Ha a csend beszélni tudna

A teljes emberi élethez vezető utak tesznek boldoggá, azok, amelyekről csak elképzelésem lehet.

Erőss Zsolt a boldogságról - transindex.ro

 

Erőss valóban nem értette, hogyan vonhatják kétségbe a hegymászás értelmét. Számára kétfajta élet létezett: amit az ember teljes valójában megél, fájdalmaival, nehézségeivel, légszomjával, kimerültségével, és a csúcson átélt lebegő élménnyel. És az, amelyikben az ember külső elvárásoknak megfelelő, látszatéletet él, amelyben foglalkozhat divatos dolgokkal, viselhet divatos ruhákat, csak éppen egy nem létező sorsot valósít meg. Mindig is furcsállta, hogy miért vállalják mégis ezt a félszívű életet olyan sokan.

Földes András: Erőss Zsolt tovább emelkedett a szokásosnál - index.hu

 

A gyász érdekes érzés. Sokszor olyanokat is meggyászolunk, akiket nem igazán, vagy egyáltalán nem ismertünk. Volt egy ácsunk. A plébános ajánlotta. A parókiánk és az egyik templomunk tetőzetén dolgozott. Lórántnak hívták. Igazi békebeli, jó lelkű mesterember volt, aki hívő katolikusként komolyan gyakorolta a hitét, nem mellesleg rengeteg templomon dolgozott. Bár már évek óta eltávozott közülünk, mégis, ahogyan írom ezeket a sorokat, úgy elevenedik meg előttem az alakja. Kérdezek valamit, erre ő finom mozdulattal benyúl inge zsebébe, előveszi a cigarettát, rágyújt. „Na most, tiszteletes úr”- kezdi kedves, amolyan nagyapás hangjával, és én érzem: ha a cigaretta is előkerült, akkor ez egy hosszú beszélgetés lesz. 

Lassú méreg, avagy amikor tényleg alacsony az a bizonyos kerítés

A Somerset grófságban fekvő Radstockban mindössze 5620-an laknak, közülük 16 muszlim. Ilyen a vidéki Anglia - a nagyvárosokkal szemben itt még kevés a bevándorló, de egy-két pakisztáni család azért már mindenütt van. Saját mecsetjük nincs, ha nagyon imádkozni akarnak a legközelebbi nagyvárosba, Bathba vagy Bristolba mennek. Ahogy a szigetországi muszlim hívők többsége, ők is brit muszlimnak gondolják magukat, vagyis inkább Angliához kötődnek már, mint őseik szülőföldjéhez, bárhol is volt az.

Nem is volt semmi gond egészen addig, míg a helyi önkormányzat munkáspárti tanácsnoka, egy bizonyos Eleanor Jackson úgy nem gondolta, hogy a fehér alapon vörös György-keresztes zászló, amelyet közönségesen Anglia zászlajának mondunk, sérti a muszlimokat, mert ha látják, az a keresztes háborúkra emlékezeti őket. A helyi elöljárók egyet is értettek vele - így a város zászlórúdja üresen maradt. 

betiltották az angol zászlót egy brit kisvárosban - fotelkalandor.blog.hu

 

Néhány napja New Yorkban jártam. Sétáltam Manhattanben, benéztem Harlembe, Bronxba, majd átruccantam Washingtonba.  Aztán este láttam egy Knicks meccset is. Zászló mindenhol. Középület, szálloda, iskola, kosármeccs, zászló a templomban és zászló a tűzoltóknál, zászló a házakon és zászló az udvaron. Másnap megnéztem az egyik kedvenc amerikai filmemet, ki hinné, több alkalommal is megjelenik a csillagos-sávos lobogó. Nem csoda, hiszen a film arról szól, ahogyan a dicső amerikai katonák kimentik az ellenséges arcvonal mögé került társukat. Az angol kisváros képviselőinek döntése nyomán azonban minden megváltozhat. A hülyeség ugyanis pont olyan, mint az internet: határtalan. 

A bélyeg

Ellentmondásos reakciókat váltott ki a magyarországi zsidóság képviselői körében, hogy Orbán gesztusai ellenére is újabb kritikákat kapott a Zsidó Világkongresszustól. Még a WJC-t Budapestre hozó Mazsihisz vezetője sem ért egyet a nemzetközi lobbiszervezet Orbánt elítélő közleményével. Köves Slomó konstruktívabb hozzáállást várt volna Lauderéktől. Közben Orbán leszögezte: nem lesz kisebbségi kormány feje, főleg nem Jobbik-támogatással.

