Magyarország jövője attól függ, meg tud-e szabadulni attól, hogy a római katolikus egyház befolyása érvényesüljön a közéletben, hogy a katolikus egyház a jobboldali pártok segítségével ostrom alatt tudja tartani a demokráciát, a parlamentarizmust, a polgári szabadságot. Nem lehet másképp megszabadulni, soha nem lesz nyugalom, béke és szabadság, amíg Magyarországon a katolikus egyházat ki nem irtják a közhatalomból. A fejszét a fa gyökerére kell vetni, a magyar nép jövője azon múlik, hogy ki tudja-e irtani a katolicizmust a politikai életből és az államhatalomból. Orbán ellen egy radikális katolikusellenes pártot kellene alapítani, amely minden erejével pusztítja a katolicizmust a közéletből, felhívja a figyelmet arra, hogy a papok állnak megint az ország romlásának hátterében. Leleplezi a katolikusok ármányát, a papok uralmát. Olyan kamikaze pártot, amely nem egy másik ideológiát akar a katolicizmus helyére állítani, hanem a katolikusoktól megtisztított ideológiamentes államot hirdeti.

Bartus László: A  Bajnai-jelenég - nepszava.com

 

A skót egyházi vezető felhívta a figyelmet arra, hogy a skót parlament döntéshozatalaikor kikérik a Skót Egyház vezetőjének véleményét is, melynek során természetesen az egész egyháza véleményét tolmácsolja az ország vezetőinek. Az egyháznak ezenkívül van egy hivatalnoka is a skót parlamentben, aki figyelemmel kíséri az aktuális ügyeket. Ezek között említette Skócia esetleges függetlenedését Nagy-Britanniától, bár ebben a kérdésben egyházuk egyelőre nem foglalt állást.

Szorosabb kapcsolatra törekszik a Skót Egyház - mindennapi.hu

 

A minap akadtam rá a fenti fröcsögő, keresztény- és katolikusellenes cikkre. A Mandiner és a Konzervatórium is jó kritikát írt róla, érdemes elolvasni. Számomra megdöbbentő volt, hogy ma valaki ennyire nekimegy a katolikusoknak, és ezzel minden kereszténynek és keresztyénnek. Mintha ez lenne a valódi rákfenéje ennek az országnak.

Bartus László írása minősíthetetelen, de nem is ez a lényeg. A lényeg a sorok között van. Hiába telt el több mint húsz év a módszerváltás rendszerváltás óta, még mindig vannak, akik az egyházakat holmi élősködő, demokráciaellenes, feudális csökevénynek hiszik. Sajnos nemcsak a fenti írás szerzője gondolkodik így, hanem sokkal többen.

Eközben Skóciában a Skót Egyház jelentős társadalmi szerepet tölt be, sőt a parlament kikéri a véleményüket a döntések előtt. Hoppá. A fejlett, áhított, majmolt Nyugat megteszi azt, amitől itthon sokakat kiráz a hideg. A táradalmi párbeszédbe bevonják az egyházat is. Itt érzem a hazai helyzet bökkenőjét. A mindenkori ellenzék számonkéri/kérte az épp hatalmon lévő kormányt, miért nem folytat párbeszédet a társadalommal, a társadalmat képviselő szervezetekkel. De ha az egyház is szóba került ebben a társadalmi párbeszédben akkor vagy lőn nagy csendesség vagy annál hangosabban tiltakoztak. 

Ma reggel a Kossuth Rádióban megszólaltatták David Arnott-ot, a Skót Egyház zsinati elnökét (Hangtár - 07: 34 perctől). Az elnök Desmond Tutu érseket idézte: "Aki azt állítja, hogy a Biblia nem a politikáról szól, az vajon mégis mit gondol, mi az a politika? A Biblia igenis politika. Isten királyságáról szól. Isten királysága pedig szól az igazságról, a minőségről, a méltányosságról, a tiszteletről, a toleranciáról. Ez mind politika, hiszen arról szól, miként viszonyulunk egymáshoz. Ezért az egyháznak a politikában is ott a helye. Ha azt mondom, az embereknek nincs kenyere, az sajnálatot vált ki. Ha azonban azt kérdezem, egyeseknek miért nincs kenyere, az haragot vált ki. Miért is vált ki haragot? Azért, mert politikai kérdés. Az egyháznak azonban fel kell tennie ezt a kérdést, akkor is, ha politikai ügy. "

Jézus egész élete politika volt. Mindaz, amiről beszélt, amit tett, konkrét állásfoglalás volt Isten mellett, és ezzel egyes dolgokra nemet mondott. 

Olyan kérdésekre mutatott rá, mint a szegények, mozgáskorlátozottak, prostituáltak, bűnözők, korrupt vezetők helyzete a társadalomban. De ennél sokkal többről beszélt. Ezt a többet azonban a napi politikában élők nem látták. Számukra Jézus a rendszer ellen lázadó forradalmár volt. Ezért is akarták parkolópályára tenni, amiből végül kereszthalál lett. Akik azonban túllátnak ezen az aktuálpolitikán, tudják, ez az egész a Megváltás tervének része volt. A kereszthalál Isten üdvtervének fontos pontja és egyben egy koncepciós per következménye. 

A keresztény/keresztyén ember egész élete politika, ahogy Jézus egész hite, értékrendszere, világnézete, társadalmi kérdésekről alkotott véleménye politika volt. Éppen ezért, minden krisztuskövetőnek kötelessége politizálni. Persze nem pártok mellett kampányolni, beállni a szekértolók közé, sárt dobálni, hanem véleményt formálni minden társadalmi kérdésben, és jézusi nyitottsággal, empátiával, szeretettel párbeszédet folytatni mindenkivel. 

 

Hozzászólások