váltanak (…).

10 cég, amely logót váltott idén - hvg.hu

 

A múlt héten megkaptuk a hittankönyveket. Kívülről szépek, tetszetősek, jó rájuk nézni, jó belelapozni, én legalábbis szeretem az új könyvek tapintását, illatát, ami pedig a hittanos „cuccot” illeti, már régen vártuk, hogy megérkezzen: kíváncsiak voltunk, és persze nem árt elkezdeni a felkészülést sem az új tanévre. Nos, kinyitom a most elkészült, vadiúj másodikos hittankönyvet, lapozok egyet-kettőt, és nem tudom eldönteni, hogy ez most karikatúra, vagy tényleg ennyit tudunk. Nem, nem a leckék minőségéről beszélek, az egy másik történet, sokkal inkább azon leckék képei gondolkodtattak el, melyek az egyházunkról szólnak. 

Mégiscsak

Mint arról a Blikk beszámolt, Bárdos Andrást és családját július eleje óta nem látta senki idehaza. A Blikk kiderítette, hogy külföldre utaztak, a szerkesztőségünkbe eljutott hírek pedig arról is szóltak, hogy a sztárpár Amerikába ment, ahol a magyarországiaknál jobb lehetőségekre számíthatnak.


"A rendszerváltás óta lényegében egyetlen fontos problémát sem sikerült megoldanunk. Sem a szegénységet, sem a cigánykérdést, sem az egészségügy, sem az oktatás problémáit. Megértem azokat, akik máshol keresik a boldogságot."

Bárdos András: celofánembereket szerepeltet az RTL Klub - blikk.hu

 

Valamilyen félrekattintással sikerült megnyitnom ezt a Blikk nevű internetes formációt, és láss csodát, a végtelenül bugyuta és primitív híradások mellett beleütközöm egy önmagában elgondolkodtató kérdésbe, nyilvánvalóan bulváros köntösbe bújtatva: valóban nem sikerült semmit sem megoldanunk az elmúlt huszonöt évben? Akkor mégis, mit csináltunk?

Most már csak csapat kellene

Felavatták csütörtökön Albert Flóriánnak, a Ferencváros három éve elhunyt aranylabdás futballistájának egész alakos szobrát a Groupama Aréna főbejáratánál, írja az MTI. A bronzból készült alkotásról Albert Magdolna és ifj. Albert Flórián rántotta le a leplet, a mű csípőre tett kézzel, jobb talpa alatt labdával ábrázolja a Császárnak becézett futballistát.

Felavatták Albert Flórián szobrát az új Fradi Stadion előtt - sportgeza.hu

 

Szerény véleményem szerint erre a stadionra szükség van. Kicsit furcsa ezt leírni, hiszen annyi mindenben szenvedünk hiányt, annyi mindent kellene megújítani – miért pont egy húszezres aréna kellene költeni a magyar adófizetők pénzét?

Oldalak