Zsidó Világkongresszus Budapesten - index.hu

 

 

A helyszín az Egyesült Államok egyik nagyvárosa. A terrorelhárítás szakértői elszántan kutatnak a terroristák után, akik bombát rejtettek egy zsúfolt belvárosi üzletközpontba. Végre megtalálják a készüléket, majd hívják a bombaszakértőt, akinek semlegesítenie kellene a halálos csomagot. A kamera lassan ráközelít emberünkre, aki nyugtalanul vizsgálódik. Vajon mit tegyen? A kék, vagy a piros vezetéket vágja el?  A helyzet pattanásig feszült. Emberéletek forognak veszélyben. Lassan gördülnek a másodpercek, majd a szakértő a bomba felé fordul. Döntött. A piros vezetéket vágja el. És ekkor…

Alma Mater

Ma már országszerte ballagnak a végzős diákok a középiskolákban, és a nemzetiségi nyelv és irodalom, illetve nemzetiségi nyelv tantárgyak írásbeli vizsgáival elkezdődik az idei tavaszi érettségi is. A szóbeli vizsgákat emelt szinten június 6. és 13. között, a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.

 

ballagnak a középiskolások - hirado.hu

 

Május első hétvégéje kétség kívül az édesanyáké, ám ha a naptár úgy alakul, a ballagó diákoké is. Végső soron egész május-június a végzősökről szól, hiszen előbb ballagás, aztán az írásbeli, végül pedig a szóbeli érettségi következik, és persze mindaz, ami ezekkel az eseményekkel jár: ballagási énekek, öltöny, virágtenger, ünnepi beszédek, ajándék, majd izgatottság, para, végül megkönnyebbülés. Mi tegnap is ballagáson voltunk (Pécsi Református Gimnázium, a kántorunk ballagott), és ma is ballagásra megyünk (Csurgói Csokonai Vitéz Mihány Református Gimnázium). Ezekben a napokban az ember óhatatlanul visszagondol gimnáziumi éveire, önmagával hasonlítgatja a mai diákokat, és persze mindig megállapítja, milyen jó volt gimisnek lenni. Valóban tartalmas és szép éveim voltak, hála az égnek, elég jó középiskolába járhattam.

Európa, Európa

„Amikor megtámadtak, azt hittem, rosszabb nem történhet velem. Durván bántalmaztak és megaláztak, mégis ma, csaknem hét év után azt kell mondanom, hogy mindazon szörnyűségek közül, amelyeket azóta elkövettek ellenem, még az volt a legkönnyebben feldolgozható” – fogalmazott Malina Hedvig.
Bauer Edit és a szintén néppárti, fideszes Gál Kinga EP-képviselő a meghallgatást követően kiadott közleményében úgy fogalmaz, hogy az eset már túllépte a kisebbségi jogok sérelmének kategóriáját, egy uniós polgár alapvető emberi jogainak lábbal tiprásáról van szó.

európai segítséget kér Malina Hedvig - szatmári monitor

 

Huszonegyedik század, Európai Unió. Egy magyarul beszélő szlovák állampolgárt fényes nappal brutális módon megvernek. Az ok: magyarul beszélt. A brutális támadás után néhány héttel a szlovák miniszterelnök közölte: a sértett valójában csak kitalálta az egészet, senki nem támadta meg, senki nem verte meg, ő okozott magának sérülést. Az eset után a bántalmazott hölgy ellen indult eljárás hamis tanúzás és a hatóságok félrevezetése miatt. A legújabb fejlemény, hogy Malina Hedvignek április 30.-án elmeorvosi vizsgálaton kell megjelennie. Közben az emberi jogokra máskor oly kényes, magyar ügyekben mindig és azonnal fellépő nemzetközi sajtó, karöltve az európai politikusokkal vagy éppen az amerikai nagykövet asszonnyal, mélyen hallgatnak. Amikor magyart vernek, akkor mélyen, cinkosan hallgatnak. Mert magyart verni szabad.

Küldetésben

Mintegy 1000 kilométer a hősökért - ma indult útnak az a két kaposvári sportember, aki a doni katasztrófa 70. évfordulója alkalmából a II. világháborúban elesett hősökre emlékezik a rendhagyó futással. Szita János és Kovalik Zoltán az emlékfutáson napi 45-55 kilométert teljesít majd Beregsurányig, onnét egy emléktúrával jut el a somogyi csapat Voronyezsig. Útjuk során Magyarországon és Kárpátalján is megkoszorúzzák a hősi emlékműveket, így is adózva az elesettek emléke előtt.

emlékfutás a doni hősök emlékére - somogytv.hu

 

 

Aki futott már valaha életében (persze nem a busz, még csak nem is a női nem egyik-másik jeles képviselője után), az tudja, hogy futni az egyik legjobb dolog a világon. Legalábbis én így gondolom: kikapcsol, ellazít, megnyugtat, felszabadít. Nem csörög a telefon, nem rohan a gyerek valami kétségbeejtően fontos kérdéssel, nem kopog az ajtón Lajos bácsi, nem ülök le a laptop elé azzal a hamis igénnyel, hogy „csak megnézem”… Futáskor az ember tüdeje megtelik friss levegővel, miközben a hétköznapi világot maga mögé utasítva hallgatja a madarak énekét, és figyeli, hogyan éledezik az utca, a község. 

Szemléletváltás

A Fradi elnöke elmondta, hogy a Ferencváros számos vallás és nemzetiség gyűjtőhelye, ahol senkit se érhet ezek miatt hátrány. A Haladás meccsen történtek meggyőzték, hogy tovább kell menni az úton és folytatni kell a küzdelmet a kirekesztés ellen. Össze kíván fogni a klubvezetés a szurkolókkal, a médiával, a szövetséggel, mindenkivel, aki meg akarja hallani a Fradi hangját. Ennek jegyében elkészült a Fair Play díjas videó folytatása, aminek a mondanivalója az az óhaj, hogy hangosan, de az emberi méltóságot tiszteletben tartva szurkoljon a Fradi tábor és természetesen mi is ezt várjuk más csapatoktól. A FradiMédia videóján Somalia, Cukic, Böde, Besic és Moniz mester látható, utóbbi hangsúlyozottan nem mint edző, hanem mint barát szeretne szólni a közönségünkhöz.

Ferencváros a kirekesztés ellen - ulloi129.wordpress.com szurkolói portál

 

Nem tudom, az olvasók közül mennyien kísérték végig a Haladás-Ferencváros április 6-i összecsapását, (gyanítom, elég kevesen lehettek) ezért röviden leírom a lényeget. Sajnálatos, hogy a lényeg itt és most nem a nagyszerű játék és az eredmény, hanem a közönség egy részének méltatlan és szomorú viselkedése. 

Kiút

Húsvét előtt néhány nappal napvilágot láttak a Népszámlálás 2011 országos adatai. Drasztikusan, 2 és félszeresére (2,7 millióra!) ugrott azok száma, akik nem kívántak nyilatkozni arról, melyik felekezethez tartoznak. A történelmi felekezetek döbbenetes zuhanása...

 

Jézus feltámadt, az egyház meg elaludt- polgarportal.hu 

Nem tudom, mennyire igaz, hogy elaludtunk, vagy pedig csak a történelmi folyamatok gyűrűztek be egyházunkba, reformátusságunkba is, egy mindenesetre tény: majdnem félmillióval kevesebben vagyunk, mint tíz éve. Tény az is, amit a tegnapi reposzt írás egyik hozzászólója említ, hogy az adatfelvétel fonákságai is hozzájárulhattak a megdöbbentő számokhoz. Ugyanakkor a nyilvánosságra hozott adatok csak megerősítettek sokunkat abban, amit mindnyájan tudtunk, tudunk: reformátusságunk, egyházunk válságban van, melyből meg kell találni a kiutat. Most már csak arra kellene választ találnunk: merre van a kiút? Merre keressük a megoldást? Hová menjünk?

Pusztulás...feltámadás?

Detroit az amerikai ipar és az amerikai iparvárosok hanyatlásának legmegrázóbb szimbólumává vált az elmúlt tíz évben. Az amerikai autóipar központja, mikor máskor, az autógyártás felfutásakor vált igazi, modern metropolisszá, hanyatlását pedig az amerikai autóipar összeomlása hozta el. (...) A város pusztulása több fotóst megihletett, de egy sem autentikusabb Dave Jordanónál, aki 1948-ban Detroitban született. 

így pusztul a dicső Detroit  index.hu 

 

Nézegetem a képeket az egykor szebb napokat látott nagyvárosról, Detroitról, ahol a legújabb információk szerint már csak alig 700 ezer ember él. Valamikor ez a város volt az amerikai autógyártás központja: itt készült a Ford, a Buick, a Lincoln, a Dodge, hogy csak néhány ismertebb márkát említsek. Aztán a távol-keleti autók térhódításával szépen lassan tönkrement az amerikai autóipar, vele együtt pedig a hajdan szebb napokat látott Motown is, ahogy a Michigan állambeli várost nevezik. Azt hinnénk, mindez az amerikaiak dolga, ám a látszólagos távolság ellenére látnunk kell: mi is hasonló cipőben járunk.

Aki az életünkkel törődik

Meg is üzente Ferenc az argentinoknak, nem érdemes Rómába jönni a beavatási szent miséjére, a pénzt adják a szegényeknek. A pápai autót most sem használja, szeret buszozni, és utálja, ha különleges figyelmet kap a személye. Már most nyilvánvaló, hogy Bergoglió komolyan gondolta azt, hogy Isten szegénykéjének, Francescónak a nevét veszi fel. Hűha!
Ezt a hűhát csak azért mondom, mert abszolút veszélyben érzem a magyar püspöki kar Audi 8-asát. Borzasztó ciki lesz feudális méltóságként húszmilliós autóban hirdetni az igét a szegényeknek.
Keresztény testvéreim. Mondjuk ki. Ezt vártuk régóta. Olyan jöjjön, aki az életünkkel törődik. Ferencben nem fogunk csalódni, hiszem. És jó lenne, ha nem felejtenénk el Ratzingert, a német pápát, Benedeket, Joseph Ratzingert. Neki köszönhetjük, hogy minden katolikus reménykedve néz Róma felé.

Bakács Tibor: Halellelúja! nyugat.hu 

 

 

Nem szeretnék még egy cikket írni az újdonsült római püspökről, vagyis Ferenc pápáról. Ezt megtették már előttem (íme), sőt, megmondom őszintén, nekem már egy kicsit sok volt a pápaválasztást, ill. a pápa személyét övező felhajtás. Kezdem azzal, hogy a bejelentést szinte mindegyik tévécsatorna közvetítette. Akárhová kapcsoltam, itt is a Vatikán, ott is a Vatikán…az M1 riportere extázisban, mintha minimum egy Madonna koncerten lenne. Valamelyik stúdióban egy Vatikán szakértő (ilyen is van), aztán élőben kapcsolják Esztergomot, mindenki Erdő Péter esélyeit latolgatja. Kisvártatva felnyílik a függöny, megjelenik egy remegő hangú idős főpap, és bejelenti, hogy győztek az argentinok. Majd jön a kétségtelenül kedves arcú Bergoglio, üdvözlés, köszönet, nevetés, hála, imádság Benedekért. Ezután napokig cikkeztek arról, milyen nagyszerű ember, micsoda szerénység, alázat, humor…szegény, jóformán épphogy pápa lett, máris szentté avatják –gondoltam. Nem lesz könnyű munkája, ennyi elvárással! Hűha! Aztán rá kellett jönnöm, hogy valamit kétségtelenül keresnek benne, és ezt a valamit egy, a balliberális körhöz sorolt, egyébként katolikus újságíró fogalmazta meg a legjobban: „Olyan jöjjön, aki az életünkkel törődik.” Olyan jöjjön, aki természetes, aki egy közülünk. Akinek én, a gyarló, esetlen, bűnös, de azért hinni akaró ember is fontos, olyan, aki értem imádkozik, értem szolgál. Sokan éppen ezért reménykedve tekintenek Ferencre. Még Bakács Tibor Settenkedő is.

A nagyhétre készülve, a virágvasárnapi bevonulásra várva bizony, van min gondolkodnunk. 

Ünnep - télben

Katasztrófahelyzet alakult ki az országban, a belügyminiszter riadót rendelt el. Az ítéletidő miatt elmarad az összes állami ünnepség március 15-én, nem tartja meg rendezvényét Budapesten a Jobbik sem, reggelre pedig az Együtt 2014 is lemondta a programját, és az LMP sem biciklizik Petőfire emlékezve. A hó miatt nyolc megyében van piros riasztás. Az M1-es autópálya megbénult, ezrek éjszakáztak az autópályán. Sok települést elzárt a külvilágtól a hó, több száz településen nincs áram, méteres hótorlaszokat emel a szél országszerte.

   elmarad március 15- origo.hu 

 

Szeretem ezt az ünnepet. Tavasz van, többnyire jó idő, mi pedig ilyenkor mindig kirándulunk valahová. Pár évvel ezelőtt Tihanyba mentünk, a Balaton partján ebédeltünk mintegy húsz fokban, verőfényes napsütésben. Tudjátok, ha az út szélén megállunk az autóval, akkor simán le lehet ülni a part mentén felállított kis asztalkákhoz, és lehet gyönyörködni a szikrázó napsütésben és a csodálatos balatoni panorámában. Idén is hasonlót terveztünk.  Nekem március tizenöt jelenti a tavasz kezdetét: már nem lehet visszafordulni, a parókia udvarán nyiladoznak a tavaszi virágok, ha esetleg zordabbra is fordul az időjárás, innen már csak előre vezet az út. 

Örökség

 

A munkatáborokban Sztálin halálának híre a reményt jelentette a szabadulásra, az újrakezdésre. Bárány Krisztián egy olyan magyar asszonnyal készített interjút, aki ártatlanul járta meg a Gulágot. Bori néni szerint a diktátor halálhíre mosolyt rajzolt az arcokra. Ő csak állt egy helyben, és arra gondolt, esélye van arra, hogy hazatérhessen és megvalósítsa gyermekkori álmát: rajztanár legyen.

 

Hatvan éve halt meg Sztálin - index.hu 

 

Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, akinek a szülei még oroszul sem beszéltek, 1953. március ötödikén, éppen hatvan éve távozott az élők sorából. Sztálin elvtárs, a Generalisszimusz halálhíre sokakból elkeseredést, még többekből azonban őszinte örömöt váltott ki, hiszen joggal remélhették, hogy enyhülés, változás történhet a szovjet politikában, ezáltal az ő életükben is. Az életéről szóló híradást, vagy a halála következtében felcsillanó apró reménysugarat érzékelve az ember joggal lélegzik fel: hála Istennek, ez már csak történelem!

Az Auditól az egy százalékig

„Fontos pillanathoz érkeztünk az Audival kötendő stratégiai megállapodással” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, ahol stratégiai megállapodást írt alá a kormány és az Audi Hungaria Motor Kft.

A miniszterelnök hangsúlyozta: stratégiai megállapodásokat nagy nemzetközi vállalatokkal szokott kötni a kormány, ezek hátterében az az elgondolás áll, hogy a modern világban nem elegendő, ha csak más államokkal kötünk megállapodásokat. Orbán szerint együttműködési verseny van, és fontos, hogy mely kormányok képesek hosszú távú megállapodásokat kötni. Az Audinak kiemelt szerepe van a világgazdaságban, Magyarországnak érdeke ez az együttműködés – húzta alá a kormányfő. A megállapodások világosan jelzik, hogy lesznek még komoly fejlesztések, és nagy hangsúlyt fektetnek az oktatáspolitika fejlesztésére is, hogy jól képzett szakembereink legyenek – rögzítette.

stratégiai megállapodás az audival -mno.hu

 

Messzemenően egyet kell értenünk a miniszterelnökkel: egy Audi tényleg nem akármilyen autó, az Audi Hungária pedig nem akármilyen vállalat. A Győrben 1993 óta jelenlévő cég az elmúlt húsz évben a világ legnagyobb motorgyárává nőtte ki magát: ma már szinte az Audi teljes motorválasztéka a kisalföldi városból származik. A motorgyártás mellett természetesen komplett autók összeszerelése is történik, a legismertebb talán a TT modell, de 2007-től az itteni gyártósorról gördül le az A3 Cabriolet, 2011-ről pedig az RS3 Sportback is. Ha minden igaz, nemsokára teljesen magyar gyártású autó is készül majd. Az Audi mára Magyarország egyik meghatározó vállalata lett: ha hinni lehet az internetes forrásoknak, akkor a magyar export 9%-át ez a cég adja, ezzel pedig az ország második legnagyobb exportőre. Az eddig mintegy 4 milliárd eurót befektető vállalat a bedolgozó vállalkozásokkal együtt több, mint tízezer embernek ad munkát. Úgy gondolom, teljesen érthető, természetes volt, hogy a magyar miniszterelnök stratégiai együttműködési megállapodást köt egy ilyen fontos vállalattal. 

A vérünkben van?

...honnan hozzuk a politikai nézeteinket? Tudatos mérlegelés eredményeként alakítjuk ki a véleményünket, vagy a szülői házban kapott minták és értékek vannak hatással ránk? Egészen az utóbbi évekig az volt az általános vélekedés, hogy az elménk tiszta lap, amelynek tartalmát a társadalmi tényezők írják. Egyre több tény utal azonban arra, hogy a DNS-ünk alapvető szerepet játszik a viselkedésünk és a vélekedéseink – közte a politikai attitűdjeink – kialakításában. Egy napokban megjelent friss kutatás is ezt erősíti. 

http://index.hu/tudomany/2013/02/20/politikai_nezetekkel_szuletunk/

 

A fenti cikket olvasva egy régi, személyes történet jutott eszembe. Több évtizeddel ezelőtt, egy vidéki kisváros egyik iskolájába került egy kislány, aki édesanyjával és nagyszüleivel a városka mellett, egy községben lakott. Hála az akkori oktatási elképzeléseknek, az általános iskola felső tagozatát már nem a községében, hanem a vidéki kisváros erre rendelt iskolájában kezdhette társaival, barátaival együtt, városi környezetben, városi gyerekekkel körülvéve. Pár nappal iskolakezdés után az iskola nagyhangú igazgatója összegyűjtötte a „falusiakat”, hogy bemutassa nekik az iskolai wc használatát. Erre azért kellett sort keríteni, mert a takarító nénik elmondása alapján a wc-k iszonyatos állapotban voltak, mivel a gyerekek azt finoman szólva sem alkalmazták rendeltetésszerűen. A jó iskolaigazgató pedig –ugye, a sok éves tapasztalat!- egyértelműnek gondolta, hogy minden bizonnyal a „falusiak” lehetnek a bűnösök, hiszen köztudott (!), hogy faluhelyen nincs rendes wc, szegény nyomorultak talán az állatokkal laknak egy fedél alatt… A sors furcsa fintora, hogy azért a nap végére kiderült: városi gyerekek voltak azok, akik elfelejtették a wc-t lehúzni, a „falusiak” tisztában voltak nemcsak a működés mikéntjével, de szükségességével is. 

Katolikus megújulás?

Az egyház érdekei miatt döntött a lemondás mellett XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő ezt hamvazószerdai audienciáján mondta a Vatikánban. Ez volt a pápa első nyilvános szereplése azóta, hogy bejelentette lemondását.

http://mno.hu/hirtvkulfold/emiatt-mondott-le-xvi-benedek-papa-1138693

 

Benedek pápa lemondását követően rögtön megindultak a találgatások, különféle kérdések, és persze ezzel kapcsolatos vélemények láttak napvilágot: miért mondott le, mi volt az oka ennek a csöppet sem szokásos döntésnek? Vajon mi lesz tettének következménye? Honnan származik majd a következő pápa? Vajon megmarad az európai dominancia, sőt egyenesen olasz pápát köszönthetünk, vagy pedig –felismerve az idők jeleit,- latin-amerikai, esetleg fekete utód követi az egykori német bíborost? Nekünk, magyaroknak is beindult a fantáziánk: a jobbágy származású Bakócz Tamás után ötszáz évvel lehet-e komoly esélyesünk Erdő Péter bíboros személyében?

Nos, az én kérdésem református lelkipásztorként csupán annyi: lesz-e katolikus megújulás? 

Tévedni emberi dolog

Az erkölcstanoktatás egy totálisan szakszerűtlen elgondolás. Egyrészt megengedhetetlen módon színvallásra kényszeríti a szülőket, hogy tartoznak-e egy elismert egyházhoz. Ez roncsoló és sérti az emberi jogokat. Másrészt a mese az egyetlen hatékony etikai oktatás a kisgyerekek számára, mert abban van jó és rossz, a legkisebb királyfi megküzd a sárkánnyal, vagyis felveszi a harcot a rossz ellen. Van benne élet és halál, igazmondás és hazugság, vagyis minden, ami egy etikai világképhez tartozik. Később ezt a funkciót tölti be a monda, a mitológia. Minden humán tárgyban etikai oktatás folyik, ha nem célozzuk meg direkt módon. Ha kilóg a lóláb az már baj, mert mint Goethe mondja: „Az ember észreveszi a szándékot, és lehangolódik”. Ha komolyan gondoljuk, hogy etikát kell oktatni a gyerekeknek, azt is lehet jól, érdekesen csinálni. De ha csak az ideológiai elszánások vannak, akkor nem kell a szakmaisággal foglalkozni és így hatástalan lesz.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alattvalok_iskolaja_interju_vekery_tamas_gyermekpszichologussal

 

Mindenekelőtt állapítsunk meg valamit: Vekerdy Tamás zseniális szakember. Előadásain, írásain látható, megtapasztalható, hogy szereti a gyermekeket, és hivatásként űzi meglehetősen nehéz, sokszor hálátlan, mégis sokak által nagyra becsült szakmáját. Számomra ez ténykérdés. „Szülőként az érzelmi biztonság megadása a legjobb lehetőségünk arra, hogy megvédjük gyerekeinket a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól, a sodródástól, a személytelen, így személyiséget roncsoló kapcsolatoktól. (…) Aki érzelmi biztonságban, testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az gyerekként és később felnőttként is jóval eredményesebben tudja megoldani és kiegyensúlyozottabban átvészelni az élet nehézségeit.”  Vekerdy Tamás "Érzlemi biztonság" című könyvének hátoldalán olvassuk ezeket a gondolatokat. Aki ilyen világosan, egyértelműen gondolkodik és fogalmaz, az csak nagyszerű szakember lehet. Nekem, nekünk sokat segített egy-egy könyve, előadása abban, hogy bizonyos kérdésekre választ találjunk, adott helyzetekben jól reagáljunk.

Fejben dől el

A kívánt gyermekek megszületéséért jött létre nyilatkozat mind az öt parlamenti párt támogatásával a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezésére - jelentette be Székely András, a mozgalom vezetője Budapesten, az Országházban.

 

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/01/28/13/Otparti_nyilatkozat_a_kivant_gyerekekert.aspx

 

Az ember reggeli borotválkozás közben hallgatja az örömteli hírt a rádióban, majd megjelenik lelki szemei előtt Árgyélus királyfi, aki Tündér Ilonát ölébe kapva így szól kedveséhez: Édes egyetlen galambom, tubicám, illatos rózsaszálam, Ilona! Jöhet a tervezett, de eddig nem vállalt csemete, hiszen mind az öt parlamenti párt támogatja a gyermekvállalást. Nincs mitől tartani, megmenekült a haza! Mi az, hogy, nagyon is! 

Amikor a döntetlen a legjobb eredmény

Büszke vagyok, hogy a razzia 71-ik évfordulóját a remény, a béke és a szeretet jegyében tarthatjuk meg” - mondta a szerb kormány alelnöke, aki köszönetet mondott Navracsics Tibornak, a magyar és az izraeli nagykövetnek, valamint a jelenlévő egyházak képviselőinek, hogy részt vettek a megemlékezésen. „Azt hiszem, most fordul elő első ízben, hogy közösen hajtunk fejet s ez azt mutatja: mindannyian sokat tanultunk hibáinkból s meggyőződésünkké vált, hogy más, jobb alapokon is építhetjük a kapcsolatainkat” - szögezte le Aleksandar Vucic.


Újvidéken szerdán emlékeztek az 1942-es razzia áldozataira. A rendezvényen részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is. 

http://www.magyarhirlap.hu/navracsics-ujvideken-koszoruzott

 

A Kossuth Rádió Esti Krónikájából értesültem az újvidéki közös megemlékezés híréről, és személy szerint nagyon örültem neki. Hazaérve azonban meglepődve láttam, hogy sem az indexen, sem az origón, de még a Népszabadság vagy a HVG internetes oldalán sem jelent meg semmiféle beszámoló az újvidéki koszorúzásról, sőt a megújult nemzetpolitikával bíró MSZP sem izzadt ki magából még egy két soros közleményt sem, ahogyan Bajnai Gordonék és az LMP sem tartotta említésre méltónak a történteket. A Vajdaság Ma délvidéki hírportálon kívül csak a jobboldali napilapok, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap, valamint a számomra ismeretlen Hírstart, ill. egy szélsőjobboldali oldal foglalkozott kisebb-nagyobb terjedelemben az Újvidéken történtekkel, azaz átvették a délvidéki oldal, valamint az MTI beszámolóját.

A bűn az csak bűn marad...?

Kolozsvári kihelyezett ülésén fogadta el nemzetpolitikai programját a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöksége. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a programot bemutató fórumon úgy fogalmazott, hogy pártja számít az erdélyi magyarok szavazataira, de egyben realista is az esélyeket illetően.
Mesterházy Attila bocsánatot kért a határon túli magyaroktól azért, hogy az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004. december 5-i népszavazáson „egy rosszul feltett kérdésre rossz választ” adtak. Hozzátette, ma már belátják, hogy a pragmatizmus mellett a szimbolikus gesztusokra is szükség van a nemzetpolitikában.

http://index.hu/belfold/2013/01/17/az_mszp_bocsanatot_kert_2004-ert/

 

Vannak dolgok, amiket az ember soha életében nem tenne meg. Én például soha nem szurkolnék nb1-es meccsen az Újpestnek, soha nem ennék pacalt, soha nem jelenteném fel az egyházamat, nem égetnék zászlót, és minden valószínűség szerint soha életben nem tudnék a baloldalra szavazni. Valami csoda kellene, hogy mondjuk ez utóbbi megváltozzon, vagy valami évezredes katasztrófa, meteor becsapódás, földcsuszamlás, miegymás. Persze sokan akadnak a reposzt olvasói között olyanok, akik ugyanezt elmondhatják a Fideszről, az LMP-ről, vagy éppen a többi pártról. És ez így van jól, hiszen demokráciában élünk, ahol mindenkinek szíve-joga szavazni menni, vagy otthon maradni, azt választani vagy éppen nem választani, amit, vagy akit akar. 

Az érem másik oldala

A FIFA döntése a világ értékítélete: van, amiben nincs alku.
A futballstadionok nézőterének rasszizmusa nem magyar jelenség, a mértéke és eltűrése azonban nagyon is az. (…)

Azt (...) nem remélheti senki, hogy a focipályákon tartósan rendet lehet tenni egy olyan országban, amelynek a parlamentjében zsidóznak, a kormányoldal emblematikus publicistája pedig mind vadabbul cigányozik. Egy-egy meccsre be lehet zárni a stadionok kapuit, de a pályákról nem lehet hermetikusan kizárni a külvilágot.

http://nol.hu/velemeny/20130109-zart_kapu

 

 

Kezdem azzal, amiben egyetértek a Népszabadság szerkesztőségi véleményével: 
 
1. Mivel református keresztyén, ráadásul lelkipásztor vagyok, szégyenteljesnek tartom, ami a magyar-izraeli meccsen történt. Szégyen az, hogy néhány magáról megfeledkezett buta kölyök kórusban szidta a zsidókat. Ezek a sportolók focizni, nem pedig tüntetni, pláne nem Magyarországot elfoglalni jöttek Budapestre. 
2. Szégyen az is, hogy egy sporteseményen ilyen előfordulhat, hiszen az ember a játékért, és nem feltétlenül az ellenfél gyalázásáért jár ilyen helyekre.
3. Szégyen az, hogy a magyar futballstadionokban ilyen megtörténhet, bár azért megjegyezném, hogy sok szép dolog is látható, hallható egy-egy meccsen. Erről keveset írunk, hallunk.
4. Szégyen az, hogy a magyar parlamentben zsidóznak, és szégyen az, ha egy újságíró, vagy bárki más közszereplő bárkit megbélyegez, listáz, stb. 
 
Eddig barátilag egyetértenénk. Keresztyénként, lelkipásztorként, jó érzésű magyar emberként nem is tehetek másként.

 

 

Oldalak